michaga 29.10.05, 01:32 Może ktoś wie czy można wyhodować drzewko oliwne z pestki lub w inny domowy sposób? Widziałam takie ,w doniczkach,w Castoramie, ale były prawie całkiem zwiędłe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Drzewko oliwne 31.10.05, 18:45 Najpierw trzeba znaleźć oliwkę, ale nie taką w sosie tylko dojrzała zerwaną z drzewa i dalej już idzie. Drzewo oliwne źle rośnie w mieszkaniu. W okresie wegetacji należy je uprawiać na zewnątrz, czyli pojemnik drzewkiem ustawić w słonecznym zacisznym i ciepłym miejscu, a przed zimą schować do ogrzewanego pomieszczenia o temperaturze 5-10C. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
michaga Re: Drzewko oliwne 01.11.05, 20:21 DZięki -czyli jest nadzieja, tylko czy ta temperatura zimą musi być bezwzględnie zachowana? Nie mam miejsca o takiej temperaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Drzewko oliwne 02.11.05, 00:43 Wyższa temperatura, podobnie jak u wielu innych roślin, spowoduje wyciąganie się pędów z powodu braku światła (krótkie, ciemne dni) i oliwka na pewno nie zakwitnie. Ja trzymam swoją w zimie przy południowym oknie, ale jednocześnie w chłodnym miejscu. Pędy się trochę wyciagają, ale na wiosnę obcinam te najdłuższe i rośnie bezproblemowo dalej. Zaletą oliwki jest to, że niewiele pasożytów ją lubi :). Odpowiedz Link Zgłoś
michaga Re: Drzewko oliwne 07.11.05, 11:40 Jeszcze raz dziękuję i mam nastepne pytanie- Chciałabym uzyskać dosyć wysokie drzewko, czy należy je przycinać dopiero po uzyskaniu pożądanej wysokosci czy już wczęśniej? Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Drzewko oliwne 07.11.05, 11:47 Co do temperatury: dopóki nie ma mrozów niech możliwie długo stoi na dworzu. Ja swoje wszystkie rosliny mam jeszcze na dworzy (oleandry, oliwki itd...) Suche ciepłe pomieszczenie na pewno jest bardziej niebezpieczne anizeli zimne za oknem. Co do wysokosci: jeśli przytniesz na niższej wysokosci rosline będzie szybiej sie rozrastała i pień bedzie niższy, jeśli będziesz prowadziła jeden pęd to wtedy będzie wyższy pień. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Drzewko oliwne 09.11.05, 02:31 Tegoroczna jesień sprzyja trzymaniu roślin z basenu M.Śródziemnego na zewnątrz. U mnie wszystko jest jeszcze na zewnątrz. Wniosłem niedawno strelicję,dziś zabieram Ensete ventricosum, ale oliwki, figi, lantany, rozmaryny, bougenville (dwie właśnie teraz po raz drugi w tym roku obficie kwitną!), wieloletnie powoje, akacje, cytrusy i kilka gatunków wytrzymałych gatunków bananowców wziąż stoi na balkonie, gdzie temperatura w nocy spada najniżej do 5-6 stopni. Oliwkę zabieram dopiero gdy na termometrze na balkonie jest późnym wieczorem poniżej 0 stopni.W warunkach wrocławskiego klimatu bywa to czasem dopiero w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Drzewko oliwne 12.11.05, 17:23 e... no, we Wroclawiu to jest super klimat cudowny - tam i w przelewicach kolo Szczecina, juz Hesse w poczatkach XX w.to odkrył... stad te cudowne ogrody. pamietam jakie drzewa i krzewy rosly w rejonie Pola Marsowego, na Biskupinie, Sempolnie albo na Krzykach w latach piecdziesiatych - rosliny jeszcze oryginalne niemieckie! albo wokol "Morskiego Oka" toz to byly ogrody botaniczne! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Drzewko oliwne 12.11.05, 23:04 Cóż, ja nie pamiętam tych poniemieckich roślin, a w każdym razie tych co nie przetrwały do lat 90-tych. Polacy nie mają takiej ręki do roślin, poza paroma "wariatami" :). Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Drzewko oliwne 12.11.05, 23:11 wari pisze: > Cóż, ja nie pamiętam tych poniemieckich roślin, a w każdym razie tych co nie > przetrwały do lat 90-tych. Polacy nie mają takiej ręki do roślin, poza > paroma "wariatami" :). Chcialbym miec ten zaszczyt i byc takim "wariatem"... A. Odpowiedz Link Zgłoś