smamila 06.08.08, 23:35 Witam Od niedawna jestem posiadaczką ogrodu, i przy płocie między świekami rośnie bez, jest wysoki i wszystkie kwiaty są u sąsiadki, czy jet możliwość przesadzenia go tak aby nie zmarniał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haritka to zalezy jak prowadzony jest ten bez( lilak)? 07.08.08, 10:25 Jak w formie drzewa to mozesz skrócic koronę( wyciac przekwitłe kwiaty) W sumie pownno sie to robic po kwitnieniu by bez zdarzyl wypuscic nowe czesci przed zima. Teraz mozesz wyciac te najwyzsze gałezie i troche go przeswietlic ( ale nie za duzo by nie poranic ). Potem juz ksztaluj drzewko tak jak chcesz i kwiaty bedzisz miec u siebie Jesli to krzew z milionami odrostów to warto go odnowic( wyciac stare czesci, nadac forme) Polecam prowadzenie lilaka w formie drzewka ( systematyczne wycinanie odrostów powoduje ze po kilku latach te odrosty nie pojawiaja sie wcale), wyglada pieknie i estetycznie po kwitnieniu) nie zajmuje miejsca. Mam 3 lilaki drzewa okolo 3 m wys obsadzone pnaczami kwitnacymi latem i jest super. Wiosna ciesza mnie 3 kolory bzu a potem powojniki i wiciokrzewy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: to zalezy jak prowadzony jest ten bez( lilak) 07.08.08, 12:12 To zależy jak duży jest, bo starsze lilaki nie znoszą przesadzania, bardzo trudno się przyjmują, a na dodatek trudno taki starszy wykopać, ma bardzo silnie ukorzeniony system.Między świerkami utrudnienie dodatkowe w postaci korzeni świerków.Jeśli zdecydujesz to zrobić to najlepiej w listopadzie,zaraz po opadnięciu liści, albo bardzo wczesną wiosną (jeśli zdarzy się w lutym okres kiedy ziemia nie jest zmarznięta),bo lilaki wcześnie wegetują. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: to zalezy jak prowadzony jest ten bez( lilak) 07.08.08, 12:38 Ja bym zostawiła, jeżeli sąsiadce się podoba. To tak w ramach stosunków dobrosąsiedzkich. Sobie można posadzić inny egzemplarz, zamiast męczyć stary i świerki na dodatek. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: to zalezy jak prowadzony jest ten bez( lilak) 07.08.08, 14:49 > To zależy jak duży jest, bo starsze lilaki nie znoszą przesadzania, Nie do końca się zgodzę, przesadzałam z sukcesem Odpowiedz Link Zgłoś
smamila Re: to zalezy jak prowadzony jest ten bez( lilak) 07.08.08, 16:13 a mam pytanie, kiedy był Twój lilak przesadzany i jak było to robione. Pytam bo mam goły płot i zależy mi na tym aby sąsiedzi nie zaglądali mi do ogrodu Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: to zalezy jak prowadzony jest ten bez( lilak) 07.08.08, 21:00 Bodajże w maju, w każdym razie po kwitnieniu. Trzeba wziąć szpadel, okopać szeroko, żeby mu jak najwięcej kłącza zostało. Na szczęście one płytko idą. Po przesadzeniu przywiązać do czegoś, bo mają tendencje do pokładania się. Przez pierwsze kilka dni, powiedzmy tydzień, mocno podlewać. Odpowiedz Link Zgłoś