rodedendron 16.06.08, 14:41 Czy Pentas to bylina? Powiedziano mi w ogrodniczym,że tak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: Pentas 17.06.08, 07:57 Piątak lancetowaty, to tropikalny krzew wrażliwy na chłody (wytrzymuje kilka stopni na minusie), dorastający do wys.ok.1 m. To delikatny, mały krzew do cieplarni.Często jest 'traktowany' preparatem skarlającym - retardantem, aby w sprzedaży miał zwarty pokrój (podobnie jak hibiskusy)i dlatego wygląda wtedy jak bylina. Kiedy ten przestanie działać zacznie puszczać dłuższe pędy.Wymaga stanowiska niezbyt mocno nasłonecznionego, ale jasnego. Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: Pentas 04.08.08, 23:25 Gabula, czy w takim razie powinno się go chowac na zime, czy tez nasze zimy nie są dla niego takie złe ? Kupiłam dzisiaj i nie wiem, czy wsdzic do gruntu czy w donicę ? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Pentas 05.08.08, 07:57 Posadzić do donicy i na zimę chować do jasnego, nieogrzewanego, ale zabezpieczonego przed mrozem pomieszczenia.Trzeba zimować podobnie jak lantany, fuksje, oleandry. Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: Pentas 05.08.08, 10:00 dziękuuję . własnie się zastanawiam gdzie ja to wszystko pochowam ;) róża chinska moze stac normalnie w pokoju ? reszta pójdzie do spizarki, ale tam zupełnie zimno nie jest Odpowiedz Link Zgłoś