qubraq 08.02.08, 16:14 Czy ktos z Panstwa widział moze w sprzedaży w kwiaciarni albo jakims sklepie ogrodniczym Grevilleę albo Jacarandę w doniczce? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margot50 Re: Grevillea, jacaranda... 09.02.08, 08:23 To w naturze duze drzewo, nie wiadomo czy bedzie roslo w pojemniku, no i warunki troche trudne do wytworzenia w naszym klikacie, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Grevillea, jacaranda... 11.02.08, 18:37 Wiesz, ja to juz kiedys mialem w domu przez kilka lat - jeszcze w PRL'u. Sprowadzal je szef produkcji z Mysiadła, P. Bonarek i mozna je bylo kupic w kwiaciarniach nalezacych do Kombinatu, na rogu ulicy Rakowieckiej i Puławskiej i na Promenadzie na dolnym Mokotowie... Wtedy tez mozna bylo kupic Aralię, Modrzewnice, Akację Armatę, Swietenię Mahagony, Podocarpus, Oliwkę Laur i wiele innych ciekawych roslin rosnacych w doniczce w domu. Swietenię czyli Mahoń mialem 12 lat, dorosla do 3 m i dlatego trzymalem ja w biurze, nawet kiedys zakwitła i miala owoce, ktore zanioslem do Katedry Roslin Ozdobnych SGGW. Odpowiedz Link Zgłoś
mazumo Re: Grevillea, jacaranda... 11.02.08, 18:46 mam te rośliny u siebie już trzeci rok,kwiatów jeszcze nie doczekałam się,mam zamiar poeksperymentować z rozmnażaniem przez sadzonki,i z sadzonek kwiaty powinny być szybciej,bardzo dobrze zimują te rośliny,trzeba tylko od czasu do czasu je podlać,i zapewnić chłodną kwaterę,tak jak kuflikom,daturom, Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Grevillea, jacaranda... 12.02.08, 17:55 mazumo napisała: > mam te rośliny u siebie już trzeci rok, wysialaś z nasion czy kupilas gdzies w kwiaciarni? Odpowiedz Link Zgłoś
mazumo Re: Grevillea, jacaranda... 16.02.08, 17:29 grewillę,jakarandę ,kufliki i lagestremie mam z nasion mam nadzieję że już w tym roku będą kwiaty,bardzo lubię hodować rośliny od początku czyli od nasiona,a że długo czeka się na kwiaty ,cóż!jestem cierpliwa.pozdrawiam, chciałeś kupić czy szukasz informacjii tylko ? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Grevillea, jacaranda... 17.02.08, 17:03 mazumo napisała: > grewillę,jakarandę ,kufliki i lagestremie mam z nasion mam > nadzieję że już w tym roku będą kwiaty,bardzo lubię hodować > rośliny od początku czyli od nasiona,a że długo czeka się na > kwiaty ,cóż!jestem cierpliwa.pozdrawiam, Tez bym hodował z nasionka ale juz nie mam czasu na to :-( drugi brzeg niedaleko a smuga cienia juz chwilami doskwiera... ;-) > chciałeś kupić czy szukasz informacjii tylko ? Chcialbym miec ale może lepiej skupić sie na czymś innym - prostszym; Póki jeszcze mam troche sił to musze jakos moj dziki "leśny" ogrod doprowadzić do jakiegos porzadku... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mazumo Re: Grevillea, jacaranda... 17.02.08, 17:56 leśny ogród?czemu leśny w cudzysłowiu,wpadłam w zadumę po tym co napisałeś że nie masz czasu,czemu tak piszesz, Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Grevillea, jacaranda... 18.02.08, 14:44 mazumo napisała: > leśny ogród?czemu leśny w cudzysłowiu, bo zrobił sie las - zbyt gesto sadzilem ... > wpadłam w zadumę po tym co napisałeś że nie masz czasu, > czemu tak piszesz, mam 70 lat...ot co :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mazumo Re: Grevillea, jacaranda... 18.02.08, 18:58 tak, ja również widzę błedy jakie popełniłam w ogrodzie,sadząc różne krzewy koło siebie-dosłownie,teraz trochę więcej wiem na temat roślin,a jak wiadomo praktyka uczy rzemieślnika, a ponieważ przesadza się również stare okazy ,więc nie jest to dla mnie straszne,napisz do mnie na gazetową, będzie niespodzianka! Odpowiedz Link Zgłoś
mrowa5 Re: Grevillea, jacaranda... 17.04.08, 21:57 Dzisiaj kupilam piekna grevillee z pakami kwiatowymi.Czy mozecie mi cos blizej opowiedziec o tej roslinie.Jakie sa jej wymagania stanowiskowe.Jak czesto ja dokarmiac,ile podlewac i jak przechowywac?Z gory dzieki serdeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Grevillea, jacaranda... 18.04.08, 19:01 Przepraszam, nie napiszę Ci... sam nie wiem - mialem ją po prostu w doniczce jakis czas... musisz zajrzec do gugla chyba Odpowiedz Link Zgłoś
aida11 Re: Grevillea, jacaranda... 18.04.08, 20:55 qubraq napisał: >Tez bym hodował z nasionka ale juz nie mam czasu na to :-( drugi brzeg niedaleko a smuga cienia juz chwilami doskwiera... ;-) >Chcialbym miec ale może lepiej skupić sie na czymś innym - prostszym; Póki jeszcze mam troche sił to musze jakos moj dziki "leśny" ogrod doprowadzić do jakiegos porzadku... :-) Ladnie to napisałeś , też wpadłam w zadumę. Do setki daleko - siej,sadź i doradzaj. To dodaje sił. Zdrówka życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Grevillea, jacaranda... 20.04.08, 23:07 aida11 napisała: > Ladnie to napisałeś , też wpadłam w zadumę. Dzieki za dobre slowo! > Do setki daleko - to sie tylko tak zdaje ale zaiste sił juz malo a i humor nie zawsze dopisuje... > Zdrówka życzę. dzieki serdeczne i wzajemnie zyczę! Odpowiedz Link Zgłoś
anials Re: Grevillea, jacaranda... 21.04.08, 10:50 Och właśnie sobie przypomniałam dłuuugie ulice obsadzone kwitnącymi jacarandami na dalekim bardzo południu - to było przepiękne! Dzięki za przypomnienie, już bym zapomniała jak to drzewo się nazywa! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Grevillea, jacaranda... 21.04.08, 20:14 anials napisała: > Och właśnie sobie przypomniałam dłuuugie ulice obsadzone kwitnącymi > jacarandami na dalekim bardzo południu - to było przepiękne! > Dzięki za przypomnienie, już bym zapomniała jak to drzewo się nazywa! ...a wiesz ze jego drewno nazywa sie palisander? Odpowiedz Link Zgłoś
aida11 Re: Grevillea, jacaranda... 22.04.08, 13:55 qubraq-czku pokaż nam swój ogród -podeślij kilka fotek- napewno masz wiele piękności.Chętnie pospacerujemy po Twoim ogrodzie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bafra Re: Grevillea, jacaranda... 22.04.08, 15:51 aida11 napisała: > qubraq-czku pokaż nam swój ogród -podeślij kilka fotek- napewno > masz wiele piękności. Na pewno,Qubraczku Ty mnie nie znasz ale ja Cię znam :-) często czytam Twoje posty,głowa do góry jeszcze nie jedno nasionko zdąży wykiełkować :-) Ja tam wciąż sieje :-) choć też juz sporo wiosen mam :-) Jacarandę kupiłam rok temu na allegro,jedna w tym roku padła, druga się trzyma,ale kwiatka to ja się nie doczekam :-( Mogę tylko powiedzieć,że mam ...jacarandę . Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Grevillea, jacaranda... 22.04.08, 21:44 Dzieki za słowa otuchy i wsparcie moralne :-)) jestescie kochane!!! Nie mam cyfrowki i nie potrafie administrowac skanami zwyklych fotografii; tem mój ogrod to troche wiekszy dwupoziomowy "zalesiony trawnik" przy balkonie parterowego mieszkania - razem nie wiecej niz 400 m kw. i do tego fatalnie zagęszczony drzewkami i krzewami; Kiedys mialem ponad 350 roznych taksonow iglakowych, nie liczac okolo stu lisciastych ale po latach wiele sie zmarnowało z mojej winy :-( Pozdrwiam Was Odpowiedz Link Zgłoś