Dodaj do ulubionych

Jak utrzyma w czystości basen iii

03.07.05, 00:10
Posiadam mały basen kąpielowy , składany, nadmuchiwany chcę ,żeby teraz po
postawieniu stał do końca sierpnia czyli około 2 miesięcy i tu pytanie , co
dodawa do wody żeby utrzyma ją w czystości , wszystkie środki oktorych
czytałem w internecie wrzucane są do filtra i itp. a ja nic takiego nie
posiadam i nie zamierzam nabywac ???
Obserwuj wątek
    • basia961 Re: Jak utrzyma w czystości basen iii 03.07.05, 08:16
      A filtrem i chemikaliami trudno utrzymać czystą wodę, a co dopiero bez tego
      wszystkiego.
      W OBI kupisz pojemnik na basenowe chemikalia. Wkłada się kostki chemikaliów do
      środka i ma toto pływac po powierzchni wody. Na czas kiedy nikt się nie kąpie,
      przykrywaj basen. Pokrowiec można kupić albo uszyć z tkaniny, takiej
      plastikowej, jak worki szyją. Kupisz ją w sklepie ogrodniczym.
      Obawiam się jednak że bez filtra woda zakwitnie bardzo szybko, basen stoi pewnie
      w słońcu.
      • bartek_waw Re: Jak utrzyma w czystości basen iii 03.07.05, 09:18
        No oczywiście stoi w słońcu z wiadomej przyczyny , wydaje mi się ,że poprostu
        będę musiał wymieniac np. co tydzień jakąś częśc wody , basen ma pojemnośc ok.
        2000 l
        • basia961 Re: Jak utrzyma w czystości basen iii 03.07.05, 14:50
          Wymiana części wody nic nie da. Trzeba wypompować całą wodę i dokładnie umyć
          basen, któtko mówiąc trzeba usunąć z niego glony. Chyba taniej, w perspektywie
          kilku lat, kupić filtr z pompą i pojemnik na chemikalia. O ile, oczywiście
          znajdziesz filtr przystosowany do dmuchanego basenu.
    • maly_jasio1 a moze by tak.... 03.07.05, 22:26
      > po prostu przykrywac basen czarna folia wowczas, gdy sie w nim nikt nie tapla?
      • bartek_waw Re: a moze by tak.... 03.07.05, 22:37
        No to już czynie ,przykrywam go zawsze na noc ,no i jak nie mam zamiaru się
        kompa to cały dzień stoi przykryty , tak to jest odkryty bo wiadomo ,musi się
        nagrzac .Narazie sobie radzę :-)
        • madzidzia11 Mam ten sam kłopot 08.07.05, 19:36
          Mój basen ma pojemności ok 12000l.Mam pokrowiec i filtr.Ale mimo tego woda
          zmętniała i zrobiła sie zielonkawa.Zaaplikowałam jej porcję chloru i
          wyczyściłam dno specjalną szczotką.Potem pozbierałam pływające farfocle
          sitkiem.Ale widzę,że jeszcze jest ich trochę na dnie.No i pływają takie małe
          czerwone robaczki,mini glisdy.Czy ta woda jest jeszcze do uratowania?Średnio mi
          się chce ją wymieniać.Leje się ok 5h.A gdzie ją wypuścić?Podpowiedzcie
          coś!!!!!!!
          • joasia72 Re: Mam ten sam kłopot 08.07.05, 23:09
            A pływałabyś z czerwonymi glistami?

Joanna
            • basia961 Re: Mam ten sam kłopot 09.07.05, 07:37
              Miałam filtr, chemikalia, pokrowiec, efekt zawsze był taki sam - woda
              zieleniała. Pompa basenowa jest za mało wydajna, i tyle. Jak, po kąpieli woda
              ustoi się, pompa niewiele pomaga. Widać wyraźnie - zielone dno z jasną smugą
              (bez glonów) w miejscu poniżej wylotu rury od filtra. Mieszałam wodę szczotką,
              efekt też nie był zadowalający. Jednego roku zrobiłam filtr z bawełnianej
              koszulki i ligniny. Włożyłam go do wiadra z wielkimi dziurami na dnie. Wiadro
              przywiązałam do drabinki. Wodę pompowała zwykła pompa, wąż doprowadzał ja do
              mojego filtra. Efekt był lepszy niż z pompą basenową, ale nie na długo, woda
              zzieleniała bardzo szybko po wyłączeniu mojego "wynalazku". A koszulki
              wolelibyście nie oglądać, nie nadawała się nawet po praniu na szmatę do podłogi...
              Chemikalia zawsze stosowałam zgodnie z instrukcją. Może należy dawać więcej,
              choć woda chlorem zajeżdża niemożebnie. Boję się jednak że strują sie wtedy
              dzieci szybciej niż te wszystkie paskudztwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka