szulimki 10.04.06, 17:27 A jak Pani proponuje czyścić ten żwir jesienią z opadających lisci, orzechów i łpupin ? Straszna praca, a jeśli się juz uda wyzbierac to okaże się iż nasz żwir z szarego zmienił kolor :( Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morsco Re: Sjesta pod orzechem 10.04.06, 20:12 To fakt mam podobnie w ogrodzie , tylko umnie sjesta wypada pod lipą . Wszystko jest okey , ale biały żwirek był biały tylko do pierwszej jesieni teraz jest paskudny mimo płukania i dosypywania czystego. Chyba przykryję go podestem z drewna - chyba ,że ktoś ma inne super rozwiązanie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Sjesta pod orzechem 11.04.06, 06:39 Dziewczyna musi się jeszcze wiele nauczyć! Po za tym orzech to śmietnik wokół domu, a zalęgające liście nie tylko poplamią obrus, ale nawet stół z plastiku. Wie doskonale o tym mój przyjaciel Wojtek który odziedziczył po Babci ogród w którym królują orzechy włoskie. Walczy on z nimi od lat tnąc je niemiłosiernie, a ogród ciągle dzięki tym drzewom wygląda jak mocno zaniedbany. Wiosną kotki jesienią liście i orzechy na które nie mogą już patrzeć wszyscy jego znajomi. Pomijam już środki, które on wydziela (orzech nie Wojtek) co niszczą w wokół rośliny lub wyraźnie hamują ich wzrost. Jak widać wokół tego drzewa nic tylko kwitnie rzycie towarzyskie zarówno roślinne jak i ludzkie. A na koniec – nie prawda że odstrasza on komary! Zapytajcie zresztą Wojtka i mnie (mam tam garaż), a raczej wystarczy popatrzeć na mój łysy łeb po kilu godzinach dłubania przy motocyklu. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
kalin_a Re: Sjesta pod orzechem 11.04.06, 10:54 A ja się z tym nie zgodzę - też posiadam odziedziczony orzech włoskii: - życie towarzyskie prowadzone w jego cieniu kwitnie i to bardzo! nie cierpi na tym ani stół ani krzesła ani trawa która pod nim rośnie, jak również różanecznik i hosta, liście zgrabiane rególarnie nie sprawiają większego kłopotu jak te z innych drzew liściastych..... strasznie go lubię w szczególności latem kiedy daje cudowny chłód Odpowiedz Link Zgłoś