lunaa2 18.05.09, 14:57 witam, zasadziłam pomidory, truskawki i inne ,boje sie ze slimaki zniszcza wszytsko, winniczkow jest b.duzo ale tez i takich bez skorupek ciemnych slimakow. Jak ochronic pomidory i truskawki??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: jak zwalczyć ślimaki ? 18.05.09, 15:17 Możesz posadzić w innej częsci ogrodu aksamitki i poświęcić je w dobrej sprawie, ślimaki je uwielbiają i jest szansa, ze zajęte aksamitkami dadzą spokój warzywom :) A tak na serio, na forum były juz tematy o ślimakach, wpisz w wyszukiwarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: jak zwalczyć ślimaki ? 18.05.09, 16:11 PIWO! kroimy na pół butelki plastikowe, nalewamy troche piwa kładziemy między roślinami... lezą do piwa jak budowlańcy! - do wiaderka i do lasu! sposób drugi popiół! rozsypać popiół, najlepiej drzewny. wokół roślin. Odpowiedz Link Zgłoś
elz_bietka1 Re: jak zwalczyć ślimaki ? 18.05.09, 16:56 Z tym piwem to ostrożnie, podobno na ucztę schodzą się wszystkie ślimaki z okolicy. Ja wkładam rękawice i co wieczór ze słoikiem na łowy, niestety niezbyt przyjemne zajęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: jak zwalczyć ślimaki ? 18.05.09, 20:06 Też robię 'ślimakobranie', do wiaderka i na pobliską łąkę, bo inaczej kiedy wyjść po deszczu strzelają pod stopami.Skorupkowe ślimaki odżywiają się raczej martwymi częściami roślin, gorzej z tymi bez skorupek, ale tych u mnie nie widzę.Gorsze od ślimaków są jak dla mnie wszelkiej maści gąsienice, albo jakieś inne szkodniki niewidoczne gołym okiem które to ostatnio atakują wierzchołki astrów jesiennych, floksów i innych powodując ich skarłowacenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: jak zwalczyć ślimaki ? 18.05.09, 21:43 Preparat przeciw ślimakom kosztuje 16zł.Zbieranie jest obrzydliwe, a oszczędność niewielka. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: jak zwalczyć ślimaki ? 18.05.09, 22:11 Preparaty na ślimaki nie są żadnym dobrodziejstwem, nie mówiąc o tym, ze giną winniczki, które są w Polsce pod ochroną częściową.Myslę, że tym którzy nie sypią ślimakolu i podobnych nie chodzi o oszczędność, ale gdy w ogrodach są w większości ślimaki skorupkowe nie ma potrzeby wyciągania tak ciężkiego działa. dom.gazeta.pl/ogrody/1,72115,4148853.html Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: pomrowcowate 19.05.09, 14:07 Pisze {Gabula}, że ślimaki skrytoskorupkowe, te pomrowy: [... tych u mnie nie widzę. ...]. Też tak myślałem - do czasu. Do czasu, kiedym wczoraj nie przerzucał kompostu, od jesieni pięknie w skrzyni się rozkładającego pod szczelną powłoką plandeki i falistej blachy. Mikroklimat tamtejszy pozwolił przeżyć niedobitkom suszy miesięcznej na zeszłorocznych liścich w kompoście. Warto doglądnąć swego kompostu, Szanowna {Gabulo}... Skorupkowe ślimaki, znalezione po przeglądzie kwaitów [od pn domu w czas suszy ich multum] trafiły wczora do wora. Wora z trawą skoszoną na przedpolu ulicy. Wór, i zbiór, pojechały na łąki podmiejskie, będą tamże pod drzewami pięknie kośbę udawały. Au revoir, winniczku, i ty śliniku niedotarty! Odpowiedz Link Zgłoś
halina.mart1 Re: jak zwalczyć ślimaki ? 19.05.09, 14:15 Był czas, że zbierałam ślimaki i wyrzucałam na łąkę - ale one wracały. Teraz jestem bezwzględna - ślimaki ze skorupką po prostu rozdeptuję, a te bez skorupek posypuję solą. Przy takiej ilości ślimaków jaka jest od 2 lat nie widzę innego sposobu aby je wytępić. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: inny sposób 19.05.09, 22:25 Kiedyś to domowe kury sobie ze ślimakami radziły bez kłopotu... Ale pomrowy wypluwały z obrydzeniem wycierająć dzióbki. Dziś - jeno bażant. Na sznurku... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: inny sposób 19.05.09, 22:45 Ale wysypało! Przeczekały suszę w gęściejszych miejscach i teraz są ich setki! Zbierałam ręcznie, bez rękawiczek i średnim kamolem pozbawiałam żywota.Zapłacę za to w następnym życiu, ale ubiłam conajmniej 200. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: jak zwalczyć ślimaki ? 19.05.09, 23:21 Witam, Ślimakolem, albo innym preparatem ślimakobójczym. W zeszłym roku przed wyjazdem na wakacje rozsypałam truciznę wszędzie, a zapomniałam o małym krzaczku, który dostałam w prezencie. Po powrocie krzaczka nie było. Słowo honoru. Ślimaki zeżarły cały krzaczek, były na nim dwa liście. Dosłownie "dwa liście",a wokół patyków łysych kto był? Ślimaki;-D Pewnie gdybym przyjechała tydzień później, to by nawet patyków nie było. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: jak zwalczyć ślimaki ? 17.06.09, 08:53 Właśnie wczoraj wyczytałam sposób na pozbycie się ślimaków z ogrodu. Należy kilka liści kapusty pekińskiej włożyć do płytkiego pojemnika ( np. miski) z wodą i wystawić do ogrodu na noc. Rano będzie tam mnóstwo ślimaków, któe można wynieść bezpiecznie poza obręb działki. Spróbować można. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: jak zwalczyć ślimaki ? 17.06.09, 09:15 Mój teść twierdzi, że nie lubią zapachu kawy. Trzeba trochę rozlać i sobie pójdą. Tylko czy to prawda? A nawet jak tak, to działa tylko do pierwszego deszczu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mia72 Re: jak zwalczyć ślimaki ? 17.06.09, 10:25 Skorupkowe ślimaki (u mnie winniczki i takie małe o pasioastych muszlach) też, niestety, jedzą żywe rośliny (a nie martwe ich części). Dalie, dopóki nie urosną do ok 25 cm wysokości trzymam pod własnoręcznie zmontowanymi kołpakami z siatki. To samo jest z ostróżkami. Lubią też cynie, dzwonki karpackie, bratki. Nie tykają pelargonii. My z mężem kilka razy już robiliśmy akcję wywozu na odległą łąkę, jest poprawa, ale nowe ciagle skądś wyłażą;( Odpowiedz Link Zgłoś
anerim Re: jak zwalczyć ślimaki ? 17.06.09, 11:56 Zjadły mi wszystkie cynie, częściowo aksamitki, sałatę. Mimo zbierania, na wieczór znowu wyłażą. Jak ja się ich brzydzę, a parę lat temu wcale ich nie było. Do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: jak zwalczyć ślimaki ? 18.06.09, 08:29 juz kilka razy robilam slimakobranie i sruuu do lasu. Wyczytalam gdzies w necie,ze zeby odstraszyc slimaki to trzeba posadzic orliki, ktore to ponoc maja wlasciwosci odstraszajace. Chyba musze uswiadomic moje slimaczydla bo nic o tych wlasciwosciach nie wiedza. Fasolke mam zezarta do imentu. Po cebuli sladu juz nawet nie ma....dla ciemiernika zrobilam zasieki z siatki pozostalej po ocieplaniu domu ( dziala). Odpowiedz Link Zgłoś
mia72 Re: jak zwalczyć ślimaki ? 18.06.09, 12:15 Ciemiernika też by jadły?! Przecież on taki "blaszany";) - u mnie nie tykają. Orliki obok rosną, więc może moje ślimaki jednak uświadomione;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewr Re: jak zwalczyć ślimaki ? 19.06.09, 09:06 Zbieranie do słoika z solą jest jedyną metodą. Jest to metoda przyprawiająca o dreszcze i skurcza żołądka, ale daje efekty ...po jakimś czasie. W 15 minut zbieram około 50 osobników. Pod płotem i w miejscach szczególnie zacienionych i wilgotnych sypię niebieskie granulki, nie dam rady wszędzie, bo zbankrutowałabym. A wywożenie ślimaków do lasu albo na pobliską łąkę uważam za dosyć krótkowzroczną metodę, bo dziady wrócą na bank! Jak nie tego sezonu, to dojdą w następnym. Powoli do celu, od sąsiada, do sąsiada. Siostra mojej znajomej odkryła ostatnio podczas zrywania werandy gada o długości 20 cm, w kolorze czarnym w białe kropki. W pierwszej chwili przeraziła się, że to jakiś wąż, ale koniec końców to był jakiś ślimak mutant.... Odpowiedz Link Zgłoś