anpoo 28.03.06, 08:44 Kupiłam nasiona pomidorków koktajlowych i rukoli , proszę podpowiedzcie czy nasina tylko lekko ubić i spryskiwać wodą czy wsadzić je głęboko ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brynia2 Re: pomidorki , rukola 28.03.06, 09:16 Wysiewałam w lutym nasiona pomidorków koktajlowych na głębokość ok. 0,5-1cm. Leciusieńko przklepałam ziemią, przykryłam paletę szybą i prawie codziennie nawilżałam. Robiłam to pierwszy raz w życiu i na dodatek na oko. Wszystkie nasionka pięknie wzeszły i teraz mam już maleńkie krzaczki. Wczoraj poprzesadzałam do małych tekturowych doniczek. Z tego wniosek, że z tymi pomidorkami raczej kłopotu nie ma. O rukoli nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anpoo Re: pomidorki , rukola 28.03.06, 09:58 bardzo dziękuję ,nie wiedziałam nic o wysianiu a wyczytałam na tym forum,że przed wysadzeniem sadzonek do skrzynek trzeba do ziemii dołożyć suchy chleb/namoczony/. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: pomidorki , rukola 28.03.06, 13:29 anpoo napisała: > bardzo dziękuję ,nie wiedziałam nic o wysianiu a wyczytałam na tym forum,że > przed wysadzeniem sadzonek do skrzynek trzeba do ziemii dołożyć suchy > chleb/namoczony/. Chleb??? Czy to nie bylo rok temu na 1 kwietnia? Ja w tym roku pierwszy raz wysiewalam pomidory. Zrobilam to samo co Brynia, a nawet nie przykrylam tacki. W tej chwili juz mam pieknie rosnace po pikowaniu pomidorki, nawet sie niepokoje, ze zrobilam to za wczesnie i za bardzo sie wyciagna do czasu wsadzenia do ziemi. ck Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: pomidorki , rukola 28.03.06, 13:42 Ciociu, chyba mi nie powiesz, że to był żart z tym moczonym chlebem. No, teraz to zbiłaś mnie z tropu. Odpowiedz Link Zgłoś
anpoo Re: pomidorki , rukola 28.03.06, 14:10 Napisałam ,że przed wsadzeniem sadzonek do skrzynek a nie nasion dokładamy chleb . Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: pomidorki , rukola 28.03.06, 18:23 anpoo napisała: > Napisałam ,że przed wsadzeniem sadzonek do skrzynek a nie nasion dokładamy > chleb . Ale po co? Czy tam bylo wyjasnienie? Ja zreszta nigdy nic takiego nie slyszalam ani nie czytalam - ani na tym forum, ani gdziekolwiek indziej. ck. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: pomidorki , rukola 28.03.06, 18:58 ciociaklementyna napisała: > Ale po co? Czy tam bylo wyjasnienie? Ja zreszta nigdy nic takiego nie slyszalam > ani nie czytalam - ani > na tym forum, ani gdziekolwiek indziej. > ck. Ciociu, nie wierzę, że nic nie wiesz o chlebku pod pomidorki ;-) Idę zapytać Zygmunta w nowym wątku, zajrzyj do niego. Odpowiedz Link Zgłoś