Dodaj do ulubionych

Jak pozbyc sie mleczy z trawnika?

21.05.06, 19:41
Trawnik ładnie skoszony a tu za dwa dni wyrastaja " dmuchawce" mleczy na
długich nózkach.Nie wyglada to ładnie,zwłaszcza,jak wystaja takie zdmuchniete
pałaki.Jest jakis na to sposób? Moze ktos poradzi..?
Obserwuj wątek
    • bosman1 Re: Jak pozbyc sie mleczy z trawnika? 21.05.06, 19:51
      www.tamark.com.pl/produkty/51.html
      • nelena Re: Jak pozbyc sie mleczy z trawnika? 21.05.06, 19:59
        Bardzo dziekuje.
      • ignorant11 Re: Jak pozbyc sie mleczy z trawnika? 21.05.06, 23:04
        bosman1 napisał:

> www.tamark.com.pl/produkty/51.html

Sława!

A czy jest selektywne?

Ja robie bardziej po amatorsku: pryskam selektywnie roudupem i pomaga, choć to
        walka z wiatrakami, ale gołe place e zostaja.

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • halfoat Re: Jak pozbyc sie mleczy z trawnika? 21.05.06, 23:31
          działa na rośliny dwuliścienne, więc trawy nie powinien ruszać
    • jerzy.wozniak Re: Jak pozbyc sie mleczy z trawnika? 22.05.06, 06:41

Nie wiem co wam przeszkadza ta piękna roślina ja nie wyobrażam sobie trawnika
      bez kwitnących wiosną mniszków. Ale jak kwitną to znaczy, że za rzadko kosicie
      trawnik. Właśnie koszenie a nie chemia, to najlepszy sposób na wyniszczenie
      większości trawnikowych roślin innych niż trawa. Koszenie nie szkodzi trawie, a
      wręcz przeciwnie stymuluje ja do rozkrzewiania i tworzenia zbitej darni, innym
      roślinom szkodzi, a niektóre gatunki niszczy całkowicie.
      Jurek
      • nelena Re: Jak pozbyc sie mleczy z trawnika? 22.05.06, 08:48
        No,nie zgodze sie z ekspertem,gdyz trawnik kosze nierzadziej jak raz w
        tygodniu,czesto 2 razy,czesciej sie nie da ,bo mam 3500 m i byłoby to
        niewykonalne w sensie czasowym.
        Poza tym trawnik z zołtymi mleczami wyglada ładnie,gorzej jak wystaja badyle
        wyrastajace błyskawicznie,pozbawione "puchu dmuchawców",kosic codziennie czy co
        drugi dzien,to byłoby rozwazanie,ale nie dla mnie:(
        • bosman1 Re: Jak pozbyc sie mleczy z trawnika? 22.05.06, 21:48
          Także kosze trawnik 1-2 razy w tygodniu a mimo to zawsze gdzieś pojawi się
          mlecz ,ale też koniczyna,która rosnie nisko i koszenie jej nie przeszkadza.Na
          chwasty w trawie stosuje Mniszek,Staran albo Bofix,które nie szkodzą trawie
          wcale .A Raudap niszczy wszystko i przez to nie nadaje się do trawnika .
          • nelena do bosmana 23.05.06, 19:53
            mozesz napisac w jaki sposob to stosujesz,podlewasz roztworem,pryskasz itp?
            Tak sobie mysle,ze bede potrzebowala strasznie duzo tego specyfiku,a chyba tani
            nie jest...czy przynajmniej na sezon starcza taki jednorazowy zabieg?
      • janu5 mlecz zrobił karierę dzieki koszeniu. 23.05.06, 21:01
        >Nie wiem co wam przeszkadza ta piękna roślina ja nie wyobrażam sobie trawnika
        > bez kwitnących wiosną mniszków.
        Tu się zgadzamy widok jest przepiekny niektóre trawniki sa po prostu
        instensywnie zółte( w południe)i nie trzeba sadzić żadnych cebulek. Póżniej jest
        biało i sterczą takie różowawe badyle i jużj est mniej pieknie ale znowusz bez
        przesady, i tak to ładniejsze niż beton.
        Zauważyli państwo ,że mlecz występuje głównie na terenach mijeskich. Zrobił on
        gwałtowną karierę dzięki w miarę częstemu koszeniu. Jest praktycznie jedyną
        rośliną kóra zdąży zakwitnąć i wydać nasiona pomiędzy typowymi miejskimi
        koszeniami. dzięki tej strategii kosiarka jest sprzymierzeńcem mlecza i opanowął
        on miejską biocenozę. Wiem co mówię bo mieszkam na granicy terenów koszonych
        przez Spółdzielnię i niekoszonych nieuzytków, gdzie mleczy zupełnie nie widać
        spod innej roslinności,a na terenach koszonych dominuje.
        Oczywiście gdyby kosić co drugi dzień to byc może wytepiło by mlecze lub
        spowodowałoby to ich skarłowacenie - przetrwałyby tylko te których kwiaty są pod
        nożami kosiarki tuż przy ziemi. Aha ponieważ na codzień obserwuje tereny koszone
        i nie koszone, a nawet Niekoszone wcale , koszone intensywnie wokól jednego z
        nowych domów - wspolnota i koszone 2 razy do roku Spółdzielmnia mieszkaniowa to
        musze powiedziec ,że najgorzej wyglądają te koszone intessywnie w tym roku były
        juz koszone 2 3 razy i mają obecnie kolor żóltawo biało bladozielony z łysymi
        plackami wszędzie. Niekoszone tereny Spóldzielni są intensywnie zielone trawa za
        kostki i praktycznie nie róznią się od niekoszonych nieużytków. Latem jak
        Spóldzielnia już skosi przeważnie trawa wysycha jest wypalopna słońcem pustynia
        jak po roundapie- odbija na jesieni. natomiast nieuzytki brunatnieją trochę w g
        orę wybijają badyle ale podszywka jest stale intensywnie zielona, a pod koniec
        sierpnia zaczynają się istne czary nieu żytek potrafi na parę dni zrobuć się np
        fioletowy ,czerwonawy itp, coraz to inne roslinki prezentują swe kwiatuszki.
        jest trochę badyli , ale po zimie znikają i praktycznie nie ma róznicy czy było
        koszenie czy nie.
        Wniosek : najmniej zieleni jest na terenie intensywnie koszonym , najwięcej
        zieleni jest na terenie niekoszonym wcale. Co do estetyki to latem przy suszy
        niekoszony trawnik jest najładniejszy bo ciagle zyje zmienia kolory. Dosłownie
        parę dni w roku jest na korzyść tego koszonego, a ten intensywnie koszony to
        szkoda gadać drogi , a wygląda jak łysy facet w strupach.
        • nelena Re: mlecz zrobił karierę dzieki koszeniu. 23.05.06, 22:06
          He,he,dobre porownanie,ale przynajmniej w okolicy masz porownanie:)
          • wari Re: mlecz zrobił karierę dzieki koszeniu. 01.06.06, 01:09
            Te trawniczki pełne chemii wyglądają koszmarnie. Niczym się to nie różni od
            betonu, tyle, że pomalowanego na zielono. Dla mnie to objaw złego gustu, ale
            cóż każdy ma swój gust...
            • janu5 Masz racje 04.06.06, 13:59
              krótko wystrzyżony trawniczek jest najgorszym terenem zielonym niewiele
              rózniącym się już od z\pomalowanego na zielono betonu.
              Nie tłumi hałasu ,
              nie skrapla rosy ,
              nie wysyła bakteristatycznych fitocytow
              nie produkuje tlenu.
              Ale za to jest modny,
              miejmy nadzieję ,że ta moda przeminie szybko.
              Aha wiekszość wystrzyżonych trawniczków wygląda wprost koszmarnie , jak
              łysiejący facet ze strupami na głowie, takie żółto biało plackowate ściernisko,
              właśćciele myslą ,że wystarczy jak przytną 2cm od ziemi tymczasem ,żeby uzyskać
              efekt "angielskiego trawniczka" trzeba ścicnać podlewać i nawozić bagatelka 100
              lat samo koszenie nie wystarcza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka