elpo 25.04.06, 18:51 moi drodzy, obcięłam budleję, dość nisko, zostały tylko zdrewniałe patyki i zastanawiam się czy odrośnie, na razie nie widać żadnego ruchu, może ktoś ma podobne doświadczenie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulako Re: budleja czy odrośnie 25.04.06, 21:03 Budleja dość długo zbiera się na wiosnę ,moja też jeszcze "śpi" ,ale jestem pewna ,że się obudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: budleja czy odrośnie 26.04.06, 08:34 jeśli to jest budleja Dawida to trzeba nawet obcinać, bo ona kwitnie na pędach rocznych i jej to wobec tego dobrze zrobi, dlatego jest wygodna tam gdzie może przemarzać, bo ścina się wszystko i okrywa kopczykiem- Jola p.s.nigdy nie zapomnę widoku budleji obsypanej kwiatami i całej chmary motyli wokół niej Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: budleja czy odrośnie 26.04.06, 11:00 Jeżeli mocno przemarzła, to może wybijać z głębszego miejsca bryły korzeniowej. A na to potrzeba czasu, może się pokazać nawet pod koniec maja. Dlatego należy wstrzymać się z wyrzucaniem. Można też, jeżeli ktoś jest niecierpliwy, ostrożnie wykopać całą bryłę korzeniową i przyjrzeć się dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjka Re: budleja czy odrośnie 26.04.06, 12:39 Moją budleję też spisałam na staty, ale coś zielonego przy samej ziemi już widac. Hopryno :)) Staram się czytać na bieżąco Twoje porady. Jestem pełna podziwu dla Twojej wiedzy i doświadczenia ogrodowego. Dziękuję Ci bardzo:) pozdrawiam serdecznie Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
ina24 Re: budleja czy odrośnie 27.04.06, 08:38 Budleja jest piękna, jutro kupię sobie jeszcze jedną. Tę co mam przycięłam w marcu niziutko i już ma nowe zielone odrosty.Ciekawe, czy motyle lubią jakiś szczególny kolor, czy im wszystko jedno? Hopryna, to mogłaby też być nazwa jakiegoś egzotycznego kwiatu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
seledynowa Re: budleja czy odrośnie 06.05.06, 23:09 jestem początkującym ogrodnikiem-amatorem, w ubiegłym roku przeczytałam o budlei i zakochałam sie w tym krzeiwe jeszcze go nie widząc ;-) zasadziłam krzaczek, przycięlam przed zima i otuliłam starannie na zimę; myslałam, że juz po niej, bo dopiero od paru dni widać zieloność tuż przy ziemi; mam pytanie: co to znaczy, że trzeba ją tak macno przycinać? czy po takim zdecydowanym cięciu budleja osiagnie rozmiar krzewu??? widziałam budleje kilkumetrowej wysokości, czy dlatego, że je nie cięto, czy też ona co roku tak odrasta? sory, jesli to pytanie wyda się komus głupie, ale przeraża mnie czynnośc przycinania roslin (nie ma wprawy) Odpowiedz Link Zgłoś
warsawyak Re: budleja czy odrośnie 07.05.06, 08:16 Budleja (omżyn) w naszym klimacie jest właściwie byliną a nie krzewem. Może osiągnąć co najwyżej parę a nie kilka metrów. Jedyny chyba w Polsce drzewiasty egzemplarz pani Majki ze Szczecina zmarzł najprowdopodobniej ostatniej, rekordowej zimy (więcej o tym na grupie dyskusyjnej pl.rec.ogrody). Odpowiedz Link Zgłoś
acaena Re: budleja czy odrośnie 26.04.06, 22:38 hmm, moja też jeszcze nie daje oznak życia, ale czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
iskraja Re: budleja czy odrośnie 06.05.06, 23:15 Napewno odbije od ziemi. Tak jak napisał ktoś wcześniej długo sie zbiera, ale jak już sie zbierze to szybko jej idzie i spokojnie w lecie osiąga wysokość 1,5 metra (a przycinam do samej ziemi) Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: budleja czy odrośnie 07.05.06, 16:24 Kurcze u mnie na dzialkach jest piekna, rozlozysta, 3 metrowa Budleja , myslicie, ze ja co roku scinaja do ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: budleja czy odrośnie 07.05.06, 17:31 Można dół okrywać, potem przyciąć do żywego, np. pół metra nad ziemią. Wtedy ruszy szybciej, niż z głębi ziemi. Będzie miała więcej czasu na rośnięcie. A jak się trochę podnawozi, to może urosnąć jeszcze większa. Odpowiedz Link Zgłoś