iloneczka27 15.04.08, 21:17 marchewkę, sałatę, rzodkiewkę i groch - do gruntu a w pojemniczkach w domu mam brokuły, pomidory i papryke i powiem wam, ze rosną:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
literka102 Re: Juz posiałam: 16.04.08, 09:03 Ja w krzaczki i kwiatki lecę;0)Przeszczepiam co się da;0) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Juz posiałam: 17.04.08, 12:06 Ja generalnie też. Ale lubię bób, a łęciny po bobie potem robią za nawóz azotowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 Re: Juz posiałam: 16.04.08, 15:59 oo widziasz zapomnialam o bobie - ale mi nie wschodzi jeszcze - sialam w sobote...po raz pierwszy i nie wiem czy dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Juz posiałam: 02.05.08, 20:24 Na te grochy i boby, to nie za wcześnie, bo ja słyszałam, że grochy, boby, pomidory i ogórki, to dopiero po 15 maja, po zimnych ogrodnikach. No ale ja nie mam jeszcze żadnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Juz posiałam: 15.06.08, 21:50 Groch i bób jak najwcześniej w marcu, jak tylko ziemia odmarznie. Pomidory też, z tym że wewnątrz, po zimnych ogrodnikach na stałe miejsce. Ogórki nie wiem, nigdy się nie bawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia8001 Re: Juz posiałam: 16.04.08, 22:53 U mnie wyszła rzodkiewka, sałata i cebulka, a w domku na parapecie rosną już całkiem pokaźne pomidorki, kalarepki, pory no i dziś wyszedł arbuz:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Juz posiałam: 17.04.08, 12:07 A u mnie na Wsi czosnek staje się rośliną dwuletnią :) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Juz posiałam: 17.04.08, 20:32 Tez sobie wsadzilam kilka ząbkow czosnku, pare dymek, 10 truskawek do skrznek i pare poziomek, bo te kilkuletnie jakos zmarnialy. Wylazi mi naciowa pietruszka. Musze jeszcze troche kopru w skrzyneczke wrzucic i bede miala na balkonie podreczny zieleniak. Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 Re: Juz posiałam: 18.04.08, 14:09 a jakie masz pomidory? i co robisz z kalarepy - ja ja kiedys sadzialam, ale wyrzucilam bo nie bardzo wiedzialam z czym sie ja je:)) arbuz? i wyrosnie ci? mieszkasz w polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Juz posiałam: 18.04.08, 14:46 Kalarepę najlepiej na surowo, pokrojoną w słupki, z sosem czosnkowym. Ciam. Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 kolejny siew: 25.04.08, 11:07 pietruszka, sałata, nasturcja:), słoneczniki...niebawem bede przesadzac pomidorki do osobnych pojemników a mam ich około 50:)) a grządka mała:)) Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: kolejny siew: 28.04.08, 09:49 w ogrodzie roszponka i rzodkiewka wzeszły i mają po 2-3 cm z ubiegłego roku zostały: natka pietruszkowa i burak liściasty (na sałatkę) ten zielony (czerwone i żółte wymarzły) wysiana marchewka i cebula jeszcze nie wzeszła będę jeszcze dosiewać zaraz rukolę i coś jeszcze. na parapetach czekają: papryka 2 odmiany pomidorki 2 odmiany dynia makaronowa bakłażan wysieję zaraz bazylię jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 pytanie papryka 28.04.08, 15:57 witaj, mam pytanie odnosnie siewek papryki, ja posialam dosyc dawno i w porownaniu do pomidorow jest bardzo niska, czy tak jest, ze papryka rosnie wlniej? pomidory maja juz jakies 10-15 cm a papryka moze ze 4... nie wiem pierwszy raz sialam papryke i brokuly, ktore dla odmiany jakos mi zzolkły:( Odpowiedz Link Zgłoś
tymolka Re: pytanie papryka 04.05.08, 16:14 Dziś zebrałam pierwsze plony:P własnie poprzerywałam rzodkiewke.Już jest takiej wielkości,że nadaje sie do jedzenia:)Niestety moje dzieci stwierdziły,że jest mniejsza niż ta kupowana w sklepie ,wiec nie bedą sie truły bo na pewno jest niedojrzała;)) Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 Re: pytanie papryka 06.05.08, 15:53 hahahah no widzisz muszisz poczekac az urosnie wieksza - wtedy beda ja jadly jak jablka:))))) moja jeszzcze za mala a wczoraj posadzilam w ogrodku brokuly - nie wiem czy aby nie za wczesnie ale w pojemniczkach cos mi nie chcialy rosnac Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: pytanie papryka 07.05.08, 14:47 paprykę i bakłażan wysiewa się bardzo wcześnie bo jeszcze w styczniu. moje siewki z tych samych nasion i w takich samych nasion mają od 20 do 35 cm. rzodkieweczki takie mini i jeszcze z zielonym są pyszne do sałatki :) Odpowiedz Link Zgłoś
oktomvre Re: pytanie papryka 07.05.08, 22:35 tymolka napisała: > Dziś zebrałam pierwsze plony:P własnie poprzerywałam rzodkiewke.Już > jest takiej wielkości,że nadaje sie do jedzenia:)Niestety moje > dzieci stwierdziły,że jest mniejsza niż ta kupowana w sklepie ,wiec > nie bedą sie truły bo na pewno jest niedojrzała;)) a moje twierdzi, że piecze, ta ze sklepu smaczniejsza - kiedyś w końcu zmądrzeje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek0502 Re: kolejny siew: 24.05.08, 18:20 też zasiałam buraka liścistego (z czystej ciekawości), ale nie mam pojęcia co z niego mogę zrobić. Jak przyrządzasz sałatkę z buraka liścistego? A może robisz z niego coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
hedera11 Re: Juz posiałam: 13.06.08, 21:23 Witam wszystkie ogrodniczki:) Piszę na tym forum po raz pierwszy. Mam pytanie odnośnie papryczek. Posadziłam w doniczkach żółtą i czerwoną, jedna ma ok. 30 cm, a druga ponad 50 cm. Po pierwsze - czy to normalne, że tak różnią się wysokością mimo że rosną w takich samych warunkach? Po drugie - czemu jeszcze nie ma owocków? W prawdzie pojawiły się jakieś małe pączki, ale bardziej to przypomina kwiaty, a nie owoce. I po trzecie - jakie rozmiary może osiągnąć hodowana w domu papryka? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Juz posiałam: 13.06.08, 23:09 hedera11- czy w gruncie czy w doniczkach papryka podobnie jak inne rośliny mające owoce, najpierw kwitnie, dopiero z tych kwiatów zawiązuje się owoc. Na pewno będą mniejsze niż te, które są w sklepie, uprawiałam w doniczkach tylko peperoni i była duuuża róznica. Odpowiedz Link Zgłoś
hedera11 Re: Juz posiałam: 14.06.08, 07:04 Tak sobie właśnie później pomyślałam z tymi owocami i kwiatami ;)Niecierpliwie czekam na efekty! Odpowiedz Link Zgłoś