brycia 09.10.05, 22:39 Kilka lat temu kupiłem 2 drzewka śliw Dąbrowieckich. Co rok bardzo obficie kwitną ale nie owocują. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szydlo4 Podobnie u mnie. Drzewo wielkie 56 lat 09.10.05, 23:16 i prawie nic nie rodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
arenaria Re: śliwki 10.10.05, 16:32 To jest odmiana obcopylna,obok musi rosnąć Renkloda Ulena lub Ruth Gerstteter ,które ją zapylą.Węgierka Dąbrowicka jest bardzo wrażliwa na obecność zapylacza. Odpowiedz Link Zgłoś
gebo13 Re: Właśnie mam w pobliżu dwie renklody uleny i n 11.10.05, 00:24 To może Ci kwiaty śliwy przemarzają? Zaglądnij wiosną. Jeśli na płatkach kwiatków jest taki kolorek rdzawy,to chyba już je "sieknoł" nocny przymrozek.Tą wiosnę mieliśmy nietypową i większość owocowych ucierpiała w naszym klimacie i nie tylko owocowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio_itd glebo 13 11.10.05, 07:00 > w jednym z watkow wspomnialas o dodawaniu gliny przy sadzeniu roz, co bylo dla mnie wskaznikiem Twojej wiedzy, w przeciwienstwie do porad 'eksperta' na ten temat. dodawanie gliny ma szersze znaczenie fizjologiczne, anizeli polepszanie samych stosunkow wodnych podloza, ale to sa juz szczegoly mniej wazne, choc pomagaja zrozumiec 'dlaczego'. > w kwestii przemarzania kwiatow, wskaznikiem przemarzania niekoniecznie musza byc platki kwiatu, bowiem te sa mniej wrazliwe na przemarzanie anizeli slupki i preciki, ktore to sprawdzamy po przymrozku aby ocenic potencjalne plonowanie. > wspominam o tym, bo sadze ze to pomaga dla zrozumienia skadinad oczywistych spraw... Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: śliwki 10.10.05, 22:35 To już wiesz. Kupić im odpowiednie towarzystwo, albo namówić do tego sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
arenaria Re: śliwki 11.10.05, 09:34 Może sąsiad kupi im odpowiednie towarzystwo ? ja radziłabym niedowiarkom sprawdzić informacje w jakimś innym żródle a potem sobie żartować ,czy kwiaty mogą przemarzać co roku przez 56 lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: śliwki 12.10.05, 19:39 Ja sobie nie żartuję. Czy to zły pomysł, żeby 2 zapylające się wzajemnie egzemplarze rosły na sąsiednich ogródkach? Może nie każdy ma miejsce na dodatkowe drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś