Dodaj do ulubionych

co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!!!

13.04.07, 17:50
kupilismy w zeszlym roku dom z maciupkim ogrodkiem, w ktorym nie roslo nic
poza pokrzywami i skrzypem do pach oraz jednym swierkiem posadzonym dokladnie
na srodku
poniewaz ogrodek - rynienka ma niecale 5 m szerokosci, tyle samo co swierk
srednicy, trzeba bylo wyciac dolne galezie do wys ok ok 1,70 cm 9sam swierk ma
ok 11 m), tak zeby bylo widac reszte ogrodu no i dalo sie przejsc
to bylo dosyc drastyczne ciecie, rany zasmarowalam specjalnym srodkiem i
wygladalo ze jest ok
wczesna wiosna myslalm ze rosliny ktore rosna pod swierkiem choruja, pisalam o
tym tutaj
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=58655288&v=2&s=0
okazalo sie jednak ze sa dokladni zapackane zywica..im cieplej sie robi tym
gorzej to wyglada, ziemia wokol drzewa cala sie kleji, sciolka wyglada jak
powapnowana
wiekszosc ran po cieciu jest ladnie zaschnietych, szczegolnie te przy
ziemii...im wyzej tym robi sie nieciekawiej, ale najdziwniejsze to to, ze
niektore galazki, oddalone od pnia, wygladaja jakby je ktos zamoczyl w wosku
a dzisiaj zauwazylam tabuny jakichs owadow wedrujacych po pniu i okolicy
ok 3 mm, szary odwlok z dwiema czarnymi kropeczkami po bokach, pregowane nozki
nie wiem, co jest przyczyna a co skutkiem...blagam o pomoc...jestem
zrospaczona na mysl ze moglabym to drzewo stracic :(((((
Obserwuj wątek
    • abakus2 Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 13.04.07, 19:48
      Mamy ten sam problem. Wczoraj pisałam na forum.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=60658765
      My 3 dzień pryskamy Mospilanem. Niestety niewiele pomaga jak dotąd.
      • boe_ Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 13.04.07, 21:11
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=60658765&a=60716043
    • abakus2 Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 13.04.07, 21:41
      To są mszyce. To cieknące wydzielają mszyce, a żywią się tym mrówki które
      udzielają im schronienia na zimę w ziemi.
      Wrzuć w wyszukiwarkę forum: mszyce.
      • boe_ Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 14.04.07, 15:50
        abakus, wierze, juz przerobilam w tym roku mszyce na rozach i jasminowcu..te na
        swierku wygladaja po prostu zupenie inaczej, ale slowo, uwierze we wszystko co
        mi sie powie bo ogrodnik ze mnie zupelnie zielony :)
        no dobrze, to jak sie pozbyc mszyc ze swierka???
        jak sie opryskuje jedensatometrowe drzewo???
        opryskalam przed chwila pien, gdzies do 1.70 m i cala siebie przy okazji, ale
        wydaje mi sie to troche jalowa metoda
        u gory mam gniazdo golebi, nawet jak mi sie uda jakos tam dotrzec, mam spryskac
        golebie?:(
        mrowzek w sumie tez mam zatrzesienie, jakos nie przeszkadzaly mi do tej pory,
        ale moze powinnam zaczac od nich?
        w strasznej jestem rozpaczy od wczoraj...:(
      • boe_ Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 14.04.07, 17:11
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=60507564&a=60634580
        ide umyc swierk, mam nadzieje, ze nie wyplucze golebii :)
    • boe_ Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 16.04.07, 08:56
      no widze, ze nikt dla mnie rady nie ma :(

niestety wyplukanie woda bylo chybionym pomyslem

zastanawia mnie tylko jedno, czemu mszyce nie trzymaja sie juz tego drzewa,
      tylko rozlaza naokolo? z jakiegos powodu przylaza na taras i laza po murach
      troche to dziwne....
      • gabula777 Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 16.04.07, 09:47
        Jeśli chodzą po murach to chyba nie są mszyce tylko jakieś chrząszcze,które nie
        muszą być szkodnikami tego świerka,a sa tam z jakiegoś innego powodu.Świerki
        najczęściej w maju atakuje mszyca świerkowa zielona,parę lat temu była istna
        plaga i teraz po tej zimie też się obawiam tego szkodnika.
        • boe_ Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 16.04.07, 09:56
          no wlasnie!
          dlatego pisalam, ze nie wiem co jest przyczyna a co skutkiem i tak tu dociekam
          one sa szare z charakterystycznymi czarnymi kropeczkami po bokach, lekko
          rozszerzony odwlok, tak ze przypominaja rab...chyba rozdzielnoplciowe, bo sa
          tez troche mniejsze ze skrzydelkami
          na chrzaszcza to nie wyglada, nie ma tez chitynowego pancerza
          generalnie siedza na swierku ale wedruja glownie po pniu, obejrzalam pare
          galezi i widzialam moze 1 lub 2...przy czym na pniu jest ich cala masa
          no i tak jak pisalam, rozlaza sie z tego swierka
          a druga rzecz, to to co z tego swierka kapie w woskowo-bialym kolorze, to na
          pewno nie jest zywica, bo chociaz skleilo mi wlosy jak cholera, to dalo sie
          latwo zmyc woda
          moze musze jakies forum entomologow znalezc?
          • saluti Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 16.04.07, 14:24
            Moze zrob im zdjecie i poszukaj w sieci o robalach iglakow, albo wyslij je
            (zdjecie) do jakiejs szkoly ogrodniczej i oni ci poradza. Mozesz tez sprobowac
            i spryskac jakims srodkiem do iglakow na wybijanie szkodnikow ale do 11m i tak
            nie dotrzesz. Wstaw zdjecie, bedziemy razem szukac.
            • boe_ Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 16.04.07, 14:33
              szukalam robali od iglakow i nie znalazlam nic podobnego
              a dzisiaj rano wyslalam email do losowo wybranej pani profesor z katedry
              fitopatologii i entymologii mojego macierzystego uniwerku, moze mi pomoze...juz
              pare lat temu mi pomogli w sprawie innego nieproszonego goscia :)

ale sprobuje zrobic im dzisiaj tak czy siak zdjecie i wsawic...nie wiem tylko z
              jakim skutkiem, bo to zupelne malenstwa, a ten moj aparat to taki tam bez
              rewelacji
              ale sprobuje, dzieki za odzew!
              • horpyna4 Re: co sie dzieje ze swierkiem, blagam o porade!! 16.04.07, 15:59
                Myślę, że ta kapiąca ciecz, to po prostu spadź. Jest to słodkawa wydzielina
                mszyc, bardzo lubiana przez pszczoły, które ją przerabiają na miód spadziowy.
                Było chyba już coś o tym na forum, ale dość dawno.
                • boe_ zdjecie 16.04.07, 18:41
                  horpyno, ale one sie rozlaza z tego drzewa...laza po tarasia i zaczely juz
                  wlazic do domu...czy mszyce nie trzymalyby sie drzewa?
                  wklejam zdjecie moze ktos cos wymysli
                  img490.imageshack.us/img490/1351/kwiecien0207004ou8.jpg
                  • horpyna4 Re: zdjecie 16.04.07, 18:52
                    Dla mnie to mszyca, dorosła bezskrzydła. Spsiukaj jakimś preparatem przeciw
                    mszycom, nie wiem, jakie masz dostępne. Trzeba bardzo delikatnie "opylać", bo
                    krople mogą poparzyć roślinę.
                    A nie ma w pobliżu biedronek?
                    • boe_ Re: zdjecie 17.04.07, 11:27
                      horpyno, chyba nie czytalas wczesniejszych watkow - ta roslina to
                      pietnastoletni swierk...nie bardzo wiem jak mam ja `spsiukac`
                      biedronek nie ma, choc generalnie zdarza mi sie czasem jakas spotkac w ogrodzie
                      no i te `mszyce` wlaza mi juz do domu...
                      • horpyna4 Re: zdjecie 17.04.07, 14:25
                        Boe, czytałam. Niestety, bez oprysków trudno jest coś poradzić. Istnieją chyba
                        opryskiwacze z dyszą na przedłużanej rurce, czasem warto też rozstawić jakąś
                        drabinę. Wrzuć na wyszukiwarkę "mszyce na świerkach - zwalczanie", znajdziesz
                        odpowiednie informacje co do preparatów, jakich należy użyć w przypadku iglaków,
                        żeby nie spalić igieł.
                        A co do takiej wielkiej inwazji szkodników, to prawdopodobnie lekka i krótka
                        zima najbardziej tu zawiniła.
                        • boe_ Re: zdjecie 17.04.07, 15:32
                          masz racje, niestety....
                          zaczelam dociekac i znalazlam Giant Conifer Aphid
                          zdjecia z google, wygladaja wypisz wymaluj jak to co u mnie chodzi
                          ech......

Adult giant conifer aphids are pear-shaped, 0.2 to 0.5 cm in length and usually
                          dark-coloured. Adults have long, slender legs and may have wings. Nymphs are
                          similar in shape and colour to adults, but lack wings and are slightly smaller.
                          The aphids feed in a stationary group and may be found on branches, roots, or
                          the main stem. A clear, sticky liquid, called honeydew, is exuded from the
                          posterior of each aphid. Ants frequently harvest honeydew from the aphids. A
                          black, sooty mold often develops on foliage and branches covered by honeydew.
                          Foliage of infested trees may become chlorotic.
                          • horpyna4 Re: zdjecie 17.04.07, 15:57
                            Możesz postawić ul z pszczołami... miodek spadziowy jest pyszny...
                            • boe_ Re: zdjecie 17.04.07, 16:23
                              kto wie jak to by sie nazywalo po polsku?
                              • horpyna4 Re: zdjecie 17.04.07, 17:58
                                Ale co?
                                • mamahanki Re: zdjecie 02.05.07, 19:52
                                  no, to robactwo
                                  • nina9999999 Re: zdjecie 02.05.07, 20:53
                                    a może by zaprosić fachowca z firmy ogrodniczej z opryskiwaczem
                                    spalinowym........ 11m to nie jest dużo dla takiej maszyny.... a roślina
                                    dokładnie spryskana.
                                    • julia3 Re: zdjecie 02.05.07, 23:32

bea..zainteresował mnie ten szkodnik, mam kilka młodych świerków.
                                      Giant Conifer Aphid....to znaczy "olbrzymia mszyca drzew iglastych"
                                      a więc nie jest to nazwa samego robala.

Poszukaj w podanych linkach...
                                      robali iglaków tam jest sporo i sposoby zwalczania też.

iglaki.agrosan.pl/szko.htm
                                      pl.wikipedia.org/wiki/Szkodniki_sosen
                                      Polewanie wodą, jak już ktoś wspominał jest tez do wykorzystania.
                                      Ja tak robię, przy okazji podlewania, tak na wszelki wypadek...
                                      powodzenia:)
                                      • boe_ Re: zdjecie 03.05.07, 10:20
                                        > Giant Conifer Aphid....to znaczy "olbrzymia mszyca drzew iglastych"

no wlasnie dlatego sie dopytywalam o nazwe jak slusznie zauwazyla mamahanki :)
                                        probowalam sie doszukac nawy gatunku po polsku ale sie gubie, te cholery ida w
                                        tysiace gatunkow...sama na swoich 100m2 mam ze cztery :)

kupilam 5 litrow totalnego insektycydu z wysiegnikiem, "posprzatalam" swierk ze
                                        wszystkich suchych, poklejonych spadzia, lub czarnych od grzyba galazek, tak
                                        zeby sobie ulatwic robote, zaprzeglam meza do spryskiwania i po trzecim oprysku
                                        wyglada na to ze mszyce zniknely...pojawily sie za to szyszki i jasnozielone
                                        przyrosty!
                                        ogladam drzewo z nosem przy pniu codziennie i narazie nie widze
                                        mszyc...zauwazylam pare takich nieduzych larw, wiec czekam co z nich wylezie
                                        dam znac jak juz sie cos wykluje
                                        pozdrawiam
                                        boe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka