Dodaj do ulubionych

Drzewko oliwne

29.10.05, 01:32
Może ktoś wie czy można wyhodować drzewko oliwne z pestki lub w inny domowy
sposób? Widziałam takie ,w doniczkach,w Castoramie, ale były prawie całkiem
zwiędłe.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Drzewko oliwne 31.10.05, 18:45
      Najpierw trzeba znaleźć oliwkę, ale nie taką w sosie tylko dojrzała zerwaną z
      drzewa i dalej już idzie. Drzewo oliwne źle rośnie w mieszkaniu. W okresie
      wegetacji należy je uprawiać na zewnątrz, czyli pojemnik drzewkiem ustawić w
      słonecznym zacisznym i ciepłym miejscu, a przed zimą schować do ogrzewanego
      pomieszczenia o temperaturze 5-10C.
      Jurek
      • michaga Re: Drzewko oliwne 01.11.05, 20:21
        DZięki -czyli jest nadzieja, tylko czy ta temperatura zimą musi być bezwzględnie
        zachowana? Nie mam miejsca o takiej temperaturze.
        • wari Re: Drzewko oliwne 02.11.05, 00:43
          Wyższa temperatura, podobnie jak u wielu innych roślin, spowoduje wyciąganie
          się pędów z powodu braku światła (krótkie, ciemne dni) i oliwka na pewno nie
          zakwitnie. Ja trzymam swoją w zimie przy południowym oknie, ale jednocześnie w
          chłodnym miejscu. Pędy się trochę wyciagają, ale na wiosnę obcinam te
          najdłuższe i rośnie bezproblemowo dalej. Zaletą oliwki jest to, że niewiele
          pasożytów ją lubi :).
          • michaga Re: Drzewko oliwne 07.11.05, 11:40
            Jeszcze raz dziękuję i mam nastepne pytanie- Chciałabym uzyskać dosyć wysokie
            drzewko, czy należy je przycinać dopiero po uzyskaniu pożądanej wysokosci czy
            już wczęśniej?
            • przemoaj5 Re: Drzewko oliwne 07.11.05, 11:47
              Co do temperatury: dopóki nie ma mrozów niech możliwie długo stoi na dworzu.
              Ja swoje wszystkie rosliny mam jeszcze na dworzy (oleandry, oliwki itd...)
              Suche ciepłe pomieszczenie na pewno jest bardziej niebezpieczne anizeli zimne
              za oknem. Co do wysokosci:
              jeśli przytniesz na niższej wysokosci rosline będzie szybiej sie rozrastała i
              pień bedzie niższy, jeśli będziesz prowadziła jeden pęd to wtedy będzie wyższy
              pień.
              Pozdrawiam.
              • wari Re: Drzewko oliwne 09.11.05, 02:31
                Tegoroczna jesień sprzyja trzymaniu roślin z basenu M.Śródziemnego na zewnątrz.
                U mnie wszystko jest jeszcze na zewnątrz. Wniosłem niedawno strelicję,dziś
                zabieram Ensete ventricosum, ale oliwki, figi, lantany, rozmaryny, bougenville
                (dwie właśnie teraz po raz drugi w tym roku obficie kwitną!), wieloletnie
                powoje, akacje, cytrusy i kilka gatunków wytrzymałych gatunków bananowców wziąż
                stoi na balkonie, gdzie temperatura w nocy spada najniżej do 5-6 stopni. Oliwkę
                zabieram dopiero gdy na termometrze na balkonie jest późnym wieczorem poniżej 0
                stopni.W warunkach wrocławskiego klimatu bywa to czasem dopiero w grudniu.
    • qubraq Re: Drzewko oliwne 12.11.05, 17:23
      e... no, we Wroclawiu to jest super klimat cudowny - tam i w przelewicach kolo
      Szczecina, juz Hesse w poczatkach XX w.to odkrył... stad te cudowne ogrody.
      pamietam jakie drzewa i krzewy rosly w rejonie Pola Marsowego, na Biskupinie,
      Sempolnie albo na Krzykach w latach piecdziesiatych - rosliny jeszcze
      oryginalne niemieckie! albo wokol "Morskiego Oka" toz to byly ogrody botaniczne!
      Andrzej
      • wari Re: Drzewko oliwne 12.11.05, 23:04
        Cóż, ja nie pamiętam tych poniemieckich roślin, a w każdym razie tych co nie
        przetrwały do lat 90-tych. Polacy nie mają takiej ręki do roślin, poza
        paroma "wariatami" :).
        • qubraq Re: Drzewko oliwne 12.11.05, 23:11
          wari pisze:

> Cóż, ja nie pamiętam tych poniemieckich roślin, a w każdym razie tych co nie
          > przetrwały do lat 90-tych. Polacy nie mają takiej ręki do roślin, poza
          > paroma "wariatami" :).

Chcialbym miec ten zaszczyt i byc takim "wariatem"...
          A.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka