Dodaj do ulubionych

Balkon dla początkujących :)

13.05.06, 15:23
Witam serdecznie!

Jestem studentką i od niedawna szczęśliwą posiadaczką balkonu:) Chciałabym
powiesić na nim donicę z kwiatami, ale kompletnie nie wiem jak się za to
zabrać. Spodobała mi się roślinka o nazwie werbena i chętnie widziałabym ją
na swoim balkonie. W związku z tym mam kilka pytań:
- ile takich sadzonek powinno przypadać na jedną donicę o długości 80cm?
- jaką ziemię powinnam kupić i ile kg mniej więcej będę potrzebować do 5
takich donic?
- czy coś jeszcze będzie mi potrzebne? może jakiś nawóz albo kamyki na dno
donicy (coś mi się z dzieciństwa przypomina, że babcia tak sadziła kwiatki:))
- jak takie roślinki pielęgnować? wystarczy codzienne podlewanie czy
konieczne są jakieś zabiegi specjalne?

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie! Z góry bardzo dziękuję za
wyrozumiałość i pozdrawiam serdecznie:)
Obserwuj wątek
    • metamorphose Re: Balkon dla początkujących :) 13.05.06, 16:26
      niewiele ci pomoge, bo sama jestem poczatkujacym balkonowiczem. Mam nadzieje ze
      znajda sie dobre dusze co nam doradza. Napisz z jakiej strony masz ten balkon,
      naslonecznienie, wiatr itp. i zobacz ten artykul: moze cie jakos natchnie:
      serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42454,3210141.html
      pozdro
      Mete
      • ciak1 Re: Balkon dla początkujących :) 13.05.06, 16:38
        Dzięki za linka do artykułu! Mój balkon jest na pierwszym piętrze, więc nie ma
        tam raczej zbyt silnych wiatrów. Jest od strony południowej, czyli jest raczej
        nasłoneczniony, ale to nie jest ostre słońce, bo drzewa posadzone przy drodze
        robią trochę cienia. Nie wiem czy w takich warunkach mogę posadzić tą werbenę.
        Jeśli nie, to jaka inna roślina, najlepiej o czerwonych kwiatkach by się tam
        dobrze czuła?
        Proszę, pomóżcie - chciałabym się tym zająć jak najszybciej, bo potem raczej
        nie będę miała czasu.
    • anofi Re: Balkon dla początkujących :) 13.05.06, 18:18
      Hej, rozumiem , że werbena zwisająca Ci sie spodobała. Na 80 cm doniczkę min 4
      sadzonki. Zimię kup sobie np. 3w 1 (firmy nie podaje ale nawet w TV sie
      reklamują) czyli ziemia, keramzyt, nawóz- czyli nic więcej nie potrzebujesz.
      10litrów ziemi na 1 skrzynkę czyli kup sobie od razu 50 i napewno na wszystko
      starczy. jesli początkujesz polecam pelargonie zwisające , są całkowicie
      niekłoptliwe. wszystkie kwiatki potrzebują wody , a te kwitnące mimp wszystko
      dodatkowego nawozu. kwiaty przekwitłe usuwaj, wtedy będą nowe i nowe
      • ciak1 Re: Balkon dla początkujących :) 13.05.06, 18:49
        Dzięki za szczegółową poradę!:) Donice już mam, jutro wybieram się po ziemię
        (nawet nie wiedziałam, że jest taka 3w1), a co do kwiatków, to czy werbena jest
        dużo trudniejsza w uprawie od pelargonii i czy będzie się nadawała na mój
        balkon? Pelargonie też mi się podobają, więc jakby co, kupię pelargonie, ale
        wolałabym werbenę, bo pelargonie ma kilkoro sąsiadów, no i chciałabym coś
        innego:)
      • brynia2 Re: Balkon dla początkujących :) 13.05.06, 18:58
        anofi napisała:

> jesli początkujesz polecam pelargonie zwisające , są całkowicie
        > niekłoptliwe. wszystkie kwiatki potrzebują wody , a te kwitnące mimp wszystko
        > dodatkowego nawozu. kwiaty przekwitłe usuwaj, wtedy będą nowe i nowe

Tak, tak, Anofi ma rację. Zafunduj sobie te pelargonie, jest to pelargonia
        zwisająca bluszczolistna i kup koniecznie o pojedyńczych kwiatach, nie daj się
        naciągnąć na pełne czy półpełne. Pojedyńcze obficiej kwitną i nie ma "przerw" po
        przekwitniętych kwiatostanach. Bardzo szybko wypuszczają nowe kwiatki.
        Pelargonie mają jeszcze tę zaletę, że jeśli zapomnisz je podlać, to nie odczują
        zbytnio braku wody, to kwiaty dla zabieganych i zapracowanych. I nawóz
        koniecznie :-) A jesienią, zostawisz sobie 1 skrzyneczkę i w następnynm roku
        możesz mieć własne :-)))
        Jakby co, to pytaj, pozdrawiam, Brynia
        • maluszek13 Re: Balkon dla początkujących :) 15.05.06, 14:22
          Dzień dobry.Własnie kupiłam pelargonie bluszczolistne za waszą radą.Prosze
          doradzic jaki nawóz zastosować aby były piękne przez cały sezon.Jeszcze jedno
          jak teraz przesadze je to czy nie będzie im za zimno na podwórku na
          balkonie.Balkon mam wietrzny.
          • brynia2 Re: Balkon dla początkujących :) 15.05.06, 16:30
            Maluszku, sadzonki są na początku delikatne i dopóki się nie zagęszczą, wiatr
            może je połamać na wietrznym balkonie. Jeśli możesz, to w wietrzne dni dobrze by
            było, żebyś zestawiała je na podłogę, to zawsze trochę je ochroni. Co do nawozu,
            to jest duży wybór. Do pelargonii wystarczy nawóz w granulkach, który podsypuje
            się pod krzaczki i przy podlewaniu on się rozpuszcza. Dobry jest tez firmy
            Plantpol Zaborze, który rozpuszcz się w wodzie i dopiero takim roztworem
            podlewa. Nawóz zastosuj dopiero 2-3 tygodnie po posadzeniu. Myślę, że teraz już
            nie będzie im za zimno na dworze. Przymrozków też chyba raczej nie będzie.
            • maluszek13 Re: Balkon dla początkujących :) 15.05.06, 17:09
              Bryniu dziękuje bardzo za info.Ciesze sie ze jest taki ktoś jak ty i może
              pomóc.Dziekuje jeszcze raz.
              • brynia2 Re: Balkon dla początkujących :) 15.05.06, 17:34
                Ależ proszę :-)
        • ciak1 Re: Balkon dla początkujących :) 17.05.06, 11:55
          To chyba pierwsze forum, na którym są tak fajni ludzie! Dzięki za porady, chyba
          rzeczywiście kupię w tym roku pelargonie, a jak ich nie zamęczę, to w przyszłym
          roku skuszę się na tę werbenę:D Jak napotkam na jakieś problemy, to pozwolę
          sobie tutaj napisać, bo chyba nigdzie nie znajdę takich sympatycznych
          ekspertów:) Pozdrawiam serdecznie!
    • kleopatryx A fasolka? 14.05.06, 09:12
      Hej, jaki fajny wątek, sama właśnie urządzam balkon. Marzy mi się coś pnącego,
      dużo zielonego. Najbardziej różyczki pnące ale nie mam pojecia jak się za to
      zabrać. Z drugiej strony zastanawiam się nad fasolką (kolorową, gęstą,
      kwitnącą) tylko, że nie wiem, czy już nie jest za późno na posianie jej. Czy
      znacie może coś pnącego, co rośnie w ekspresowym tempie i jeszcze w tym sezonie
      ładnie zazieleni mi balkon? Ewntualnie coś wieloletniego, ale co warto posadzić
      na tym balkonie. Ja za pelargoniami nie przepadam niestety :(
      • anofi Re: A fasolka? 14.05.06, 14:59
        W tym roku zakupiłam clematis POLISH Spirit, teoretycznie wieloletni, kwitnący
        na niebiesko, nie wiem czy przetwa zimę w doniczce, to sie okaże za jakiś czas.
        Za to w sezonie potrafi urosnąć ze 4 metry, mój 1 mc ma metrowe gałązki,
        Wysiałam tez groszek pachnący ( to roślinka jednoroczna ) pnąca i do tego o
        fajnym zapachu. No i mam winorośle w doniczkach ( przezimowały!! i nmaja
        malusie winogronka hurra)
        tez nie lubiłam pelargoni, ale odkąt je posadziłambaaardzo mi się podobają. To
        co napisała Brynia to wszystko prawda- są niekłopotliwe i pięknie wyglądają
        • zielona28 Re: A fasolka? 15.05.06, 20:46
          Polecam fasolę ozdobną(jest biała i czerwona)szybko rośnie i ładnie kwitnie ale
          dolne liście żółkną.Miałam ją chyba przez dwa sezony na balkonie południowym.
          Co do pelargoni to skusiłam się w tamtym roku na pełne i nigdy więcej już ich
          nie chcę.
          Jest jeszcze takie śliczne pnącze o kwiatach przebarwiających się od czerwonego
          do żółtego,to jest chyba jakaś odmiana wilca ale z kwiatów do niego zupełnie
          nie podobna,nie mogę przypomnieć sobie jego nazwy ale jak macie w pobliżu dobry
          sklep ogrodniczy to powinny byc jego nasiona(jednoroczna).Kwiatki są w
          kształcie rurek jedna nad drugą.
    • kaja303 Re: Balkon dla początkujących :) 17.05.06, 08:21
      kup sobie lobelię jest piękna, pieknie kwitnie, ma setki jak nie tysiące
      kwiatów
      pozdarwiam
      • alfaxiii Re: Balkon dla początkujących :) 17.05.06, 09:17
        Witam serdecznie,
        trzeci rok "walczę" ze swoim balkonem ; )))Z roślin szybko rosnących i obficie
        kwitnących polecam: wilce (sa w paru kolorach), tunbergie (kwitnie na
        żółto),mina lobata, kobea pnąca, groszek pachnący, nasturcja no i oczywiście
        winorośle (te są wieloletnie i dobrze zimują w doniczkach). To co wyminiłam to
        rosliny pnące o szybkim wzroście i pięknych kwiatach.Trzeba im dać podpory lub
        rozpiąć sznurek by miały po czym się piąć. Osobiście też nie przepadam za
        pelargoniami, może przyczyną jest fakt, że omalże wszędzie je widzę. Lobelie mam
        w 2 kolorach: biały i niebieski. Te rośliny nadają się do skrzynek lub
        pojemników wiszących. Wadą wymienionych roślin jest ich jednoroczność. Problem
        widzę i gdzie indziej. Teraz jest nieco za późno by kupić nasionka i wysiać je
        (swoje wysiałam w lutym). Lepiej kupić rośliny już ukorzenione w doniczkach.
        Można je dostać w sklepach ogrodniczych lub na targowiskach.
        Życzę dużo sukcesów i posiadów w gąszczu kwitnącej zieleni.
        Pozdrawiam
        • maluszek13 Re: Balkon dla początkujących :) 31.05.06, 11:25
          Dzien dobry.Moje pytanie dotyczy pelargonii które wczesniej kupiłam.Dlaczego
          one nie sa piekne tak jak u niektórych widze na balkonach takie ogromne duzo
          kwiatków.Moje przesadziłam w doniczki wiszące,podlewam .Więcej nic.Moze cos
          powinnam im "robic" tylko nie wiem co.Powiedzcie i dziekuje.
          • brynia2 Re: Balkon dla początkujących :) 31.05.06, 12:55
            Maluszko, jak one mają być duże, skoro kupiłaś je 2 tygodnie temu, a na dodatek
            na dworzu jest tak zimno, że nawet moje aksamitki stoją w miejscu. Niektórzy
            kupowali duże saadzonki, więc maja większe okazy, a może i odmiany mają inne.
            Bądx cierpliwa, jak będzie słońce i zrobi się cieplutko, to jeszcze zaskoczą Cię
            swoimi zdolnościami.
            Napisałaś, że przesadziłaś je do doniczki. Czy wcześniej były w skrzynce? Ile
            masz tych sadzonek i jak duża jest doniczka?
            • maluszek13 Re: Balkon dla początkujących :) 31.05.06, 13:29
              Witam serdecznie.Jak kupiłam one były w malenkich doniczkach więc je
              przesadziłam do takich zwykłych wiszących doniczek(nie duzych) po jednej
              sadzonce.
              • brynia2 Re: Balkon dla początkujących :) 31.05.06, 13:39
                Maluszku, wszystko bedzie dobrze. Jeśli listki są zielone i zdrowo wyglądają, to
                teraz trzeba poczekać na dobrą pogodę. Przyjrzyj im się dokładnie, może są
                gdzieś niepozorne małe pączki. Postaraj się, że roślinki nie były wystawione na
                wiatr. Gdy rosną gęsto, w kupie, to łatwiej im zachować stabilność, bo opierają
                się o siebie nawzajem. Czy one wogóle nie mają kwiatków?
                • maluszek13 Re: Balkon dla początkujących :) 31.05.06, 13:57
                  Kwiatki juz mają i są piękne.W każdej doniczce inny kolor(ale się udało
                  co?).Listki są zielone i wyglądają zdrowo.Pączki też dopiero teraz
                  zauważyłam.Dziękuje ze jestes Kochana Bryniu.
                  • brynia2 Re: Balkon dla początkujących :) 31.05.06, 19:42
                    Fajnie, że się przydałam, pozdrawiam
                    • madeleine7 Re: Balkon dla początkujących :) 02.06.06, 16:29
                      Witam,
                      Ja też mam pelargonie na balkonie i kwitną jak szalone - nawet w tą pogodę.
                      Albo to wynik miłości :-) albo odżywki do pelargonii, którą je podlewam.
                      • brynia2 Re: Balkon dla początkujących :) 02.06.06, 20:48
                        To proponuję ujawnić odżywkę i nie przejmować się tym, że to jakaś reklama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka