Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005

05.07.04, 12:56
    Wielokrotnie zgłaszano tutaj potrzebę dokonania zmian w zasadach punktowania,
    zmian cen i działania całej gry. Oto moje propozycje, często inspirowane
    wzorową według mnie grą Euro 2004 na stronach UEFA:

1. Zlikwidowanie punktów za decydującą bramkę. Chyba tylko nieliczni wiedzą,
    o co chodzi z tą "decydującą bramką". Gdy zespół gromi przeciwnika 6:1, to
    która bramka jest decydująca? Ta na 1:0, ta na 6:0 czy ta na 6:1? Bez sensu.

2. Wprowadzenie limitu 3 graczy z jednego klubu w całej klubowej osiemnastce.
    Przecież składy z pierwszego 1000 różnią się często jednym zawodnikiem.
    Gracze idą na łatwiznę i kupują całą Wisłę (albo innego lidera). Gra staje
    się monotonna, a szanse na zmianę swej pozycji w klasyfikacji generalnej są
    żadne, skoro wszyscy punktują tak samo. Gra stanie się bardziej wymagająca, a
    przez to ciekawsza. Trzeba będzie się orientować w sytuacji nie tylko dwóch
    pierwszych klubów z tabeli. Spopularyzuje to także mniej znane kluby, a chyba
    o popularyzację polskiej piłki w tej grze między innymi chodzi.

3. Zablokowanie dokonywania transferów między początkiem kolejki a
    ogłoszeniem wyników za nią. Ukróci to spekulacje cenowe.

4. Wprowadzenie instytucji zmienników. Rozwiązanie zaczerpnięte z Piłkarzyków
    Euro 2004 na stronie UEFA. W każdej kolejce byłaby możliwość wyznaczenia
    trzech zmienników, wyznaczonych w kolejności, w której mieliby wchodzić na
    boisko. Jeśli któryś z zawodników z wyznaczonej na daną kolejkę podstawowej
    jedenastki nie zagrałby w danej kolejce ani minuty, wtedy na jego miejsce
    wchodziłby pierwszy rezerwowy i punktował za niego. Pozycja nominalna byłaby
    bez znaczenia, tzn. obrońca mógłby zmieniać napastnika i pomocnika i
    odwrotnie. Jeśli pierwszy wyznaczony zmiennik także by W OGÓLE nie grał w
    danej kolejce, na jego miejsce wchodziłby zmiennik drugi i analogicznie
    trzeci. Jeśli w danej kolejce nie grałoby dwóch albo trzech zawodników z
    podstawowej jedenastki, wtedy zmieniałoby ich dwóch albo trzech zmienników z
    ławki. Skłoni to uczestników gry do inwestowania także w zaplecze, a nie
    tylko w pierwszą jedenastkę i kupowanie najtańszych zapchajdziur.

5. Ograniczenie maksymalnej ilości napastników w klubie i składzie.
    Ograniczenie w klubie wiąże się z pkt. 4. Przy czterech napastnikach w klubie
    i trzech w jedenastce, ktoś mógłby celowo wyznaczać jednego zawodnika
    (pomocnika albo obrońcę) z podstawowej jedenastki bez szans na grę, tak żeby
    grać czterema napastnikami - jednym z ławki. Rozwiązanie z trzema
    napastnikami sprawdziło się w Euro 2004 UEFA.

6. Określenie jasnych zasad zmian cen po kolejce. Nie może być tak, że jeden
    zawodnik zdobywa 8 pkt. i drożeje o tyle samo, co ten, który zdobył 3 pkt.
    Jeszcze bardziej bulwersująca była kwestia zmniejszania wartości.

7. Zmiany w ujemnym punktowaniu za transfery. Jeden transfer na kolejkę nie
    byłby obarczony karą -2 pkt, lecz zerową stawką. Drugi transfer -2 pkt,
    trzeci -4 pkt, czwarty -6 pkt itd.

Liczę na Wasze opinie o moich propozycjach, a także przedstawianie własnych.
    Chyba jeszcze nie jest za późno.
    Obserwuj wątek
      • bielik12 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 05.07.04, 14:08
        poieram!!!! ale mam tez pytanie kieedy zaczyna sie nowa edycja pilkarzykow??
        pozdro
        • remass1 11 bramkorzy w jednym zespole 10.07.04, 10:10
          W w/w mojej propozycji dałem przykład, że w moim zespole może grać i jedenastu
          bramkarzy ( bo nie jestem za ograniczaniem składów np do 1-4-3-3, czy 1-3-4-3 )
          Mój przedmówca pyta się czy jest możliwe aby w jednej bramce grało 11
          bramkarzy. Otóż nie, ale w tej grze może: mam np Boruca, Majdana,
          Wierzchowskiego, Kapsę itd i Oni np w danej kolejce zdobyli punkty: Boruc - 14
          ( bo strzelił karnego, Majdan 9 ( bo obronił karnego ), Wierzchowski - 1 ( bo
          wpuścił x bramek ) itd i jedenastu bramkarzy dla mojego zespołu zdobyło np 154
          pkt !!! I co ?
      • maxiu40 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 05.07.04, 14:46
        Oto moje propozycje zmian:

1.Punktacja
        a) Chodzi o sytuację, kiedy obrońca dostaje pkt za mecz bez straconej bramki. W
        poprzedniej edycji pojawiały się kontrowersje w pewnym zdarzeniu. Przykładowo
        Legia grała z Polonią i Wojciech Szala grający od początku spotkania zszedł z
        boiska w 70 minucie przy stanie 5:0 dla Legii. W końcówce Polonia strzela dwie
        bramki i Szala mimo, że nie grał przez ostatnie 20 minut dostaje 3 pkt, zamiast
        5. Moim zdaniem powinien dostać 5 pkt, gdyż tyle miał na swoim koncie, gdy
        opuszczał boisko.Rozwiązaniem problemu jest wprowadzenie zasady rodem z Fantasy
        Football (www.euro2004.com). Obrońca dostaje pkt za udział w meczu bez
        straconej bramki przez przynajmniej 60 minut. Wyklucza to wyżej opisaną
        sytuację, a także to, że przypuśćmy w 90 minucie Stolarczyk zmienia
        Miajilovicia i dostaje pkt za mecz bez straconej bramki mimo, że grał 1 minutę
        w meczu!
        b)Również jestem za zlikwidowaniem pkt za decydującą bramkę, mimo, iż zasady są
        jasno określone.
        2. Skład
        Myślę, że powinno się zrezygnować z kupna 18 zawodników, a w zamian zakupić 15.
        Aby uniknąć sytuacji, że w zespole jest pełno piłkarzy z jednego zespołu,
        należy zwiększyć ceny najlepszych graczy, a także zdjąc pkt minusowe za
        transfery. Wtedy przed każdą kolejką można by zmieniać skład i to wykluczałoby
        takie same kadry czołowych druzyn w Piłkarzykach. Jeśli chodzi o rezerwowych
        opisanych we wcześniejszym wątku to jestem jak najbardziej za. Powinni oni
        wchodzić w zamian za zawodnika, który nie wybiegnie w podstawowym składzie.
        Dobrze byłoby też, żeby rezerwowi każdego zespołu nie byli widoczni dla innych
        graczy.
        3. sponsoring
        Myślę, że trzeba zrezygnować z dotychczasowych zasad sponsoringu.
        W zamian nich proponuję, by pieniązde były przyznawane za osiągnięcie
        określonego celu w danej kolejce, np. za zdobycie 50 pkt- 0,1 mln.
        4.publikacja wyników i odpowiedzi na zażalenia
        Trzeba coś z tym zrobić, bo dotychczas był to największy minus gry.
        Dobrze byłoby, żeby każdy gracz zaraz po zakończeniu meczu mógł zobaczyć ile
        pkt zdobyli jego zawodnicy. Tak było w FF i wszyscy byli z tego bardzo
        zadowoleni, a należy pamiętać, że tam brało udział 157 tys. drużyn więc 2 razy
        tyle co w Piłkarzykach, a oni mimo to zamieszczali wyniki bardzo szybko.
        Jeśli chodzi o zażalenia składanae na forum, to zazwyczaj pozostawały one bez
        odpowiedzi. myślę, że rozwiązaniem może być spotkania na czacie, przypuśćmy raz
        na tydzień, zawsze w środy o 20, gdzie byłby admin, który odpowiadałby na różne
        skargi graczy.
        5. Nagrody
        Myślę, ze powinny być przyznawane następujące nagrody:
        -10 najlepszych graczy klasyfikacji generalnej
        -nagroda za najlepszy wynik kolejki
        -prezes miesiąca
        -nagroda dla prezesa najlepsze ligi prywatnej w rankingu
        6.Ranking Lig
        Ligi dla wielu graczy Piłkarzyków są czymś szczególnym. Myślę, że można by
        jeszcze wiele ulepszyć w tym temacie, by każdy był zadowolony.
        a)na pewno za zwycięstwo w rankingu lig powinna być przyznawana jakaś skromna
        nagroda, np. kubek z logo gazeta.pl lub firmowa koszulka. Ten temat był kiedyś
        poruszany i redakcja jakoś się do tego nie kwapiła,głupio się wykręcająć, ale
        bądźmy szczerzy, nie stać ich by ufundować jeden głupi kubek???!!! Sądzę, że
        redakcję z pewnością stać na taki gest...
        b) powinna zostać wprowadzona możliwośc prowadzenia jednej ligi przez 2 osoby.
        Wiadomo, że wspólnie można zdziałać więcej, a myślę, ze nie byłby to wielki
        problem do zrealizowania.
        c) powinna zostać wprowadzona blokada dołączania do lig prywatnych po
        zakończeniu ostatniej kolejki, bo dochodzi do sytuacji, że niektóre zespoły
        teraz dołączają do lig prywatnych, co jest dla mnie absurdem!!!Wraz z
        zakończeniem ostatniego meczu powinna nastąpić blokada.
        d) ranking lig powinien być aktualizowany na bieżaco, tzn. wraz z przyłączeniem
        nowej osoby do ligi automatycznie powinno być sprawdzane czy zmieni to pozycje
        ligi w rankingu i jej ilośc pkt.

Myślę, że to tyle. Chciałem podkreślić, że uważam, iż Piłkarzyki są najlepszą
        grą tego typu w Polsce, ale jak widać wiele jeszcze można ulepszyć. Mam
        nadzieję, że redakcja weźmie sobie moje uwagi do serca i skorzysta z nich przed
        nowym sezonem.
        PoZdRo
        Bartek.

• jozwiak9 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 05.07.04, 15:03

Nowy sezon zaczyna sie 31 lipca, wiec nowa edycja piłkarzyków rozpocznie sie
          pewnie tydzien przed liga.
        • pudini Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 06.07.04, 15:03
          zgadzam się z Tobą w 100 procentach.
          rozwiązania są dobre i trzeba się opierać na sprawdzonych i lepszych wzorcach
          czyli fantasy football.grałem w niego i naprawdę byłem zadowolony.Wszystko było
          tam jasne i przejrzyste i mam nadzeiję że nowa edycja piłkarzyków będzie taka.
      • czabik Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 05.07.04, 15:13
        Cóż, przeczytałem wszystko co Vieri napisał i moja opinia jest taka:
        1. Punkt za decydującą bramkę to pomysł jak najbardzeiej trafiony. Z przykładu
        który podałeś żadna bramka nie jest decydująca. Nie wiem, czego wy ludzie w tym
        nie rozumiecie. Jeśli był remis i jakaś druzyna strzeliła jeszcze jedną,
        ostatnią już w tym meczu bramkę to jest ona decydująca. To powinno zostać.
        2. Mogłoby to byc, ale limit powinien wynosić 5 graczy. 3 to za mało.
        3. To akurat się przyda.
        4. Zmiennicy - świetny pomysł. Czemu w "Wygraj Ligę" jak ktoś nie zagra może
        zagrać rezerwowy, a w Piłkarzykach nie jest dla mnie zagadką.
        5. Z tym się raczej nie zgadzam.
        6. A z tym jak najbardziej. Nie może być tak że jeden drożeje, inny nie a mieli
        taki sam wynik. I zresztą w ogóle mogliby zmieniać ceny wszyscy gracze, którzy
        zagrali. Wygrany mecz, a nie udzielił się piłkarz szczególnie - niech podrożeje
        o to 0,1 mln. Analogicznie z meczem przegranym.
        7. Niech zostanie jak jest. -2 za każdy transfer. To jest dobre i nie ma po co
        zmieniać. Choć mogłoby to być -1.

Co do zmian proponowanych przez Maxia:
        1a. Powinno być to od dawna. Moim zdaniem największy błąd Piłkarzyków.
        1b. To już mówiłem, dobra rzecz i niech zostanie.
        2. Jakieś ujemne punkty niech zostaną. Ale mało. -1. Za to 15 graczy w
        składzie - o tym nie pomyślałem a ciekawa rzecz. Jestem za!
        Rezerwowi - też się zgadzam.
        3. Sponsoring - dobry pomysł. Ale jak już to to za 70pkt 0,2 mln, za 80pkt 0,3
        i 0,5 za 100pkt.
        4. W "Wygraj Ligę" są odpowiedzi na forum. Naprawdę, niech redakcja wejdzie na
        to forum nasze czasem i poczyta. Ja i wiele osób jesteśmy w stanie jakoś
        poczytać to forum w chwili wolnego czasu i redakcja chyba też by mogła.
        5. OK.
        6a. No właśnie... Mała nagroda chociaż by się przydała...
        b. Nie zgadzam się. Właściciel ligi powinien być jeden, tak jak teraz.
        c. Jak najbardziej się zgadzam.
        d. Przydałoby się, ale nie wiem czy da się to zrobić.

No i na koniec coś do siebie...
        1. O tym już wprawdzie było ale napiszę jeszcze raz, ważna rzecz. NAGRODA dla
        najlepszej ligi. Mały kubek z logo gry. Czy to tak wiele? A ile radości no i
        jeszcze większa motywacja do starania się o silną ligę.
        2. To równieżdotyczy lig. Otóż uważam że na wynik ligi powinny składać się
        punkty nie 5, ale 10 najlepszych graczy. Jak jest 5 to często poza tą piątką
        reszta jest już sporo słabsza. A tak trzeba by mieć w lidze większą liczbę
        dobrych graczy co spowodowałoby że ich rywalizacja byłaby jeszcze ciekawsza.
        Moim zdaniem 10 to optymalna liczba, choć mogłoby być nawet 15!
        3. Zwiększenie budżetu do 30 milionów.

Jak coś mi się przypomni to dopiszę.

• zibibobi Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 05.07.04, 19:05
          Generalnie zgadzam sie z propozycjami zmian, z których najbardziej podobaja mi
          sie :
          - ograniczenie ilosci zawodników do 15,
          - ustalenie max. liczby zawodników z jednego klubu ( kwestia do uzgodnienia np.
          3-5 chociaz osobiscie byłbym za 3),
          - nie wiem czy nie warto by równiez wprowadzić ograniczenie zawodników w jednej
          formacji np. w ataku do 3

I na koniec o nagrodach. Tez uważam, że dobrze by było uhonorowac wieksza ilość
          grajacych, nawet drobnymi upominkami. Ja np. od dwóch lat w WL wygrawam
          klasyfikację w swoim regionie ( w ubiegłym roku cała pierwsza trójka była
          mojego autorstwa )i pies z kulawą nogą tego nie zauważył. Wygrałęm tez chyba
          dwie klasyfikacje klubowe i jak wyzej. Napewno nie jest to motywujace. Co o tym
          sadzicie ? Co prawda - w moim przypadku - dotyczy to Wygraj Ligę ( a w roku
          ubiegłym także "Piłkarzyków ) ale problem generalnie jest ten sam.
          • maxiu40 Nagroda za ranking lig 05.07.04, 21:55
            Oto jak redakcja odpowiedziała kiedyś na moje pytanie o nagrodę za ranking lig:

Mam do redakcji jedno pytanie, a w zasadzie propozycję. Chodzi o ranking
            > federacji. Myślę, że redakcja mogłaby pomyśleć o jakiejś choćby drobnej
            > nagrodzie, np. kubek z logo gazeta.pl dla prezesa najlepszej z federacji. Nie
            > piszę tego dlatego, że moja federacja prowadzi w rankingu federacji, bo zdaję
            > sobie sprawę, że w trakcie trwania konkursu zasad się nie zmienia, ale myślę,
            > że już w Piłkarzykach albo w następnej edycji Ad-Ama można by o tym pomysleć.

To nie jest nowy pomysł, co więcej - był już kiedyś wprowadzony
            w Piłkarzykach.
            Niestety, doprowadził do niezdrowej rywalizacji w ligach prywatnych
            i wzbudził wiele negatywnych emocji - nie spodziewalismy sie, ze
            o skromny kubek prezesa wybuchnie taka wojna.
            Wniosek: ligi i federacje prywatne to, w jakims sensie,
            prywatne sprawy graczy i my sie do nich nie mieszamy :-)
            Gracze tych lig sami powinni zdecydowac, jak nagrodzic najlepszych
            w swoim gronie.
            My zas nagradzamy najlepszych uczestnikow calej zabawy.

Pozdrawiamy
            Redakcja
            A teraz kilka słów ode mnie:
            Jeśli chodzi o niezdrową rywalizację to można ją zwalczyć zdrowymi zasadami!!!
            Wystarczy, że zamknie się dołączanie do lig prywatnych po zakończeniu ostatniej
            kolejki rundy, a także będzie się prawidłowo podliczać punkty i nikt nie będzie
            miał żadnych pretensji!
            Jeszcze raz apeluję do redakcji o rozpatrzenie tej sprawy i radzę zwrócić
            uwagę, że nie jestem jedyną osobą, która o to prosi.
            PoZdRo
            Bartek.

• dltorun Re: Nagroda za ranking lig 05.07.04, 22:50
              Zgadzam się z tym co piszesz. Moim zdaniem niezdrowej rywalizacji nie było
              nigdy. A jeśli rozumieć przez to walkę o wygraną to zawsze jest taka sama bo
              dla wielu ważna jest po prostu radość z wygranej i satysfakcja, a nie nagroda.
              Co nie znaczy że nie powinno jej być - wręcz przeciwnie - byłby to prostu
              jeszcze jeden plus tej gry, nagradzanie najlepszych w jak największej liczbie
              elementów gry.
              • marwi75 Re: Nagroda za ranking lig 06.07.04, 08:48
                Dla mnie ważne byłyby trzy rzeczy:
                1-jedna dostępna taktyka 4-4-2 lub 4-3-3
                2-zmniejszenie kasy na starcie co spowoduje że nie będzie można kupowac
                zawodników z jednej drużyny ale trzeba będzie rozłożyć na kilka (można to
                rozwiązać poprzez zwiększenie cen poszczególnych zawodników z dobrych drużyn)
                3-zwiększenie różnic punktowych za bramki i asysty pomiędzy poszczególnymi
                formacjami. Jeśli wziąść pod uwagę cąły sezon to obrońcy strzelają mniej więcej
                5 razy mniej bramke niż napastnicy a pomocnicy mniej więcej 2 razy mniej niż
                napastnicy. I takie tez powinny być proporcje pomiędzy punktami.
            • tomek301 Re: Nagroda za ranking lig 06.07.04, 10:42
              W zupełności się zgadzam!Nagroda powinna być przyznawana najlepszej lidze z
              tego względu, iż byłoby to wynagrodzenie wysiłku prezesa jaki włożył on do
              poprowadzenia swojej ligi na sam szczyt.Nie sądzę także, że "wybuchnie wojna o
              kubek..." czy inną nagrodę.Tak więc podsumowując - redakcjo, prosimy o
              rozpatrzenie tej sprawy (przywrócenie nagród za Ligi Prywatne).PoZdRo ŁuKaSz;-)
              • maxiu40 i jeszcze jedno... 06.07.04, 16:03
                Mogłaby jeszcze redakcja udostępnić w tabelach obok wyników liczbę pkt
                zdobytych przez zespół w ostatniej kolejce. To ułatwiałoby zycie osobom
                prowadzącym puchary ligi we włąsnych ligach.
                No i koniecznie trzeba zmienić ustawienie na 1-3-4-3 lub 1-4-4-2 lub 1-3-5-2.
                PoZdRo
                Bartek.
                • ksg5 Chcecie zminic piłkarzyki ?? 06.07.04, 17:45
                  Odpowiedzcie mi na te pytanie, piłkarzyki to piłkarzyki i nie trzeba zmieniać :)
                  • wksogryzki Re: Chcecie zminic piłkarzyki ?? 06.07.04, 18:20
                    Cze wszystkim. Mam jedno pytanie do ludzi, którzy może się orientują w tej
                    kwestii. NA JAKIEJ ZASADZIE WYZNACZANE SĄ MIEJSCA W KLASYFIKACJACH PRZY RÓWNEJ
                    LICZBIE PUNKTÓW??? Jeśli losowo to po co są punkty za najlepszą kolejkę?? Moze
                    właśnie wynik najlepszej kolejki powinien decydować o miejscu.

I jeszcze jedno. Może ktoś zna dokładną datę kiedy będzie można zakładać
                    drużyny? Muszę to wiedzieć bo wyjeżdżam i nie wiem czy zdążę zrobić team (WKSSA
                    OGRYZKI:)
                    • maxiu40 Re: Chcecie zminic piłkarzyki ?? 06.07.04, 19:15
                      W przypadku równej liczby pkt o wyzszym miejscu decyduje data zgłoszenia
                      zespołu do gry- im szybciej tym lepiej. Liga startuje 30 lipca, zawsze
                      Piłkarzyki startowały tak ok. tygodnia wczesniej, więc oko. 24 lipca powinniśmy
                      już móc zgłaszać drużyny :).

Do ksg5:
                      Każdy oczywiście lubi obecne Piłkarzyki, ale chyba większośc uważa, że potrzeba
                      choćby drobnych zmian, by była jeszcze lepsza zabawa niż dotychczas. A kto ma
                      lepiej wiedzieć co zmienić, niż my-uczestnicy???
                      PoZdRo
                      Bartek.
                      • lksmalyszliga Problem z wylogowywaniem. 06.07.04, 20:08
                        W poprzedniej edycji był jeszcze jeden poważny błąd- podczas przeglądania
                        róznych rankingów następowało ciągłe wylogowywanie i trzeba było od nowa się
                        logować. To bardzo denerwowało. Wiem, że nie tylko ja miałem ten problem,
                        zresztą szerzej o nim tutaj:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=478&w=12934351&a=12934874
                        W następnej edycji trzeba coś s tym zrobić.
                    • alicja302 Re: Chcecie zminic piłkarzyki ?? 08.07.04, 12:56
                      Cześć!Postanowiłam zmierzyć sie z Piłkarzykami za namową syna
                      (nick:tomek301).Uważam iż ciekawą rzeczą byłoby weprowadzenie nagród za
                      wszystkie klasyfikacje,a nie tylko ranking ogólny.Ligom prywatnym, które
                      wygrywają klasyfikacje też nalezy sie coś,choćby kubek z logo redakcji lub
                      wizerunkami piłkarzy ligi.Naprawde taki kubek kosztuje grosze,a przyjemnośc i
                      satysfakcja z wygranej stanie sie o niebo lepsza.Tak więc mały kubek czy inna
                      nagroda należy się najlepszym ligom prywatnym.Pozdrawiam Ala.
                • czabik Re: i jeszcze jedno... 06.07.04, 20:25
                  Zgadzam się, bardzo by się to przydało w pucharach lig, u mnie też są takie
                  rozgrywki.
      • lowca_talentow Zmiany w Piłkarzykach 2004/2005 07.07.04, 01:18
        Przyznam, że niektóre proponowane zmiany są kuriozalne i niesprawiedliwe ale
        też wiele z nich jest OK!

Zgadzam się, że trzeba zróżnicować składy:
        max - 3 zawodników z jednego klubu
        max - 3 napastników grających (+ rezerwa)
        18osobowa kadra, ale z wprowadzieniem "aktywnych rezerwowych"

Ligi prywatne!
        Jeden klub - jedna liga prywatna! bez możliwości zmiany ligi (wielu osobom to
        się nie spodoba, ale tylko w ten sposób można wprowadzić "czystą"
        rywalizację!!!)

Sponsoring!
        Jest super. Bez zmian! (chyba że więcej bonusów :) )

Decydująca bramka i punkty dla lidera.
        Bez zmian.

Kara za transfery po każdej kolejce:
        1zawodnik -2, 2zawodnik -4, 3zawodnik -6....

Moim zdaniem obecnie instniejące zasady są dobre. Ale gra w zakończonym sezonie
        była przewidywalna i monotonna. Pamiętajmy jednak, że teraz dojdą nowe zespoły,
        stawka się rozszerzy a ruch transferowy jest wyjatkowo duży :)

ŁOWCA TALENTÓW

PS: Słyszałem już o zmianach terminarza spotkań ligi! Mam nadzieje, że nie
        powtórzy się sytuacja z końcówki poprzedniego sezonu (i dublowanych graczy!)

POZDRAWIAM
        • czabik Re: Zmiany w Piłkarzykach 2004/2005 07.07.04, 11:46
          Jeśli dobrze rozumiem to uważasz że klub powinien być w tylko jednej lidze.
          Niech już będzie tak jak jest. Jedyne zmiany jakie powinny być w ligach to
          nagroda dla najlpeszej ligi i 10 punktujących lig.
      • danio459 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 07.07.04, 13:08
        A kiedy będzie termin zgłaszania drużyn do 6 edycji piłkarzyków,bo według mnie
        powinien być 17 LIPCA 2004r.Ten termin na pewno,by wszystkim odpowiadał!!!!!!!!!
        • lksmalyszliga Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 07.07.04, 13:15
          Ja myślę, że to trochę za wcześnie, bo wtedy nie będą jeszcze znane kadry
          wszystkich zespołów. Uważam około 24 lipca byłoby ok.
          PoZdRo
          Bartek.
          • danio459 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 07.07.04, 14:49
            Ale Bartek jeżeli zgłaszanie drużyn będzie 24 lipca to ja będę opóżniony o 1
            lub 2 kolejki,zresztą niektórzy też mogą mieć taki problem,więc najlepiej
            będzie jek zgłaszanie drużyn rozpocznie się 17 LIPCA 2004r.

POZDRAWIAM
            danio459
            • maxiu40 Wcześniejsze opinie graczy na ten temat. 07.07.04, 16:50
              Z racji tego, że ten temat był poruszany kilka razy w trakcie poprzedniej rundy
              pozwoliłem sobie wkleić linki do wątków zawierających wcześniejsze zdania
              użytkowników.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=478&w=11768272&a=11768272
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=478&w=11953143
              A tak w ogóle to jestem ciekawy, czy redakcja czyta nasze opinie i czy będzie z
              nich korzystała przy ustalaniu zasad na nową edycję? Mile byłaby widziana
              odpowiedź redakcji, co sądzi na proponowane przez nas zmiany...
              PoZdRo
              Bartek.
              • czabik I jeszcze coś 07.07.04, 18:09
                Przydałoby się aby powstała wyszukiwarka graczy. Bo teraz jest tylko klubów.
                Czasem zna się czyjś nick, a nie nazwę klubu i przez to nie da się sprawdzić
                które miejsce ten ktoś zajmuje.
                • lksmalyszliga Re: I jeszcze coś 07.07.04, 18:12
                  Dobry pomysł. A ja mam jeszcze jedną prośbę- fajnie byłoby, gdyby klikając w
                  nazwę ligi pojawiała się jej czołowa 50, a nie jak teraz 20, gdyż jeśli się
                  kogoś szuka w danej lidze, to jest za dużo przewijania.
                  PoZdRo
                  Bartek.
                  • ksg5 Re: I jeszcze coś 07.07.04, 19:13
                    Mi się wydaje że jakby redakcja to zobaczyła to chyba by z krzesła spadła :P
                    Jedyne co można zmienić to nagrody, jakby gra była płatna np. 3 złote za
                    jednego smsa i by można było dać nagrody dla najlepszych ;-)
                    • ksg5 I jeszcze jedno :-) 07.07.04, 19:15
                      Redakcja jest chyba na wakacjach :P
                      • maxiu40 ... i jeszcze jeden link do wcześniejszych opinii 07.07.04, 19:20
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=478&w=11695833&a=11695833
                        do ksg5:
                        Kasę można wziąć z pieniędzy przeznaczonych na aktywację Piłkarzyków Plus. W
                        poprzedniej edycji z tej opcji skorzystało wielu graczy, więc z pewnością na
                        kubki by starczyło, a pewnie by i jeszcze trochę pieniędzy zostało :)
                        PoZdRo
                        Bartek.
                        • maxiu40 Re: ... i jeszcze jeden link do wcześniejszych op 07.07.04, 19:24
                          A pomysł z płatnymi Piłkarzykami jest beznadziejny, wystarczy tylko przypomnieć
                          sobie sytuację jak było z płatnym aD-Amem. Startowało wtedy zaledwie 7 tys.,
                          podczas gdy w Piłkarzykach, gdy są one bezpłatne liczba graczy dochodzi do 70
                          tys. W takiej sytuacji upadłby klimat tej gry i do tego nie można dopuścić!
                          • czabik Re: ... i jeszcze jeden link do wcześniejszych op 07.07.04, 19:34
                            Zaledwie jeden z tych pomysłów dotyczy jakichś nagród, które mogłyby spowodować
                            wprowadzenie płatnej gry i chodzi tu o kubek dla najlepszej ligi. Niewiele to
                            jest. Ksg! Spójrz na te zmiany pod kątem poprawienia gry, a nie ulepszania
                            czegoś na siłę. Jest dobrze - może być lepiej. A gra musi być darmowa. Szkoda
                            by było tych kilkudziesięciu tysięcy, które by zrezygnowały.
                            • ksg5 Re: ... i jeszcze jeden link do wcześniejszych op 07.07.04, 20:53
                              Kto powiedział że chodzi o kubek ???
                              A pomysł z płatą grą nie jest wcale beznadziejny, niektórzy mają po 20 zespołów
                              i to jest normalne ???
                              • czabik Re: ... i jeszcze jeden link do wcześniejszych op 07.07.04, 21:15
                                Kubek jako nagroda zawsze się przewijał w tematach o tym jak nagradzać
                                najlepszą ligę. Co do 20 zespołów - wolę jeśli ktoś tyle ma i jest 70 000
                                drużyn, które grają niż jeśli każdy musi wysłać SMS, ma jedną, góra dwie
                                drużyny, a łącznie gra ich 7 000 jak w aD-Amie. Lepiej więcej niż mniej! :)
      • larsek3 Przynaleznosc do lig prywatnych 07.07.04, 22:35
        Uwazam, ze redakcja powinna wprowadzic mozliwosc wpisania sie co najwyzej do 5-
        ciu lig prywatnach. Ostatnie edycje polegajace na szukaniu dobrze punktujacych
        prezesow na chacie i przynaleznosc takich do 10-15 lig staje sie nudne. Na
        poczatku gry zapisuje sie so danej ligi i basta. Mozna do 5 wiec wpisuje sie na
        poczatku do 2-3 i zostawiam sobie opcje jeszcze 2-3 lig. Moim zdaniem punktowac
        powinno 10-15 druzyn do rankingu lig. Ktos zbierze (zwerbuje, albo wystawi
        swoje na siebie, dziadka itd.) 5-6 dobrze punktujacych i jest w czolowce. Ligi,
        w ktorych rywalizuja od lat ci sami (w duzej liczbie) sie nie licza w czolowce.
        Osobiscie nie zalezy mi na tym, ale widze stale te same osoby, ktore czatuja na
        chacie i pytaja sie o punkty...To wypacza sens zdrowej rywalizacji. Zabawa
        powinna byc zabawa, ale nie o wszelka cene.
        • larsek3 Dodatkowe punkty za 1 miejsce w tabeli.. 07.07.04, 23:13
          uwazam, ze to nie ma nic wspolnego z wkladem osobistym pilkarza. Na to wplyw
          wiele faktorow np. uklad gier (terminarz).
          Nielogoczne jest takze to, ze zawodnik, ktory wchodzi od 1 min. gra np. 20 min
          otrzymuje 2 pkt. a zmiennik za 70 min gry 1 pkt.
          Nalezy wprowadzic automatyczna zmiane zawodnikow. Jezeli dany zawodnik z 1
          skladu z jakis wzgledow (czesto znane tylko trenerowi) nie wystapi, powinnien
          wskakiwac automatycznie 1 rezerwowy lub nastepni wyznaczeni przez prezesa
          (podobnie jak w Fantasy Football na www.uefa.com).
          Mysle, ze zakup 15-16 pilkarzy i taki sklad jest optymalny. Po co wiszace
          kalesony na rezerwie za 0,3 miliona?
          System 2-5-3 powinnien byc takze dopuszczalny.
      • dembak2 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 08.07.04, 10:01
        JAVNIE CIĘ POPIERAM MASZ RACJĘ. JESTEM ZA ŻEBY DOKONAĆ TAKICH ZMIAN. I ZARAZ
        GIERKA STAŁABY SIĘ O WIELE LEPSZA. WNIOSKUJE O TE ZASADY :))
        • remass1 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 08.07.04, 15:19
          Dlaczego większość z Was chce te nagrody, te kubki, te butelki itp. A
          satysfakcja to co ? Nie rozumiem nagle radakcja ma fundować nagrody gdy
          nieodpłatnie nie chce jej się odpowiadać na problemy zgłoszone na Forum czy do
          Niej e- mailem ( pilkarzyki @gazeta.pl ) Ja nie miałem kontaktu:
          Regulamin:
          1. Jak najprostszy. Zlikwidować punkty za prowadzenie w lidze
          2. Jestem za aktywnymi rezerwowymi i ograniczeniom ilości zawodników z jednego
          klubu do 3 ( propozycja do 5 nic nie zmieni )
          3. ustawienie zawodników wg Prezesa: jak chce grać 11 bramkarzami to jego wola
          4 jeden zespół może należeć tylko do jednej ligi prywatnej.
          5 wynik ligi prywatnej to średna punktów : liczba zdobytych punktów przez
          zespoły podzielona przez ilość zespołów w danej lidze ( aktywni są wszyscy
          uczestnicy ligi a nie 5 aktywnych a reszta statyści)
          6 wprowadzić dalsze etapy sponsoringu ( np po 150, 300, 450, 600, 750,900,1050
          pkt !!!
          Program komputerowy obsługujący piłkarzyków:
          1. umożliwić bezpośrednią zmiane pomocnika np za obrońcę ( teraz poprzez
          zawodnika rezerwowego )
          2. w okresie między kolejkami można zmieniać skład wiele razy, system widzi
          tylko skład na godzinę rozpoczęcia kolejki i wtedy nalicza punkty ujemne (
          niestety w Polsce internet działa jak działa i nieraz nie otwiera się strona
          zmian i ja nie wiem czy zmieniłem czy nie, sa też zwykłe pomyłki np w liczeniu
          wartości druzyny, ja w V edycji przed tą samą kolejką dwukrotnie kupowałem tego
          samego zawodniak )
          3.wprowadzić klasyfikację każdej kolejki ( jestem ciekaw kto uzyskał najlepszy
          wynik w danej kolejce
          4. Koniecznie zrobić coś z ciągłym wylogowywaniem przy przeglądaniu rankingów
          5. Stworzyć platformę dialogu z Redakcją ( ja przez wiele kolejek czytając
          forum nie wiedziałem czy Redakcja żyje czy nie, czy dalej prowadzi tę Grę czy
          nie ( tylko sytem komputerowy działał )
          • krucafixa Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 08.07.04, 17:14
            remass1 napisał:

> Dlaczego większość z Was chce te nagrody, te kubki, te butelki itp. A
            > satysfakcja to co ? Nie rozumiem nagle radakcja ma fundować nagrody gdy
            > nieodpłatnie nie chce jej się odpowiadać na problemy zgłoszone na Forum czy
            do Niej e- mailem ( pilkarzyki @gazeta.pl )
            Nie ma się co dziwić, skoro redakcja przyznaje nagrody za zwycięstwo w
            klasyfikacji generalnej, to może przyznawać także nagrody za zwycięstwo w
            rankingu lig, gracze posiadający swoja ligę też chcą coś mieć w zamian za trud
            włozony w prowadzenie ligi.
            > 4 jeden zespół może należeć tylko do jednej ligi prywatnej.
            Nie za bardzo mi się to widzi, w takim wypadku prawdopodobne byłoby sytuacje, w
            której pod koniec sezonu jeden z prezesów wypisuje się z jedenj ligi i
            przechodzi do drugiej. Chyba, że można by zrobić to tak, by po wpisaniu się do
            ligi nie można już się wypisać. Sam jednak jestem zdania, że jeśli wprowadzić
            ograniczenia przynależności do lig to mogłoby być ograniczenie do 10.
            > 5 wynik ligi prywatnej to średna punktów : liczba zdobytych punktów przez
            > zespoły podzielona przez ilość zespołów w danej lidze ( aktywni są wszyscy
            > uczestnicy ligi a nie 5 aktywnych a reszta statyści)
            Na pewno nie spodobałoby się to wielu prezesom, którzy gromadzą w swojej lidze
            sporo grupę osób. Uważam, że dotychczasowe zasady są w porządku.

> 3.wprowadzić klasyfikację każdej kolejki ( jestem ciekaw kto uzyskał
            najlepszy wynik w danej kolejce
            Przecież coś takiego już istnieje!
            > 4. Koniecznie zrobić coś z ciągłym wylogowywaniem przy przeglądaniu rankingów
            Popieram, topowazny problem i trzeba coś z tym zrobić, tak samo jak z
            przekładanymi meczami (redakcja powinna już teraz o tym pomyśleć).
          • czabik Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 08.07.04, 18:25

> Dlaczego większość z Was chce te nagrody, te kubki, te butelki itp. A
            > satysfakcja to co ?
            Czyli gdybyś wygrał cały konkurs to być skutera nie przyjął??? W końcu przecież
            wystarczy satysfakcja.

> 1. Jak najprostszy. Zlikwidować punkty za prowadzenie w lidze
            O tym się już wypowiadałem. Tego nie trzeba zmieniać.

> 2. Jestem za aktywnymi rezerwowymi i ograniczeniom ilości zawodników z
            jednego
            > klubu do 3 ( propozycja do 5 nic nie zmieni )
            Aktywne rezerwy - jak najbardziej. Drugi pomysł - nie, ewentualnie z 5,6
            graczami jednego klubu. Trzy - nie ma to sensu.

> 3. ustawienie zawodników wg Prezesa: jak chce grać 11 bramkarzami to jego wola
            Teoretycznie ma to sens, ale z drugiej strony po co to? Mieliby ci bramkarze
            punktować wtedy jak bramkarze czy gdy zagrają w pomocy to jak pomocnicy? Bo
            przecież 11 w bramce nie zmieści się.

> 4 jeden zespół może należeć tylko do jednej ligi prywatnej.
            Bez sensu. Mielibyśmy setki jednoosobowych lig. Owszem, są też tacy co ligi nie
            zakładają, ale skompletowanie w lidze więcej niż 10 graczy graniczyło by z
            cudem.

Moim zdaniem najlepsze byłoby co innego, ale napiszę to w oddzielnym poście.
            Ale to rozwiązanie tak średnio mi się podoba...

> 6 wprowadzić dalsze etapy sponsoringu ( np po 150, 300, 450, 600,
            750,900,1050

Świetny pomysł, godzien wprowadzenia w grze.

• vieri95 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 08.07.04, 18:57
            remass1 napisał:

> 1. Jak najprostszy. Zlikwidować punkty za prowadzenie w lidze

Popieram.

> 2. Jestem za aktywnymi rezerwowymi i ograniczeniom ilości zawodników z
            jednego
            > klubu do 3 ( propozycja do 5 nic nie zmieni )

Własnie. Tylko 3 ma sens. 5 czy nawet 6 nie ma sensu, bo to żadne ograniczenie.

To mi się podoba. Prezesi zaczęliby się zastanawiać przed tworzeniem lig
            gigantów.

> 4. Koniecznie zrobić coś z ciągłym wylogowywaniem przy przeglądaniu rankingów

Właśnie!!!!!

> 5. Stworzyć platformę dialogu z Redakcją ( ja przez wiele kolejek czytając
            > forum nie wiedziałem czy Redakcja żyje czy nie, czy dalej prowadzi tę Grę czy
            > nie ( tylko sytem komputerowy działał )

Popieram.
            • larsek3 Zlikwidowac punkty za.... 09.07.04, 19:24
              Prowadzenie w lidze i zwyciestwo. W poprzedniej edycji zepsulo to nasza gre.
              Przyklad: kupuje 7 wislakow i 4 innych pilkarzy. Zazwyczaj Wisla wygrywala i
              prowadzila, czyli bylo 14 punktow dodatkowych. Po co sie wysilac, kombinowac
              kto moze strzeli jakas bramke skoro bylo te 14 punktow?
              Wiec jazeli nie zostanîe zmieniona punktacja to proponuje poczatkujacym taka
              druzyne: 7-8 wislakow + 3-4 legionistow oraz statystow za 0.3 mln. Czolowka (1-
              szy 1000 w rankingu) zapewniony.
              Mysle, ze to powinna redacja przemyslec, by gre uczynic bardziej interesujaca.
      • lowca_talentow Z M I A N Y ...... :) 09.07.04, 23:00
        Właśnie przeczytałem kilka wcześniejszych propozycji z poprzednich sezonów!!!
        Szczerze mówiąc niewiele się zmieniło i prawie żadne zmiany się nie dokonały! A
        odzew ze strony REDAKCJI był raczej mizerny. Jest więc niewielka nadzieja na
        reformę. Zupełnie jak w PZPNie. :)

Już dawno gracze PIŁKARZYKÓW postulowali:
        - mniejsza kwota na starice
        - wyższe ceny najlepszych graczy
        - 15osobowa kadra
        - ustawienie 1-4-4-2 lub 1-4-3-3
        - maxymalnie 3 graczy z jednego klubu
        - aktywni rezerwowi
        - unormowanie zmian cen zawodników
        - jeden klub=jedna liga prywatna
        itp

POZDRAWIAM i odsyłam do wcześniejszych NIESPEŁNIONYCH propozycji

• czabik Re: Z M I A N Y ...... :) 09.07.04, 23:48
          Propozycja dotycząca lig:
          liczą się za każdą kolejkę punkty 10 drużyn najlepszych w danej kolejce, a nie
          5 najlepszych łącznie. Wtedy nie byłoby wiadomo że wystarczy mieć tego i tego i
          już miejsce w czołówce pewne. Promowałoby to ligi z dużą ilością osób.
          Nawet gracz zaczynający zabawę w 7 kolejce mógłby nieźle zapunktować dla ligi.
          Dzięki temu każdy mógłby się lidze przydać. A tak jak ma mieć w lidze miejsce
          dwusetne to po co ma się wpisywać?
          Z każdej kolejki punkty by się sumowało i jest wynik ligi za cały sezon.
          Drugie wyjście, też całkiem niezłe: pozostawić ligi takimi jakimi są.
          No i nie ograniczajmy się: 1 klub w 1 lidze!!! PO CO setki jednoosobowych lig?!
          Jak już ograniczać (jestem na nie) to do 20 lig. Ale lepiej w ogóle.
          • remass1 Re: Z M I A N Y ...... :) 10.07.04, 10:00
            Jeżeli chodzi o mój pomysł jeden zespół w jednej lidze prywatnej to oznacza, że
            ten zespół należy tylko do jednej ligi prywatnej i nie moze już zapisać się do
            drugiej. Np ja należę do The Best Leżajsk, i ta liga grupuje następnych np 50
            100 zespołów które nie mogą się wpisać do innych lig. czy to jasne ?
            Pozostaje problem wypisania się z tej ligi. Ja proponuję, zeby nie było już
            takiej możliwości.
            Panowie Prezesi a po co te 50 - 100 zespołów w lidze jezeli punktuje tylko 5 a
            wg propozycji Waszej nawet 10. A reszta to właśnie statyści, którzy nie mają
            wpływu na tę klasyfikację. Średnią punktów z osiągnięć zespołów w danej kolejce
            np. 40,11 dodaje się do średniej zespołów w następnej kolejce np. 89,23 co daje
            razem 129,34 pkt i jakieś miejsce w rankingu. Wtedy wszyscy uczestnicy mają
            wpływ na osiągnięcia ligi. A rola Prowadzącego daną Ligę wzrasta bo może albo
            nie może przyjąć dany Zespół do Ligi. Jeżeli przyjmuje to nie może do końca gry
            ten zespół wykluczyć. Teraz tylko dba, aby namówić 5 Prezesów z czołówki i ma w
            rankingu poczesne miejsce ( vide: The Best Leżajsk;stworzyłem gdzieś po 7
            kolejce, jako przynętę zastosowałem nagrodę 1000 zł i skończyliśmy ( było nas
            tylko 9 zespołów ) na 6 m-cu w generalnej ( gdybym punktował w ostatniej
            kolejce bylibyśmy na 4 m-cu ). Czy o to chodzi ?
            • maxiu40 Re: Z M I A N Y ...... :) 10.07.04, 10:20
              Pomysł czabika wydaje mi się lepszy-on także wykorzystuje udział wszystkich
              druzyn w danej lidze.
              A to, że jeden zespół może należeć do jednej ligi nie podoba mi się zbytnio.
              Mam nadzieję, że wkrótce na temat naszych propozycji wypowie się redakcja, bo
              przecież sezon zbliża się wielkimi krokami...
              PoZdRo
              Bartek.
              • remass1 Re: Z M I A N Y ...... :) 10.07.04, 15:21
                A czy redakcja żyje ? i interesuje się naszymi propozycjami ?
            • czabik Re: Z M I A N Y ...... :) 10.07.04, 18:33
              remass1 napisał:

> Jeżeli chodzi o mój pomysł jeden zespół w jednej lidze prywatnej to oznacza,
              że
              >
              > ten zespół należy tylko do jednej ligi prywatnej i nie moze już zapisać się
              do
              > drugiej. Np ja należę do The Best Leżajsk, i ta liga grupuje następnych np 50
              > 100 zespołów które nie mogą się wpisać do innych lig. czy to jasne ?
              > Pozostaje problem wypisania się z tej ligi. Ja proponuję, zeby nie było już
              > takiej możliwości.

Dokładnie tak to zrozumiałem. Zauwaź jednak, że inni też zakładają ligi. Gdyby
              klub mógł należeć tylko do 1 ligi to nie dałoby się mieć ligi 100 zespołowej.
              Byłyby za to niezliczone ligi do której należeliby tylko właściciele i nikt by
              się nie mógł dopisać bo byłby już w swojej.

> Panowie Prezesi a po co te 50 - 100 zespołów w lidze jezeli punktuje tylko 5
              a reszta to właściwie statyści

Cóż, dokładnie napisałem co zrobić aby i kluby które grają od połowy gry, lub
              nie poszło im w pierwszych kolejkach nie musiały być statystami i mogły
              zapunktować dla ligi. I to w poście na który odpowiedziałeś że większość to
              własnie statyści. Trzeba było dokładniej przeczytać ... Pozdrawiam.
      • remass1 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 10.07.04, 18:49
        Do Czabika !
        OK teraz doczytałem, że 10 zespołów najlepszych w danej kolejce punktuje a nie
        10 stale w czubie. I jest to propozycja do zaakceptowania.
        Gdyby nie mój wiek ? może doczytałbym to za pierwszym razem. Tak więc
        zazdroszczę młodym i ....
      • rudan Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 14.07.04, 10:07
        Nie wiem po co tyle kombinować z punktacją. Przeczytajcie nizej, jak prosty
        jest regulamin w "piłkarzykach" Premier League. Ten jest jeszcze z poprzedniej
        edycji 2003/2004, bo nowy konkurs zostanie ogłoszony pod koniec lipca.
        Piłkarzyki na stronie fantasy.premierleague.com

Wybór drużyny
        Jeden uczestnik (prezes) może zgłosić tylko jedną drużynę. Drużyna musi składać
        się z 15 zawodników:
        · 2 bramkarzy
        · 5 obrońców
        · 5 pomocników
        · 3 napastników
        Można wybrać co najwyżej 3 graczy z prawdziwego klubu ligowego. Jeśli zawodnik
        zmieni barwy klubowe w trakcie sezonu, należy przy najbliższych transferach
        dokonać zmiany tak, aby limit 3 zawodników z jednego klubu nie został
        przekroczony. Każdy zawodnik ma swoją wartość. Całkowita wartość drużyny w
        momencie zgłaszania do konkursu nie może przekroczyć 100 milionów funtów.
        Dopuszczalne ustawienie zawodników
        Skład 11 zawodników wystawiany do każdej kolejki rozgrywek powinien zawierać 1
        bramkarza, nie mniej niż 2 obrońców i nie mniej niż 2 pomocników. Można nie
        wystawiać żadnego napastnika.
        Każdy zawodnik musi grać wyłącznie w formacji, do jakiej należy. Np. nie można
        wystawić obrońcy jako napastnika.
        Kapitanowie
        W każdej kolejce należy wyznaczyć kapitana drużyny, który będzie punktował
        podwójnie. Za każdym razem może to być inny zawodnik, ale nie musi.
        Automatyczne zastępowanie zawodników
        Jeśli nie zagra twój bramkarz, wtedy komputer wstawi w jego miejsce
        rezerwowego, jeśli ten zagrał w danej rundzie. Jeśli nie zagra zawodnik z pola,
        wtedy komputer będzie próbował wstawić zawodnika rezerwowego o najwyższym
        priorytecie, jeśli ten oczywiście występował na boisku w swoim klubie.
        Priorytety zawodników rezerwowych ustawia się samemu na zakładce „Moja drużyna”
        (My Team). Automatyczne zastępowanie jest dokonywane przez komputer po
        rozegraniu wszystkich spotkań w kolejce.
        Terminy graniczne
        Są na ogół tygodniowe (mecze są rozgrywane również w środku tygodnia) i
        rozgraniczają poszczególne kolejki. Wszelkie zmiany dokonane w czasie trwania
        kolejki (wystawienie do gry, transfery, priorytety rezerwowych) skutkują
        dopiero po jej zakończeniu, czyli w następnej kolejce.
        Punktacja
        Jakkolwiek prowizoryczna punktacja jest tworzona na bieżąco, nawet w trakcie
        trwania spotkań, to oficjalne przyznanie punktów drużynie następuje dopiero po
        zakończeniu ostatniego meczu. Punkty są przyznawane zawodnikom za:

Udział w meczu przez mniej niż 60 minut - 1
        Udział w meczu przez co najmniej 60 minut - 2
        Bramkę zdobytą przez bramkarza lub obrońcę - 6
        Bramkę zdobytą przez pomocnika - 5
        Bramkę zdobytą przez napastnika - 4
        Każdą asystę (niezależnie od formacji) - 3
        Czyste konto bramkowe obrońcy lub bramkarza grających przez co najmniej 60 min.
        - 4
        Czyste konto bramowe pomocnika grającego przez co najmniej 60 minut -
        2
        Każde trzy obrony strzałów przez bramkarza - 1
        Obronę rzutu karnego - 5
        Niewykorzystanie rzutu karnego - -2
        Otrzymanie wyróżnienia za doskonałą grę w meczu (bonus) - 3
        Każde 2 bramki stracone przez bramkarza lub obrońcę - -1
        Otrzymanie żółtej kartki - -1
        Otrzymanie czerwonej kartki (wliczając punkt za żółtą) - -3

Transfery
        Po zgłoszeniu składu początkowego do konkursu można zacząć prowadzić
        działalność na rynku transferowym. Można dokonać nieograniczona liczbę
        transferów, przy czym tylko 1 transfer w każdej rundzie jest bezpłatny. Za
        wszystkie dodatkowe transfery dokonane w tej samej rundzie potrąci się 4
        punkty. Jeśli transfer bezpłatny nie zostanie zrealizowany, to nie przechodzi
        on na następna rundę. Wszystkie transfery dokonywane przed rozpoczęciem
        konkursu są bezpłatne.
        Wartość zawodników jest zmienna w czasie trwania konkursu, w zależności od
        popularności na rynku transferowym. Do rozpoczęcia konkursu wartość zawodnika
        jest stała.
        Jeśli sprzedasz zawodnika po cenie wyższej niż kupiłeś, pobierana jest prowizja
        50% od zysku (zaokrąglona w gore do 0,1 miliona). Np. jeśli kupiłeś zawodnika
        za 4,2 miliona, a sprzedałeś za 4,5 miliona, to otrzymasz za niego tylko 4,3
        miliona. Wynika to z wyliczenia: (4,5-4,2)*0,5=0,15, a po zaokrągleniu w górę =
        0,2.
        Ligi
        Twoja drużyna nie rozgrywa meczów przeciwko innym drużynom, natomiast może
        współzawodniczyć w wielu innych ligach. Są to:
        · Klasyfikacja generalna konkursu
        · Liga prezesów z twojego kraju
        · Liga kibiców ulubionego klubu Premier League (opcjonalnie)
        · Liga prywatna twoich przyjaciół (opcjonalnie)
        · Ligi publiczne innych uczestników konkursu (opcjonalnie)
        Każda drużyna może uczestniczyć w co najwyżej 5 ligach. W przypadku tej samej
        liczby punktów wyższą pozycję w klasyfikacji uzyska prezes, który dokonał mniej
        transferów.

Pozdrawiam wszystkich.
        Rudan
        • lowca_talentow Całkiem niezłe zasady mają! 15.07.04, 03:25
          Ale jest kilka różnic i niektóre rozwiązania w POLSKICH PIŁKARZYKACH uważam
          nawet za lepsze!
      • vieri95 Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 15.07.04, 11:41
        Piątego lipca wysłałem maila do redakcji i austrii z moimi propozycjami i
        linkiem do tego wątku i do dzisiaj nie uzyskałem odpowiedzi. Wnioski
        wyciągnijcie sami.

Pozdrawiam
        • filiper Re: Propozycje zmian w Piłkarzykach 2004/2005 15.07.04, 12:30
          Mam pomysł dotyczący postulatów zmian w piłkarzykach. Zasypmy ich mailami żeby
          zastosowali się do naszych postulatów. Proponuję też obniżenie początkowej kwoty
          pieniędzy i wtedy wszelkie blokady ustawienia np.( 3-3-4)czy ograniczenie ilości
          zawodników 1 zespołu nie będą potrzebne. Pozdrowienie dla Vieri'ego i wszystkich
          postulujących.
          Filiper
        • filiper Re: Propozycje zmian 15.07.04, 12:31
          Mam pomysł dotyczący postulatów zmian w piłkarzykach. Zasypmy ich mailami żeby
          zastosowali się do naszych postulatów. Proponuję też obniżenie początkowej kwoty
          pieniędzy i wtedy wszelkie blokady ustawienia np.( 3-3-4)czy ograniczenie ilości
          zawodników 1 zespołu nie będą potrzebne. Pozdrowienie dla Vieri'ego i wszystkich
          postulujących.
          Filiper88.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka