Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czas podsumowań

12.12.10, 14:22
    Kolejna edycja WL za nami tak więc postanowiłem napisać parę swoich przemyśleń na temat co jest dobrego a co zdecydowanie do poprawy. Myślę, że najważniejsze dwie kwestie, które nurtują graczy to pula nagród oraz zmiany w regulaminie, których organizatorzy tak uporczywie unikają.
    1. Pula nagród
    Myślę, że osiągnęła ona tak niski pułap że dalszy jej spadek spowoduje kolejny odpływ grających. Rozumiem że kryzys, Agora pewnie też troszkę przykręciła kurek z pieniążkami, ciężko znaleźć sponsora itd. Jednak to co się dzieje odczytuję jako formę testu organizatorów, którzy sprawdzają co edycję jak niską pulę nagród są w stanie zaakceptować grający. Szkoda tylko że przy spadku puli nagród z 80000 na 15000 ( WLM) płatności pozostały bez zmian. Może skoro brakuje kasy na nagrody trzeba zrezygnować z odmian WL, które są mniej popularne i skupić się tylko na WL i WLM. Wprawdzie swój największy sukces święciłem w WF jednak byłby w stanie zaakceptować braku kolejnej edycji tego managera na rzecz większych nagród w WL i WLM. WLŻ już padła, myślę że podobny los spotka WF i w związku z tym moja rada jest taka aby całe siły ( organizacyjne i finansowe ) "rzucić" na WL i WLM, które przyciągają najwięcej ludzi i budzą największe emocje:).
    2. Regulamin
    Nie raz i nie dwa padały na tym forum ciekawe propozycje zmiana regulaminowych mających uatrakcyjnić zabawę. Prawie żadna z nich nie została wprowadzona. Jedyną istotną było zmniejszenie liczby zawodników z jednego klubu co uważam za bardzo dobre posunięcie. Trzeba zwiększyć ilość zdarzeń na boisko, które generują punkty dla grających, żeby wszystko nie ograniczało się tylko i wyłącznie do tego czy ktoś strzeli gola albo czy obrona nie straci bramki. Myślę, że trzeba przyznawać punkty za:
    - asystę przy bramce samobójczej
    - wywalczenie rzutu wolnego po którym padnie bramka
    Myślę że można by też zmienić ilość punktów jakie otrzymują piłkarze za zwycięstwo ich drużyny w danym meczu. Teraz jest jeden, ja bym proponował aby przyznawać tyle punktów iloma bramkami wygra drużyna na boisku. Np będzie 4-1 to zawodnicy drużyny zwycięskiej otrzymują dodatkowe 3 pkt. Będzie 5-4 to dodatkowy punkt, będzie 3-0 dodatkowe 3 pkt. itd. Myślę że lepiej odda taka punktacja rzeczywiste wydarzenia na boisku.
    Funkcję kapitana bym pozostawił.
    Podsumowując jeszcze parę słów o zjawisku hurtu. Nie jestem jego fanem. Myślę że dobrze by było w jakiś sposób je ograniczyć ponieważ nie chce mi się robić 300 drużyn co edycję:) A tak na poważnie to żeby znacząco nie uszczuplać wpływów organizatorów to może warto zastanowić się nad wprowadzeniem odpłatności za założenie drużyny. Kwota odpłatności do uzgodnienia( nie wiem, może 5, 10 albo 20 zł za drużynę) Myślę, że znacznie ograniczyło by to zjawisko hurtu natomiast gracze, którzy mają jedną czy też nawet 5 drużyn jakoś szczególnie by nie zbiednieli ( oczywiście zakładam że w ramach odpłatności byłaby pewna ilość kodów do gry)
    Może, ktoś z organizatorów by się wypowiedział czy któraś ze zmian ma szansę powodzenie czy też nasze pisanie nie ma sensu i szkoda naszego czasu bo i tak żadnych zmian nie będzie.
    Obserwuj wątek
      • 2second Re: Czas podsumowań 12.12.10, 15:50
        Prezesie gadam jak nie możesz wygrać w lotto to też piszesz do organizatorów żeby ograniczyli ilość kuponów jakie może złożyć grający bo Ty nie możesz wygrać. No odpowiedz ale szczerze?
        • wnorek10 Re: Czas podsumowań 13.12.10, 13:12
          2second napisał:

> Prezesie gadam jak nie możesz wygrać w lotto to też piszesz do organizatorów że
          > by ograniczyli ilość kuponów jakie może złożyć grający bo Ty nie możesz wygrać.
          > No odpowiedz ale szczerze?

Tylko że lotto jest grą losową i jest tyle kombinacji cyfr że tak naprawdę (praktycznie) nie ma większego znaczenia czy gościu który wyśle 100 kuponów może być pewniejszy wygrania 6 -ki, niż ten co wyśle 1 lub 2 . Tu zależy wszystko od szczęścia. W WL jest trochę inaczej tu mając 100 drużyn możemy założyć tyle kombinacji że zawsze możemy być w czołówce
          • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 14:03
            Prezesie wnorek10 jak ty jesteś leniem i nie chce ci się założyć więcej drużyn i chciałbyś jedną darmową drużyną wygrąć z kimś co założy 20 drużyn i zainwestuje w sponsoring i zmiany kilkaset złotych i ten ktoś ma się czuć zbrodniarzem bo nie pozwolił tobie wygrać.
            • wnorek10 Re: Czas podsumowań 14.12.10, 13:18
              Tak się składa że grałem we wszystko czyli w WL, WLM i WF nie jedną lecz kilkoma( nie tylko darmowymi , jak mi sugerujesz) ale nie setkami czy jak np. pan Panak który wystawił prawie tysiąc zespołów, bo to zabija ducha rywalizacji i zabawy
              • p_kozak Re: Czas podsumowań 14.12.10, 13:47
                Ja sie bawie tylko w to co zwiazane z futbolem i przytocze fakt posiadania ponad 850 skladow na dzien dobry w konkursie przez kilka osob tworzacych lige geniuszy- na kanwie tej wspolpracy mielismy na podium 1 miejsce dwie osoby tej seryjnej produkcji a na drugim juz tylko jedna z tych z pierwszego miejsca, no ale hurciarzy piszacych na forum nie przekonasz bo walcza o swoje
      • 2second Re: Czas podsumowań 12.12.10, 16:16
        Kolego gadam trzeba od dzisiaj modlić się do tego w kogo wierzysz i prosić o szczęście przy tylu możliwosciach zdobywania punktów co proponujesz a nie pisać niepoważne historie. Jeden z Prezesów miał masę drużyn już w czołówce obecnej WLM i nic z tego nie wynikło.
        • gadam Re: Czas podsumowań 12.12.10, 16:38
          Ale co jest niepoważnego w tym co napisałem bo nie wiem o co Ci chodzi?
          • 2second Re: Czas podsumowań 12.12.10, 19:23
            Ja jak gram w lotto to wysyłam tyle kuponów na ile mnie stać i na ile mam czasu je wypełniać i organizator nie może mi zabronić. Pytanie czy protestowałeś juz do organizatora Lotto bo że kiedyś grałeś to w to nie wątpię. Czy tak trudno było się domyślić o co mi chodziło?
            • gadam Re: Czas podsumowań 12.12.10, 20:59
              A tak trudno się domyślić że WL to jest troszkę coś innego niż lotto? Nie rozumiesz że właśnie hurt powoduje że konkurs staje się coraz bardziej nieatrakcyjny i liczba grających systematycznie spada? Osobiście nie robię krucjaty przeciw hurtowi ale rozumiem problem i rozumiem argumenty przeciwników. Ale ubawiłeś mnie tym porównaniem z lotto:)
              • 2second Re: Czas podsumowań 12.12.10, 21:10
                Jak będziemy mieli drużyn 200 000 ,a tak było. To i nagrody będą takie jak były. Teraz gra 20 000 . 10 razy mniej. Najbardziej brakuje nagród za kolejkę. One przyciągały do końca grających.
                • gadam Re: Czas podsumowań 12.12.10, 23:31
                  Jak nagrody będą spadać tak jak spadają to niedługo nie będzie nawet 20000 drużyn. Jeszcze niedawno jak ruszała kolejna edycja WL to na parę tygodni przed były o tym artykuły w Gazecie Wyborczej z opisem co i jak, powtarzane parę razy. A teraz? Nic, cisza kompletna jakby Agora położyła na tym wszystkim krzyżyk. A dodatkowo start ostatnich paru edycji to był jakiś totalny cyrk i bałagan. Do ostatniej chwili nie było wiadomo czy konkurs ruszy. Mam nadzieję że tym razem będzie inaczej. Są 2,5 miesiące do startu ligi tak więc jest sporo czasu na organizację. Mam nadzieję że organizatorzy podołają i wrócimy do starych, dobrych czasów:).
                  • p_kozak Re: Czas podsumowań 13.12.10, 10:44
                    Ludziska co z wami? Ile to razy było narzekanie że bałagan informacyjny a konkurs startuje na ostatnią chwilę... od kilku edycji jest to samo i jak każda poprzednia przerwa między konkursami nic ona nie przyniesie jeżeli panu redaktorowi nie wróci werwa z dawnych lat. Po okresie szczytowym gdzie nagrody i marketing osiągnęły szczyty nastąpił upadek a obecnie jak widać po wypowiedziach pana redaktora na przestrzeni jesieni zniechęcenie i jak dla mnie przy obecnych realiach żadna siła nie wydźwignie konkursu znowu na szczyty. A jeżeli konkurs zmniejsza swój zasięg to potrzebne są zmiany. Prawda jest taka, że obecnie grają już tylko najwytrwalsi zapaleńcy, czyli jakieś 800-1000 graczy jak wynikało to z rankingu 10-lecia. Biorąc pod uwage że 99% osób ma wiele drużyn i jest spora grupka co ma ich setki w każdej edycji mamy te obecne dwadzieściaparetysięcy drużynek, ot i całą tajemnica. Żeby gra się rozwijała potrzebne jest uatrakcyjnienie samego konkursu i co najważniejsze to przekonanie ludzi że każdy ma szanse na zabawe a nie tylko grupa inwestorów z setkami skłądów jak jest obecnie. Przykładem jest popularny konkurs dotyczący ligi angielskiej fantasy premier league, jak sie wchodzi na statystyki polonusów to widac gołym okiem że jest tam więcej polaków niz w rodzimym konkursie. Dlaczego? a dlatego że zasady gry daja kazdemu szanse na emocje-punktacja jest szersza i daje mozliwosc podgonienia w kazdej chwili czolowki w rankingu no i mamy równość w szansach bez której wielu by nie wzieło udzialu przyjmując za pewnik ze z zawodowcami mającymi wiele skladów i duża kase na inwestowanie nie wygraja i taka jest wlasnie prawda !!!
                    • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 14:27
                      Pan Prezes kozak pisze że 99% grających ma wiele drużyn i że ta gra jest dla nich:zgoda. Dalej Prezes kozak pisze że w grę gra około 1000 grających ,a mamy obecnie 20 000 drużyn : czyli średnio grający mają własnie po 20 drużyn; Puenta: 5 nawiedzonych prezesów mogę ich wymienić straszy potencjalnych graczy że się nie da wygrać bo tu mają po 1000 drużyn .Dajcie spokój z tym: w tej grze na rundę wygrywa jeden.
                      • p_kozak Re: Czas podsumowań 13.12.10, 20:59
                        Tak 99% ma wiecej druzyn, a konkretnie 98% ma ich po kilka a 1% ma po kilkaset i to sie powtarza teraz co sezon. I ten jeden procent własnie zabija sens rywalizacji bo jak mam konkurować z kimś kto ma w obstawione kilkaset kombinacji obron, kapitanów itd??? wszystko wyjasniaja rankingi, czolowki zdominowane przez te same nazwy różniace sie numerami, konkurs jest dla tego 1% inwestorów? bo oni maja czas na klepanie skladow i inwestuja pieniadze ktore maja im sie zwrocic to reszta ma sie temu przygladac?
                        • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 23:52
                          Panie Prezesie Kozak Pan powiedział 1% ma 1000 drużyn.Opierając się na Pana wyliczeniach jest około10-12 Prezesów,którzy nie pozwalają wygrać Panu tej. Pan i Panu podobnych kilku Prezesów stresujecie grających i wręcz odciągacie od gry. To w Końcu trzeba powiedzieć ,którzy to byli w ostatniej edycji. Zwycięzca to był ? .Cała pierwsza 12-ka ? Te kalumnie trzeba poprzeć faktami. Czekam na odpowiedź bo mam dość tego i zwycięzca pewnie też bo jego wygrana to było super szczęscie.
                          • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 00:03
                            Ma Pan Panie Prezesie dostęp do całej generalki.Włożył Pan tyle wysiłku że Pan ten jeden procent wyliczył to niech Pan to udowodni .W tej grze dość długo prowadził kolega z Wrocławia i w ostatniej kolejce straciła.W imieniu wszystkich grających czekam na odpowiedź .
      • p_kozak Re: Czas podsumowań 12.12.10, 18:03
        Organizator zadko na cokolwiek odpisuje.... bo są przecież ważniejsze sprawy a on tylko wpada tu zobaczyć czy nie ma na forum jakiejś rebelii :))) oczywiscie zartuje, ale fakty (czyli ilosc wpisow organizatora) mowia sama za siebie...
        Co do przemyslen to zgadzam sie ze skoro prowadzenie kilku konkursow przerasta finansowo organizatora to lepiej sie skupić na najwazniejszych i najpopularniejszych, osobiscie biore udzial tylko w WL i WLM.
        Zwiększenie liczby punktowych zdarzen nadało by dynamizmu konkursowi, tu zmiany w regulaminie konieczne, nawet patrzac po liczbie wpisow na temat danych kolejek i kontrowersji udowadnianych w tych wpisach. Bede sie upieral przy zastepcy kapitana bo jezeli jestem w pracy, w trakcie wyjazdu itp to w ostatniej chwili niemoge doczytac o zmianach i w rywalizacji w razie braku kapitana przewodza albo ci co sledza do ostatniej chwili lige albo ci co maja tyle kombinacji ze zawsze cos ugraja.
        Zjawisko hurtu zabija zabawe i czesc osob z tego powodu nie bierze udzialu w konkursie, bo i po co skoro każdy ranking zdominowany jest przez seryjne sklady. Niestety tego faktu nie zmieni wygranie od czasu do czasu kogos niehurtowego co i tak mam miejsce bardzo rzadko a wystarczy popatrzyć na obecne rankingi albo na laureatow poprzednich edycji. Tylko ignorant albo zainteresowany hurtem bedzie dowodził ze czlowiek z kilkoma skladami ma szanse z tym co ma ich kilkaset bo fakty sa powalajace, wystarczy chec zobaczenia rankingow itd.
        No ale ciesze sie ze organizator przynajmniej wprowadzil ograniczenie zawodnikow z klubu bo to jest plan minimum dla zwiekszenia szans w walce z ludzmi co maja te setki skladow co pokazala obecna edycja.
        • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 14:38
          Zmiany: 1. Zlikwidować ligi prywatne.-wiadomo dlaczego ,kiedyś ich nie było i było miło.2.Rozpoczynać grę 2 tygodnie przed pierwszą kolejką- żałożylepszych my wtedy 300 000 drużyn. 3.Nagradzac solidnie 3 najlepszych w kolejce .4. nagradzać 3 najlepszych w miesiacu..
          • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 14:48
            Nagradzać najlepszego w 1,2,3,kolejce i 4,5,6, kolejce ,też tak kiedyś było. Będzie do końca dużo grających bo nigdy prowadzący w generalce nie wygrywają kolejki. W poniedziałkowej GW podawać 3 pierwszych w kolejce i podawać 30- kę pierwszą w generalce . Podawano to kiedyś.Była to wspaniała reklama.
            • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 14:58
              Pamiętać o tym że tę wygrywa ten i on może być jeden. 1.Będzie miał najwięcej szczęścia szczególnie w ostatnich kolejkach .2. Ma dużą wiedzę o naszej lidze na bieżąco. 3. Poświęci dużo czasu. 4.Zainwestuje bo nic za darmo nie przychodzi . 5. Bo tylko w totto ,można sobie opowiadać że stara ślepa babcia wysłała jeden kupon i wygrała 6-kę bo nikt tego nie może sprawdzić.
              • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 15:10
                Tych 5 nawiedzonych co jeszcze nie wygrali i ciągle stresuja graczy że w tej grze musi wygrać ktos kto żałozy jedną darmową niech założą swoją prywatną grę i co tydzień sobie przekazują za darmo swoje typy.
                • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 15:20
                  Pozdrawiam Panów Macieja Rodackiego (Kraków),Mateusza Mrozowskiego (Kraków),Artura Jaworskiego (Kędzierzyn).Piotra Polaka (Nowy Targ),Dariusza Burka (Poznań)>Krzysztofa Białkowskiego (Koło)
          • t-clapek Re: Czas podsumowań 13.12.10, 15:22
            2second napisał:

> Zmiany: 1. Zlikwidować ligi prywatne.-wiadomo dlaczego ,kiedyś ich nie było i było miło.

Wiadomo dlaczego? To proszę mi wytłumaczyć, bo ja nie wiem dlaczego. Przypomnę, że jeszcze 2 miesiące temu na forum był wątek - "po co nagrody w ligach prywatnych skoro wiadomo, że i tak wygrają Geniusze?".
            "Kiedyś nie było lig prywatnych i było miło" - co takiego?! Gram w tą grę od niemal 9 lat i mogę Ci powiedzieć, że ligi prywatne były w Piłkarzykach/WL zawsze.
            • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 15:49
              Ano dlatego że niech to będzie ogólnopolska rywalizacja indywidualna i nasze dyskusje niech dotyczą tej gry a nie reklam lig prywatnych w tej chwili nie pamiętam który to prezes nadawał jak to w Kole założono oficjalny zespół ligi prywatnej z którym nie można wygrać. Więc poco popierać to nie idzie z duchem gry indywidualnej. Jak widzisz jestem zwolennikiem niech sobie każdy ma drużyn ile chce ale indywidualnie.
            • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 18:18
              A tak dla formalnośći może ktoś wyjasni 17 -edycję wygrała drużyna lech08 - Prezes zbigi ale kto to jest raz organizator podaje łącznie Dariusz Burek ( Poznań) i Zbigniew Stanisławski (Września) a w drugim miejscu tylko Pana Zbigniewa Stanisławskiego. . Ale gratulując ostatnim zwycięzcom podałem dla 17 edycji tylko Pana Dariusza jakoś tak kojarzyłem tę drużynę lech z Poznaniem. Sprawdzałem w archiwum i być może popełniłem pomyłkę. Jeśli tak to przepraszam a może ktoś to wyjasni.
              • gadam Re: Czas podsumowań 13.12.10, 19:41
                Osobiście nie widzę powodów aby likwidować ligi prywatne. Niech sobie będą. Zlikwidowałbym tylko nagrody w ligach prywatnych bo to powoduje powstawanie patologii.
                Widzę, że dyskusja schodzi troszeczkę na temat hurtu. Oczywiście jest to problem ale w tym momencie chyba nierozwiązywalny ponieważ organizatorzy nie podejmują jakichś konkretnych prób aby temu zapobiedz. Skupiłbym się bardziej na zmianach w regulaminie, które uatrakcyjniłyby zabawę. Ponawiam propozycję, a może ktoś z ORGANIZATORÓW to przeczyta:)
                1. Punkty za asystę przy bramce samobójczej
                2. Punkty za wywalczenie wolnego po którym padnie bramka.
                3. Za wygranie meczu zawodnicy zwycięskiej drużyny otrzymują nie 1punkt ale tyle punktów iloma bramkami wygrał ich zespół
                4. Przy równej ilości punktów w rankingu graczy o wyższej pozycji decydowałoby który z prezesów ma lepszy wynik w jakiejś tam kolejce.
                5. Powinni być widoczni rezerwowi grających.
                6. Aby ograniczyć hurt wprowadzić odpłatność za założenie drużyny( kwota do uzgodnienia)

Oczywiście apeluję aby WL tak jak kiedyś ruszała dwa tygodnie przed startem ligi oraz żeby informacje o tym były tak jak kiedyś zamieszczane w Gazecie Wyborczej lub poniedziałkowej Gazecie Sport. Myślę, że mogłoby to napędzić wielu nowych uczestników.
                • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 23:03
                  Prezesie gadam WL to gra pojedyncza a nie zespołowa ,ligi prywatne niepotrzebne.2 Nie mogą być widoczni rezerwowi ,wszyscy by grali tak jak lider,to tak jak by w pokera grac na otwarte karty. Bez sensu. 3.Założenie odpłatności za założenie zmniejszy wielokrotnie ilość grających a szczególnie tych ,którzy nie mają kasy.Przeciez w kazdej grze chodzi o zaszczepienie bakcyla gry a potem to już idzie. Absolutnie wykluczam .To nie ma nic wspólnego z hurtem.4 .Sposób punktowania może być każdy czym więcej możliwosci tym atrakcyjniej .5 .2 tygodnie to obowiązek organizatora.
                  • p_kozak Re: Czas podsumowań 14.12.10, 11:38
                    Do tego postu odniose sie tylko w jednym elemencie, a mianowicie jawnosci gry-podepre sie przykladem gry ktora ma co sezon ponad 2 miliony druzyn czyli fantasy premier league. Czy myśli Pan że tylu ludzi z przymusu bierze udzial w tym jawnym i prostym dla goniacych lidera procederze? Jawnosc nie daje szans gonienia lidera bo jezeli on juz ma to co my bysmy chcieli miec zgodnie z Pana teoria to wliczajac minusy za transfery tym bardziej bysmy nie dogonili czolowki co widac po wyzej wymienionej grze. Jawnosc natomiast upewnia skad bierze sie kazdy aspekt wyscigu po lidera i zwieksza zaufanie do tej zabawy. Skoro milionom z calego swiata taki aspekt gry odpowiada to czemu w tym konkursie mialo by to nie miec sensu. Czyzby dla ukrycia faktu ze hurt nie zarzadza wszystkimi druzynami co mozna by bylo wskazac przegladajac historie skladu? to tak dla przykladu bo na forum pisano juz i irracjonalne rzeczy o utrzymywaniu konkursu przez hurt
              • tadeuszojciec Re: Czas podsumowań 13.12.10, 19:53
                2second ma rację.Przede wszystkim trzeba zlikwidować ligi prywatne.Nie rozumiem na cholerę komu ta zabawa.Kiedys ich nie było i było dobrze (panie Clapek konkurs WL nie zaczął się od piłkarzyków!).A dlaczego było dobrze? Bo były supernagrody,wielcy sponsorzy i wielka reklama (nawet w tv).I póki te warunki nie zostaną spełnione to konkurs nie odżyje.A już na pewno nic nie zmieni likwidacja hurtu.Kiedyś też byli megahurtownicy a mimo to było tysiące grających.(Pozdrawiam p.Duchnowskiego z Białej Podlaskiej!).
                • 2second Re: Czas podsumowań 13.12.10, 22:40
                  Brawo Prezes tadeuszojciec nadajemy na tych samych falach ,proszę uprzejmie prześledzić pozostałe moje odpowiedzi.
                • t-clapek Re: Czas podsumowań 13.12.10, 23:18
                  Specjalnie napisałem Piłkarzyki/WL, by podkreślić, że mam na myśli wydanie internetowe. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że lig prywatnych nie było gdy graliśmy "papierowo". Nawet nie mam pomysłu jakby to miało na kuponach wyglądać.

Ligi prywatne są w porządku - w FPL dzięki ligom prywatnym ta zabawa się wciąż kręci. Myśli prezes, że do czego przywiązuję większą wagę: do tego, że jestem na miejscu 50 tys. czy tego, że jestem 6 (stan na tę chwilę - zaraz doliczą MU-Arsenal) w największej polskiej lidze prywatnej?
                  Nie ukrywam jednak, że pewne kwestie dotyczące lig prywatnych wymagają zmian.
                  • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 00:10
                    Jak widzicie koledzy Prezesi poprosiłem Prezesa Kozaka żeby udowodnił te swoje kalumnie.Bo już to takie odrażające i niesmaczne żeby na forum takie podawać kalumnie bez pokrycia.
                    • p_kozak Re: Czas podsumowań 14.12.10, 12:30
                      A Pan to nowy w tym konkursie? ilez to razy bylo na forum zeby to ciagle udowadniac? prosze przejrzec sobie wpisy na forum z poprzednich debat na ten temat, wszystko bylo juz udowodnione. Ale poniewaz widze ze jedyne Pana dzialanie to proba oczerniania innych bez zadania sobie trudu zeby samemu wszystkie fakty polaczyc w jedno. To tak jakbym udowadnial ze czarne jest biale. Prosze przejrzec galerie slaw wygraj lige i wygraj lige mistrzow z ostatnich lat. Owszem posiadanie setek skladow to nie zbrodnia tylko dozwolone dzialanie ale jezeli np. 50 osob ma po 300 skladow co daje np te 15 000 (50x300) skladow a konkurs przekracza ledwo 24 000 skladow z czego czesc zalozona jest w trakcie konkursu to widac ze 90% osob ma zaledwie po kilka druzyn (zakladajac liczbe graczy na ok 900 osob co wykazal konkurs na 10lecie WL gdzie kazdy prezes mogl zglosic tylko jedna druzyne). To przykladowe odzwierciedlenie w liczbach ma swoje procentowe odbicie w galerii slaw WL i WLM od momentu wprowadzenia duzych nagrod pienieznych. Jak w tych realiach konkurs ma byc popularny jezeli tych co teoretycznie jest najwiecej nie szanuje sam organizator? (usowanie postow na forum) nie musze patrzec daleko bo wystarczy mi spojrzec na liczbe moich znajomych ktorzy sie kiedys w to bawili a teraz zostal tylko ulamek tej liczby osob, niestety
                      • akst1 Re: Czas podsumowań 14.12.10, 18:24
                        Proponuję, żeby Prezesi zaglądający na to forum napisali, ile w ostatniej edycji mieli drużyn i ile wydali mniej więcej pieniędzy. Dla mnie to żadna tajemnica: 48 drużyn, które kosztowały mnie plus - minus 300 zł (prezes Jan Nothaft). Gdybym miał 300 drużyn, też bym się przyznał (a czemu miałbym niby ukrywać?)
                        Prezesi, gdybyśmy tutaj podali szczerze te nasze dane, to mielibyśmy lepsze wyobrażenie tego, jak bardzo partycypujemy w finansowanie WL. Może przy okazji wyszłyby na jaw jakieś inne dane statystyczne... To byłoby coś takiego jak z wyborami. Dane np. z kilku okręgów pokrywają się mniej więcej z wynikiem ostatecznym w kraju.
                        Ja tam nic do ukrycia nie mam, a kto chce, to niech się śmieje. Po prostu nasza wiedza byłaby większa.
                        • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 19:53
                          Prezesie aks1. W 1 edycji WL .Rok 1999 za wygranie kolejki był telewizor .Za 1,2,3, kolejkę większy telewizor.Po 3 kolejkach już było 140 000 kuponów. 3 kolejkę wygrywają 2 druzyny Prezesa Dudzińskiego z Warszawy. Za 1-3 kolejki tez wygrywa Prezes Dudziński. Ma 3 telewizory; kupony płyną 186 000. Prezes Dudziński nie wygrał 1 -edycji.Była entuzjazm ,tylko nie było internetu i nawiedzonych,
                        • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 20:07
                          To z tego okresu GW podała i wszyscy się pasjonowaliśmy,że 2 kolegów z Podkarpacia jeździli od kiosku do kiosku i wykupili w okolicy 1500 gazet i wypełnili tyleż kuponów . Okazało się że nic nie wygrali .A tu 5 prezesów chce zabić przyjemność gry.Odezwał się drugi Prezes.Czekam na kolejnego Jakeza 55. Załóżcie swoją grę w 5-ciu albo idźcie do tej angielskiej,którą uwielbia Pan Prezes Kozak.
                          • p_kozak Re: Czas podsumowań 14.12.10, 20:16
                            no nie wiem czy bylo by nas pieciu bo w fantasy premier league jest wiecej graczy niz w WL czy WLM i mowie tu tylko o samych polakach, to chyba o czyms swiadczy?
                            • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 20:37
                              Panie Prezesie Kozak jak nie będzie entuzjazmu i 200 000 drużyn to nie będzie odpowiednich nagród. W każdej grze jest jedna zasada aby ktoś wygrał to inni muszą przegrać . I być może Prezes Kozak ani ja czy też Prezes-33 ,Prezes Jakez55 tej gry nie wygramy ale to nie jest powód , bo to jest dobra zabawa.
                              • p_kozak Re: Czas podsumowań 14.12.10, 20:59
                                Gdyby to byłą darmowa zabawa to by pisał że zakładanie setek składów jest nieetyczne, ale że każdy musi do zabawy dopłacić to to już jest rąbanie innych na kasę. Dla mnie ten konkurs jest zabawą, zdaje sobie jednak sprawę że nie dla każdego to jest priorytetem. Tylko że ci zawodowcy co tak seryjnie smsowo wspierają konkurs wypaczaja sens rywalizacji dla tych innych. Ludzi w konkursie ubywa bo nie każdy chce się bawic w inwestora. Wiec żeby bylo i te 200 000 skladow to chyba musialby istniec odgorny nakaz zalozenia po min 200 druzyn od osoby:) a chyba nie o to chodzi w zabawie?
                                • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 21:25
                                  Prezesie ,zabawa , zabawą ale każdy inwestujący ,zawsze chce wygrac bo to jest satysfakcja pokonania współgrających i dobry procent inwestycji.Ale Prezesie Kozak szczerze ile edycji Pan grał w WL?
                                  • p_kozak Re: Czas podsumowań 15.12.10, 18:02
                                    Prawdopodobnie więcej niż Pan bo ja kojarzę prezesów i drużyny stałych przeszkadzaczy dobrej rozrywki (czyli ludzi z setkami składów seryjnie odzierającymi ten rodzaj zabawy ze złudzeń) natomiast Pan zadaje pytania jakby dopiero co odkrył konkurs. Tu niema teorii spiskowych za to są fakty, a najważniejszy jest taki że w konkursie jest coraz mniej zabawy a coraz więcej chłodnej kalkulacji inwestorów i jak to ma przyciągnąć nowych graczy? Brak zmian o co Pan walczy w kwestii seryjnego zakładania drużyn zdaniem wielu osób zabija ducha konkursu i nie dziwię się osobom rezygnującym z niego bo nie każdy może poświęcać tyle czasu i kasy na te setki składów a bez tego wygranie konkursu jest mało prawdopodobne co każdy stały gracz widzi co sezon rozpoznając nazwiska większości laureatów.
                        • 2second Re: Czas podsumowań 16.12.10, 13:04
                          Prezesie akst1. po tym Pana wyznaniu jak Pan uważa czy figuruje Pan w spisie u Prezesa Kozaka jako hurtownik z wszystkimi negatywnymi cechami takiego gracza.?
                          • akst1 Re: Czas podsumowań 16.12.10, 17:57
                            Czy ktoś mnie nazwie hurtownikiem, czy nie, to jest mi to zupełnie obojętne. Zachęcam prezesów do pewnego typu zwierzeń nie po to, żeby się śmiać, czy wypominać, ale po to, byśmy wszyscy mieli większą wiedzę na temat gry, no bo przecież organizatorzy pewne rzeczy przed nami skrywają.
                        • 2second Re: Czas podsumowań 16.12.10, 13:12
                          Źle się wklepało do Pana pytanie o godz.13.04. powinno być koło tej wypowiedzi.
              • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 19:09
                Prezesie p-kozak,jest Pan elokwentny pisze Pan dużo ale jakiego mam użyć zwrotu aby Pan wyjaśnił ,ze ten i ten Prezes w tej i tej grze miał te 1000 drużyn .Jeśli Pan tego nie zrobi będę Pana uważał za kłamcę.To jest łatwe ukryć się w tym forum i jako osoba praktycznie nieznana szkalować grających. Kolego czekam masz honor czy tylko udajesz ?
                • prezes-33 Re: Czas podsumowań 14.12.10, 19:41
                  Wielce Czcigodny Panie Prezesie 2second. Kilka pytań:
                  Czy Pan Prezes czyta, to co Pan napisał?
                  Czy Pan Prezes rozumie, to co Pan napisał?
                  Czy ma Pan Prezes kogoś, kto wytłumaczy Panu niestosowność wielu sformułowań, których Pan Prezes użył?
                  Bo mnie się nie chce... Żenujące jest dla mnie, że w tej grze, a także w dyskusji biorą udział ludzie używający takiego języka. NIE pozdrawiam.
                  • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 21:13
                    Prezesie-33 przesadził Pan trochę .Życzę SZCZĘŚCIA przy wyborze kapitana w 1-kolejce kolejnej edycji WL. Oczywiscie przynajmniej w kilkunastu drużynach. Będzie mi miło z Panem rywalizować.
                • p_kozak Re: Czas podsumowań 14.12.10, 20:04
                  Panie 2second ileż to razy wątek o hurcie był pisany, udowadniany na bieżąco, czy to pierwsza Pana edycja w tym konkursie, że zaskoczony jest Pan tego rodzaju stwierdzeniami ? Każdy kto bierze udział od lat widzi co edycję ten sam łabędzi śpiew licznych składów hurtu we wszelkich rankingach. Owszem do wygrania konkursu sama ilość nie wystarcza jednak jak pokazuje praktyka z rzadka ktoś inny może się dopchać na szczyt nie robiąc tego samego. W żadnym poście nikogo nie obraziłem jak Pan pisze, ale skoro słowo "hurtownik" uważa Pan za obraźliwe to sam w takim razie sam Pan temu stwierdzeniu nadał zabarwienie negatywne. Zatem skoro to słowo jest kalumnią to nie rozumiem sprzeczności w Pańskich wypowiedziach pochwalających ten proceder. Niestety Wiki Leaks nie podaje szczegółowych informacji na temat poprzednich edycji WL i WLM :)) a te dane nigdzie nie sa przechowywane wiec zostaje sie nam zdac na pamiec i informacje o obecnej edycji. Przykład ligi geniuszy, jej założycieli, prezesa (a niewiadomo czy nie prezesów z pięknego miasta Koła:)) itd itp zajmujacych czolowe lokaty w generalce oraz wiele innych w reszcie rankingow , ale co ja tam bede bajał bo to przecież wymysły. W obecnej edycji tradycji stalo sie zadosc i wygrala pewna liga ktora w zasadzie zamiennie wygrywa z liga geniuszy od wielu sezonow, sam niewiem po co jeszcze sa w tym rankingu nagrody skoro trafia one do jednej z dwoch osob tzn. do poznania albo pieknego miasta sieradz:)), w generalce tym razem wyjatkowo mniej seryjnych skladow z dwucyfrowymi nazwami-chwała tym co nie mieli setek skladów i cos osiagneli-w rankingu sport.pl przewijaja sie glownie ci sami prezesi, rankingi miesiaca wygrywaja najczesciej ludzie z wieksza liczba skladow, obecnie w sierpniu,wrzesniu, pazdzierniku czyli w 3 na 4 miesiace (75% nagrod). Jak sie dobrze przypatrzeć to w różnych rankingach dominacja "seryjnych" graczy jest widoczna od razu po wejściu w dany ranking. Zakładam jednak, że większość ludzi nie ma dziesiatek i setek skladow wiec moje protesty maja sluzyc zwiekszeniu rownosci szans na wygrana tej grupie osob, no bo przecież Pan jako wyborny gracz nie obawia sie chyba stracenia szansy na wygrana nie majac 100 skladów do kilku wzgledem innych graczy?

• 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 20:24
                    Prezesie Kozak ta wypowiedź już się mi podoba .Przeciez juz napisałem ,że sam organizator podał po 17 edycji w jednym miejscu że było 2 zwycięzców a w innym że 1 zwycięzca.Natomiast Pan Tomasz Clapa z Sieradza nie znam go ale znim od paru lat i rywalizuję i nie mam żadnych zastrzeżeń ani do jego wypowiedzi i sposobu gry.
                  • t-clapek Re: Czas podsumowań 14.12.10, 20:26
                    p_kozak napisał:

> W obecnej edycji tradycji stalo sie zadosc i wygrala pewna liga ktora w zasad
                    > zie zamiennie wygrywa z liga geniuszy od wielu sezonow, sam niewiem po co jeszc
                    > ze sa w tym rankingu nagrody skoro trafia one do jednej z dwoch osob tzn. do po
                    > znania albo pieknego miasta sieradz:))

W pierwszej edycji po powrocie WL (jesień 2007) nie było nagrody dla administratora najlepszej ligi prywatnej. Organizator stwierdził, że jednak jakaś gratyfikacja się należy (zebranie wówczas 1085 drużyn w lidze, które nie były kopiami samych siebie to było coś). Pojawiła się nagroda, ale potem Piłkarzyki 07 nie wygrały - była to bodaj Liga Browarów na czele z pewnym prezesem i jego "niecodziennymi" e-mailami. Nie było żadnej gwarancji, że Piłkarzyki 07 będą później zwyciężały. Niemniej liga ma swoje mocno trzymające się forum z mocnymi zaprzyjaźnionymi prezesami, dzięki czemu wygrywała potem trzykrotnie. Ale jak można zauważyć nie mamy monopolu na wygrywanie - w trakcie edycji liderów w klasyfikacji lig było kilku - tak jednak wychodzi, że stara gwardia Piłkarzyków gra do końca i to procentuje. Zresztą czym my się podniecamy - dwustoma złotymi? Czy jeszcze lepiej - stówką w WLM? Nagroda jest skromna, a po prostu zachęca do tworzenia własnych lig.
                    • p_kozak Re: Czas podsumowań 14.12.10, 20:49
                      Po odrodzeniu sie WL, po zmianach ktore nastapily, byl rok kiedy to wszystko sie docierało, jednak od tamtego czasu mamy w ligach prywatnych albo wygraną pilkarzykow 07 albo ligi geniuszy. No niewiem czy w ostatnich dwoch latach wygral ktos inny. Nagroda za to jest symboliczna ale biorąc pod uwagę powyższe nielepiej ten grosz dorzucic gdzies gdzie wiecej osob mialo by szanse? przy obecnej punktacji nikt nie pokona waszego stowarzyszenia albo milenijnej ligi o wiadomo jakiej nazwie, swoja droga zastanawiam sie kiedy oni ten tysiac na starcie przekrocza?:) ostatnio na topie jest trend ukrywania skladow po roznych ligach a w odpowiednim momencie dorzucenie i nastepuje powtórka z historii:) i tak z dyskusji o ulepszeniu gry mamy serial z serii "niewyjasnione historie"
                    • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 20:51
                      Prezesie t-cłapek zupełnie nie śledzę lig prywatnych nigdy w nich nie byłem.W WLM mimo znajomosci zagrałem w tym roku po raz pierwszy. ,przedtem nie grałem z braku czasu i okazało sie że należy mieć przygotowanie bo pamięć zawodna,Zapomniałem o czerwonej kartce Drogby że w 1.kolejce nie wystąpi i straty nie do odrobienia.Natomiast granie w WL sprawia mi przyjemność lepiej mi się śledzi naszą ligę.
                      • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 21:05
                        Ale po tych atakach Prezesa Kozaka i jeszcze 3 lub 4 prezesów doszedłem do wniosku że ligi prywatne mogą faktycznie tworzyc grę drużynową. Nagrody symboliczne ,zamiast tego powinny być nagrody za kolejkę i dalej za 3 kolejki jak to bywało. Chciałem pozdrowić Pana Janusza Dudzińskiego z Warszawy i jego drużyny KS Warszawa 2 i KS Warszawa. Przez chwilę żyłem wspomnieniami jesli nadużyłem pana prywatności to dla dobra gry w którą Pan juz pewnie nie gra a ja jeszcze mam motywację.
                        • gadam Re: Czas podsumowań 14.12.10, 21:17
                          Tak sobie czytam posty prezesów 2seconds i kozaka i muszę stwierdzić że obaj mają poniekąd rację. Otóż skoro coś nie jest zakazane to jest dozwolone. A z drugiej strony hurt doprowadził WL do tego miejsca w jakim jest dzisiaj. Masa ludzi stwierdziła że nie ma szans i dała sobie spokój bo walka o miejsca 10546 raczej pasjonująca nie jest. I to nie jest prezesie 2seconds sianie zamętu przez 5 przesów tylko niezaprzeczalny fakt. Ja osobiście chcąc sprawdzić na własnej skórze co na dłuższą metę daje hurt stworzyłem w ostatnich chyba 3 edycjach po ok 80 drużyn i na finiszu raz byłem w okolicach 40 miejsca a w pozostałych przypadkach w okolicy którejś tam setki. Tak więc w moim przypadku hurt nie dał żadnej wartości dodanej w postaci nagrody.
                          • gadam Re: Czas podsumowań 14.12.10, 21:22
                            Prezesie 2seconds nie obraź się ale jeśli twierdzisz że jawność rezerwowych spowodowałoby to że każdy kopiowałby skład lidera to muszę Ci powiedzieć że chyba się czegoś najarałeś:) Co to za świństwo:)? A czy kopiowanie składu lidera daje jakiekolwiek gwarancje odniesienia sukcesu? Otóż powiem Ci że żadnej. Otóż uważam że gdyby Ci rezerwowi byli jawni to nie byłoby żadnych niedomówień. Przecież to chyba nie jest żaden problem dla informatyka aby rezerwa była widoczna skoro widoczny jest cały skład. I problem z głowy. Tak samo jak czas zgłoszenia drużyny do WL jeśli to ma decydować o pozycji w generalce w przypadku równej ilości punktów powinien być widoczny. Bezwzględnie.
                            • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 21:51
                              Prezesie gadam jesli o tych rezerwowych chodzi to nie do końca sie zgadzam. Ktoś kto znakomicie śledzi ligę szczególnie na początku wczesniej wychwyci tych wartościowych rezerwowych ,szczególnie jak nie ma pełnego sponsoringu. Natomiast zgadzam się w 100% ,że o kolejności powinny być inne kryteria .
                              • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 22:13
                                Więc Prezesie gadam proszę tylko przekazać swoje doświadczenia z hurtem Prezesowi Kozakowi a zostanie nam 2 prezesów .Cieszę sie że Pan powiedzial o swoim hurcie .poleciał trochę grosza ,czasu i wysiłku i to należy sznować.
                              • gadam Re: Czas podsumowań 14.12.10, 22:19
                                Ale ja nie przeczę, że można wychwycić wartościowych rezerwowych od samego początku gry. Ja tylko apeluję o pełną jawność gry, łącznie z rezerwą. Robiąc zmiany nigdy ale to nigdy nie patrzę co ma konkurencja. Robię je tylko i wyłącznie na podstawie własnych przekonań co do rozwoju wydarzeń w najbliższej kolejce. Tak więc będę się upierał przy swoim zdaniu że rezerwa powinna być widoczna tak samo jak pierwsza jedenastka. I nawet jakbyś mnie przypalał żelazkiem to zdania nie zmienię:).
                                • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 22:45
                                  A wiesz prezesie gadam czemu ja nie chcę tego widzieć bo nie chcę się sugerować rezerwą najbliższego rywala tego co jest w przodzie,oczywiście w końcowej fazie gry. Natomiast na początku gdy gramy za 26 mil. w 1 kolejce gdy jest niepewny występ tańszych zawodników,dlaczego ma ktoś ściągać ode mnie.
                            • akst1 Re: Czas podsumowań 14.12.10, 21:54
                              Nie tylko nie byłoby żadnych niedomówień, ale i prezesi np. w Pucharze mogliby się wykazać swoim talentem taktycznym. Co zrobi rywal, mając taką a nie inną osiemnastkę? Kogo sprzeda, kogo kupi, a kogo posadzi na ławie? I to przewidywanie: czy rywal postąpi standardowo czy będzie chciał czymś zaskoczyć? Pasjonujące.
                              Wypowiedzi, że pełna jawność składów będzie wiązała się z marazmem, są według mnie chybione. Oczywiście, znajdą się pewnie gracze, którzy nie będą przepadali za tym, gdy będzie się im zaglądało do rezerw i będą pewnie w składach częściej wymieniać zawodników, ale to według mnie wpłynie na podniesienie atrakcyjności.
                              W prawdziwej piłce trenerzy wiedzą, jaką kadrą dysponuje rywal, a w WL można przecież jeszcze sprzedawać i kupować bez ograniczeń.
                              • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 22:34
                                Mam pytanie czy Prezes akst1 grał w prawdziwą piłkę.Bo ja się zupełnie nie zgadzam że : W prawdziwej piłce.............rywal. Mam pytanie jest kolosalna różnica czy Jagiellonia wyjdzie z Frankowskim w składzie czy bez oczywiście w prawdziwej piłce.? No jest czy nie ma ? Pewnie że jest. Bo nawet w naszej grze jak Franek miął kontuzję to wielu miało zgryz trzymać czy do rezerwy ,czy nawet wyrzucić szczególnie jak gra była w niedzielę. Prezesie akst1 mogę tylko domyślać się z jakiej jest Pan miejscowości że Pan jest za jawnością rezerwy. Tajność rezerwy to utrudnienie a to wolno.
                                • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 22:53
                                  Dziękuje przemyśl to .W tych rezerwach to przecież nie jest problem ale nie zgadzam się. Otwierałeś w pokera w ciemno pewnie nigdy ale zawsze jest ten pierwszy raz i potem się nie boisz bo jestes doświadczony gracz.
                                • akst1 Re: Czas podsumowań 14.12.10, 23:06
                                  Prezesie 2second, poruszył Pan kilka spraw, że nie wiem, od czego zacząć. Co do gry w prawdziwą piłkę, to nie chciałbym odpowiadać na to pytanie, żeby za bardzo nie stresować prezesów, ale na inne pytania chętnie odpowiem. Otóż mieszkam w pewnym pięknym mieście nad Wisłą, bardzo panoramicznym i transparentnym, w którym mieszkańcy nie mają do ukrycia żadnych ciemnych tajemnic i do każdego wychodzą z sercem na dłoni, bo patronuje nam Anioł. Gratuluję więc przenikliwości, bo słusznie Pan skojarzył miejscowość z chęcią ujawnienia rezerwy. Lubię zmagania w WL, ale po rycersku, z otwartą przyłbicą, w pełnym świetle, a nie z jakimiś tam sztyletami po kieszeniach.
                            • 2second Re: Czas podsumowań 14.12.10, 22:16
                              Oczywiście szanować, przepraszam .Do prezesa gadam ta poprawka.
      • p_kozak równosc, jawnosc i atrakcyjnosc 15.12.10, 18:31
        j.w. w tytule... to podsumowuje mysl ktorą chce przekazac wszystkim zainteresowanym tym konkursem

3 zasady które musza byc spelnione zeby ta gra nie stala w miejscu jak obecnie a zaczela sie w koncu rozwijac

1 rownosc to szanse w konkursie dla kazdego : mamy za soba jedna udaną zmiane ktora namieszala hurtowi czyli ograniczenie zawodnikow z jednego klubu, ja poszedl bym dalej w samych zasadach gry dodajac nowe mozliwosci punktowania w meczu co bedzie promowalo aktywne zarzadzanie skladami a majac ich setki to by sie poprostu nieoplacalo tak jak pozostawianie skladow zalozonych na poczatku konkursu bez zmian + powiedzmy jedna nagroda w danym rankingu na prezesa
        2 jawnosc to podstawa jasnosci regul rzutujących na to kto wygrywa, dlaczego i jak to zrobil, mniej niedomowien = mniej kontrowersji
        3 atrakcyjnosc to ciekawe nagrody, liczne premiowane rankingi no i co tu duzo mowic przy mniejszych nagrodach nie powinno byc platnych smsow+ mozliwosc punktowania na wieksza liczbe sposobow niz obecnie plus jak dla mnie dodanie nowych funkcji gry np. zastepcy kapitana itp itd propozycji na forum na ten temat jest sporo...

ps. prezesie 2-second skupmy sie na misji tego wątku i czekam na konstruktywne propozycje na temat uatrakcyjnienia konkursu, w watku o "rownosci" nie dodalem wpisu co do ograniczen druzyn na jedna osobe bo jak widac to stoi solą w oku niektórym, a jak widac bylo po Wygraj Mundial polak potrafi obejsc wszystko
        • 2second Re: równosc, jawnosc i atrakcyjnosc 15.12.10, 19:49
          Wspaniale Prezesie Kozak. Dla Pana jedno pytanie. Ciągle ci sami wygrywają Pan ciągle mówi. Kto wygrał dwukrotnie WL ? Prezesie -33 proszę coś miłego napisać . Dzisiaj tylko tyle grają moje ulubione drużyny w lidze Europejskiej ,aż dwie a jutro tylko jedna. Więc jutro wracam na forum. Proszę o udział w dyskusji wspaniałych zawodników tej gry. Radosława Hadacza z Radomia ,Waldemara Dudzińskiego z Bełżca,Krzysztofa Ogonowskiego z Rzeszowa. Tyle na dziś.
          • akst1 Re: równosc, jawnosc i atrakcyjnosc 15.12.10, 21:08
            A tak w kwestii jawności, to może by Prezes p-kozak i Prezes 2second ujawnili, ile mieli w minionej edycji drużyn i ile wydali kasy na ich prowadzenie. Byłoby już nas czterech i pewne rzeczy stawałyby się coraz bardziej widoczne. Ktoś tu porównywał WL do do Lotto, a drużyny do kuponów, więc co za problem powiedzieć: puściłem tyle a tyle kuponów za tyle a tyle. Gdyby było nas z 10 to można by się już pokusić o pewne ciekawe uogólnienia.
            • p_kozak Re: równosc, jawnosc i atrakcyjnosc 15.12.10, 21:21
              to tajemnicą nie jest, od kilku sezonow mam po kilkadziesiat skladow co dalo mi pare skromnych nagrodek, wczesniej z kilkoma skladami nic nie wskoralem:) na moim przykladzie moge powiedziec ze to wiele ulatwia... wydaje niewiele bo zarzadzam tylko czolowka skladow i z sezonu na sezon coraz mniej, obecnie koszt tej edycji to cos pomiedzy 60 a 80 zl no bo kto by to liczyl:)
              uprzedze ewentualne pytanie- dlaczego to zwalczam skoro dziala na moja korzyść ? ano dlatego ze chcialbym w tym konkursie widziec glownie rozrywke a nie sleczec godzinami nad setkami skladow, wydajac lekka rączką setki zł bo to juz nie jest zabawa a zimne kalkulowanie czy zwroci sie czy nie
          • p_kozak Re: równosc, jawnosc i atrakcyjnosc 15.12.10, 21:08
            po pierwsze jak Panska wypowiedz sie ma do mojego apelu do Pana?
            po drugie, prosze czytac ze zrozumieniem, nie pisalem ze wygrywa tylko jedna osoba tylko ci co maja ich niezdrowo duzo wzgledem innych, prosze sobie podsumowac wszystkie nagrody w obecnie zakonczonej edycji i policzyc ile z nich trafilo do rąk seryjnych prezesów, to taka praca domowa bo nie moge wciaz tlumaczyc tego samego-jezeli to nie trafi do przekonania to zapraszam jeszcze raz do przeczytania wypowiedzi stanowiacej odpowiedz na to ciagle jątrzenie na forum

forum.gazeta.pl/forum/w,478,119783942,119872523,Re_Czas_podsumowan.html
      • warp-75 Do tych co jeszcze wierzą w zmiany 15.12.10, 21:53
        ja osobiście już nie wierzę, szkoda pisać drodzy prezesi, ile to już lat zgłaszamy postulaty, i co, nic, chyba nawet najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłoby zakończenie tej hurtowej farsy, niestety wpadłem w nałóg grania w tą grę, ale powoli, powoli się wycofuję z grania i na mnie i pewnie wielu innych prezesach już coraz mniej zarabiają,
        Pozdrawiam

• akst1 Re: Do tych co jeszcze wierzą w zmiany 15.12.10, 23:24
          Prezesi, byłoby nieźle, gdybyście bardziej operowali konkretami. Prezesie p-kozak, z doświadczenia wiem, że jeśli nie odnotowujemy kupionych kodów, to mamy wrażenie, że mniej na nie wydajemy pieniędzy (zwłaszcza, że to się rozkłada na całą edycję). Ja np. w ostatnich edycjach najpierw seryjnie kupuję SMS-ami kody, potem zapisuję je w zeszycie i stopniowo wykreślam w czasie gry. Dzięki temu mogę dość dokładnie sprecyzować wydaną kwotę. Ubytku tych moich trzech setek jakoś tak specjalnie nawet nie odczułem w ciągu kilku miesięcy gry. Przedtem kody zamawiałem w trakcie gry i tak naprawdę ciężko było mi to wszystko zliczyć. Ale dane liczbowe Prezesie p-kozak, wysąpiły i to już jest coś. Gdyby jeszcze to słowo "kilkadziesiąt" można było jakoś sprecyzować...
          Prezesie warp-75, a można prosić o konkrety dotyczące minionej edycji. Tak dla celów, powiedzmy, naukowych.
          Często na forum są prowadzone jałowe dyskusje na temat hurtu, powtarzane te same argumenty. I tak naprawdę to prawie wszyscy się zgadzamy, że to patologiczne zjawisko, które niestety staje się dla nas smutną koniecznością. Według mnie pewne konkretne dane sprawią, że wiedza, którą organizatorzy nie chcą się z nami podzielić, będzie, mimo pewnych ograniczeń, dostępna również dla nas.
          • gadam Co na to Panowie Organizatorzy? 15.12.10, 23:51
            My tu Panowie prezesi sobie dyskutujemy a Panowie organizatorzy nawet malutkiego a właściwie malusieńkiego pościka nie napiszą czy w ogóle czytają te nasze wypociny i biorą je pod uwagę przy ewentualnych zmianach regulaminowych. Bo jeśli nie to szkoda naszego czasu i energii na walenie w klawiaturkę. Rozumiem że marwi75 nic nie odpisuje bo jak to ostatnio ujął "są rzeczy ważniejsze niż WL":) W sumie się z nim zgadzam bo dla mnie też ale Kowal przynajmniej mógłby szepnąć co on na te nasze propozycje. Czy są dobre, a może złe, a może poprostu beznadziejne to damy sobie spokój z myśleniem jak uatrakcyjnić zabawę. Dla mnie nie ulega wątpliwości że uatrakcyjnić ją można tylko czy jest chęć jakiejkolwiek dyskusji po stronie organizatorów?
            • p_kozak Re: Co na to Panowie Organizatorzy? 16.12.10, 10:24
              ja wyznaje zasade "kropla drąży skałę" :) i do stu piorunów :) bede organizatorom przypominal o naszej obecnosci dopoki bede w tym konkursie bral udzial... mogą sobie nieodpisywać, brak odpowiedzi też jest sygnałem co się bardziej dla kogo liczy, to taka wymowna symbolika
              • 2second Re: Co na to Panowie Organizatorzy? 16.12.10, 11:11
                Szanowny panie prezesie Kozak jest Pan tak aktywny ale nie odpowiada Pan na moje pytanie ile edycji Pan grał na WL. ? Czy był przypadek,że ktoś wygrał 2-razy WL. Bo według Pana wygrywają ci sami.
              • 2second Re: Co na to Panowie Organizatorzy? 16.12.10, 12:30
                Panie Prezesie Kozak proszę jeszcze potwierdzić że Pan zapoznał się z ciekawostkami na temat 1-edycji WL.Jeszcze jedna zwycięzca 1-edycji przyszedł na pocztę nadawać swoje kupony oczywiście musiał nadawać listem poleconym a pani na poczcie poprosiła aby obiecał jej że wszystkie będzie nadawał na jej poczcie. Zwycięzca 1-edycji poszedł szukać poczty gdzie pani na poczcie nie ma grających w WL. To dla tych kolegów .którzy walczą z tajnością rezerwy. Ona wchodzi do gry wtedy kiedy chce jej właściciel bo to on ją wymyślił.
          • p_kozak Re: Do tych co jeszcze wierzą w zmiany 16.12.10, 10:19
            ja eksperymentujac od tych paru sezonow potrafilem wydac i te ok 180 zl na edycje (raz to sie zdarzylo-jesien rok temu) wtedy zapisywalem kody w zeszycie bo wysylalem smsy wczesniej po aferach z niedochodzeniem zwrotnych kodow i moglem sobie zobaczyc skale moich wydatkow-od 2 sezonow WL nie zapisuje bo widze optycznie po rachunkach z orange ze nie sa to duze kwoty, a obecnie od polowy sezonu zarzadzalem 2 skladami i to nie w kazdej kolejce robiac zmiany a od 1/3 sezonu juz tylko jedna najlepsza.... obiecalem sobie ze w kolejnej edycji beda bardziej symboliczne wydatki bo skoro walka z megahurtem ułamkiem w stosunku do ilosci ich składów nie ma sensu to wole wydac grosze do polowy edycji zobaczyc czy sie fuksneło a potem zostawic sobie symbolicznie jeden skladzik z tych kilku i przynajmniej miec poczucie ze nie rąbnięto mnie na większą kasę

a tak swoja droga to skoro co jeden wpis mamy informacje o jak dla mnie sporych wydatkach na te jedną rozrywke (wydatki rzedu 200-300) to spory procent konkursowiczow tez pewnie wydaje niejedna zlotowke (nie liczac hurtu gdzie sa to kwoty wieksze) to w takim razie jak to sie ma do wartosci nagrod ktorych wartosc spada? przeciez, zaokraglajac do gory, tysiac graczy generuje systematycznie spore kwoty ! nawet gdyby np. 20% graczy wydalo po 100 zł a powiedzmy ze np. 50 megahurtownikow po 500zl, reszta zas po 20zl (np. pozostale przykladowe 750 graczy) to sa to sumy 200x100 + 50x500 + 750x20 =60 000 a na bank kwota ta jest wieksza, ze niewspomne o dodatkowych oplatach za puchary, sport.pl itp Zatem skoro przy sponsoringu nie tylko gazety wyborczej ale i roznych firm (jak heineken) mamy kilkukrotną obniżke wartosci nagrod to kto sobie ją zgarnął?
            • 2second Re: Do tych co jeszcze wierzą w zmiany 16.12.10, 12:41
              Teraz nie mam czasu ale wieczorem podam kilka ciekawostek 2-edycji. Proszę uprzejmie o potwierdzenie zapoznania się z nimi następujących Prezesów. Oczywiście zapraszam wszystkich grających. Ale Prezesi nie jest kolejność przypadkowa 1.Kozak 2.Jakez55. 3.Prezes-33.4 .Piast-78. 5.Skarp52. ich szczególnie. Ze sportowym pozdrowieniem.
              • akst1 Re: Do tych co jeszcze wierzą w zmiany 16.12.10, 14:16
                Prezesie 2second, może niech Pan założy osobny wątek poświęcony tym historycznym wspominkom (na pewno interesującym), bo nam tu będzie wszystko pękać w szwach.
                • 2second Re: Do tych co jeszcze wierzą w zmiany 16.12.10, 17:13
                  Prezesie akst1 to juz ostatnie słowa. Druga edycja .Wiosna 2000r. Nagrody za kolejkę Telewizor.(4 piewszych nagradzanych) .Nagrody za 5 kolejek ( 4 pierwszych nagradzanych) Za zwycięstwo w generalnej SAMOCHÓD. Sponsor firma LG. Kupony płyną. 1567 graczy przysyła conajmniej 10 kuponów. 14 graczy przysyła więcej niż 100 kuponów. Rekordzista Pan Jerzy Bauman z Olsztyna. Jakiż szacunek GW podaje rekordzistę. Napłyneło 326 664 kupony. I co pisać dalej ?
                  • 2second Re: Do tych co jeszcze wierzą w zmiany 16.12.10, 17:23
                    Pan Jerzy Bauman przysłał 540 kuponów. Finał jest taki .Żaden kupon Pana Jerzego nie znalazł się wśród 100 w generalce. Jeden z kuponów znalazł się w przedostatniej 14 kolejce wiosny na 2-gim miejscu i Pan Jerzy wygrał mikrofalówkę. Była reklama ,był sponsor.To wtedy była awantura na Podkarpaciu bo nie można było dostać GW i gracze,którzy się chcieli włączyć do gry nie mieli kuponów.
                    • 2second Re: Do tych co jeszcze wierzą w zmiany 16.12.10, 17:30
                      Dla wyjaśnienia wtedy nie było zmian , kupon wchodził do gry ,w każdym momencie i sobie punktował. Czy mam dalej pisać co sądzę o obecnej dyskusji. Jeśli choć jeden Prezes powie tak to za godzinę napiszę parę zdań a potem ogłądamy mecz.
                      • akst1 Re: Do tych co jeszcze wierzą w zmiany 16.12.10, 17:47
                        Ale ja tego nie neguję. Skoro Prezes mówi to z takim przekonaniem, to pewnie tak było. Zastanawiam się tylko, skąd te wszystkie dane, bo jakoś nie przypominam sobie, by te rewelacje drukowała Wyborcza. A grywałem też w papierową WL.
                        Wracając do rzeczy, to tak miarkuję, że Prezesowi zakładającemu ten wątek chodziło raczej o podsumowania naszej ostatniej edycji. Sprawy historyczne są ciekawe, ale tutaj to nam się wszystko pomiesza.
                        • 2second Re: Do tych co jeszcze wierzą wie zmiany 16.12.10, 18:17
                          Przecież to wszystko recytuję GW. Pan pewnie wtedy jeszcze nie grał. Ale pytam Prezesa Kozaka odkąd gra a on milczy ja się domyślam ale niech on to powie. Ułatwi mi to co ja chcę powiedzieć.Przecież ja milczałem ale akuratnie jak Prezes rozpętał sprawę hurtu miałem urlop i nie wytrzymałem słuchać tego. Reszta po meczu.
                          • p_kozak Re: Do tych co jeszcze wierzą wie zmiany 16.12.10, 20:26
                            Prezesie 2-second w najblizszym czasie niebede mial za wiele czasu by odpowiadac na kazde zagadnienie na tym forum, krotko mowiac zycze Panu lepszego zrozumienia tego co inni pisza a i nieprzelewania kazdej mysli na forum jaka sie Panu nawinie bo z watku zrobil sie tasiemcowaty serial omijajacy meritum tegoż watku-moje stwierdzenia co do negatywnego oddzialywania hurtu Pan zna, wytlumaczylem, podalem przyklady, prosze tez nie siegac do poczatkow historii konkursu bo tamte realia byly inne a dzis wplyw posiadania niezliczonych skladow ma wielokrotnie większe razenie w konkursie dlatego odnosilem sie do edycji z ostatnich lat,a jak juz tak Pana interesuje ile lat bawię w tym konkursie to odpowiem ze w 2 edycjach papierowych i wszystkich kolejnych internetowych poza pierwsza w necie- niech Pan siły skieruje na pomysly dotyczace rozwoju konkursu a jezeli bedzie to taka intensywnosc jak do tej pory na forum to mysle ze wkrotce cos konstruktywnego zagosci w konkursie na stale
                            • 2second Re: Do tych co jeszcze wierzą wie zmiany 16.12.10, 22:15
                              Starałem się wykazać że biorący udział w paru edycjach WL. kilku prezesów sfrustrowanych brakiem wygranej głównej całą swoją złość przerzuciło na Prezesów ,którzy zakładają większa ilość drużyn .ponieważ nie wiadomo zupełnie powodów przypisali sobie prawo wygrania tego konkursu. Niestety powodzenie naszego konkursu będzie wy gdy będzie poważny sponsor, będzie solidna reklama,a sponsor będzie wtedy gdy będzie duża ilość grających ,popularność. Zamiast iść w tym kierunku to zaczęli wymyślać pesele.wysyłanie z jednego komputera ,żenujące było podanie żeby organizator odpytywał grających czy się znają na piłce. Mam nadzieję że zrozumieli ,zdobyli popularność ale nie za grę tylko za utrudnianie gry.
                              • 2second Re: Do tych ceo jeszcze wierzą wie zmiany 16.12.10, 22:36
                                Mam nadzieję że organizator zapoznał się z naszą dyskusją . 1.Gra nasza musi rozpoczynać 2 tygodnie przed rozpoczęciem ligi 2.Musi być zareklamowana w GW i wyniki tam podawane.3.Było znakomicie gdyby podano zasady w yć PS,Sporcie i Piłce Nożnej.Znam wielu zagorzałych kibiców i znawców piłki,którzy nie mają pojęcia o istnieniu gry.4.Wszyscy Prezesi muszą zrozumieć ,że tego typu rządzą się podobnymi prawami że jak w lotto jest kumulacja to mamy kolejki pod kolekturami.5.Pewne niuanse regulaminów być może dojrzały do zmian ale generalnie są dobre bo komplikowaniem dużym nie pozyskamy naszych najmłodszych.Dziękuję.
                              • akst1 Re: Do tych co jeszcze wierzą wie zmiany 16.12.10, 22:41
                                Pani Prezesie 2second, skoro tak bardzo cenisz hurt, to powiedz, ile masz drużyn, aby inni mogli brać z Ciebie przykład. Jak na razie to ja widzę dużo dymu, ale bez ognia. Inni Prezesi jakoś dla dobra wspólnego nie bali się ujawnić swoich danych. No ale jeśli dajmy na to żona zagląda na forum, to ja się dziwię tym tajemnicom.
                                • 2second Re: Do tych co jeszcze wierzą wie zmiany 16.12.10, 23:36
                                  Prezesie akst1myslałem że juz nikt się nie odezwie ,ale podobal mi się udział Pana w dyskusji ,ale nie mam tajemnic przecież organizator wszystko o nas wie . Przypuszczam,że moja średnia z ostatnich edycji to około 30 drużyn. Na tyle drużyn mi starcza czasu i uważam że na tę grę mogę poswięcić tylę złotówek.do prowadzenia drużyn. Hurt mi zupełnie nie przeszkadza bo wiem że to pomaga grze i chylę czoła jak ktoś samodzielnie potrafi prowadzić 1000 drużyn. Nie wierze w to że coś takiego było jak twierdził Prezes Kozak. Gram od 1-edycji dlatego to co podawałem to brałem w tym udzial i wierze w to że wygram kiedys w tę grę bo to zależy ode mnie przede wszystkim. No i od szczęścia trochę też ale nie od samego szczęścia.
                                  • akst1 Re: Do tych co jeszcze wierzą wie zmiany 17.12.10, 13:17
                                    ''Przypuszczam,że moja średnia z ostatnich edycji to około 30 drużyn. Na tyle drużyn mi starcza czasu i uważam że na tę grę mogę poswięcić tylę złotówek.do prowadzenia drużyn.'' - powiedział Pan Prezes 2secound.
                                    Rozumiem. Te żony to wszędzie zajrzą i potem suszą niewinnemu człowiekowi głowę. 30 drużyn = 30 złotych. Wszystko rozumiem i dziękuję za te cyfry.
                                    • 2second Re: Do tych co jeszcze wierzą wie zmiany 17.12.10, 21:37
                                      Prezesie akst1, ,miło,bo na wesoło,ale to więcej,potrójny sponsoring, potem nawet się gra drużynami ,które nie mają szans ot tak dla sprawdzenia nosa i np.brak nagród w kolejkach powoduje kompletny spadek zainteresowania grą Sądzę że to ponad lub około 10 razy więcej.Ale twierdzę ,że Prezes Kozak jest nowicjuszem w tej grze bo ciągle twierdził,że ci sami wygrywają to zapytałem czy ktoś wygrał 2 razy WL a on milczy.Nie biorę pod uwagę WLM to jest trudniejsza gra i cieszy się małym zainteresowaniem. Zresztą niech milczy jego krucjata,która dla mnie była tak niezrozumiała, że poświęciłem czas aby przekonać grających,że nie ma racji.
                                      • p_kozak Re: Do tych co jeszcze wierzą wie zmiany 17.12.10, 22:17
                                        noc coz nie kazdy potrafi czytac ze zrozumieniem.... na te powyzsze pytania juz odpowiedzialem Prezesie 2-second, jakby Pan zrozumial o czym pisze i skrupulatnie czytal wszystkie wypowiedzi to znalazla by sie odpowiedz na wiele Panskim watpliwosci-to czy moja krucjata ma sens czy nie to juz widac po frekwencji w konkursie, moje wpisy maja jedynie obudzic organizatorow w tej materii bo ludzie dawno na to zareagowali i mamy to co mamy... a ja chcialbym bawic sie nie tylko w swietnie zarzadzane gry zagraniczne ale zeby byla tez i polska opcja na ten rodzaj rozrywki
                                        • 2second Re: Do tych co jeszcze wierzą wie zmiany 17.12.10, 22:46
                                          Przeglądnąłem jeszcze raz Pana wypowiedzi na tym forum, Pan pisze na dwóch edycjach papierowych, ja ewidencjuję wg numerów teraz była 19-WL. Może Pan podać numer od której edycji. ? Wszyscy się otwieramy i jestem zadowolony że to Pan miał więcej drużyn. Powiem Panu ja sobie zdawałem że niektórzy wysyłają dużo drużyn ale wcale mnie to nie mobilizowało bo zupełnie mam inną taktykę grania. Mam nadzieję że nasza dyskusja pomoże tej grze,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka