bubster 08.06.09, 15:58 Rosna mi grzyby w ogródku, co deszcz to więcej. Gdyby jeszcze były jadalne, można by pozbierać na zupę :-) ale niestety nie są. Jak się tego pozbyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hexajaga Re: Grzyby w ogródku - jak się tego pozbyć? 08.06.09, 21:08 widocznie masz kwasna glebe,po co sie pozbywac,niech sobie rosna,one tez maja swoj urok,u mnie na jesien rosnie pelno muchomorow,na szczescie nie mam malych dzieci,bo wtedy byloby juz gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
anials Re: Grzyby w ogródku - jak się tego pozbyć? 09.06.09, 09:38 Też miewam w niektórych miejscach, niestety. Więc po kolei: zbierać owocniki, żeby się nie rozsiewały (zapamiętując miejsce zagrzybione), kosić nisko trawę - grzybnia nie wytrzyma wysuszających upałów, najlepiej na wiosnę po wertykulacji trawnika (ale można zawsze poprawić) zasiewać zagrzybione miejsca wapnem, można też środkiem przeciwgrzybowym kupionym w sklepie ogrodniczym. U mnie wapno działa świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Jeden grzyb w bigos 10.06.09, 00:39 Oj, zdziwią się niektórzy, widząc grzyb na zawapnionej glebie!... Taki pojaw można zastopowac meliorując działkę swą: - dopiaszczając [też tylko podglebie]; - wykonując rów [rowek] opaskowy = dookolny; - drenując działkę. - karczując stare pniaki [w miejscach, u nas, pojawu grzybów przypominają nam się, leniom, niewykarczowane grube korzenie czereśni, śliw sprzed wielu lat!]; - dokompostowując glebę tylko dobrze posortowanym na sicie kompostem - te większe, nie do końca rozłożone, kęsy muszą nadal pozostać w nowym kompoście [lub być zwyczajnie zmielone lub zmełte]. Warto przypomnieć, że właściwie większość roślin ogrodowych jest zdolna, i chętna, do mikoryzy. To je wzmacia, krzepi i wspomaga. Glebę chemicznie, nie daj bóg, odgrzybiając, zdemolujemy życie biologiczne pedosfery. Ostrożnie, rozważnie tedy. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Jeden grzyb w bigos 10.06.09, 16:55 Starych pniaków nie mam bo to nowy trawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Grzyby w ogródku - jak się tego pozbyć? 10.06.09, 16:54 To nie sa muchomory, tylko takie brązowe "nie -wiadomo-co" (przynajmniej ja nie wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Grzyby w ogródku - jak się tego pozbyć? 10.06.09, 16:55 A możesz wrzucić fotkę? Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Grzyby w ogródku - jak się tego pozbyć? 10.06.09, 19:08 Jak mi się uda skombinować sprzęt to spróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Pozywne muchomory:)) 10.06.09, 14:34 Sława! Dla ludzi i dla zwierzat raczej bym nie radził, choc podobno niektóre muchory sa jadalne, choc ja nie wole nie gustowac... Ale muchomory szczególnie muchomor czerwony sa podstawiwymi grzybami wieleu gatunków drzew. Głownie swierka- jak mam po moimi choinkami całe pola muchomorów sa PIEKNE. Ogólnie im gzrybków wiecej tym lepiej. Mozna tez kupic grzybnie gatunków jadalnych i dodac do gleby bo skoro rosna juz jakies to moze i jadalne zaczna rosnac? Jakie masz drzewa? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Pozywne muchomory:)) 10.06.09, 16:53 Drzewa mam iglaki. Ale moje grzyby nie rosną koło drzew! One rosną w trawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Pozywne muchomory:)) 11.06.09, 17:02 bubster napisała: > Drzewa mam iglaki. > Ale moje grzyby nie rosną koło drzew! > One rosną w trawie. Sława! No jasne! Bo gdyby rosły na drzewach to je zzerały. One rosna na korzeniach tam tworza mykozyzy dlatego grzyby rosna zawsze pewnej odległosci od drzew. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Azaliż 11.06.09, 19:14 W imieniu Armillarii melley spytać warto: "Czyżby?" {I.11.} słowa: [... grzyby rosną zawsze (w) pewnej odległości od drzew ...]. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Azaliż 13.06.09, 01:08 deerzet napisał: > W imieniu Armillarii melley spytać warto: > "Czyżby?" > > {I.11.} słowa: > [... grzyby rosną zawsze (w) pewnej odległości od drzew ...]. Sława! Tej nie uprawiamy, wiec nie ma ona głosu... :)) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Pozywne muchomory:)) 15.06.09, 17:18 Tam gdzie rosną jest za daleko do korzeni moich drzewek. Drzewka mam tak 30-50 cm, a grzyby rosną nawet i 2 metry od nich. Na pewno nie ma tam korzeni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: dystans 15.06.09, 18:39 {Bubstero}! NIe korzeń - a grzybnia. Nie docenia {B.} zasięgu ryzomorfów i grzybni grzybowej. Cóż dla niej 2 metry. Większość leśnych gatunków ma swój grzyb do pary, w mikoryzie szukając współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Grzyby w ogródku - jak się tego pozbyć? 15.06.09, 22:16 Witam, Też miałam grzyby,ale mało i już je skosiłam. Teraz słońce tak pali trawnik, że trawa żółknie i grzyby chyba podziękują za taką patelnię. Mam taką zasadę, że nie podlewam trawnika, więc grzyby nie odbiją. Za to na jesieni, jak już kończy się sezon ogródkowy i jest wilgotno, dziwne grzyby mi rosną i jakieś inne niż teraz. Wyglądają trochę jak purchawki, trochę jak jadalne kanie. Nie wiem, co to jest. Jak się je zdepcze, to robią się czarne jak sadza. Wie ktoś może, co to za grzyb? W zeszłym roku miałam ze sto tych grzybów. Za murem śliwa sąsiada i jodła koreańska i tuje. Może to będzie wskazówka?;-D Nie niszczę ich raczej, bo i tak padają szybko. Tylko mnie zaciekawiły w zeszłym roku, bo tyle ich urosło, że ho, ho... Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Grzyby w ogródku - jak się tego pozbyć? 15.06.09, 22:39 No nieee... albo purchawka, albo kania. Zupełnie inny kształt. Ale jeżeli trochę podobne toto do kani, to może być czernidłak kołpakowaty. Wyguglaj i sprawdź. A młode purchawki, takie jeszcze białe w środku, są jadalne. Lubię pokrojone w plasterki i usmażone na maśle. Może być też na nich jajecznica. I rosną u mnie na trawniku. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Grzyb dla AA 15.06.09, 22:47 Jeśli się powstrzyma {Inguszetia} przed zdeptaniem choć jednego ostatniego, a on pięknie się rozmyje aż do czubka swego rozpływając się w postać mazi pełnej zarodników - to niechybnie bardzo smakowity grzyb ruderalny tam ma, niedoceniany a plenny, zwany czernidlakiem. Potrawa z nich nieco chrzęści w zębach, bo ich nigdy nie umiemy do końca z piasku wypłukać - ale kosztem szybszego zębów ścierania ma się pyszny sosik, do ziemniaczków jak znalazł. A one jak dojrzeją to wiadrami je kosić można. Na trawnikach w miastach ten błyskawicznie dojrzewający grzyb pojawia sie też często, a krótko. Nie są z niego potrawy dla osób trunkowych, ale jeśli kto ma ochotę na głęboki synergizm smakowy i doznania pojutrzejsze - niech ryzykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Grzyby w ogródku - jak się tego pozbyć? 15.06.09, 23:24 Witam, Dzięki piękne. Obejrzałam i to jest właśnie ten grzyb. Faktycznie, do purchawki nie podobny;-D Dla pewności, przed konsumpcją, wrzucę zdjęcia na forum;-D Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś