Dodaj do ulubionych

przedgródek

15.04.05, 13:57
Witam
Chciałbym żeby Państwo mi doradził jak można by zaprojektowac przedgródek
przed domkiem szeregowym o wym 1,3 x 5 mb. Chciałbym żeby tam rosły
iglaki posadzone w dwóch grupach o różnych odcieniach jak również
wysokości. Co
mołibyście mi Państwo zaproponować. Może macie jakieś już podobne
przykłady. Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedż.

Obserwuj wątek
    • joasia72 Re: przedgródek 15.04.05, 22:34
      Same iglaki to będzie trochę sztucznie. Ja bym dodała trochę krzewów
      liściastych. Jak ze słońcem w Twoim przedogródku?
      Pozdrawiam
      Joanna
      • skozlowski8 Re: przedgródek 20.04.05, 12:26
        Wystwa wschodnio południowa - słońce operuje do godz. 14 oo
        • joasia72 Re: przedgródek 20.04.05, 19:43
          Sądzę to samo co Basia i Cereusfoto. Same iglaki wyglądaja jak przed jakimś
          urzędem, gdzie rośliny po posadzeniu nikogo nie obchodzą. A kilka krzewów
          przebarwiających się jesienią lub kolorowych z natury (opisane przez Basię i
          Cereusfoto) ożywi Twój przedogródek.
          pozdrawiam
          Joanna
    • basia961 Re: przedgródek 16.04.05, 06:37
      1,3 metra to trochę wąsko jak na grupę iglaków. Wszystkie rozrastają się
      szeroko, poza jałowcem Skyrocket - to taki wysoki chudy nieszcześnik. Ładnie
      wyglądają posadzone po trzy, w trójkąt. Ale sadzone w taki sposób też potrzebują
      więcej miejsca. Lepsze byłyby jednak jałowce pospolite, są odmiany kolumnowe,
      np. Krakowiak. Rośnie do 2 metrów i jest bardzo zwarty, można go rękami
      obejmować - zajmuje mało miejsca. Na dole przydałby się jakiś iglak płożący,
      może Blue Carpet - rozrasta się szeroko ale można go ciąć. Albo Blue Star, ten
      rośnie bardzo powoli, tworzy - jak wskazuje nazwa - regularną gwiazdę. Oba
      wymienione to jałowce. Dla koloru można posadzić jałowce z żółtymi końcówkami,
      nazw nie pamiętam ale w sklepie możesz zapytać. Polecam jałowce bo są łatwe w
      uprawie, nie maja żadnych szczególnych wymagań i łatwo można je ciąć - ta cecha
      na wąskim kawałku jest istotna.
      Poza iglakami posadziłabym berberysy, odmiany o drobnych liściach, są zielone,
      czerwone i żółte (w takich kolorach mają liście). Zimą też są dekoracyjne, mają
      bardzo ładne powyginane gałązki z czerwonymi owocami. Berberysom nie przycina
      się gałązek - wycina się stare u podstawy krzewu.
      Pozdrawiam
    • cereusfoto Re: przedgródek 20.04.05, 13:37
      Dlaczego chcesz tylko iglaki? Czyżby z lenistwa? ( nie chce się grabić
      listeczków w jesieni ? ). Ja nigdy nie zdecydowałabym się wyłącznie na
      iglaki.Jest przecież tak wiele roślin liściastych mało wymagających. Uwielbiam
      tawułę ( wiosną czerwona a latem żółta to ona w moim ogrodzie obecnie wygląda
      najpiękniej ), może ostrokrzew zimozielony lub dwubarwny, trzmielina lub
      pęcherznica żółtolistna lub bordowolistna. Dorzuć parę wrzosów różnokolorowych
      i będzie wesoło.
      Czy ten przyogródek będzie za ogrodzeniem czy przed. Jeśli po stronie domu to
      wszystko OK. Jeśli po drugiej stronie, to problem może być z tym, czy ktoś ci
      tych roślin nie ukradnie.
    • skozlowski8 Re: przedgródek 21.04.05, 07:39
      Projekt mojego przedgródka przesłałem pańsku na skrzynki -proszę tam zajrzec i
      wyrazić opinię będę wdzięczny
      • joasia72 Re: przedgródek 21.04.05, 19:39
        Chyba coś żle policzyłam albo odczytałam. Projekt ma być 1,3m na 5,5 m?
        Bo mi zostalo trochę pustego miejsca.
        pozdrawiam
        Joanna
        • skozlowski8 Re: przedgródek 22.04.05, 07:50
          Witaj zgadza się powierzchnia mojego przegródka wynosi 1,3 m x 5,5 m. Czy mam
          rozumieć że na tym kawałeczku zostaje jeszcze jeszcze coś wolnego miejsca?
          Pozdrawiam S.Kozłowski
          • basia961 Re: przedgródek 22.04.05, 10:21
            Jak na mój gust jest tego wiele za dużo. Rośliny rozrosną się, nawet te wysokie
            zajmują dużo miejsca. Na każdy z żywotników licz okręg o śr. 1,5m. Płożące
            zdecydowanie więcej.
            Rododendron nie będzie rósł od południa, on lubi cień, z twojej mapki wynika
            przedogródek na stronie południowej. Ma to zresztą mniejsze znaczenie, nie sądzę
            żeby długo tam się męczył, wcześniej ktś mu ulży i "przeniesie" za swój płot.
            Fuksją w donicy też nie będziesz długo się cieszył.
            Zmniejsz ilość roślin o połowę i sadź gatunki pospolite - może nikt ich nie
            ukradnie.
            A może najlepszy byłby żywopłot z ligustru? 1,3 metra to akutat na taki
            żywopłot, i nikt tego nie wykopie.
            Pozdrawiam, Basia
          • joasia72 Re: przedgródek 22.04.05, 16:43
            Przepraszam, nie napisałam dokładnie.
            Ale projekt chyba jest za krótki w stosunku do szerokości.
            Joanna
            • joasia72 Re: przedgródek 22.04.05, 16:53
              Za szybko wysłałam.
              Projekt jest chyba o wymiarach około 1,3 na 4 m.
              Podzielam zdanie Basi, zmniejszyłabym ilość roślin (raczej iglastych).
              Joanna
              • basia961 Re: przedgródek 23.04.05, 06:29
                Joasiu, nie ma znaczenia 4 czy 5 metrów. Istotna jest szerokość - zdecydowanie
                za wąsko jak na tyle roślin i to roślin szeroko się rozrastających. One się nie
                zmieszczą, nawet te płożące i cięte - ciągłe przycinanie gałęzi spowoduje że
                pień będzie gruby a z niego kikutki nie gałęzie wyrastać będą.
                A sąsiedzi, co mają w przedogródku, może powielić ich pomysł?
                Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka