bardpoez 13.08.05, 16:00 witam od kilku lat mam kwiat DIPLADENIĘ ,rozrasta się pięknie i szybko ,liście duże i zdrowe , ale nigdy mi nie zakwitła... może ktoś ma taką roślinę i wie co może być tego powodem ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maly_jasio1 Re: dipladenia = bot. Mandevillea 13.08.05, 18:34 > Bardzo atrakcyjnie kwitnie w warunkach wysokiej wilgotnosci i ciepla, jak sie to ma na poludniu....Florydy. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: dipladenia 13.08.05, 23:16 Też mam od ub.roku Dipladenię.Z malutkiej sadzonki ładnie się rozrosła i pięknie całe lato 2004 kwitła.Wiosną trochę zmarniała i myślałem że już jej nie uratuję.Ale udało się.ZYJE.Ma tylko dwa pędy i oczywiście zaczynają kwitnąć.Rośnie cały czas na działce w doniczce.Zimuje w domu.Nie znam przyczyny braku kwiatów u Ciebie.Są teraz takie nawozy na pączki lub kwiaty. Z pozdrowieniami Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: dipladenia 17.08.05, 06:55 Jak większość roślin tak i dipladenia powinna zimą przejść niewielki okres spoczynkowy podczas którego nie zasilamy jej nawozami, ograniczmy podlewanie oraz ustawiamy w chłodniejszym miejscu. Brak takiego okresu oraz suche powietrze w mieszkaniu są przyczyną nie zawiązywania pąków kwiatowych. Również jak pisałem tu wiele razy obfite nawożenie nawozami azotowymi powoduje u większości roślin ograniczenie lub nawet całkowity brak kwitnienia. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś