gadam
12.12.10, 14:22
Kolejna edycja WL za nami tak więc postanowiłem napisać parę swoich przemyśleń na temat co jest dobrego a co zdecydowanie do poprawy. Myślę, że najważniejsze dwie kwestie, które nurtują graczy to pula nagród oraz zmiany w regulaminie, których organizatorzy tak uporczywie unikają.
1. Pula nagród
Myślę, że osiągnęła ona tak niski pułap że dalszy jej spadek spowoduje kolejny odpływ grających. Rozumiem że kryzys, Agora pewnie też troszkę przykręciła kurek z pieniążkami, ciężko znaleźć sponsora itd. Jednak to co się dzieje odczytuję jako formę testu organizatorów, którzy sprawdzają co edycję jak niską pulę nagród są w stanie zaakceptować grający. Szkoda tylko że przy spadku puli nagród z 80000 na 15000 ( WLM) płatności pozostały bez zmian. Może skoro brakuje kasy na nagrody trzeba zrezygnować z odmian WL, które są mniej popularne i skupić się tylko na WL i WLM. Wprawdzie swój największy sukces święciłem w WF jednak byłby w stanie zaakceptować braku kolejnej edycji tego managera na rzecz większych nagród w WL i WLM. WLŻ już padła, myślę że podobny los spotka WF i w związku z tym moja rada jest taka aby całe siły ( organizacyjne i finansowe ) "rzucić" na WL i WLM, które przyciągają najwięcej ludzi i budzą największe emocje:).
2. Regulamin
Nie raz i nie dwa padały na tym forum ciekawe propozycje zmiana regulaminowych mających uatrakcyjnić zabawę. Prawie żadna z nich nie została wprowadzona. Jedyną istotną było zmniejszenie liczby zawodników z jednego klubu co uważam za bardzo dobre posunięcie. Trzeba zwiększyć ilość zdarzeń na boisko, które generują punkty dla grających, żeby wszystko nie ograniczało się tylko i wyłącznie do tego czy ktoś strzeli gola albo czy obrona nie straci bramki. Myślę, że trzeba przyznawać punkty za:
- asystę przy bramce samobójczej
- wywalczenie rzutu wolnego po którym padnie bramka
Myślę że można by też zmienić ilość punktów jakie otrzymują piłkarze za zwycięstwo ich drużyny w danym meczu. Teraz jest jeden, ja bym proponował aby przyznawać tyle punktów iloma bramkami wygra drużyna na boisku. Np będzie 4-1 to zawodnicy drużyny zwycięskiej otrzymują dodatkowe 3 pkt. Będzie 5-4 to dodatkowy punkt, będzie 3-0 dodatkowe 3 pkt. itd. Myślę że lepiej odda taka punktacja rzeczywiste wydarzenia na boisku.
Funkcję kapitana bym pozostawił.
Podsumowując jeszcze parę słów o zjawisku hurtu. Nie jestem jego fanem. Myślę że dobrze by było w jakiś sposób je ograniczyć ponieważ nie chce mi się robić 300 drużyn co edycję:) A tak na poważnie to żeby znacząco nie uszczuplać wpływów organizatorów to może warto zastanowić się nad wprowadzeniem odpłatności za założenie drużyny. Kwota odpłatności do uzgodnienia( nie wiem, może 5, 10 albo 20 zł za drużynę) Myślę, że znacznie ograniczyło by to zjawisko hurtu natomiast gracze, którzy mają jedną czy też nawet 5 drużyn jakoś szczególnie by nie zbiednieli ( oczywiście zakładam że w ramach odpłatności byłaby pewna ilość kodów do gry)
Może, ktoś z organizatorów by się wypowiedział czy któraś ze zmian ma szansę powodzenie czy też nasze pisanie nie ma sensu i szkoda naszego czasu bo i tak żadnych zmian nie będzie.