leda16 05.08.07, 23:09 Jak szybko po zniszczeniu rsandupem podagrycznika można wysiewać trawę? I w jakiej odległości od paproci ten przeklęty chwast należy dupnąć, żeby przy okazji paproci nie zmarnować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Randup i podagrycznik 06.08.07, 06:31 Tak jak pisałem tu wiele razy w pobliżu roślin, których nie chcemy zniszczyć, roundap nie stosujemy w oprysku lecz wyłącznie tak zwanym mazakiem co jest nie tylko bezpieczne dla otaczających roślin ale także bardziej efektywne. Gdy liście całkowicie zwiędną glebę przekopujemy usuwając korzenie i przygotowujemy podłoże pod trawnik. Mimo wytępienia tej uciążliwej rośliny będzie ona odrastała, ale częste koszenie trawnika skutecznie ją eliminuje. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
kaarmelka Mazak 10.08.07, 22:42 Czy "mazak" to jakiś specjalny przyrząd czy też zwykły pędzelek? Odpowiedz Link Zgłoś
sunia11 Re: Mazak 11.08.07, 08:10 mazak??? to nie pisak???,chyba że taka sama nazwa jest w pędzlach znam tyklo dla dzieciaków do szkoły mazaki tzn. pisaki.....ciekawe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
julia3 randup i podagrycznik 11.08.07, 08:41 Możesz w czasie spryskiwania liści chwastu, zastosować jakiś ekran, zasłonę np. większy karton oddzielający chwast od paproci. albo "mazać" pędzelkiem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
kattka244 Re: randup i podagrycznik 11.08.07, 17:47 julia3 napisała: > Możesz w czasie spryskiwania liści chwastu, > zastosować jakiś ekran, zasłonę np. większy karton > oddzielający chwast od paproci. > albo "mazać" pędzelkiem.:) Dokladnie tak jak pisze julia. Miałam kiedyś okazję mazać chwasty tym wyżej wymienionym mazakiem, największemu wrogowi nie życzę, szału idzie dostać, nigdy w życiu bym tego nie kupiła, a już do podagrycznika wcale się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kaarmelka Re: Mazak 22.08.07, 15:45 Mazak to pisak - w szkole. W ogrodzie mazak służy zapewne do "mazania" chwastów. Wydaje mi sie, ze to może być pędzelek, ale być może istnieje bardziej specjalistyczne urządzenie. Sama kiedyś ganiałam z pędzelkiem na kolanach po ogrodzie. Dlatego pytam, czym jest mazak? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
gracjanda1 Re: Mazak 23.08.07, 15:32 Mazak - to moze byc pedzel, miotla albo mop. Do tego celu uzywam starego "mopa" mam taki w ktorym mozna wyciskac nadmierna ilosc plynu. Metoda mazania lub "malowania trawy na zielono"jest doskonala, nigdy nie sa porazne rosliny ktorych nie chce zniszczyc. I juz nigdy nie zniszcze sasiadom trawnika ani zadnych roslin. Odpowiedz Link Zgłoś
ktys Re: Randup i podagrycznik 23.08.07, 13:04 Witaj. miałam problem z pryskaniem bo są już nasadzenia na obrzeżach. podpowiedziała mi ogrodniczka z dużego centrum że śą osłony plasty kowe do nakręcania na kwazar. Zakupiłam takowy w sklepie ogrodniczym za 17 zł popryskałam teren gdzie ma być trawnik i nie musiałam już osłaniać rabat. O mazak pytałam już na tym forum. Podobno się nie sprawdza. Osłonka do herbicydów jest super. Polecam krysta Odpowiedz Link Zgłoś