Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kuttin: wierzyłem w Adama

IP: 157.158.160.* 16.01.05, 16:48
    jestem dziwnie spokojny o wynik MŚ. Ze bedzie medal, moze nawet złoty...
    Obserwuj wątek
      • Gość: mk szkoda, że nie było Ahonena.pablo zchuja i inni IP: 157.158.160.* 16.01.05, 16:50
        bedą deprecjonować sukces Adama. ps. uczycie się juz fińskiego?
        • Gość: Pio Re: szkoda, że nie było Ahonena.pablo zchuja i in IP: *.hel182.suomicom.fi 16.01.05, 17:05
          Minun ei tarvitsee enää opettela:jos haluat voisiN vastataa sulle ainoastan
          suomeksi
          UCZ SIE FINSKIEGO SAM!!! Ja nie potrzebuje
        • Gość: Pablo Do Mk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 17:06
          Nie mam zamiaru umniejszać sukcesu Adama, wygrał zasłużenie, ale po co pan
          Kuttin zasłania się wiatrem. w kilku konkurasach Ahonen zdeklaswał rywali m. in
          Małysza, kiedy były równe warunki (np. Harrahov, GaPa itd.), więc trochę pokory
          wobec klasy Janne w tym sezonie. A jak będzie dalej, zobaczymy. wystarczy że
          Ahonen w każdym konkursie zdobędzie po 30-40 pkt i ma PŚ, i poprawi dorobek
          punktowy Małysza z sezonu 2000/2001. Wierzę, że Jane będzie znowu lepszy w
          konfrotacji z Adamem i innymi.
          • Gość: Schuja Re: Do Mk IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.01.05, 17:28
            Do Pablo .Janne jest najlepszy. I mam gleboka nadzieje , ze tak juz pozostanie
            do konca sezonu.Fakty mowia za Ahonena.Pozdrawiam.
            • Gość: Pio Re: Do Mk IP: *.hel182.suomicom.fi 16.01.05, 18:07
              Budza sie inni. dzisiaj:Jussilainen i Matti Hautamäki,ktory jest naprawde
              nieobliczalny.Gdybac mozna ,licza sie fakty:Malysz wygral pod nieobecnosc....
          • Gość: DEATH A pablo wytrysnął zchuja czy na odwrót... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 19:38
            Heheheh
      • Gość: Włodek Szaranowicz Kto jest lepszy? JA czy ten miklas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 16:55
        Ej ludzie robimy pojedynek. Głosujcie na mnie ja jestem de besciak komentator
        wezcie do Basałaja powiedzczie zeby zrobił kalkulowe rachuby i mnie wziął na
        pierwszego komentatora.
        • Gość: virton Re: Kto jest lepszy? JA czy ten miklas IP: *.compnet.com.pl 16.01.05, 17:54
          A co, pilke nozną chcesz komentowac? :)
        • Gość: kali Re: basałaja nie ma w tvp od roku IP: *.tvp.pl 17.01.05, 09:46
          Facet on jest prezesem wisełki matołku
      • Gość: machkam Re: Kuttin: wierzyłem w Adama IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 17:23
        Po co znowu Adam będzie brał udział w Mistrzostwach Polski. Niech odpocznie. Za
        dużo skoków też dobrze nie robi skoczkowi.
      • Gość: gosc Znowu błędy w artykule. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 18:09
        Przed Adamem jest 4 skoczków ale nie ma tam Widhoelzla tylko Ljoekelsoey.
      • Gość: Marooo Błąd!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 18:24
        To nie widhoelzl wyprzedza Małysza tylko Lyokelsoey!!!!!!
      • Gość: staszek bobak obstawiam złoto na K-95 i srebro na K-120!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.05, 18:24
        oczywiście w lutym w GER, Janne 2xbrąz , a złoto drugie dla widelca
        • Gość: Pio Re: obstawiam złoto na K-95 i srebro na K-120!!! IP: *.hel182.suomicom.fi 16.01.05, 18:48
          A ty juz nie skaczesz?
      • Gość: pamin Wildhoelzel jest przeciez za Adamem!!!!!! IP: *.arcor-ip.net 16.01.05, 18:59
        .
      • Gość: Andrzej Kulki sa dwie IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 16.01.05, 19:33
        Oczywiscie dogonienie Jane A. to marzenie scietej glowe. Ciekawe jednak, czy
        Adam ma jeszcze szanse na zdobycie malej krysztalowej kuli za mistrzowstwo w
        lotach narciarskich. Z tego co pamietam nigdy poprzednio nie udalo mu sie jej
        zdobyc, nawet wtedy, gdy byl u szczytu formy.
        • Gość: Schuja Re: Kulki sa dwie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.01.05, 20:16
          Do Andrzeja.Mysle , ze szanse na zdobycie( jak to napisales) malej krysztalowej
          kuli za loty narciarskie ma bardzo duza.Zdwu juz odbytach konkursow raz wygral
          a raz byl trzeci.Ahonen w tym sie juz praktycznie nie liczy.Jak juz to inni ,
          ktorzy w obu konkursach zajmowali wysokie miejsca. A Malysz jest w czolowce
          tutaj. Ale ja jak zwykle zadam pytanie , ktore przez niektorych bedzie
          odczytane jako antypolskie. A po co wlasciwie ta glupota z tzw . mala kula
          krysztalowa? Nagroda pocieszenia? Rasowy sportowiec chce wygrac glowny
          turniej .Tak robia US- amerykanie.I za to ich cenie.Nie chca nic drugo, -
          trzecio ,- czy osmiorzednego.Jakies kretynskie punktowanie dalszych miejsc albo
          WYNAJDYWANIE zastepczych kulek.To samooszukiwanie sie slabych.
          • Gość: zdziwiony... sam sobie, schuja, przeczysz - ... IP: *.range217-42.btcentralplus.com 16.01.05, 21:34
            ... jesli Malysz/Ahonen ma postepowac jak "rasowy sportowiec, ktory chce wygrac
            glowny turniej" to jest/sa nim w tym roku mistrzostwa swiata. Tak robia, jak
            twierdzisz, "US-amerykanie" (swoja droga to nie znam US-nie-amerykanow, ale to
            pewnie moj problem geograficzny, ktory mi pewnie uswiadomisz), ktorych za to
            (poza Twym idolem - Ahonenem) cenisz.

Dziwi wiec mnie zachowanie niejakiego Millera, ktory akurat ugania sie za
            wszystkimi "kulkami" w dyscyplinie, ktora akurat wypromowala tego rodzaju
            specjalistyczne nagrody: narciarstwo alpejskie. To akurat pierwszy "US-
            amerykanin", ktory zamiast sie skoncentrowac na 2-ch, maksymalnie 3-ch
            konkurencjach zjazdowych (by wygrac "duza kule"), startuje z ogromnym
            powodzeniem we wszystkich - od zjazdu po slalom specjalny. I za to wlasnie JA
            GO CENIE, za to, iz traktuje inne "kulki" wcale nie jako nagrody pocieszenia,
            ze stara sie wygrac je wszystkie. No, ale Ty pewnie o nim, Schuja, nie
            slyszales....

Czytam od pewnego czasu Wasze (z niejakim Pablo) wypowiedzi i zastanawiam sie
            jakie to kompleksy Wami rzadza - dlaczego tak bardzo Was krew zalewa, jak
            akurat sie Malyszowi powiedzie? W tym roku Ahonen jest klasa sam dla siebie,
            kiedys byl nim Malysz, jeszcze kiedys Nykanen, czy Sven. Tez uwazam, iz
            zdobedzie spokojnie "duza kule" w tym roku, z pewnoscia pobije tez rekordy
            ilosci zwyciestw, czy ilosci zdobytych punktow. Chwala mu za to - jest
            rzeczywiscie ASEM! Ale nie trzeba natychmiast "dolowac" wszystkich innych!

Dla mnie ciekawe beda mistrzostwa swiata - tam sie okaze, czy rzeczywiscie
            Ahonen jest WIELKI/NAJWIEKSZY!

PS Rozumiem Was (Schuja/Pabla) tylko w tym sensie, iz generalnie rzecz biorac
            szowinizm/megalomania/kretynstw o wiekszosci ludzi piszacych na tym forum
            (jakies 85% listow) powoduje duze reakcje "zwrotne". Jesli jednak nie
            mieszkacie w Polsce to mozecie chyba popatrzyc na to z pewnej, spokojnej,
            zyczliwej i tolerancyjnej perspektywy. Polscy sportowcy bardzo rzadko przeciez
            sa w czolowce swiatowej, na jakakolwiek sie dyscypline popatrzy.
            Stad "malyszomania", korzeniowskomania" itp.
            • Gość: non-Us-american Us-amerykanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.01.05, 22:08
              Teoretycznie, to i Kanadyjczyk jest Amerykaninem...
              Mieszka przeciez w Ameryce, czyz nie?
              Z cala Ameryka Poludniowa? Tez mozna by ich nazwac Amerykaniami.
              • Gość: sz amerykanie = mieszkancy SZA (USA) IP: *.aster.pl 16.01.05, 23:03
                ...tak juz sie utarlo w jezyku polskim.

Czasem tylko o Indianach mowi sie: "rdzenni mieszkancy".
            • Gość: Schuja Re: sam sobie, schuja, przeczysz - ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.01.05, 22:18
              Do Zdziwiony.Halo.Odpowiem Ci , bo uzywaz argumentow a nie jak niektorzy inni
              tutaj belkotu.Pisze US-amerykanie , bo sa tez inne nacje mieszkajace w
              Amerykach.A w Poludniowej to sa nawet Stany Zjednoczone Czegos Tam.Napisalem
              tak o malej kuli bo tak tzw konkurencja jest prowadzona w ramach calego Pucharu
              Swiata jako ,moim zdaniem , sztucznie wyodrebniona czesc.Jako przyklad dam Ci ,
              ze mozna by tez ustalic wg tej zasady mala kule za skoki na malyh skoczniech ,
              kule na srednich skoczniach i wreszcie duzych.A gdyby istnialy skocznie krzywe
              to i kulke za skoki na takich.Mozna WSZYSTKO ustalic , tylko po co?:Na
              narciarstwie alpejskim znam sie slabiej , dlatego w tej materii nie zabieram
              glosu.A co do moich odczuc,ocen jak rowniez stosunku do Malysza , to lezysz ze
              swoja ocena bardzo zle.Widocznie zle i niepelnie ODCZYTALES i ZROZUMIALES to co
              dotychczas tu i gdzie indziej napisalem . Twoj problem.I zapewniam Cie, jJA nie
              mam zadnych kompleksow.Poczytaj , jak juz w spokoju moje posty.Nigdzie ,nie
              prowokowany przez fanatykow , nie obrazam nikogo.Ale tez nie pozwole sobie od
              NIKOGO narzucic mi , kogo ,kiedy i jak silnie mam uwazac za mojego idola. Takze
              nie przez Ciebie.Pozdrawiam i zycze Ci spokojnej nocy.
              • Gość: d Stany Zjednoczone Meksyku IP: *.chello.pl 16.01.05, 23:03
                US= Stany Zjednoczone.
                Ale skoro sa rowniez Stany Zjednoczone Meksyku, to pojecie "US Amerykanie" moze
                dotyczy rowniez Meksykanow, Panie Dokladny...
                • Gość: Pio JANNE wyzdrowial IP: *.hel182.suomicom.fi 16.01.05, 23:23
                  i rwie sie juz do powrotu na skocznie-caly czas do Kulm wysylal sms i
                  pasjonowal sie postawa Risse(Jussilainen) i Matti Hautamäki- tak powiedzial
                  trener Finow Nikunen w MTV3
              • Gość: Zdziwiony OK, Schuja, sprawa merytoryczna, wiec ... IP: *.range217-42.btcentralplus.com 16.01.05, 23:11
                .... wyjasniona: dla mnie "US-amerykanin" to nie to samo co "amerykanin-US";
                pierwsze sformulowanie jest dla mnie bez sensu, drugie zas sens ma, nie
                czepiajmy sie wiec szczegolow....

Rozumiem Twa niechec do sztucznych podzialow, ale akurat w wypadku
                tzw. "mamucich skoczni" nie zgadzam sie z Toba. Uwazam, iz mozna to
                wyodrebniac, do jakiego zas stopnia to inna sprawa. Mysle, iz skoki, powiedzmy
                90-metrowe, roznia sie od skokow 200-metrowych i mozliwa jest "specjalizacja".
                Stad nie krytykuje pomyslu osobnej, "mamuciej" kulki.

Sam piszesz, iz nie interesujesz sie narciarstwem alpejskim - a tam np. jest
                obecnie i slalom gigant i super-gigant! Podoba Ci sie to???? Pewnie nie, ale
                specjalizacja w obecnym swiecie staje sie obecnie juz obledna. I ja sie staram
                zachowac jakies "modus-vivendi", by samemu nie oszalec!

Stad np. akceptuje "mamucia kule" i jej tak nie dyskredytuje jak Ty! Ale kazdy
                moze miec wlasne zdania..... Grunt to tolerancja.... A to, iz Ahonen by ja
                pewnie zdobyl, gdyby nie grypa? Tez pewnie racja.....

Moze rzeczywiscie Twoje posty negujace wyniki Malysza a gloryfikujace Ahonena
                byly prowokowane przez fanatykow, nie mam jednak czasu ich przegladac. Jak juz
                pisalem - dobry jest do tego pewien dystans, nie ma sensu sie
                podniecac/denerwowac/prowokowac postami tego typu. Jesli uwazasz, iz Malysz to
                rzeczywiscie fenomen, super-skoczek, ktory swymi wynikami z ostatnich 3-5 lat
                to udowodnil, to bede uwazal, iz stac Cie na obiektywizm. A to, iz akurat
                teraz ma swoj "czas" Ahonen to tez prawda! Moze byc Twym idolem, przeciez ja
                Ci niczego nie narzucam! Kiepsko skakal poprzednie sezony, teraz jest zas nie
                do pobicia! TAK, masz racje!

Tez pozdrawiam - dobranocka .........
                • Gość: OyG Re: OK, Schuja, sprawa merytoryczna, wiec ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.05, 00:40
                  >
                  > A to, iz Ahonen by ja
                  > pewnie zdobyl, gdyby nie grypa? Tez pewnie racja.....

Nie dowiemy się ;-) Ahonen jest w tym sezonie doskonały, ale sobotni wynik
                  Widhoelzla, a szczególnie dzisiejszy Małysza były naprawdę znakomite. W 2003
                  Hannawald wygrywał tu z 378.3 pkt, a Liegl z 386.1 (co prawda mieli wtedy
                  niższe bramki niższe o 2-3 km/h prędkości, ale za to lepszy o ok. 1-1.5 m/s
                  wiatr). Tak że do tych 412 pkt obiektywnie rzecz biorąc ciężko byłoby coś
                  dołożyć, Jane musiałby się strasznie sprężyć ;-)
                  • Gość: Schuja Re: OK, Schuja, sprawa merytoryczna, wiec ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.01.05, 10:01
                    Do OyG.Ja nie gdybam , co by bylo ,gdyby Janne startowal. To nie ma sensu.W
                    drugim dniu wygral Malysz , bo byl najlepszy i moge to z czystym sumieniem ,
                    jako kibic Ahonena ,powiedziec , ze w tym dniu skakal swietnie.Ijuz sie ciesze
                    na powrot janne i jego walke miedzy innymi z Malyszem.
                    • Gość: OyG Re: OK, Schuja, sprawa merytoryczna, wiec ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.05, 23:49
                      Też się cieszę. I, przepraszam za banał, niech wygrywa najlepszy.
      • Gość: Harnaś Odpierwiastkować sie od Kuttina !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 00:32
        Polo i reszta bałwanów z PZN - WARA; naszywajcie sobie następne reklamy papieru
        toaletowego na wasze tatusiowate capecki a od kadry z daleka ! wasze komentarze
        i oceny też schowajcie sobie w RÓW !
      • Gość: Mike - Na razie, oprócz Fina, Adama wyprzedza jeszcze.. IP: *.int.pl 17.01.05, 00:49
        - Na razie, oprócz Fina, Adama wyprzedza jeszcze trzech skoczków: Hoellwarth,
        Janda i Widhoelzl.

Czyżby trener nie wiedział kto wyprzedza Adama?
        Wyprzedza Adama: Hoellwarth, Janda i Ljoekelsoey a nie Widhoelzl który jest 7 w
        klasyfikacji.
      • Gość: falafel bo na mamucie nie każdy skoczy daleko IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 17.01.05, 13:42
        skocznie mamucie to jest ekstraklasa. nawet doskonali zawodnicy na średnich, na
        mamucie sa bezradni, to jest wyższa szkoła jazdy, to nie każdy potrafi i wielu
        nigdy nie skoczy daleko na mamucie. Np. taki helwarth. na mamucie jest cienki
        jak jakis alborn na średniej. mamuty są dla fighterów .
      • Gość: obserwator2 Tuczenie skoczków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 14:18
        Nie jest dziwne, że ktoś zdobywa puchar w danym roku. Jest jednak
        zastanawiające skąd biorą sie takie sezony, gdy nagle jeden z zawodników tak
        niesamowicie odskakuje od reszty. Tak było z Małyszem parę lat temu. Ja już
        myślałem że nasi trenerzy odkryli jakąś tajną sztuczkę, ale nic takiego nie
        miało miejsca. Adamowa forma eksplodowała po prostu i niewątpliwie nam Polakom
        się to podobało.
        W tym roku mamy przypadek Ahonena, który nokautuje rywali. Też zastanawiające.

Można uznać, że to taki sam zadziwiający wybryk statystyki, jak z Adamem, ale
        jest jedna rzecz na którą warto zwrócić uwagę.

Od tego sezonu obowiązują limity wagi. W trosce o zdrowie zawodników zakazano
        im, mówiąc krótko, być zbyt lekkimi w stosunku do wzrostu.
        Przedtem, każdy skoczek dobierał sobie wagę jaka dawała mu najlepsze
        odległości. Przeważnie ta optymalną wagą była wagą mniejsza od dzisiejszych
        norm, choć dla niektórych ich waga optymalna mieściła się w normie.
        Większość skoczków została ZMUSZONA przez przepisy do przytycia. Z cZołowych
        skoczków, jedynie Ahonen miał to przypadkowe, niczym nie zasłużone SZCZĘŚCIE że
        MIEŚCIŁ się w normie.

Dlatego nowy przepis zdusił możliwości wszystkich poza Ahonenem. Jeśli zbiegło
        się to z jego dobrą formą, musiał powstać efekt przewagi MIAŻDŻĄCEJ.

Nie twierdzę, że bez nowych regulacji Ahonen nie zdobyłby Pucharu w tym roku.
        Ale musiałby prawdopodobnie walczyć o niego do końca turnieju. I byłoby
        normalnie, tak jak w zeszłym roku, czy dwa lata temu.
        • Gość: falafel a czy ktos badał ahonena na doping? IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 17.01.05, 15:13
          zwróćcie państwo uwagę, że ahonen nie był obecny na letnim grand prix. zapytany
          o to co w tym czasie robił odpowiada bardzo pokrętnie lub nie mówi nic. To jest
          zastanawiające. ja myslę że przechodził jakies tajne kuracje na dużych
          wysokościach, jakieś tam wojskowe eksperymenty i inne tego typu rzeczy. jest
          taki ponury bo ta kuracja odbiła sie na jego zdrowiu psychicznym i zawsze tekie
          rzeczy widac później na twarzy: mimika jest zaburzona. On wygląda jakby nie byl
          sobą, jakby był z gdzieś boku. Podobno chińczycy stosuja różne sztuczki dla
          sportowców. Sprawdxmy czy ahonen nie był ostatnio w chinach. Może to cos
          wyjaśni. Chińczycy mając miliony więźniów mogą całkiem swobodnie wykonywać
          różne eksperymenty na nich i byc może dorobili sie juz jakiś osiągnięć np.
          dotyczących układu nerwowego sportowca. A finowie kupili juz tylko gotową
          kurację czy jak to tam zwać inaczej.
          Falafel
      • Gość: remix Re: Kuttin: wierzyłem w Adama IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 17.01.05, 15:10
        To był naprawdę udany występ adama ale słowa tajnera "Na ten drugi niedzielny
        skok Małysza nawet Janne Ahonen nie znalazłby odpowiedzi" mogą być wątpliwe bo
        jane jest w lepszej formie niż adam zaś adam do tej wielkiej formy dopiero
        dochodzi i na konkurs w zakopanym powinien by już w znakomitej formie. Myśle że
        to będzie jeden z najlepszych komnkursów tego sezonu jeśli chodzi o rywalizację
        (adam - ahonen) skoczków jak i popis kibiców polskich. Po tym konkursie sie
        dopietro okaze kto jest obrcnie najlepszym skoczkiem na świecie. A jeśli chodzi
        o Janne Ahonena to myśle że to było celowe zagranie w jego stylu bo już jego
        trener mówił że po tak długich skokach ciężko mu sie już ląduje i dlatego ma
        takie noty za styl a nie inne i teraz postanowił sobie odpocząć troche i
        odsapnąć żeby znowu daleko skakać podobnie jak zrobił to adam nie skacząć w
        willingen przed mistrzostwami świata i wyszło mu to na dobre więć pewnie ahonen
        też tak myśli bo już niedługo mś w obersdorfie. Uważam jeszcze że Ahonen jest w
        takiej formie w jakiej był nasz Adam Małysz wcześniej gdy to wygrał 3 kolejne
        puchary świata z rzędu.
        • Gość: Pablo Do Remixa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 16:32
          Miałem już nie dyskutować na Forum, ale jak ktoś słusznie zuważył działa to jak
          narkotyk. Cieszę się, że niektóre osoby działające na Forum mają coś sensownego
          do powiedzenia. Pozdrawiam
      • Gość: IIIIIIIIIIIIIIIIII ... ja też. Tyle, że za darmo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 16:03
      • Gość: Ahonen Jestem dziwnie spokojny.Myślę że Małysz się zesra! IP: 216.6.210.* 17.01.05, 18:51
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka