Dodaj do ulubionych

Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca

24.03.06, 17:13
Witam .Czy moglibyście Państwo mi doradzić jakąś roślinkę pnącą na siatkę
ogrodzeniową .Szybko rosnącą coś takiego jak groszek ozdobny ale nie trującą
ponieważ mam w domu małe dziecko.Mam zasadzony bluszcz i winorośl ale coś
słabo rosną.dziękuję
Obserwuj wątek
    • nnike Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 24.03.06, 18:58
      Może najzwyklejszą nasturcję?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=38979187&a=39067712
      www.pnacza.info/cgi/frame.cgi?nasturcj
      Dodatkowo, nasturcja większa cała jest jadalna :)
      • brynia2 Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 24.03.06, 19:16
        To się wygadam, w szufladzie czekają nasionka nasturcji do wysiania. Fajnie
        Nnike, że linki wkleiłaś, przydadzą się , dzięki :-)
      • mmagic1 Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 05.04.06, 22:59
        Dziękuję za wszystkie podpowiedzi .Wiem że bluszcz jest trujący ale widze ze po
        zimie prawie cały zgnił więc praktycznie go nie ma :)ale chyba powyrywam co
        zostało.Ale fakt jest faktem że dużo roślin w naszych ogrodach jest trujących
        np cis(który też posiadam) szkoda mi moich roślinek ale dziecko ważniejsze a
        nie chce też chodzić za nim i ciągle :"tu nie ruszaj, zostaw ,odejdz" :)
        Nasturcja mi się bardzo podoba.
    • kacha.bacha Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 24.03.06, 19:06
      Ja sieję dynie ozdobną, rośnie szybko i ma dekoracyjne owoce. Pięknie wygląda
      kobea pnąca (fioletowe lub białe dzwonkowate kwiaty) i rośnie bardzo szybko.
      Pozdrawiam
      • brynia2 Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 24.03.06, 19:18
        Kacha, czy dynię butelkową, taką tykwę też potraktowałaś jak pnącze?
        • zastepowa Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 24.03.06, 20:11
          A może powój, jest naprawdę piękny. Szybko rośnie, nie wymaga żadnej opieki
          (naprawdę), a później z roku na rok sam się wysiewa. Pilnuj go, bo to chwast.
          Widziałam trzmielinę rozpiętą na siatkach ogrodzeniowych. Tylko tu troszkę
          czasu potrzeba. Wybór ogromny.
          pozdrawiam gorąco
          Małgorzata
        • kacha.bacha Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 24.03.06, 21:51
          Tykwy nigdy nie siałam. Ja sieję zwykłe dynie ozdobne-gruszkowate, pryszczate, w
          turbanach. Płot wygląda naprawde fajnie, w zeszłym roku zebrałam 2 skrzynki owoców.
        • zastepowa Re: tykwa 25.03.06, 21:16
          brynia2 napisała:

> Kacha, czy dynię butelkową, taką tykwę też potraktowałaś jak pnącze?

Bryniu, czy kilka słów można prosić na temat tykwy.
          Wysiać ją już, czy zaczekać do maja i wysiać wprost do gruntu ?
          pozdrawiam gorąco
          Małgorzata
          • brynia2 Re: do Zastępowej 27.03.06, 14:29
            Małgosiu, przepraszam, że dopiero teraz piszę, nie zauważyłam wątku jakoś, chyba
            ślepa jestem. Nigdy nie siałam dyniowatych, nawet cukiń, które uwielbiam, ale w
            tym roku też zamierzam pobawić się z tykwą. Wklepię Ci to, co na opakowaniu
            mojej tykwy jest napisane: wysiew - od końca marca pod szkłem, lub od połowy
            maja do gruntu. Ziarna powinno się przykryć centymetrową warstwą ziemi, dobrze
            docisnąć i trzymać w wilgoci.

A, ode mnie tyle, co usłyszałam tydzień temu w "Rok w ogrodzie": nasiona
            dyniowatych najlepiej umieszczać w doniczkach torfowych (takich pęczniejących od
            wody, bo korzenie nie lubią przesadzania i potem z tymi doniczkami wsadzać do
            gruntu. Wysiewać w połowie kwietnia i podrośnięte rośliny wysadzać w połowie
            maja do gruntu. Pani mówiła, żeby w ten sposób postępować z ogórkami, ale
            przecież tykwy to dyniowate, więc myślę, że można je tak samo potraktować.
            Wiesz, dyniowate raczej szybko rosną, więc pewnie dlatego proponowała połowę
            kwietnia.

Ja już nie mam wolnego centymetra na parapetach, mąż mnie ściga za to, ja
            podnoszę żaluzje, żeby roślinki miały światło, a mąż opuszcza. Taka "zabawa" u
            mnie. Strach pomyśleć, że to jeszcze 1,5 miesiąca ma rosnąć w domu, toż to
            dżungla warzywno-kwiatowa po prostu będzie ;-)))
            • zastepowa Re: do Bryni 27.03.06, 22:17
              Dzieki piekne, za informację.
              Teraz już wiem dlaczego padły mi dynie ozdobne w zeszłym roku. Ale na szczęście
              miałam duzo nasion i wysiałam drugi raz do gruntu.

Mam podobny problem z brakiem parapetu. U mnie stoja już na podłodze. Na
              szczęście wyleczyłam się już z rozsady warzyw.
              Ogromnie jestem ciekawa co mi wyrośnie. Maja to być długie zielone butelki.

Aha, czy można dyniowate po nasturcji ?
              pozdrawiam gorąco
              Małgorzata
              • brynia2 Re: do Bryni 27.03.06, 22:28
                zastepowa napisała:
                > Aha, czy można dyniowate po nasturcji ?
                > pozdrawiam gorąco
                > Małgorzata

Oj, tego nie wiem, ale Horpyna może wiedzieć.
                Pozdrawiam
                • zastepowa Re: do Horpyny IV 27.03.06, 23:00
                  brynia2 napisała:

> zastepowa napisała:
                  > > Aha, czy można dyniowate po nasturcji ?
                  > > pozdrawiam gorąco
                  > > Małgorzata
                  >
                  > Oj, tego nie wiem, ale Horpyna może wiedzieć.
                  > Pozdrawiam

Horpyno co Ty na to?
                  pozdrawiam gorąco
                  Małgorzata
                  • horpyna4 Re: do Horpyny IV 28.03.06, 07:49
                    Niestety, nie znam się najlepiej na jednorocznych. I tego akurat nie wiem, ale
                    bym spróbowała. Wtedy wszystko będzie jasne - ja do wielu rzeczy dochodziłam
                    metodą prób i błędów. Nie ma, jak eksperyment. Chyba, że jeszcze ktoś inny się
                    odezwie i udzieli fachowej porady.
    • agnie_cha Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 24.03.06, 20:32
      Chcesz tylko jednoroczne? Bo z nie-jednorocznych jest przecież rdest. Też
      kwitnie a nie wiem, czy jest coś szybszego.
      pozdr.
      • horpyna4 Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 24.03.06, 22:21
        Z jednorocznych świetnie wygląda fasola. Ładne kwiatki, a potem strąki. Można
        na przykład posiać odmiany o strąkach zielonych, żółtych i fioletowych (bo taka
        też istnieje). I potem zjeść.
    • litorija Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 25.03.06, 14:03
      bluszcz jest roslina tujaca..
      • horpyna4 Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 25.03.06, 17:44
        Litorija, nie przesadzaj. W ogrodach rosną niektóre bardzo trujące rośliny,
        bluszcz przy nich to małe piwo. No chyba, że mamy stary, owocujący egzemplarz
        i małe dziecko naje się "jagódek". Ale zjedzenie bluszczu powoduje wymioty, co
        znacznie pomaga w pozbyciu się trucizny z żołądka.
        • litorija Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 27.03.06, 13:14
          autorka wątku zaznaczyla ze nie chce roslin yrujacych, po czym wymienila że
          jedna z takowych posiada..ja nikogo nie strasze..
          • horpyna4 Re: Roślina na płot( siatkę) szybko rosnąca 27.03.06, 16:09
            Słusznie. Ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że chyba większość roślin
            ozdobnych jest mniej lub bardziej trująca. Nie napiszę (z oczywistych powodów),
            która z ozdobnych roślin bywa wykorzystywana przez narkotyzujących się smarkaczy
            (przez wcieranie liści w skórę), bo wiedzy tej nie należy rozpowszechniać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka