sylwia.g21 29.07.06, 11:34 mąż wsadził do skrzynek na balkonie begonie.. podlewa raz na tydzień, bo odpadają całe gałązki tak jakby gniły od korzenia.. za dużo czy za mało wody ?a może coś zupełnie innego proszę o radę.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: begonie.. 29.07.06, 11:38 begonie bardzo łatwo przelać,są wrażliwe na zalanie, ale mówisz, że są rzadko podlewane; po za tym często chorują na jakieś grzybowe choroby; teraz najlepiej byłoby : wzruszyć ziemię, jeśli wilgotna niech przeschnie opryskać jakimś środkiem grzybobójczym; no i może coś pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
marynia30 Re: begonie.. 29.07.06, 18:19 Moja begonia też straciła najładniejsze gałązki, ale już wiem, że ją przelałam. Teraz przesuszyłam ziemię i pojawiają się nowe gałązki. Odpowiedz Link Zgłoś
gwark Re: begonie.. 29.07.06, 18:23 Mialem to samo i niestety na to nic sie nie da poradzic. Gnicie jest pozorne - faktycznie odpowiedzialna jest pewna bakteria, ktorej nazwy nie pomne. Bierze sie ze zlych warunkow przechowywania, niewlasciwej higieny - czy przypadkiem begonie nie pochodza z supermarketu? Nie znalazlem na to mocnych. Begonie do kosza, i to raczej szybciej, niz pozniej, zeby nie zakazilo calej skrzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek71 Re: begonie.. 30.07.06, 21:26 Ja bym je zostawiłw i podlała Previcurem. Myślę, że jeszcze można poczekać z wyrzucaniem Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: begonie.. 31.07.06, 09:11 Też mi się kiedyś tak zrobiło. W ramach rozpaczy urwałam pędy, które wyglądały w miarę zdrowo i wsadziłam do nowej ziemi. O dziwo jeden pęd się przyjął i begonię mam do dziś (to było 3 lata temu). Odpowiedz Link Zgłoś