Dodaj do ulubionych

problem z daturą

22.06.07, 08:42
listki mojej datury zaczynają żółknąć, nie zauważyłam żadnych szkodników więc
jaka może być przyczyna? nawożę i podlewam regularnie, wypuściła już dużo
pąków.nie wygląda to ładnie i obawiam się, że za niedługo moja daturka straci
zupełnie swój urok...... pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: problem z daturą 25.06.07, 07:31
      O daturze pisałem już kilka razy może, więc dla przypomnienia kilka zaleceń
      uprawowych mających wpływ na kwitnienie. Datura to w naszych warunkach roślina
      okresowo rosnąca, tj. na zimę należy ją mocno przyciąć i wystawić do piwnicy
      lub chłodnej sieni. W ostateczności może być chłodna klatka schodowa. Przy 5-8°
      C mogą stać w ciemności, ale jeżeli jest nieco cieplej (8-10°C), potrzebują
      światła. Rośliny należy umiarkowanie podlewać, tak by ziemia nigdy całkowicie
      nie przesychała. Wczesną wiosną przesadzamy je do nieco większej doniczki ze
      świeżą ziemią kompostową z dodatkiem kilku gramów wolno działającego nawozu.
      Rośliny należy ustawić w jasnym pomieszczeniu, w temperaturze ok. 15°C. Tam
      zaczynają wypuszczać nowe pędy i liście. Ten okres jest bardzo ważny – nie
      należy roślin wystawiać od razu na balkon gdyż mogą ulec poparzeniu przez
      słońce oraz wolno wypuszczać nowe pędy. W tym okresie potrzebują dużo wody i
      substancji odżywczych, dlatego należy je regularnie podlewać i co 2-3 tygodnie
      zasilać płynnymi nawozami wieloskładnikowymi dla roślin kwitnących. Jak tylko
      słońce mocnej przygrzeje i minie niebezpieczeństwo przymrozków wystawimy ja na
      taras lub balkon w słoneczne zaciszne miejsce. Przed wystawieniem trzeba je
      hartować i przez kilka dni wynosić na dzień do ogrodu i na noc z powrotem
      chować do domu, by nie straciły liści. Dobrze jest tez pozostawić roślinę np.
      na balkonie, ale cieniować ją w dzień np.. za pomocą włókniny. Dobrze jest tez
      przyciąć wyciągnięte pędy co sprzyja rozkrzewieniu się datury i ma wpływ na
      ilość kwiatów. Rośliny nie powinny rosnąć w mieszkaniu gdyż nie znajdują tam
      warunków do prawidłowego rozwoju. Można je również zadołować w ogrodzie z
      doniczką lub bez. Koniecznie w zacisznym i słonecznym miejscu. Latem w okresie
      wegetacji rośliny te wymagają intensywnego podlewania i nawożenia. Przesuszenie
      podłoża powoduje prawie natychmiastowe zrzucanie liści i pąków. Wystarczy raz
      je przesuszyć, a mogą w danym roku nie zakwitnąć wcale. Nawozimy je bardzo
      intensywnie przekraczając nawet dwukrotnie dawki zalecane na opakowaniu. Uwaga
      liście i kwiaty są bardzo delikatne i łatwo ulegają zniszczeniu przy silnych
      wiatrach lub bardzo obfitych opadach. Są też wyjątkowo smaczne dla wszystkiego
      co żyje ( uwaga wszystkie części tej rośliny zawierają trujące alkaloidy!) więc
      uprawa datury to przede wszystkim walka ze szkodnikami. Pod koniec lata, a
      właściwie już w połowie sierpnia datur nie nawozimy i przed pierwszymi
      większymi przymrozkami przenosimy je pod dach. W listopadzie prawie pozbawione
      liści datury przycinamy skracając pędy nawet do 1/3 ich długości. Jak widzisz z
      datura nie tak łatwo, pomijam fakt ze młode rośliny kwitną mało obficie lub
      wcale to, aby doczekać się pięknych kwiatów daturą naprawdę należy się zająć. I
      na koniec – datura to żarłok – podkreślam to po raz wtóry – bez regularnego
      obfitego nawożenia nici z jej uprawy.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka