Dodaj do ulubionych

A u nas leje rowno

19.06.07, 10:30
mirror.bom.gov.au/products/IDR403.loop.shtml
i byc moze dzieki deszczom przesuna nam o miesiac restrykcje wodne (?), ktore zwdzieczamy w
duzej mierze lewicujacym kretynom z rzadu stanowego, ktory wypuscil w ramach "environmental
flows" 2 lata zaopatrzenia w wode naszego 330 tys. miasta. Uczynil to celem ratowania jakiejs rybki,
ktora nb znakomicie sobie radzila w przeszlosci bez pomocy naszych dzielnej wladzy.

Do Luizy :
Trzymaj sie, ponoc znowu pogoda u Ciebie ma szalec !
k.

Obserwuj wątek
    • szadoka Re: A u nas leje rowno 20.06.07, 08:47
      Pozazdraszczac. U mnie pokropilo jak ksiadz kropidlem... i wsiaklo w piasek
      blyskwicznie.
    • luiza-w-ogrodzie Re: A u nas leje rowno 20.06.07, 09:46
      Oj, leje, mowi sie ze glowny zbiornik wody pitnej dla Sydney dojdzie do 45%
      pojemnosci w tym tygodniu. Ale oprocz deszczu szaleja tez wiatry, sa powodzie a
      wczoraj w nocy w Gorach Blekitnych spadl snieg. W Sydney zapowiadali na
      wczorajsza noc nadejscie wiatrow 125km/h, ale sie nam upieklo bo miasto i okolice oslonila poduszka lodowato zimnego powietrza z zachodu i caly wiatr poszedl gora nad ocean, gdzie rozhustal fale do 10 mietrow.

Jutro pracuje w domu, ma byc slonecznie, wiec w czasie lunchu moze uszczkne
      godzine w ogrodzie i zrobie wreszcie kilka zdjec.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie
      .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
      Australia-uzyteczne linki
    • ewa553 Re: A u nas leje rowno 20.06.07, 16:14
      skoro u Was problem z woda to sie z ciekawosci pytam: macie jakies zbiorniki na
      deszczowke? To przeciez najlepsza woda do podlewania.
      • mirzan Re: A u nas leje rowno 20.06.07, 21:33
        A u mnie,20 km od Legnicy, susza jak w jakiej Australii.Jak co rok, będzie
        tak do sierpnia, bez opadów.Dookoła były deszcze, burze i ulewy.
      • luiza-w-ogrodzie Zbiorniki na deszczowke 21.06.07, 04:17
        Ewo,
        w miastach dopiero kilka lat temu w czasie suszy dotarlo do ludzi, ze powinno
        sie miec zbiorniki na deszczowke. Woda zawsze byla w kranach, tania i bez
        ograniczen, zbiorniki "sa wsiowe" i psuja estetyke domu, itd itp. Teraz w
        modzie jest zyc ekologicznie a i projekty zbiornikow znacznie sie poprawily, niektore gminy
        oraz Sydney Water daja doplate do ceny zakupu i instalacji no i wprowadzono
        przepisy, ze nowe domy budowane sa od razu ze zbiornikami. Ekologia i
        oszczedzanie wody sa tematami tegorocznej federalnej kampanii wyborczej, wiec
        beda dalsze doplaty i udogodnienia administracyjne.

Mamy na razie tylko maciupci zbiornik (2200l) kolo kuchni letniej, chcemy
        postawic drugi maly obok szopki z narzedziami, ale to oczywiscie nie wystarczy
        dla tego ogrodu. Planujemy wkopany w ziemie zbiornik na deszczowke splywajaca z
        dachu domu i moze drugi na "szara wode", ale co powie na to rada gminy, nie
        jestem w stanie przewidziec. Musi byc wkopany, bo nie mozna go postawic od
        frontu domu (nie ma miejsca no i gmina sie nie zgodzi) a od tylu bylby wyzej
        niz dom. Tyle planow, a co z tego wyjdzie - zobaczymy.

PS Korzystajac ze slonca wlasnie narobilam fure zdjec, tylko musze je obrobic,
        bo sa wielkie. Wkleje pewnie na Fotoforum dzis wieczorem.
        Luiza-w-Ogrodzie
    • ewa553 Re: A u nas leje rowno 21.06.07, 07:42
      poprzedni wlasciciel mojego ogrodu mial taki wlasnie fajny pomysl. Jest ladna,
      duza "studnia", taka z daszkiem itd. i ta studnia jest zasilana wlasnie od
      rynny. Jest polaczenie rurami od rynny do studni - pod ziemia, wlot do studni
      jakis metr ponizej poziomu ogrodu. Tam sie zbiera wlasnie deszczowka.
      • hanunia2 Re: A u nas leje rowno 21.06.07, 21:10
        U nas nad Opolem przeszła straszna burza aż się boję iść do ogrodu zobaczyć
        zniszczenia. Pozdrawiam cieplutko
    • luiza-w-ogrodzie Najkrotszy dzien roku 22.06.07, 04:21
      Najkrotszy dzien roku przyniosl nam sloneczna pogode i zimno. Wreszcie jest
      sucho, jak widac na sydnejskim radarze. Zbiorniki wody pitnej dla Sydney sa
      wypelnione do polowy, wystarczy na kilka miesiecy. Ale od niedzieli ma znowu
      zaczac popadywac. Brr.

Zapowiada sie ogrodniczy weekend, moze wreszcie wsadze te nieszczesne cytrusy.
      I cichutko mysle - a moze zrobic schodki do szopki z piaskowcowych plyt,
      walajacych sie po calym ogrodzie?

Pozdrawiam ze slonecznego zimowego Sydney, zyczac wszystkim milego weekendu
      Luiza-w-Ogrodzie
      • ewa553 Re: Najkrotszy dzien roku 22.06.07, 07:51
        rany Luiza, material wala Ci sie po ogrodzie a Ty sie jeszcze zastanawiasz czy
        go uzyc?? Do roboty, schodki czekaja!:))))) a propos materialu: jutro jade w
        Dolomity i mam zamiar przywiezc sobie kilka wiekszych kamieni z rzeczki ktora
        tam plynie. Beda slicznie wygladac rzucone tu i owdzie w ogrodzie.
        • luiza-w-ogrodzie Re: Najkrotszy dzien roku 22.06.07, 08:38
          ewa553 napisała:

> rany Luiza, material wala Ci sie po ogrodzie a Ty sie jeszcze zastanawiasz
          czy
          > go uzyc?? Do roboty, schodki czekaja!:))))) a propos materialu: jutro jade w
          > Dolomity i mam zamiar przywiezc sobie kilka wiekszych kamieni z rzeczki ktora
          > tam plynie. Beda slicznie wygladac rzucone tu i owdzie w ogrodzie.

Tej, Ewa, nie zaczepiaj! Nie zastanawiam sie CZY uzyc materialu, zastanawiam
          sie czy to zrobic jutro. Moze uda mi sie Buszmena i mojego kumpla namowic na
          wspolne robienie schodkow? Moze, jesli Buszmen nie odkryje, ze znowu wydalam
          pieniadze (mam w bagazniku 12 dzisiaj kupionych roslin). Z drugiej strony,
          takie hobby wypada taniej niz kiecki od Lisy Ho i buciki od Manola... Lece do
          domu schowac nowe nabytki w ogrodzie, moze sie nie zorientuje, ze znowu cos
          przybylo, jutro szybko je wsadze :oPPP A Ty Ewo nie demontuj srodowiska
          naturalnego!

Pozdrawiam i zycze pieknego weekendu!
          Luiza-w-Ogrodzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka