bogdan621 31.08.05, 18:47 Jak rozpoznać czy jest to egzemplarz męski czy żenski Pozdrawiam Bogdan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mali_na Re: Ostrokrzew 31.08.05, 20:46 bogdan621 napisał: > Jak rozpoznać czy jest to egzemplarz męski czy żenski > Pozdrawiam Bogdan Nie mam pojęcia, może zajrzyj pod ogonek:D Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2 Re: Ostrokrzew 31.08.05, 21:44 Hm.. ciekawe pytanie. Nie znam oczywiście odpowiedzi, chociaż też mam w swoim ogrodzie ostrokrzew. Czy ktoraś z opcji jest korzystniejsza ? Czy jeśli nie mamy osobnika męskiego i żeńskiego , to coś niedobrego z tego wynika, co ? Przecież chyba nie chodzi tu o zapylanie, wszak nie dla kwiatów ani nasion go najczęściej uprawiamy, a efektownych liści... Powiedz proszę.. Pozdrawiam. Halszka Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Ostrokrzew 31.08.05, 22:12 Ja mam ostrokrzewy Meservy Blue Prince i Blue Princess a kupiłam je dla ozdobnych liści i czerwonych owoców. Bez owoców mniej mi się podobają. Egzemplarz żeński jest niższy i szerszy, ma liście lśniące, ciemne, soczyście niebieskozielone. Egzemplarz męski jest zazwyczaj wyższy i węższy, mój liście ma bardziej stalowozielone niż żeński. Ale w katalogu ZSP znalazłam opis, że męskie liście są ciemnozielone a żeńskie niebieskozielone. Swoje ostrokrzewy rozróżniam na szczęście po owocach, ślicznych czerwonych jagódkach na żeńskim. Żeński egzemplarz kwitnie późną wiosną białymi kwiatuszkami a męski kwiat to takie drobniutkie szarobure kuleczki. Obejrzyj fotki w katalogu tej firmy www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog Wyjątkiem są odmiany J.C. van Tol, i Pyramidalis, które są samopylne. Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan621 Re: Ostrokrzew 01.09.05, 19:09 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Aby urosły owoce na żeńskim muszą być oby dwa rodzaje tak przynajmniej wyczytałem.A czy opisywany kolor liści jest wyraźny w małych zadzonkach Bogdan Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Ostrokrzew 01.09.05, 20:30 Moje w momencie zakupu miały około 80 cm żenski i 110 cm męski. Z mniejszymi się nie spotkałam, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ktom3 Re: Ostrokrzew 02.09.05, 09:22 U mnie jest 2 meservy: Blue Princess (żeńska) i Blue Wedwood (zdaje się że męski). Ciekawe jest że do tej pory nie miały owoców, chociaż kwitły na wiosnę. Ostatnio jednak zakwitły w sierpniu i teraz na Blue Pricess pojawiły się zielone owoce tzn. że chyba się sobie spodobały. Wniskuję że Drugi jest męski ponieważ kwitł, kwiaty były takie jak piszecie małe kuleczki a teraz nie ma na nim owoców. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Ostrokrzew 02.09.05, 13:22 Moja Princess już ma czerwone owocki, co prawda raptem tylko ze 20 szt. Ale to znak, że pasują do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Ostrokrzew 02.09.05, 16:10 Oj coś wy kosmate myśli macie:) Chcecie je po rozpoznaniu do rozpusty namawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: Ostrokrzew 02.09.05, 20:53 Dzisiaj przyuważyłam, że kwitnie męski i gamoń kwitnie białymi kwiatuszkami podobnymi do żeńskich. Zapatrzył się czy co? Odpowiedz Link Zgłoś