Dodaj do ulubionych

mały ogródek od str. północnej

06.10.03, 10:14
mam mały ogródek od strony północnej .

ogródek ma wymiary : 6m szer. x 5.5 gł. ,
w tym część utwardzona -płytki 6m szer. x 2 m gł .
części "zielonej" jest więc ok. 21 m2 .
prosze o podpowiedż jak zagospodarować tak małą powierzchnię .

mój pomysł jest taki :
w dwóch przeciwległych narożnikach , w trawie umieszczone 2 światła "kule" .
ale nie mam pojecia jaką roślinność można tam posadzić ,
zależy mi na tym żeby była łatwa w opiece , długożywotnia , delikatna i
kolorowa .
mówiąc delikatna mam na myśli to żeby nie zajmowała całej zielonej części .
tutaj jest rysunek .
północ
6m
|-----------------|
| ś ś | ś- światła
| trawa |
| |
5.5m | | wschód
|-----------------|
| taras |
| 2 x 6 |
-----------------
Obserwuj wątek
    • jack9 Re: mały ogródek od str. północnej 06.10.03, 11:14
      Pierwsze co bym sugerował to ...zrezygnowanie z trawnika
      nie ma sensu utrzymywac trawnika na pow. mniejszej niż 20 m kw. ( trawnik
      wymaga duzo prac pielęgnacyjnych ) tym bardziej gdy jest położony po str.
      północnej - nigdy nie bedzie gesty i zwarty - wciąz będzie wymagał dosiewania.
      Taras 12 m kw. jest dośc dużą powierzchnią do więc nie potrzebna jest
      dodatkowa powierzchnia do chodzenia w postaci trawnika. A pozostałę 21 m kw
      można obsadzić cieniolubnymi roslinami w układzie pietrowym tak by spowodowac
      złudzenie większego wnętrza ( jast na ten temat tekst Jerzego Woźniaka) - na
      gazeta.pl/dom
      Nie wiem w jakim stylu i kolorystyce jest budynek
      ale wydaje mi sie że zastosowanie roślin o białych kwatach wprowadziło by do
      ogródka sporo światła...
      • aqua_woda Re: mały ogródek od str. północnej 08.10.03, 09:47
        trawa już jest posiana .
        myślałam o posadzeniu jakiś roślin w doniczkach i ustawieniu ich wzdłuż
        ogrodzenia , niestety nie znam sie na zieleni wogóle , ktoś zaproponował mi
        żebym posadziła sobie jałowca albo choinke bo podobno nie będzie "rdzewieć" tak
        jak tuje i będzie zielone cały rok.
        pisze ze rdzewieja bo właśnie teraz w każdym niemal ogródku gdzie są tuje to
        są one zardzewiałe a przecież powinny być cały rok zielone.

może poda mi ktoś tytuły gdzie moge znależć gotowe rozwiązania małych ogródków.

woda
        woda
        • jack9 Re: mały ogródek od str. północnej 08.10.03, 11:52
          Sorry że to pisze ...ale napisze ...
          moim zdaniem każdy z tych pomysłow jest kiepski...:(

no ...ale napisałaś że nie znasz się na zielieni...;)

Ustawienie doniczek z roslinami na trawniku...hmmm... a co po sezonie? doniczki
          trzeba gdzieś przechowac ( jeżeli to rosliny trwałe - to przechować wraz z
          roślinami...masz miejsce na przechowywanie? Bo sądze że skoro ogródek jest tak
          mały to domem jest szeregówka...a na trawniku zostaną po doniczkach efektowne
          kółka...
          I jak kosić taki trawnik z doniczkami - slalom kosiarką ?
          Czy w ogóle warto mieć kosiarke do koszenia 20 m kw.?

Jałowiec lub chionka ( pewnie chodzi o swierk) - to akurat najbardziej
          śwatłorządne gatunki - najgorsze rozwiązanie do zacienionego ogrodu po
          połnocnej stronie domu... one to dopiero będą rdzewieć ...

Jeszcze raz sorry ze to pisze ale to dlatego że moimi ulubionymi sa ogrody
          cienia - a już "naj" niewielkie zacienione ogrody - jest tyle możliwości by
          urzadzić je doskonale nadając im wspaniały klimat...
          ale nie trawa i jałowiec ...
          naprawdę szkoda ze posiałaś już trawę

Książek o urządzaniu małych ogrodów jest kilka
          Wielka księga małych ogrodów - Brooks - koniecznie
          Ogród w Mieście ( wydały Arkady) - to książka do oglądania - ale niezłe źródlo
          inspiracji - natomiast nie patrz na gatunki - są przeznaczone do ogrodów
          angielskich a nie naszych...

Urządzamy mały ogród ( murator)
          Wymarzony ogród ( elipsa)
          Małe ogródki ( elipsa)

Pozdrawim i radzę przemyśl sprawę ...;)
    • lukaszkozub Re: mały ogródek od str. północnej 08.10.03, 14:11
      Jeśli już koniecznie ma być troche trawy, to radziłbym "okroić" ją o
      parometrowe psy (najleiej nieregularnych kształtów) pod ogrodzeniem. Można to
      zrobiś np za pomocą wbijanych w ziemię bardzo niskich płotków. Uzyskana
      powierzchnie można np wysypać korą i obsadzić (zgodnie z regułą: niskie z
      przodu, wysokie pod płotem) roślinami. Z niskich mogą to być różne cieniolubne
      kwitnące byliny jako okrywowe. Jałowców płożących nie sadź bo wymagają pełnego
      słońca. Potem można wsadzić parę cieniolubnych i krzewów jak hortensje, azalie
      lub zimozielonych rododendronów. Oraz małe iglaki - cyprysiki - te znoszą cień.
      Proponuje małe ch. pisifera (cyprysik groszkowy) np. Bouleward lub Fifera nana,
      czy plumosa nana (wybieraj rosliny o igłach ciemnozielonych lub niebieskich bo
      te złociste wymagają słońca), oprócz tego ch. obusta (cyprysik tepołuskowy) np.
      Nana Gracilis. Na tło (ala żywopłot, zasłaniajacy parkan) dobrze nadadzą się
      wyższe cyprysiki lawsona jak np. Alumii, Czy inne średnio szybko rosnące o
      ciemnych łuskach. Proponuję też choinę kanadyjską. Doskonale znosi cień, wolno
      rosnie i jest bardzo efektownie "płaczaca". Pomiędzy to wszystki warto jest
      nasadzic troche bluszczu, który szybko wytworzy wieczniezielony kobierzec.
      • aqua_woda Re: mały ogródek od str. północnej 08.10.03, 15:43
        Jack dzięki za odpowiedż ,
        rzeczywiście nie mam pojęcia o zieleni pozatym że chciałabym mieć ładny ogródek
        ale do tego potrzeba czasu aby "zapoznać sie" z roślinnością .
        co do doniczek to mogą one być chyba ustawione wzdłuż ogrodzenia na części
        utwardzonej na płytkach .
        ogródek jest rzeczywiście w szeregówce , całość jest ogrodzona płotem z desek .
        trawa została bo mój maż tak sobie zażyczył , był też pomysł żeby wogóle nie
        było części utwardzonej tylko wyjście prosto na trawe ale naszczęście tak sie
        nie stało , pozatym jasny kolor płytek na tarasie bardzo rozjaśnia wnętrze w
        środku.
        pozdrawiam
        woda
      • aqua_woda Re: mały ogródek od str. północnej 08.10.03, 15:44
        Lukasz dzieki za roślinne nazwy nazwy .
        woda
        • piasia Re: mały ogródek od str. północnej 08.10.03, 16:41
          Jako rośliny okrywowe proponuję oprócz bluszczu także barwinek oraz to0jeść
          rozesłaną.
          Koniecznie fiołki - są piękne odmiany, białokwitnące, i pierwiosnki, w różnych
          kolorach.
          Do tego funkie - różne odmiany, jakieś paprocie, mchy. Zieleń można ożywić
          ustawiając fuksje w donicach.
          Każdy ogrodnik w dobrym sklepie doradzi jakie rośliny można posadzić w cieniu.
          Wtedy tylko patrz co Ci się podoba i wybieraj.
    • jerzy.wozniak Re: mały ogródek od str. północnej 11.10.03, 18:16
      Witam na forum Gazety!
      Oczywiście rysunek się rozpadł bo nie dość ze nie możecie wstawiać zdjęć to
      program przyjmuje tylko pliki txt bez tak zwanych atrybutów tekstu czyli nawet
      bez pochyłych czy pogrubionych liter. – huzia na administratora! – Może wyślij
      rysunek na moją pocztę to napisze ci cos więcej. Co do publikacji to nie
      spotkałem takich które można polecić. Przynajmniej ja uważam je za niepełne i
      nie dla początkujących.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka