biesiadnik1 10.01.06, 09:46 Czy ktos z Was juz zaplanowal co bedzie w tym roku sadzil w ogrodzie. Jakie kolory sa modne w tym roku co bedzie dominowalo na balkonach i tarasach Wie jakie sa nowe mody obowiazujace i.t.p. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 10.01.06, 10:32 Witaj. Rozbudowywuje swój ogód i tworzę sekcję warzywno-ziołową. Co do mody to chyba nie ma az tak bardzo dużego wpływu na urządzanie ogrodów. Ludzie którzy kochają rosliny kierują sie sercem a nie modą. Nie ukrywam jednak że pewnym tendencją sie poddajemy. Dużym zainteresowaniem cieszą sie ogrody kamienne z elementami japońskimo. Jednakze ogrody takie bardzo róznią sie od typowych z trawnikeim. W tego typu ogrodach duże znaczenie ma ukształtowanie terenu. Bierze się także pod uwagę rolę, jaką odgrywają słońce, wiatr, pory roku i upływ czasu. Ogrody te niezwykle subtelnie odzwierciedlają najważniejsze prawa natury i jej siły, wzajemne przenikanie się i harmonijne współistnienie przyrody z elementami stworzonymi ręką człowieka.Często ogrody skalne mają wyznaczone konkretne skcje i stanowią naturalne przedłużenie salonu. Część ogrodu imituje salon, nnan jadalnie inna kuchnia(grill). Jest tez miejsce dla dzieci ..... Można pisać pisać i pisac....... Siekawe co inni o tym sądzą. Pozdrawiam Przemo Jakubowski gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Nie jest to moje prywatne zdanie 10.01.06, 11:26 Witam, (nie jest to moje prywatne zdanie) Wróciłem z tarów ogrodniczych z Anglii wiec to co było proponowane to roślinki o kolorach pastelowych, roślinki o małych drobnych kwiatach. Odchodzi sie od donic glinianych na rzecz metalu. (drewno to juz dawno przezytek-podobno). Sielski charakter ogrodom nadają również zioła i warzywa wysadzane na rabatach. Rabaty male, ponad poziomem gruntu. Zamiast trawnika powierzchnie żwirowe, kamiene. Kamienie w różnych kolorach.... Można pisać pisać i pisac..... Pozdrawiam Przemo Jakuboski gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: Nie jest to moje prywatne zdanie 10.01.06, 11:31 W takim razie na Panska odpowiedzialnosc kupuje nasiana wszystkiego co pastelowe. Serdeczne dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 10.01.06, 11:48 No w tym roku to beda modne kolory PiS-u:)) Odpowiedz Link Zgłoś
enlilu Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 10.01.06, 12:22 foxtrot3 napisał: > No w tym roku to beda modne kolory PiS-u:)) > Czyli dominować ma kolor rydzykowy? Enlilu Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 10.01.06, 12:42 Rydzyk ma taka ciapata barwe, sadzmy wiec grzybki, /a mikologia nie jest mi obca/od kurki poprzez roznego rodzaju kozaczki i borowiki do muchomorka /bez zwirka/ no moze na zwirku :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Do biesiadnik 10.01.06, 12:24 UPS... coza obpiwiedzialnoc na mnie spada.... Ale roslinki o małych delikatnych kwaitach sa ładnymi roślinkami. A prosze mi powiedziec jakie rosliny dominują ? Jednoroczne? Byliny ? Skalne ? Krzewy ? Pozdrawiam Przemo JAkubowski gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
prusznik Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 10.01.06, 12:58 PeOnie w kolorach Pisu :) Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 10.01.06, 13:37 Kolor piss? Zoltych nie lubie, zreszta jest ich u mnie juz za duzo w ogrodzie poczynajac od forsycji a konczac na smierdziuszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Kolory jednolite 10.01.06, 13:50 Bardzo ladnie wygladają ogrody zalozone z roślin o kwiatach w tych samych kolorach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
q.bek Re: Kolory jednolite 10.01.06, 15:38 U mnie w tym roku beda same ostrozki i naparstnice z jednorocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
zyga5 Re: Kolory jednolite 10.01.06, 17:36 A naparstnice nie są jednoroczne. Z pozdrowieniami Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Kolory jednolite 10.01.06, 20:23 Podobnie i ostrózki nie są jednoroczne. U mnie zimują. Chociaz jest faktem że szybko sie starzeją i trzeba je odmładzać. Można te rośliny uwazać jako 2- letnie Serdecznie pozdrawiam Przemo Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
prusznik Re: Kolory jednolite 10.01.06, 21:56 Pewnie czasami tak. Miałam taki pomysł, ale jak po pewnym czasie dookoła miałam tylko żółty, biały i pomarańczowy to zatęskniłam za odcieniami niebieskiego (ostróżki) i amarantowego (cynie). Widziałam w jakimś piśmie (chyba "Mój piękny Ogród") zdjęcia ogrodu tylko w tonacji szaroniebieskiej. Może to było ciekawe i stylowe ale... brrrr pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
panilu Re: Kolory jednolite 10.01.06, 22:12 pomśl,że to brrrr bardzo się przydaje jak jest plus 25 stopni. Od patrzenia samego robi się chłodniej.Może zostań przy niebieskościach proponować gatunków nie moge bo wszystko zależy od miejsca i ziemi i oczywiście a może przede wszystkim potrzeb estetycznych.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: Kolory jednolite 11.01.06, 14:12 Ze naparstnice nie sa jednoroczne to sie nie zgadzam:-) Kwitna niestety tylko jeden rok. Rozsade owszem robi sie rok wczesniej ale ta nie kwitnie w pierwszym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 NBaparstnica 12.01.06, 07:35 Naparstnica, podobnie jak dzwonki brod. sa 2 letnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
biesiadnik1 Re: NBaparstnica 12.01.06, 08:02 Dokladnie powinno byc: naparstnice sa dwuletnie ale kwitna dopiero w drugim roku:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 12.01.06, 12:33 ja sadze, ze najlepiej kierowac sie wlasnym gustem. pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 12.01.06, 12:54 Oczywiscie że gust to podstawa, jednakże sa pewne trendy, tendencje .. i ulegamy im. Pozdrawiam Przemo Jakubowski gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 12.01.06, 13:32 > jednakże sa pewne trendy, tendencje .. wiem - teraz bardzo trendy jest zapytac: jestes trendy czy passe? :) pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 12.01.06, 14:07 Mam tu po sasiedzku takiego jednego *trendy* robi wszystko bardzo chaotycznie co gdzies podpatrzy juz by chcial to miec,ne zastanowi sie czy roslina bedzie pasowac,jakie ma wymagania. Np.zrobil skalniak i posadzil rosliny ktore osiagaja 0,5m ,i posadzil je dosc gesto,widac wiec teraz tylko gorke:) Moim zdaniem mozna posadzic popularne rosliny,ale jesli zrobisz to ze smakiem bedzie OK Pozdrawiam Jack Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 12.01.06, 14:29 w pełni z jackiem sie zgadzam.... Odpowiedz Link Zgłoś
ktom3 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 12.01.06, 15:22 Ja tam nie wiem jakie kolory bedą trendy ale wiem, że jak u mnie wyszystko wyrośnie na wiosne to bedzie mnóstwo: żółci, błękitu, beżu, pomarańczu. Nasadziłem jesienią ze 100 szafirków, pół tego cebulic, trochę mniej tulipanów i narcyzów a jeszcze zawilce i krokusy. Uwielbiam cebulki pasuja do każdego ogrodu. Z kolorów nie przepadama za czerwienią w ogrodzie. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
uczycielka1 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 12.01.06, 15:49 to tak jak u mnie :) tyle, że ja mam też dużo tulipanów, w różnych kolorach, bez czerwieni. Ale mam kilka czerwonych róż... bo róża to róża :) Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 12.01.06, 17:46 Sądze że przy doborze kolorów kwiatów zamiast modą lepiej kierować się tym czy wzajemnie kolory pasują do siebie czy nie tworzą jakiegoś kolorystycznego zgrzytu z kolorem donic, kolorem elewacji, czy płytek na tarasie. Przypominam sobie że np: kuklik ma tak niespotykaną, intensywną barwę że trudno go zestawaiać z wieloma roślinami. Odpowiedz Link Zgłoś
uczycielka1 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 12.01.06, 18:26 A tak w sumie, to najwazniejsze, żeby każdy czuł się dobrze z tym co ma wokól siebie i żeby mu/jej to radość sprawiało. A czy jest to trendy czy passe... drugorzędna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Co sądzicie o takich warzywach jak : 12.01.06, 21:53 Rukola, Cebula biała i czerwona Rzodkiewka zółta Patison Pasternak Skorzonera Endywia Pozdrawiam Przemo jakubowski GG:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
malinarak Re: Co sądzicie o takich warzywach jak : 13.01.06, 08:22 Skorzonerę uwielbiam i od ponad 20 lat sieję ja w ogródku. Przetrzymuje całą zimę.Pychota. Malina Odpowiedz Link Zgłoś
artekb1 Re: Co sądzicie o takich warzywach jak : 13.01.06, 08:56 Pytasz o to czy sie udaja, czy raczej to jakie jest spozycie? Bo to dwie rozne rzeczy. Rosna - doskonale nawet na slabych glebach, natomiast nie ma w Polsce tradycji ich jedzenia. Rucola czy endywia to prawie egzot w sprzedazy a na stole nie cieszy sie zbytnim powodzeniem z powodu braku zainteresowania. Zarowno ze strony smakoszy jak i piszacych ksiazki kucharskie. Tak samo jest z pozostalymi. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Co sądzicie o takich warzywach jak : 13.01.06, 09:03 Rośliny rosną w naszum klimacie, zastanawiam sie tyko jak często goszcza na naszym stole. Rukole mozna już spotkac w marketach, ale problem chyba lezy w tym że nie wiadomo jak stosowac nowości. Rukola swietnie pasuje np do serków. Pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
artekb1 Re: Co sądzicie o takich warzywach jak : 13.01.06, 09:57 Jak stosowac to mozemy popisac na forum kuchnia. Natomiast tutaj kazdy sie ze mna zgodzi, ze rosna bez problemu. Dlaczego nie sadzimy bo nikt tego nie chce jesc i basta. Zanim w Polsce zmienia sie podniebienia to troche poczekamy. Warzywa te wprowadzila juz Krolowa Bona w Polsce jednak podejscie do nich jest takie jak zamierzchlych czasach...a uwczesni pisali: "pospolitemu Wlochowi wystarczy dac do jedzenia troche trawy polanej oliwa i posypanej przyprawami, do tego kawalek czerstwego bialego chleba i bedzie szczesliwy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Co sądzicie o takich warzywach jak : 13.01.06, 12:25 A czemu nikt nie wspomina o lubczyku?? Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Kabaczek, Cukina, Sałata lodowa 13.01.06, 12:55 Moje ulubione warzywa.... Do tego pomidory z własną bazylią, lub listek mięty pływający w wodzie.... Pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Lubczyk 13.01.06, 12:56 Ja wspomne, bo tez go znam i uprawiam i co ważniejsze polecam innym. A take coś jak rabarbar ? Co o tym myslicie ? Pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
q.bek Re: Lubczyk 13.01.06, 13:19 Eeeee no Przemo nie wymyslaj. Przeciez rabarbar to kazdy ma jak chwasty:-) Ale zaraz na zdjeciach pokaze ci bazylie czerwona. Piekna i doskonala:-9 Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: bazylia 13.01.06, 14:14 q.bek napisał: > Ale zaraz na zdjeciach pokaze ci bazylie czerwona. w tym roku pierwszy raz posadzilam i czerwona i zielona bazylie. to co zostalo, zamrozilam. zastanawiam sie tylko, czy przezyje zime. pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
q.bek Re: bazylia 13.01.06, 14:18 Bazylia przezyje zime niestety tylko w doniczce w kuchni na parapecie. Dlatego radze Ci juz teraz posiac skrzynkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosna20051 Re: bazylia 13.01.06, 14:21 q.bek napisał: > Bazylia przezyje zime niestety tylko w doniczce w kuchni na parapecie. > Dlatego radze Ci juz teraz posiac skrzynkach. niestety, na wysiewy to ja czasu nie mam. w takim razie co roku bede musiala kupowac sadzonki. chyba, ze jaki cud sie stanie. :) pozdrawiam wiosna www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: bazylia 13.01.06, 16:33 Cud sie nie stanie:) bazylia jest bardzo wrazliwa na niskie temperatury. Pozdrawiam Jack Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 13.01.06, 14:24 a jakie kształty będą modne? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
q.bek Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 13.01.06, 14:29 Kropeczk! Ksztalty oble nigdy ne wychodza z topu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
limaki11 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 13.01.06, 15:53 A ja myślę,że Qubeczki w Kropeczki ;D Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 13.01.06, 16:35 W tym roku modny kolor PiStacjowy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bezrobotnyx Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 16.01.06, 16:06 To kolor papieski juz nie jest modny? Odpowiedz Link Zgłoś
haraposkutya Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 16.01.06, 23:50 Moda ogrodowa 2006 - military look www.stern.de/unterhaltung/comic/haderer/:Die-Cartoons-Haderer-4/248461.html?nv=fs&cp=12 Odpowiedz Link Zgłoś
haraposkutya Re: Co sadzicie i jakie kolory beda dominowaly ? 16.01.06, 23:55 Moda ogrodowa 2006 cd. - akcenty bardziej stonowane: www.stern.de/unterhaltung/comic/haderer/:Haderer-Von-M%E4nnern-Frauen/211181.html?nv=fs&cp=3 i classic: www.stern.de/unterhaltung/comic/haderer/:Haderer-Von-M%E4nnern-Frauen/211181.html?nv=fs&cp=4 Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 STEP 19.01.06, 12:33 Obszar zachodniej Polski stepowieje. Obniża sie poziom wód gruntowych. Proszę wiec może należy mysleć o ogrodach skalnych. Pozdrawiam Przemo Jakubowski gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: STEP 19.01.06, 20:41 Nie mow ze zachodnia polska stepowieje,bo tam juz 30 lat temu byly stepy,na tamtejszych poligonach spedzilem 2 lata :)Piasek,piasek i jeszcze raz piasek Hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: STEP 19.01.06, 23:04 Srtednia opadów w Polsce wynosi 600 mm na rok W Wielkoloplsce 400 mm na rok. To podają podreczniki ... Jest niewesoło A kolega skad pisze ? Pozdrawiam PA Przemo Odpowiedz Link Zgłoś