trug 20.04.08, 08:46 Czym się różni skaryfikator od wertykulatora? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Skaryfikator? Taki nóż do zadrapywania nasion? 20.04.08, 22:23 Ależ się te obce nazwy przyjmują! Ten "S" to do nacinania i zdrapywania służy. Zamiast grabi. Ten "W" do nakłuwania pionowo. Zamiast widłami. Ciekawe tylko, czy to było pytanie o terminy z trawnikologii, czy może ze stratyfikacji, skaryfikacji albo innej impakcji? Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia Re: Skaryfikator? Taki nóż do zadrapywania nasio 21.04.08, 07:28 ten na s wlasnie nakluwa:) i nacina - w sobote malzonek wlasnie sie tym narzadkiem znecal nad trawnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Coś takiego... 21.04.08, 12:38 Co Pani {Izzunia} nie powie? Za jednym przejazdem i wkłuwał się ten przyrząd [RUCHOMA, OBROTOWA, JEŻOKSZTAŁTNA "KOLCZATKA" NA OSI - napowietrzanie], i nacinał [STAŁE, NIEOBROTOWE, BLASZANE OSTRZA DRAPAKA - drapanie, zgrabianie]? Musi to jakaś nowość konstrukcyjna być... A może to mulczownikATOR był? Taki DRAPATOR? NAPOWIETRZATOR - to wyłącznie takie kolce - np. na podeszwach mocowanych do butów ogrodowych. Zamiast męczarni z widłami. Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia Re: Coś takiego... 21.04.08, 15:45 Sprzeczać się nie będę, bo ekspertem nie jestem, tylko wiem co kupiłam i wiem jaki efekt końcowy tego był:) kupiliśmy skaryfikator, a efekt końcowy - dziury na całej powierzchni ziemi i trochę ponaciana trawa (prawdopodobnie przy okazji "dziurkowania"):) Odpowiedz Link Zgłoś