Dodaj do ulubionych

oleander - jak ciac i kiedy

28.04.05, 21:16
dostalam w spadku calkiem spory oleander, nigdy nie byl przycinany, wyglada
smutno - wybujaly, rzadziutki, malenkie liscie..przycielabym go ale nie wiem
czy odrosnie - choc i tak gorszy byc nie moze.. ale moze pora bardzo zla i
zmarnuje?
prosze o porade
Anka
Obserwuj wątek
    • wkrasnicki Re: oleander - jak ciac i kiedy 28.04.05, 22:13
      Właściwie należy ciąć w marcu, ale skoro to taka bidulka to ja bym jednak zaryzykował, bo czekać
      prawie rok to chyba nieporozumienie. Tak czy siak po kwitnieniu zetnij przekwitłe kwiaty.
      • gebo13 Re: oleander - 29.04.05, 00:34
        Oleander to roślina porastająca wybrzeża Moża Śródziemnego.Lubi dużo słońca.To
        co piszesz jest zwykłym przegłodzeniem rośliny.Masz dwa wyjścia:
        1.po krótkim zahartowaniu rośliny,wystawić na słońce w wysokiej podstawce.W
        podstawce non stop woda (deszczowa)z dodatkiem nawozów.Oleandry są
        żarłoczne,więc się nie przejmuj,że przenawozisz,ale nie przesadzaj na
        początku.Cały oleander może i powinien być w słońcu.To coś takiego jak nasz
        tatarak...Pod koniec lata-do domu w widne i chłodniejsze miejsce.
        2.ściąć całą górę,wyłamać kwiaty i zrobić sadzonki pod szkłem lub pod folią.I
        prowadzić według swojego upodobania......
        Pozdrawiam serdecznie.
        • jacekp11 Re: oleander - 29.04.05, 09:07
          Jeśli ten oleander od kilku lat rośnie w tym samym pojemniku i jest wybujały to
          przyciął bym go bez wachania.Po przycięciu na pewno wypuści nowe pędy.Przed
          wypuszczeniem nowych pędów wystawiłbym go na słońce, wtedy nowe liście od razu
          będą przystosowane do ostrego słońca, a roślina dzięki silnemu oświetleniu się
          wzmocni.Rośliny nie trzeba przesadzać, można dodać do podlewania trochę
          nawozu.Przede wszystkim silne oświetlenie !
          • anek2004 Re: oleander - 30.04.05, 13:38
            dzieki za odpowiedz! juz stoi na sloneczku z nozkami w wodzie, przytne go i to
            szybciej niz sie spodziewa :) tylko jedna watpliwosc mocno, ciac przy ziemi?
            czy polsrodki i moze sie zagesci...
            pozdrawiam
            Anka
            • jacekp11 Re: oleander - 01.05.05, 20:22
              Można ciąć pośrodku rośliny lub pozostawić np tylko kilkunastocentymetrowe pędy
              przy samej ziemi też powinien odbić, ale trochę bym się bał.
              • wini3 Re: oleander - 02.05.05, 07:37
                Mój kwitł, ale był wyciągnięty i zbyt rzadki. W ub. roku przesadziłam do dużej
                donicy z dobrą ziemią. Stara część dalej jest chuda - na szczycie oczywiście
                pąki, ale wypuścił mnóstwo młodych odnóg i każda zakończona pąkami. Nigdy nie
                przycinałam bo kwitnie na starych przekwitłych pędach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka