tytussiel 28.06.07, 21:05 Zamierzam obsypać drzewka (głównie buki i thuje) warstwą kory. Jak gruba powinna być ta warstwa, aby nie przebijały się przez nią chwasty? Czy kora może zaszkodzić drzewkom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leda16 Re: kora 29.06.07, 07:00 Nie ma lekko. Chwasty i tak będą przebijać, jeżeli ich starannie, przynajmniej 1x na miesiąc nie wyplewisz. Ściółkowanie korą wyjaławia glebę i tworzy podatne warunki do wzrostu pokrzyw i podagrycznika. Posadź tam tojeść złotą, rozesłaną, która wydusi wszelkie chwasty Odpowiedz Link Zgłoś
gaga171 Re: kora 29.06.07, 08:16 Witam A ja tam mam korę i rosliny bardzo dobrze rosną, chwastów jest zdecydowanie mniej. Rzadziej muszę plewic. Moja sasiadla ma wysypane kamyki (taki większy żwirek) i to jest również dobra metoda, tylko zdecydowanie droższa. No i nie każdemu pasuje do stylu ogrodu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
temeko1 Re: kora 29.06.07, 10:23 5-10 cm, w swoim ogrodzie mam tak od wielu lat, pomaga na chwasty bardzo, nie szkodzi peoniom, trytomie, różanecznikom, azaliom, irysom, liliowcom, poziomkom i wielu innym roślinom. tojeści nie polecam, bo zachwaściła mi całą działkę, a teraz niszczy trawnik Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: kora 29.06.07, 12:34 Wrzucam korę pod wszelkie nasadzenia, głównie w celu ograniczenia parowania na mazowieckich piaskach nie zauważyłam, zeby nasadzenia były nieszczęśliwe z tego powodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
pauzalka Re: kora 29.06.07, 21:01 Pozwolę sobie podłączyć się do wątku i zapytać: co trzeba zrobić z roundapowanym terenem przed wysypaniem kory? Przekopać, wybrać te chwasty, przysypać to? Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: kora 30.06.07, 15:51 Wyściółkowanie roślin przekompostowaną korą sosnową : Kory używa się do ściółkowania ziemi wokół roślin. Jej kilkucentymetrowa warstwa ogranicza wzrost chwastów, zmniejsza parowanie, (dzięki czemu podłoże dłużej jest wilgotne), zabezpiecza rośliny przed chłodem, oraz - co także jest ważne - nadaje rabatom schludny wygląd. Należy też pamiętać, aby pod rośliny rozsypywać tylko korę przekompostowaną, ponieważ najpopularniejsze w Polsce kory: sosnowa i świerkowa w stanie świeżym zawierają wiele garbników, które mogą hamować wzrost roślin. Korę najlepiej kompostować z dodatkiem nawozu azotowego, ponieważ drobnoustroje uczestniczące w rozkładzie kory świeżej, wykorzystują azot zawarty w glebie, co może doprowadzić do jej wyjałowienia. Po wysadzeniu roślin należy na całą powierzchnię włókniny rozsypać przekompostowaną korę sosnową, by nie było widać wolnych przestrzeni. Właściwie przygotowana kora powinna być dobrze rozdrobniona. Dostarczana jest w workach foliowych. Po rozsypaniu, kora powinna zakryć linie kroplujące i utworzyć warstwę grubości 5 cm. Ewentualne nierówności należy rozgarnąć rękami. Ściółkowanie korą przewidziane jest na całej powierzchni rabat w obrębie działki. Zamiast kory na włókninę można wysypać kamyki. Koszt 1 m2 Włóknina: 1 zł Kora: 8 zł Kamyki 25zł Oczywiście jeśli sami to robicie. Zastosowanie włókniny ogranicza wzrost chwastów w 100 %. Chwasty wyłażą jedynie w miejscach cięcia włókniny. Na włókninę przed nasypaniem kory/kamieni kładzimy linie kroplujace (ok 2-3 zł mb) i już mamy projesjonale nawadnianie. Z wyrazami szcunku Przemysław Jakubowski gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: kora 01.07.07, 10:55 O tak. Zgodzę się z Tobą w 100% co do PRZEKOMPOSTOWANEJ KORY, która zresztą jest nieosiągalna w sklepach ogrodniczych. Odnośnie włókniny - ta dopiero hamuje wzrost roślin, bo podaż nawozów granulowanych w obrębie końców korzeni jest wówczas niemożliwa. Chyba, że gonisz z konewką napełnioną nawozem płynnym, co jest horrorem w dużym ogrodzie. Rozumiem, że dla firmy ogrodniczej, która podpisuje z klientem umowę na 2 letnie pięlegnowanie załozonego ogrodu, włóknina & kora to strzał w dziesiątkę. A że klient czeka 20 lat na 5-cio metrowego świerka, to już mniejsza z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: kora 01.07.07, 11:04 Do końca nie zgodzę sie z Tobą. W miejscu wysadzania rosłin włóknina jest nacianana. Wystarczy lekko odsunąc korę i wysypać nawóz. Zdecyddowanie mniej to zajmuje czasu aniżeli cotydogniowa walka z chwastami. Wyłożenie włókniny hamuje wzrost chwasów w 100 %. Chwasty pojawiają sie jedynie w miejscach przeciecia włókniny czyli w miejscach nasadzeń roslin. Dokonując podsumowania stwierdzić można że włóknina daje daje wiecej korzyści naizeli zagrożeń. Pozdrawiam PRzemo Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: kora 01.07.07, 15:21 jeśli kora nie została odkwaszona i przekomostowana to nie wiem czy dobrze zrobi bukom, które rosna na glebach zasadowych, niektóre thuje zresztą też; więc trzeba najpierw się dowiedzieć co gdzie rosnie a potem co to jest co chcę do wysciółkowania, w przypadku buków o wiele lepsze będą rosliny okrywowe ( zrób sobie spacer do lasu i popatrz jak to wygląda w naturze :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: kora 01.07.07, 15:44 Jeśli zastosujemy włókninę i cienką warstwę kory na pewno nie zaszkodzi. Co do roslin zadarnaijacych to zdecydowanie polecam barwinek. Zwłaszcza ze bedą to miejsca ocienione. Swoje zadanie spełni również bergenia. Trzmielina tez będzie dobrze wyglądała. Serdecznie pozdrawiam Przemysław Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś