Dodaj do ulubionych

brzozy - jak sadzić

15.03.03, 17:53
czy macie receptę na sadzenie brzóz? mnie się nie przyjmują....
Ewa Weronika
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: brzozy - jak sadzić 16.03.03, 19:29
      Witam na forum Gazety!
      Pytanie skąd je bierzesz, bo jeśli z lasu to tak często się zdarza. Szczególnie
      większe osobniki (nawet te z pojemników trudno się przyjmują) Aby odnieść
      sukces trzeba je posadzić bardzo wcześnie na początku marca i po posadzeniu
      przyciąć dość radykalne gałęzie. Bez tego, szpecącego niestety drzewo zabiegu,
      brzoza przyjmuje się 50/50. Jest to spowodowane tym ze po pierwsze wcześnie
      puszcza soki, a po drugie co może najważniejsze jej drobne liście wyparowują
      bardzo dużo wody. Przy przesadzaniu uszkodzony system korzeniowy nie może sobie
      poradzić z dostarczeniem wody i drzewo usycha. Powiem szczerze, że sadząc
      drzewa u znajomych najwięcej obaw mam zwykle przy brzozach.
      Pozdrowienia,
      Jurek
      A może ktoś ma jaka cudowna metodę????
      • mkhj Re: brzozy - jak sadzić 17.03.03, 07:53
        W roku 2001 na wiosnę (tak ok. kwietnia) znalazłam na grządce przyklejona do
        pnia śliwy samosiejkę brzozy (mam na działce dwie duże brzozy). Miała tak ok.
        10 cm. Wykopałam (czytaj - wyrwałam bo wykopać nie było jak) i wsadziłam w
        bardziej pasujące miejsce. Obok czarnego bzu. Na jesieni miała zaraza już ok.
        60 cm. A w zeszłym roku podskoczyła do ok 2 metrów. Ciekawe jak będzie w tym
        roku.
        I to ma być kiepsko przyjmujące się drzewo????

pozdrawiam mkhj
        • jack_ Re: brzozy - jak sadzić 17.03.03, 11:33
          Przesadzałas 10 -centymetrową sadzonkę a autorce postu chodziło o drzewa ...
          Ludowe przekonanie jakie panuje u ogrodników mówi że dobrze przesadzaja sie
          brzozy mające ciagle czarna kore ( czyli "mniej więcej" takie do 2 m
          wysokości ) - przesadzałem wyższe z pozytywnym skutkiem ale istotny jest termin
          ( post P. Jurka) i wielkośc bryły..
    • elaos Re: brzozy - jak sadzić 17.03.03, 12:03
      Przesadzałam brzozy, które miały około metra. Drzewka brałam z mokradłach
      metodą łopatowo-wyrywaną i posadziłam w suchszym miejscu, podlałam i więcej się
      nimi nie zajmowałam.Teraz po kilku latach to są już olbrzymie drzewa. Z uwagi
      na powyższe zawsze sądziłam, że brzoza to najłatwiej przyjmujące się drzewo (z
      innymi nie poszło mi tak łatwo), ale faktycznie miały czarną korę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka