01.06.03, 00:29
Obserwuj wątek
    • maciekwiercinski Re: Trawniki 01.06.03, 00:33
      Witam!

Przepraszam bo uciekło...

Czy zgadzacie się z poglądem, że trawniki to najbardziej pracochłonne części
      ogrodu..?

Dlatego cały czas szukam roslin na trawniki zastepcze...

U mnie duże powierzchnie zajmuje koniczyna oraz niestety mlecz, którego
      ostatnio dość skutecznie wyniszczyłem...

Co polecicie na puste miejsca po wypalonym mleczu, bo mchy niestety nie
      wszędzie chca rosnąć...

Pozdrawiam!

Maciek
    • elaos Re: Trawniki 02.06.03, 12:43
      Och tak, to prawda w 200%. Widzę jak znajomy postawił sobie za punkt honoru
      mieć piękny trawnik i to na działce rekreacyjnej. Jak zobaczyłam ile z tym jest
      roboty to z miejsca znielubiłam piękne trawniki i zachwycam się takimi z
      mleczem,lebiodą i koniczyną, które wymagają tylko koszenia i nie doprowadzają
      to bezsennych nocy. Roślin alternatywnych do trawnika jest tak ogromna ilość,
      Ze trudno wymienić nawet część:
      barwinek,bluszcz,paprocie.floksy,dąbrówka,macierzanka,karmnik bardzo
      przypominający mech,rozchodniki to rośliny typowe, ale też niektóre pnącza mogą
      służyć do tego np.hortensja pnąca,clematisy czy róże okrywowe. Najlepiej w
      wyszukiwarce dać hasło "rośliny okrywowe" uzbroić się w cierpliwość i czytać i
      czytać i wybierać.
      • maciekwiercinski To wiem, ale które można deptać? Poza mchem? 02.06.03, 13:19
        elaos napisała:

> Och tak, to prawda w 200%. Widzę jak znajomy postawił sobie za punkt honoru
        > mieć piękny trawnik i to na działce rekreacyjnej. Jak zobaczyłam ile z tym
        jest
        >
        > roboty to z miejsca znielubiłam piękne trawniki i zachwycam się takimi z
        > mleczem,lebiodą i koniczyną, które wymagają tylko koszenia i nie
        doprowadzają
        > to bezsennych nocy. Roślin alternatywnych do trawnika jest tak ogromna
        ilość,
        > Ze trudno wymienić nawet część:
        > barwinek,bluszcz,paprocie.floksy,dąbrówka,macierzanka,karmnik bardzo
        > przypominający mech,rozchodniki to rośliny typowe, ale też niektóre pnącza
        mogą
        >
        > służyć do tego np.hortensja pnąca,clematisy czy róże okrywowe. Najlepiej w
        > wyszukiwarce dać hasło "rośliny okrywowe" uzbroić się w cierpliwość i czytać
        i
        > czytać i wybierać.
        • elaos Re: To wiem, ale które można deptać? Poza mchem? 02.06.03, 13:35
          Deptać można wszystkie, ale nie wiem czy któreś to przeżyją.
          Ja się nastawiłam na koniczynę. U mnie dobrze rośnie, łatwo zadarnia tereny
          wydarte roślinom niepożądanym, dobrze się kosi, można ją deptać, ma ładny
          zielony kolor i nawet zastanawiam się nad jej sianiem, żeby szybciej się
          rozrastała.A w miejscach których się nie chodzi sadzę wszyskie rodzaje roślin
          okrywowych jakie mi wpadną w ręce.
          • maciekwiercinski Re: To wiem, ale które można deptać? Poza mchem? 02.06.03, 15:06
            elaos napisała:

> Deptać można wszystkie, ale nie wiem czy któreś to przeżyją.
            > Ja się nastawiłam na koniczynę. U mnie dobrze rośnie, łatwo zadarnia tereny
            > wydarte roślinom niepożądanym, dobrze się kosi, można ją deptać, ma ładny
            > zielony kolor i nawet zastanawiam się nad jej sianiem, żeby szybciej się
            > rozrastała.A w miejscach których się nie chodzi sadzę wszyskie rodzaje
            roślin
            > okrywowych jakie mi wpadną w ręce.

Witam!

Czyli postepujesz podobnie jak ja...

Teraz na duzym obszareze zniszczyłem mlecze i zostały mi gołe plamy...
            Polcano mi koniczynę białą, bo krótka, choc wiem, że koniczyn jest prawie co
            odmian róż...

Myslę, że posieję koniczyna zmieszaną z trawą do regeneracji trawników albo
            inna jaka wpadnie mi w ręce...

Pozdrawiam!

Maciek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka