mala2408 17.09.08, 22:21 Czy wykopujecie na zimę cebulki? Słyszałam, ze np cebulki mieczyków lepiej wykopać, bo są zbyt wrażliwe na mróz. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: Cebulki na zimę 18.09.08, 14:16 nie jestem cebulkowa, ale za mieczyki akurat mogę ręczyć, śp.sąsiadka wykopywała zaraz po pierwszym przymrozku, gdy liście padły. Potem toto obsuszała i trzymała do wiosny w piwnicy, sadząc znów wiosną o takiej porze, żeby wybiły się po majowych przymrozkach(końcówka kwietnia). U siebie bym mieczyków nie zdzierżyła, ale w jej ogrodzie zawsze kwitły pięknie i pasowały do całokształtu. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Cebulki na zimę 18.09.08, 14:36 Niektóre się wykopuje, niektóre zostawia, a niektóre wsadza :) Zależy, czego konkretnie jest to cebulka. Odpowiedz Link Zgłoś
agatha-christie Re: Cebulki na zimę 19.09.08, 12:48 Raz jeden kiedyś wykopałam hiacynty i później o nich zapomniałam. Pewnie zbutwiały gdzieś w garażu. Generalnie nie wykopuję niczego, bo mi się nie chce albo zapominam, gdzie to rosło. Z ukochanych mieczyków zrezygnowała nawet moja babcia (licząca sobie 88 wiosen), bo też miała już dosyc wykopywania. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Cebulki na zimę 19.09.08, 15:03 Też generalnie nie wykopuję, bo mi się nie chce. W tym roku wykopię ismenę, bo mam tylko jedną :) No, ale nie wykopując trzeba się pogodzić z tym, że to, co na przyszły rok wyrośnie, będzie niższe i słabsze. No, chyba że kto ma czarnoziem ukrainny. Odpowiedz Link Zgłoś