Dodaj do ulubionych

Malonyana czy Smaragd

18.05.05, 09:49
Potrzebuję posadzić żywopłot, który by mi szybko urósł (do wys. 2,5 -3 m).
Pas ziemi jest wąski - max. 40-50 cm szerokości. Musi byc to więc tuja
niewymagająca strzyżenia (żeby nie przelazła do sąsiadów) także i w
późniejszym wieku.
Zastanawiam się nad odmiana Malonyana i Smaragd. O ile szmaragdów jest
wszędzie pełno, o tyle Malonyana spotyka się raczej rzadko. Ale może ktoś
miał do czynienia z tą Malonyana i mógłby mi powiedzieć jaki sa tu przeciętne
przyrosty roczne, zakładając, że posadziłoby się drzewka wysk. 60-80 cm. A
konkretnie, czy Smaragd nie rósłby szybciej (ale Smaragd sadziłabym wysokości
120-160 cm?
Obserwuj wątek
    • ktom3 Re: Malonyana czy Smaragd 18.05.05, 10:01
      kirki napisała:

> Potrzebuję posadzić żywopłot, który by mi szybko urósł (do wys. 2,5 -3 m).
      > Pas ziemi jest wąski - max. 40-50 cm szerokości. Musi byc to więc tuja
      > niewymagająca strzyżenia (żeby nie przelazła do sąsiadów) także i w
      > późniejszym wieku.
      > Zastanawiam się nad odmiana Malonyana i Smaragd. O ile szmaragdów jest
      > wszędzie pełno, o tyle Malonyana spotyka się raczej rzadko. Ale może ktoś
      > miał do czynienia z tą Malonyana i mógłby mi powiedzieć jaki sa tu przeciętne
      > przyrosty roczne, zakładając, że posadziłoby się drzewka wysk. 60-80 cm. A
      > konkretnie, czy Smaragd nie rósłby szybciej (ale Smaragd sadziłabym wysokości
      > 120-160 cm?

Smaragd jest dla mnie sztuczną tują wyłacznie do ogrodów regularnych, ma taki
      nienaturalny kolor. Jeżeli zależy ci na wiekszej naturalności wybierz
      Malonyanę. Chociaż miejsca masz nie za dużo tak więc mój typ: Columna
      (Fastigiata) nie dorasta do takich rozmiarów jak Malonyana. Ostatnio widziałem
      nieregularnie posadzoną co 1,5 grupę około 30 Column w wieku 30-40 lat, rosły
      w otoczeniu równie dojrzałych cyprysów nutkajskich. Gdybym miał miejsce w
      ogrodzie już bym sadził, napewno to las nie z naszego kontynentu ale wrażenie
      to robi że ho ho. Columny - ściana zieleni wysokości 8 metrów rosnąca na
      wzgórzu, Cyprysy nutkajskie - potężne 15 metrowe drzewa. Posiadacze ogrodów na
      miarę małego parku - POLECAM !!!!

Pozdrawiam

Tomek
      • kirki Re: Malonyana czy Smaragd 18.05.05, 11:25
        Ja jestem prawie zdecydowana na Malonyana, ale moge rozważyć też Columnę. Nie
        wiesz może jak jest średnica takiego drzewka (jednej i drugiej odmiany) w wieku
        powiedzmy 10 lat?
        szukałam w internecie, ale najwięcj wyrzuca stron po czesku i węgiersku. W
        języku dla mnie zrozumiałym:polski, ang, ew. niem - jest tylko tyle, że
        Malonyana to szybko rosnąca odmiana, wys. 10-15 m, pokrój wąski stożkowy, i że
        pochodzi z Węgier - i finito.
        Ze strony czeskiej zrozumiałam, że po 8 latach zaczynają się na drzewku
        pojawiajć szyszki. Ze strony węgierskiej niewiele mogłam zrozumieć, ale
        szczególnie intryguje mnie "szelessege 50-60 cm" - czyżby, odnosiło się to do
        średnicy? A może ktoś zna węgierski?
        • kirki Re: Malonyana czy Smaragd 18.05.05, 11:28
          Już sobie potwierdziłam: szelessege do szerokość.
        • ktom3 Re: Malonyana czy Smaragd 18.05.05, 11:50
          Nie rób sobie nadziei na 60-70 cm. Malonyanę widziałem tylko na zdjęciach ale
          dorasta do 100-150 cm średnicy. Columna jest łatwo dostępna, ma pokrój taki sam
          ale rośnie do 8 metrów i szerokość 80-120 w zależności czy rośnie w cieniu czy
          w pełnym słońcu. Z nasadzeniami to musisz sobie odpowiedzieć czy ma to być
          szpaler gdzie rośliny szybko zrosną się i zasłonią twój ogród, czy też raczej
          chodzi ci o lużny szpaler z prześwitami ( o czymś takim pisałem wcześniej, wg
          mnie super sprawa, ale trzeba dużo miejsca i tam tuje rosły nie w rzędzie tylko
          w takiej wąskiej grupie). Jeżeli szpaler ma być szczelny to sadzimy co 50-80
          cm , jeżeli ma być lużny to proponuję od 100 do nawet 180 cm. Ważna sprawa -
          kiedyś tujki podrosną do 4-5 m i jeżeli będą rosły od strony: południowej,
          wschodniej lub zachodniej zacznie robić się potężny cień, co gorsza szczelny,
          taka ciemna ściana przesuwająca się po ogrodzie- wg mnie kiepska sprawa. Jeżeli
          jednak posadzisz je luźniej co 150 cm i w grupie a nie w szeregu to ....

Pozdrawiam

Tomek
          • ktom3 Re: Malonyana czy Smaragd 18.05.05, 11:56
            Podają 60-80 cm dla roślin 10-15 letnich. Jeżeli nie lubisz wybiegać dalego w
            przyszłość to taka informacja jest dla ciebie wystarczająca i jej się trzymaj.
            Za 20-30 lat będzie dużo szerzej, chyba że wcześniej się zrosną i już tego nie
            bedzie widać. Co do Malonyany to jest chyba trudno dostępna. Ja osobiście nie
            spotkałem jej nigdzie w sprzedaży. Columna ma taki sam pokrój tylko jest
            drobniejsza i jest wszędzie dostępna.

Pz.
            Tomek
            • kirki Re: Malonyana czy Smaragd 18.05.05, 12:24
              Ja chcę mieć szczelny szpaler. Ale maksymalna zakładana przeze mnie wysokość
              to 3 m.
              Nie wiesz czasem, jaka jest średnica Columny po 10-15 latach?
              • ktom3 Re: Malonyana czy Smaragd 18.05.05, 12:51
                Po 10-15 latach będzie miała około 50-80 średnicy. Ale na wysokość to będzie
                już około 5-6 metrów. Tak więc zachowanie niższej wysokości będzie wymagało
                cięcia a jeżeli u góry to wypadałoby także ciąć boki i będziesz miała żywopłot
                do strzyżenia.

Tomek
                • kirki Re: Malonyana czy Smaragd 18.05.05, 13:03
                  Od razu liczyłam się z tym, że trzeba będzie ciąć wierzchołek, bo inaczej
                  wzrostu nie zahamuję. Ale myślałam, że uda mi się uniknąć cięcia dołu.
                  Co do Malonyana - znalazłam w internecie namiary szkółki niedaleko Warszawy,
                  gdzie podobno tym handlują. ale oczywiście trzeba to sprawdzić.
                  Malonyana od razu mi się spodobała, a jak znalazłam miejsce, gdzie podobno
                  można to kupić, to spodobała mi się tym bardziej. Jednak ze względu na
                  śzerokość, chyba będę musiała spuścić z tonu i zainteresować się bliżej Columną.
                  • ktom3 Re: Malonyana czy Smaragd 18.05.05, 13:12
                    Jeżeli masz zamiar ciąć to może być i Malonyana, tym bardziej że pewnie
                    szybciej dorośnie do wymaganej wysokości. Z tym cięciem to jest tak że jak
                    będziesz na równo przycinać wierzchołki to wtedy góra będzie równa, podczas gdy
                    boki niekoniecznie, ale do się to przeżyć. Będzie to zwarty żywopłot tak więć
                    wybór odmiany jest drugorzędny, po prostu po 10 latach i tak nie będzie widać
                    pokroju poszczególnych tuj, liczyć będzie się najbardzie kolor łusek.

Tomek
    • kot_behemot8 Re: Malonyana czy Smaragd 19.05.05, 13:56
      Na twoim miejscu jeszcze bym się zastanowiła z tą Columną. Ma dwie zasadnicze
      wady: bardzo brzydnie zimą i ma mnóstwo szyszeczek które niestety w odróżnieniu
      do szyszek np. jodłowych wyglądają brzydko. Ja miałam szpaler Columny i ją
      zlikwidowałam. W dodatku ty masz naprawdę wąsko, a Columna jest naprawdę
      szeroka – szersza niż to podają w opisach. W ogóle w opisach prawie zawwsze
      zaniżają gabaryty iglaków, tak na szerokość jak i na wysokość. Mam też wrażenie
      że o czymś ważnym zapominasz... Jeśli w opisie jest napisane, że dotyczy
      rośliny 10-letniej, a ty kupujesz egzemplarze 60-80cm wysokie, to twoje tuje
      mają już zapewne 4-6 lat (wiek liczy się od rozpoczęcia ukorzeniania sadzonki!)
      Nie licz więc na 10 lat bez przycinania.
      Czy rozważałaś posadzenie jakiegoś kolumnowego jałowca zamiast tuji? Na tak
      wąskie miejsce to chyba byłoby lepsze rozwiązanie. Na przykład odm. Sky Rocket
      dorasta do ok. 3m i szerokości 0,5m.
      • mifsc Re: Malonyana czy Smaragd 19.05.05, 14:10
        kot_behemot8 napisała:

Sky Rocket
        > dorasta do ok. 3m i szerokości 0,5m.

Dorasta do 5m i szerokość 0,7m po 14 latach jest brzydki. Gałęzie boczne
        odstają, pokazując brązowe wnętrze. Czyścić nie mam zamiaru, bo wysoko i na
        drabinę nie wyjdę. A może trzebabyło go formować w młodszym wieku?
        • ktom3 Re: Malonyana czy Smaragd 19.05.05, 14:36
          Potwierdzam. Sky Rocket w wieku podeszłym prezentuję się gorzej niż tuje. Poza
          tym śnieg potrafi całkiem powyłamywać gałęzie. Widziałem u sąsiada próby
          formowania tego jałowca, efekt był koszmarny. Był ścięty z góry a boki
          pozostały nienaruszone. Wyglądało to tak jakby skosiło go jakieś toranado. On
          chyba wogóle nie nadaje się do formowania. Na żywopłot formowany z iglaków tuja
          jest dobrym wyborem. Są jeszcze cisy ale tylko dla bardzo cierpliwych.

Pozdrawiam

Tomek
          • gebo13 Re: Poszukaj... 19.05.05, 15:49
            Ja też radziłabym Ci poszukać raczej w jałowcach,może w tych nie całkiem
            strykokretach,ale w jałowcach...Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka