29.07.02, 09:27
Witam na forum. Przesadziłem ostatnio moje abutiliony, które wychodowałem z
nasion do większych doniczek z nowym podłożem (stoją na dworzu w półcieniu).
Rosną wspaniale (mają ok. 40cm). Zaczęły włąsnie kwitnąć, z zaniepokojeniem
obserwuję jedynie szybkie żółknięcie dolnych liści. Czy zaślazy faktycznie
gubią tak wcześnie liście?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: abutilion 30.07.02, 20:32
      Witam na forum Gazety!
      Zaślazy lub znacznie ładniej kloniki to rośliny rzadko już dzisiaj spotykane w
      mieszkaniach. Nie służy im bowiem suche powietrze i ciepłe wnętrza nowoczesnych
      domów. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu były ulubionymi roślinami naszych babek.
      Należą do rodziny ślazowatych do których należy np. malwa ogrodowa. Ponieważ
      rośliny te były dawniej bardzo popularne otrzymano wiele odmian i krzyżówek.
      Kloniki wymagają wilgotnego i powietrza i przy tym niezbyt gorącego więc obecne
      temperatury i susza może być przyczyną opadania dolnych liści. Ale dla pewności
      powinieneś sprawdzić czy na ich spodniej stronie nie ma przędziorków gdyż taka
      pogoda to dla nich super środowisko. Pamiętajmy, że rośliny te wymagają bardzo
      częstego spryskiwania letnią woda, co nie tylko poprawia wygląd liści i
      dodatnio wpływa na roślinę, ale także zapobiega intensywnemu rozmnażaniu się
      przędziorków. Nie lubią też przesuszania podłoża szczególnie wówczas gdy
      kwitną. Mogą szybko zrzucać liście pąki i kwiaty.
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak
      • efrem Re: abutilion 31.07.02, 10:59
        Dziękuję za odpowiedź,
        Przędziorków na pewno nie mam na nich ale druga wskazówka jest pewnie przyczyną
        zrzucania liści ponieważ kloniki, które stoją w szklarni nie wykazują tych
        objawów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka