Dodaj do ulubionych

Krzew na żywopłot

13.06.07, 09:02
Mam obok domu kawałek niedużego ogródka w kształcie prostokątu. Chciałabym
dwa sąsiednie boki obsadzić krzewami. Co mogę tam posadzić, jeśli: jest tam
słońce przez cały dzień, żeby bardzo wysokie nie rosło, 1,5 m to max, nie
może także rozrastać się bardzo na boki, bo jak pisałam fragment ten nie jest
duży i planuję posadzić tam w przyszłości również inne rośliny. Myślałam o
tuji szmaragdówce, ale chyba będzie za szeroka, a chodzi mi o coś dość
wąskiego. Aha, planuję tam wrzosowisko, azalie, karłowe iglaki, więc
chciałabym żeby ten żywopłot w miarę komponował się z moją koncepcją.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 10:04
      Jeżeli nie chcesz zmniejszać powierzchni ogródka, to może lepiej zamiast
      żywopłotu dać pnącze na ogrodzenie? W małych ogródkach warto pomyśleć raczej
      o takim rozwiązaniu.
      • m0711 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 10:17
        Właśnie z tym byłby problem, gdyż tam nie ma ogrodzenia, jest to taki prostokąt
        na środku kostki brukowej (kiedyś był tam garaż który został wyburzony).
        • horpyna4 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 10:26
          A jest to na Twoim terenie, czy bardziej ogólnodostępnym? Bo jak to drugie, to
          bez ogrodzenia zostanie zadeptane, wiem coś o tym. A jeżeli na Twoim, to ja bym
          zrezygnowała z żywopłotu na rzecz luźnej kompozycji.
          • m0711 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 10:31
            jest na mojej działce, z tym że wolałabym te dwa boki obsadzić, gdyż z tyłu są
            takie nie za ładne budynki które pasowałoby choć trochę zasłonić, żeby nie były
            widoczne od strony wjazdu na działkę, no i zależy mi na tym żeby zrobić jakieś
            tło dla reszty która będzie posadzona w przysłości.
            • kot_behemot8 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 13:21
              Może któryś z kolumnowych jałowców byłby dobry (np Sky Rocket, Blue Arrow itp)?
              Jest wąski a na wysokość można go przycinać. Są także lisciaste formy
              kolumnowe, np berberysy. Z iglastych jeszcze wąskokolumnowe cisy, np Wojtek.
            • horpyna4 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 13:22
              No to daj tam kolumnowe jałowce, one lubią słońce. Chodzi mi o odmiany jałowca
              pospolitego, takie, jak np. irlandzka. Jałowiec pospolity świetnie komponuje się
              z wrzosowiskiem.
              • hanunia2 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 13:40
                Może byś posadziła różaneczniki i azalie.Piękne to rośliny tylko długo one
                rosną. Albo krzewy kwitnące np. forsycja tamaryszek jaśminowiec migdałek wajgela
                o różnych kwiatach.Można je przycinać i formować, a na wiosnę by pięknie
                kwitły.Ja mam taki żywopłot.Bardzo ładnie to wygląda i sąsiadom również się
                podoba. Pozdrawiam
                • m0711 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 13:46

różaneczniki i azalie to raczje nie za bardzo gdyż to taka typowa patelnia -
                  słońce cały dzień, więc taki żywopłot odpada. Planuję tam parę azalii ale
                  pewnie japońskich, i dlatego też chcę zrobić taki żywopłot żeby choć odrobina
                  cienia była w tych bokach. Wszystkie wymienione przez Ciebie rośliny mam już w
                  innych miejscach ogrodu.
              • m0711 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 13:41
                dziękuję za pomysły. Szukam na Allegro ale nie ma czegoś takiego jak odmiana
                irlanadzka. Horpyno, czy mogłabyś doprecyzować? Znalazłam takie:
                allegro.pl/item202584276_jalowiec_gold_cone_odmiana_kolumnowa.html lub
                allegro.pl/item202584290_jalowiec_pospolity_hibernica_odmiana_kolumnowa.h
                tml
                Jak gęsto sadzić takie jałowce?
                • horpyna4 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 14:49
                  Właśnie hibernica to jest ta odmiana irlandzka.
                  • m0711 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 17:00
                    tak sobie pomyślałam że zrobię jeden bok z jednego, a drugi bok z tego drugiego
                    jałowca (te dwa co wkleiłam linki). Horpyno, możesz jeszcze podpowiedzieć jak
                    gęsto je sadzić?Dziękuję.
                    • horpyna4 Re: Krzew na żywopłot 13.06.07, 19:08
                      Podobno 10-letnie okazy jałowca "hibernica" osiągają 1.5 m wysokości przy 30 -
                      40 cm średnicy. Myślę, że można sadzić mniej więcej co pół metra, jeżeli chcesz
                      mieć zwartą ścianę, bo po 10-ciu latach jeszcze będzie się trochę rozszerzać.
                      A tak w ogóle to kupując wszelkie odmiany warto podpytać, jakie one będą, bo
                      mogą być pewne odstępstwa od teoretycznych rozmiarów. Jeżeli oczywiście ma się
                      do czynienia ze szkółkarzem, a nie przypadkowym handlarzem.
    • jokaer Re:jałowce 13.06.07, 14:08
      taki wąski jałowiec to Jałowiec chiński odm. Stricta- Juniperus chinensis-
      do 3 m. wysokości i 1 m szer.

ale jest to odmiana wolno rosnąca,
      świetnie się własnie nadająca na takie wąskie szpalery;

a sadzic go trzeba 4- 5 roslin na metr biezący i optymalna wysokość zywopłotu
      formowanego to 1 do 2 metrów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka