Dodaj do ulubionych

storczyk - pilne!

24.01.03, 08:58
Czy łodygę z przekwitniętymi kwiatami na zimę trzeba obciąć?
Czy w okresie zimowym należy przerwać podlewanie i ewentualnie kiedy zacząć
znów? Mój storczyk to Phalaenopsis
Bardzo proszę o pomoc. Pojawiła się strona o storczykach, ale akurat nie ma
tam tak postawowych informacji dla hodowców-dyletantów.
Dla zainteresowanych podaję adres: storczyki.org.pl/index.php
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • petro5 Re: storczyk - pilne! 24.01.03, 12:41
      Ja nigdy nie obcinam przekwitłych łodyg bo od nich będą odrastać nowe łodyżki
      z kwiatami. Ponieważ jest teraz bardzo ciepło i sucho w mieszkaniu ja swoje
      postawiłam na słoikach do których ścieka woda po podlaniu i wytwarza się
      wilgoć, która lubią . Stoją na oknie od wschodu już drugi rok. Każde następne
      kwitnienie przechodzą obficiej niż poprzednie.Ostnio miałam 24 kwiaty na
      jednej gałązce. Tak wogóle to polecam ci wątek 238 ( szukaj po datą założenia
      wątku) również po temacie : "Phalaenopsis "i "storczyk"
      Nasz ekspert b. dobrze wyjaśnia. Moje storczyki po 2 miesiącach znów mają nowe
      łodygi z pączkami.Pozdrawiam i życzę Ci tego samego.
      • piasia Re: storczyk - pilne! 24.01.03, 14:54
        petro5 napisała:

> Ja nigdy nie obcinam przekwitłych łodyg bo od nich będą odrastać nowe
        łodyżki
        > z kwiatami.

Ha! Gratuluję! Mnie się nigdy ta sztuka nie udała - łodyżka zasychała od góry.

> Ponieważ jest teraz bardzo ciepło i sucho w mieszkaniu ja swoje
        > postawiłam na słoikach do których ścieka woda po podlaniu i wytwarza się
        > wilgoć, która lubią .

Mój storczyk stoi wśród innych roślin, zraszany kilka razy dziennie, na
        parapecie wprawdzie nad kaloryferem, ale na tym kaloryferze non stop leży mokry
        ręcznik.

> Każde następne
        > kwitnienie przechodzą obficiej niż poprzednie.Ostnio miałam 24 kwiaty na
        > jednej gałązce.

Ja na rozgałęzionej na trzy gałązki łodyżce miałam 32 kwiaty (tzn. mój storczyk
        miał).

> Moje storczyki po 2 miesiącach znów mają nowe
        >
        > łodygi z pączkami.

yyyyyy... A moja cholera od dwóch lat nie kwitnie, chociaż wypuszcza nowe
        liście....
    • jerzy.wozniak Re: storczyk - pilne! 29.01.03, 07:02
      Witam na forum Gazety!

Storczyki kwitną dopiero po przejściu kilkumiesięcznego okresu spoczynkowego.
      Nieprawidłowe postępowanie z roślinami w tym okresie powoduje, że podobnie jak
      kaktusy, bez przerwy spoczynkowej nie kwitną wcale. Storczyki najczęściej
      kupujemy w pełni kwitnienia, a ich kwiaty często utrzymują się kilka miesięcy.
      Kiedy rośliny przekwitną, wchodzą w fazę wzrostu, regularnie je wówczas
      podlewamy i nawozimy, do czasu gdy młode przyrosty osiągną prawie taką samą
      wysokość jak stare. Taki wzrost zależnie od gatunku i warunków w mieszkaniu
      trwa zwykle do lata. Oczywiście przekwitłe kwiaty ucinamy wraz z kwiatostanem.
      Teraz musimy zrobić coś, co nie przychodzi łatwo miłośnikom roślin. Aby
      storczyki zawiązały pąki kwiatowe muszą przejść stan spoczynku. Rośliny należy
      umieścić w półcieniu i w miejscu przewiewnym, aby wyschły. Uwaga w tym okresie
      podłoże musi być wyjałowione! Roślin nie należy, więc zasilać żadnymi nawozami,
      a kolekcjonerzy radzą nawet przepłukiwanie podłoża wodą destylowaną w celu
      usunięcia składników pokarmowych.
      Teraz najgorsze! Przez 6 tygodni przesuszamy rośliny. Nie wolno ich w ogóle
      podlewać (niezależnie od temperatury otoczenia) i wystawiać na deszcz. Wskazane
      jest, aby umieścić je w otwartym oknie, przewiewnej szklarni lub zawiesić na
      gałęzi drzewa. Rośliny muszą mieć przewiew oraz różnicę temperatur pomiędzy
      dniem a nocą, co stymuluje zawiązywanie paków kwiatowych. Nie przejmujemy się
      ze pędy więdną, a bulwy czy kłącza znacznie się kurczą i marszczą. Pod koniec
      przesuszania storczyki wyglądają nadzwyczaj żałośnie. Pod koniec okresu
      saharyjskiego rośliny sadzimy do specjalnych koszy dla epifitów gdyż musza
      mieć dostęp powietrza do korzeni. Dlatego najlepiej rosną (oprócz gatunków
      naziemnych) w specjalnych koszach do roślin epifitycznych. Tak naprawdę nie ma
      tam czegoś, co nazywamy ziemią, lecz cos, co przypomina konsystencją zbutwiałe
      części roślin w których rosną w naturze plus domieszki styropianu czy lawy w
      celu lepszego przewietrzania i rozluźnienia podloża. Epifity to dziwne rośliny
      korzenie wielu gatunków prawie nie pobierają substancji pokarmowych a jedynie
      służą jako macki czepne. Dlatego najlepiej wstawić kupionego w sklepie
      storczyka do metalowej siatki do trzymania ryb ( w sklepach wędkarskich) całość
      wypełnić podłożem dla storczyków a boki mchem torfowcem aby kawałki podłoża nie
      wypadały na dywan. Po około 6-7 tygodniach możemy zacząć je podlewać i wieszamy
      na starym miejscu na oknie. Do tworzenia się kwiatów potrzebne jest również
      słońce. Warto wiec umieścić rośliny w miejscu widnym, ale nie bezpośrednio na
      słońcu.
      W kwiaciarniach są obecnie w sprzedaży prawie wyłącznie mieszańce, ich
      twórcy zadbali o oto, aby miały nie tylko piękne i trwale kwiaty, ale również
      kwitły bez tak długiej przerwy spoczynkowej. Jednak wszyscy kolekcjonerzy
      potwierdzają, że nawet u mieszańców przerwa spoczynkowa stymuluje roślinę do
      wyjątkowo obfitego kwitnienia.
      Jeśli w donicy z kłączy wyrosły nowe rośliny można je oddzielić i
      umieścić w tym samym albo w oddzielnym koszu. Tak na marginesie - znam osoby
      które w domu maja około 40 rożnych odmian storczyków i wszystkie dzięki
      prawidłowej pielęgnacji kwitną tak samo obficie jak te z kwiaciarni.
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak
    • dorota111 Re: storczyk - pilne! 29.01.03, 11:11
      Na stronie, którą podajesz, jest mnóstwo informacji na interesujący Cie temat.
      Wejdź po prostu do forum:-)
      D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka