maciekwiercinski Re: Trawniki 01.06.03, 00:33 Witam! Przepraszam bo uciekło... Czy zgadzacie się z poglądem, że trawniki to najbardziej pracochłonne części ogrodu..? Dlatego cały czas szukam roslin na trawniki zastepcze... U mnie duże powierzchnie zajmuje koniczyna oraz niestety mlecz, którego ostatnio dość skutecznie wyniszczyłem... Co polecicie na puste miejsca po wypalonym mleczu, bo mchy niestety nie wszędzie chca rosnąć... Pozdrawiam! Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
elaos Re: Trawniki 02.06.03, 12:43 Och tak, to prawda w 200%. Widzę jak znajomy postawił sobie za punkt honoru mieć piękny trawnik i to na działce rekreacyjnej. Jak zobaczyłam ile z tym jest roboty to z miejsca znielubiłam piękne trawniki i zachwycam się takimi z mleczem,lebiodą i koniczyną, które wymagają tylko koszenia i nie doprowadzają to bezsennych nocy. Roślin alternatywnych do trawnika jest tak ogromna ilość, Ze trudno wymienić nawet część: barwinek,bluszcz,paprocie.floksy,dąbrówka,macierzanka,karmnik bardzo przypominający mech,rozchodniki to rośliny typowe, ale też niektóre pnącza mogą służyć do tego np.hortensja pnąca,clematisy czy róże okrywowe. Najlepiej w wyszukiwarce dać hasło "rośliny okrywowe" uzbroić się w cierpliwość i czytać i czytać i wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekwiercinski To wiem, ale które można deptać? Poza mchem? 02.06.03, 13:19 elaos napisała: > Och tak, to prawda w 200%. Widzę jak znajomy postawił sobie za punkt honoru > mieć piękny trawnik i to na działce rekreacyjnej. Jak zobaczyłam ile z tym jest > > roboty to z miejsca znielubiłam piękne trawniki i zachwycam się takimi z > mleczem,lebiodą i koniczyną, które wymagają tylko koszenia i nie doprowadzają > to bezsennych nocy. Roślin alternatywnych do trawnika jest tak ogromna ilość, > Ze trudno wymienić nawet część: > barwinek,bluszcz,paprocie.floksy,dąbrówka,macierzanka,karmnik bardzo > przypominający mech,rozchodniki to rośliny typowe, ale też niektóre pnącza mogą > > służyć do tego np.hortensja pnąca,clematisy czy róże okrywowe. Najlepiej w > wyszukiwarce dać hasło "rośliny okrywowe" uzbroić się w cierpliwość i czytać i > czytać i wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
elaos Re: To wiem, ale które można deptać? Poza mchem? 02.06.03, 13:35 Deptać można wszystkie, ale nie wiem czy któreś to przeżyją. Ja się nastawiłam na koniczynę. U mnie dobrze rośnie, łatwo zadarnia tereny wydarte roślinom niepożądanym, dobrze się kosi, można ją deptać, ma ładny zielony kolor i nawet zastanawiam się nad jej sianiem, żeby szybciej się rozrastała.A w miejscach których się nie chodzi sadzę wszyskie rodzaje roślin okrywowych jakie mi wpadną w ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
maciekwiercinski Re: To wiem, ale które można deptać? Poza mchem? 02.06.03, 15:06 elaos napisała: > Deptać można wszystkie, ale nie wiem czy któreś to przeżyją. > Ja się nastawiłam na koniczynę. U mnie dobrze rośnie, łatwo zadarnia tereny > wydarte roślinom niepożądanym, dobrze się kosi, można ją deptać, ma ładny > zielony kolor i nawet zastanawiam się nad jej sianiem, żeby szybciej się > rozrastała.A w miejscach których się nie chodzi sadzę wszyskie rodzaje roślin > okrywowych jakie mi wpadną w ręce. Witam! Czyli postepujesz podobnie jak ja... Teraz na duzym obszareze zniszczyłem mlecze i zostały mi gołe plamy... Polcano mi koniczynę białą, bo krótka, choc wiem, że koniczyn jest prawie co odmian róż... Myslę, że posieję koniczyna zmieszaną z trawą do regeneracji trawników albo inna jaka wpadnie mi w ręce... Pozdrawiam! Maciek Odpowiedz Link Zgłoś