buska71 17.06.06, 19:29 Tarczniki zaatakowały moją młodą śliwę japońska, psikałam podstawowymi środkami na owady, ale one chyba nic sobie z tego ni robią.Szkoda mi jej , posadziłam ja w tamtym roku , a w tym ma juz masę owoców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Tarczniki 17.06.06, 21:20 Czy psikałaś środkiem przeciw mszycom? Bo podobno na tarczniki takie preparaty są skuteczne, a nie np. przeciw gąsienicom. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Tarczniki 19.06.06, 08:13 A na paprotce masz tarczniki, czy zarodniki? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Tarczniki 19.06.06, 08:23 Szkodnika takiego jak misecznik śliwowy. Zwalczamy tylko w okresie tak zwanego białego paka kwiatowego czyli tuż przed rozwinięciem się kwiatów. Opryskujemy specjalnym preparatem Zolone. Dobre wyniki daje też wapnowanie pnia gdyż larwy zimują w szczelinach kory. Dopiero wiosna przedostają się na młode gałązki i rosną. Wapnowanie należy przeprowadzić w grudniu lub styczniu gdyż larwy przenoszą się na gałązki już w marcu. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
agazem Re: Tarczniki 19.06.06, 22:58 a diabli wiedza co to jest, moj maz twierdzi ze to tarcznik :( Odpowiedz Link Zgłoś