dagusia333 Re: czy to juz jesien? 24.07.09, 09:37 U mnie miskanty i rudbekie już od jakiegoś czasu, teraz zaczyna dzielżan.Powinny chyba w sierpniu dopiero? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: czy to juz jesien? 24.07.09, 11:01 Wcześnie zaczęła się wegetacja, a okres wegetacyjny nie może trwać za długo. Jeżeli zima nie przyjdzie za wcześnie, to sporo roślin zaliczy krótki okres spoczynku (byliny, którym zbrzydną liście, można przyciąć) i powtórzy kwitnienie np. w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: czy to juz jesien? 26.07.09, 08:54 tak tez robie zazwyczaj... rudbekie u mnie tez juz kwitna. Lawende obcinalam wczoraj.Przekwitla calkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: czy to juz jesien? 26.07.09, 09:35 Witam, Dorzucam wiciokrzew do jesiennych prognoz. Mój jest już cały w czerwonych "jagódkach". Kwitł pięknie,ale bardzo krótko. Mam nadzieję,że się pomylił;-D W zeszłym roku kwiaty były jeszcze we wrześniu,a owoce dopiero w październiku. Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
ls48 Re: czy to juz jesien? 26.07.09, 10:27 A ja w Poznaniu z przerażeniem zauwazylam na rynku...astry Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: czy to juz jesien? 26.07.09, 16:59 ls48 napisała: > A ja w Poznaniu z przerażeniem zauwazylam na rynku...astry Mój aster kwitnie już mniej więcej od tygodnia. Ale jakoś dziwnie - jakby się wstydził swojego pośpiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: czy to juz jesien? 26.07.09, 17:04 Zapomniałam, że to forum bezzdjęciowe. Zaraz wstawię mój aster na "Ogrody". ck Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Szukajcie a znajdziecie [ów grzyb] 26.07.09, 21:31 Bez przesady, {eMJocie}. Znalazłem już cztery grzyby na naszym zapłociu. Nawet jadalne były. Sów znów brak, choć lało. Ergo - lipiec lipnie sierpniem smęci Nasze Uforumowione Niewiasty. Albo wpisują się na razie te bardziej dosmucone latem mokrym latoś. *** Jeśliś wstąpił między wrony, nie kracz - a nawet nie krakaj - jak one. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 ;-) 26.07.09, 22:00 Grzyb i owszem jakiś gdzie niebądź się trafi. Ale grzybów (l.m.) nie ma. A kraczę żałośnie, bo najpiękniejszy dzień tygodnia „piątkiempopołudniu” zwany dopiero heeen za tydzień nastanie i smętek jakiś mnie dopadł (naturalny chyba? No i nasz ojczysty) Najniższe ukłony! nadchodzącym nieubłaganie poniedziałkiem już przytłoczon M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Szukajcie a znajdziecie [ów grzyb] 27.07.09, 08:09 a mnie tam sie takie lato widzi. Cieplo jest , podlewac nie trzeba. Wszystko rosnie jak durne. Odpowiedz Link Zgłoś
witaminka77 Re: czy to juz jesien? 26.07.09, 18:56 To co teraz jest to na razie deszczowa wiosna. Odpowiedz Link Zgłoś
graja7 Re: czy to juz jesien? 27.07.09, 22:23 Zajrzałam Witaminko na twój blog o ohrodzie, ale ta "pożeczka" pisana w nagłówku przez z kropką tak mnie poraziła, że czym prędzej uciekłam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wi.kta To nie jesien - to chemia:-) 30.07.09, 08:47 Wszystkie rosny bedace aktualnie w sprzedazy sa tak przekombinowane by wczesniej kwitly. Kiedys byly tylko dalie majowe a obecnie kazda dalia prawie zaczyna kwitnac na poczatku lipca. Dlaczego? Bo w kwiaciarniach nie mieli by czym handlowac. Gdyby nie to ze Wszystkich Swietych jest w listopadzie to juz na targu byly by w sprzedazy chryzantemy. Wiec nie kraczmy tylko sie cieszmy. Co mi po astrach jak przyjdzie jesienna slota. Teraz to przynajmiej pachnie i przechodnia oko cieszy. Jesienia wiatr wylozy nawlocie, polamie dalie i canny i zal czlowieka ogarnia ze sie tyle napracowal... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: To nie jesien - to chemia:-) 30.07.09, 09:59 Żartujesz chyba, dalie zawsze kwitły w lecie, a nie w maju. Przecież ich części nadziemne są wrażliwe na przymrozki. Dalie tak się sadzi, żeby zaczynały wypuszczać pędy w drugiej połowie maja. Co do chryzantem, to już są w sprzedaży kwitnące. A te drobnokwiatowe potrafią zacząć kwitnienie w czerwcu, osobiście się przekonałam. Żeby kwitły dopiero na Wszystkich Świętych, wymagają trochę zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: To nie jesien - to chemia:-) 31.07.09, 11:35 Abstrahując od roslin: tak, to już jesień. Nie uwierzycie, wczoraj widziałam odlatujące na północ klucze ptaków i nie wyglądało to na krótką wyprawę na żerowisko. Wszystko się poprzesuwało, zimni ogrodnicy byli pod koniec kwietnia, więc jesień chyba tez się wcześniej zacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wi.kta Re: To nie jesien - to chemia:-) 31.07.09, 16:01 Jesli chodzi o dalie to w mojej okolicy zawsze byly nazwane "kwiatami jesieni". Tak samo jak nawloc byly zwiastunami jesieni. Tradycyjnie dalie wysadzalo sie po 20 maja. By wypuscily pierwsze liscie trzeba bylo czekac ze trzy tygodnie. No to pierwsza polowa lipca z glowy. Pozniej troche trzeba bylo podlewac by lipcowe upaly jej nie zalatwily. Pierwsze kwiaty byly na poczatku sierpnia. Dalie majowe to specjalna odmiana czerwona. Male kwiatki za to duzo. Zwykle podpedzane byly w doniczkach dopiero pod koniec maja wysadzalo sie do gruntu juz kwitnace. Dlatego majowe:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pietuszki Re: To nie jesien - to chemia:-) 01.08.09, 10:34 A w moim ogródku astry zakwitły Odpowiedz Link Zgłoś