Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; )

IP: *.chello.pl 18.06.02, 00:53
    dziwie sie ze nasi spece z "Radyja Maryja" i "Ich Dziennika" jeszcze na to nie
    wpadli... a "przyczyna" klęski mesjanskiej reprezenatcji Polski jest jasna!
    "Ich Dziennik" juz probowal to rozwiklac, ale kiepsko ... mianowicie pisali ze
    przegrana z Korea to wina obecnosci Kwasniewskiego.... po czesci "racja"...
    ale "Odpowiedz" jest jeszcze prostsza! jaka?
    odwiedzcie www.engel.pl !!!

;)))))
    az dziw bierze ze nasi kato-talibowie tego nie odkryli... ;)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Porter Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: 213.77.235.* 18.06.02, 00:56
        Gość portalu: RaF napisał(a):

[...]> az dziw bierze ze nasi kato-talibowie tego nie odkryli... ;)

Bardzo podoba mi sie okreslenie "kato-talibowie". Czy mozesz napisac co ono
        znaczy?
        • Gość: RaF Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: *.chello.pl 18.06.02, 01:02
          "kato-talibowie" to ludzie skupieni w okol RM i o.dyr. Ludzie, ktorzy podobnie
          jak i talibowie wypaczaja przekaz religii, z tym ze w tym wypadku katolickiej.
          talibowie nie maja pojecia o prawdziwym Islamie, a tylko interpretuja go w
          najbardziej prymitywny sposob. Katolicyzm interpretowano tak np. w dobie
          sredniowiecza. Dzis to Radio Maryja spelnia role wypaczacza religii, oczywiscie
          juz nie tak jak robila to Sacrum-Officium (swieta inkwizycja).
          pzdr
          • Gość: Porter Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: 213.77.235.* 18.06.02, 01:32

> "kato-talibowie" to ludzie skupieni w okol RM i o.dyr. Ludzie, ktorzy podobnie
            > jak i talibowie wypaczaja przekaz religii, z tym ze w tym wypadku katolickiej.
            > talibowie nie maja pojecia o prawdziwym Islamie, a tylko interpretuja go w
            > najbardziej prymitywny sposob. Katolicyzm interpretowano tak np. w dobie
            > sredniowiecza. Dzis to Radio Maryja spelnia role wypaczacza religii, oczywiscie
            >
            > juz nie tak jak robila to Sacrum-Officium (swieta inkwizycja).
            > pzdr

O ile sie nie myle, talibowie to terrorysci, mordujacy ludzi majacych odmienne
            zdanie na tematy religijne. Prawda? Dlaczego zatem nazywasz tak ludzi skupionych
            wokol Radia Maryja?
            A poniewaz ladnie nam sie dyskutuje, czy mozesz pokrotce porownac najbardziej
            rozpowszechniona procedure sledcza sredniowiecza - czyli wynikajaca z Prawa
            Magdeburskiego z procedura Swietej Inkwizycji?
            • Gość: RaF Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: *.chello.pl 18.06.02, 02:38
              Gość portalu: Porter napisał(a):

> O ile sie nie myle, talibowie to terrorysci, mordujacy ludzi majacych odmienne
              > zdanie na tematy religijne. Prawda? Dlaczego zatem nazywasz tak ludzi skupionyc
              > h
              > wokol Radia Maryja?
              > A poniewaz ladnie nam sie dyskutuje, czy mozesz pokrotce porownac najbardziej
              > rozpowszechniona procedure sledcza sredniowiecza - czyli wynikajaca z Prawa
              > Magdeburskiego z procedura Swietej Inkwizycji?

Wiec tak:
              Widzisz, de facto masz racje, talibowie to w gruncie rzeczy terrorysci. jednakze
              ja nawiazywalem do tego czym ruch talibow byl z poczatku. a byl to sobie ruch
              studentow(!) ktorzy w bardziej ortodoksyjny (czyt. prymitywny, bowiem daleki od
              pojmowania islamu chociazby w sposob jaki robil to np. Ali Afghani) tlumaczyli
              Koran i niemalze w kazdym jego wersecie dopatrywali sie wezwania do nienawisci
              wobec innowiercow (niewiernych)i przemocy. I wlasnie wspolnym mianownikiem
              prymitywnej ortodoksyjnosci pojmowania religii opartej przede wszystkim na fałszu
              i nienawiści kierowalem sie zestawiajac "wyznawcow" Radia Maryja i talibow.

Co do drugiej kwestii (trafilem na prawnika?). Z tego co wiem, glowna porcedura
              sledcza Swietej Inkwizycji (mam tu na mysli oczywiscie hiszpanska, jako te
              bardziej brutalna niz XVI wieczna) to bylo to "naklonienie" to przyznania sie
              podejrzanego do winy (pozniej wykorzystane przez solawionego Prokuratora
              Generalnego ZSRR Andrieja Wyszyńskiego). Co do Prawa Magdeburskiego, ciezko mi
              powiedziec, znam je przede wszystkim od strony zasad lokacyjnych, ale z
              przyjenoscia przeczytam to co w tej materii napiszesz.
              pzdr
              • Gość: marcyl Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: 62.233.159.* 18.06.02, 09:21
                miło śledzić waszą konwersację choć jedna na poziomie (lub pionie?)
              • Gość: Porter Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: *.polbox.pl / *.orion.pl 18.06.02, 09:52

> Gość portalu: Porter napisał(a):
                >
                > > O ile sie nie myle, talibowie to terrorysci, mordujacy ludzi majacych odmi
                > enne
                > > zdanie na tematy religijne. Prawda? Dlaczego zatem nazywasz tak ludzi skup
                > ionyc
                > > h
                > > wokol Radia Maryja?
                > > A poniewaz ladnie nam sie dyskutuje, czy mozesz pokrotce porownac najbardz
                > iej
                > > rozpowszechniona procedure sledcza sredniowiecza - czyli wynikajaca z Praw
                > a
                > > Magdeburskiego z procedura Swietej Inkwizycji?
                >
                > Wiec tak:
                > Widzisz, de facto masz racje, talibowie to w gruncie rzeczy terrorysci. jednakz
                > e
                > ja nawiazywalem do tego czym ruch talibow byl z poczatku. [...]

No, ale to jest chyba smieszne? Talibowie nie dlatego sa synonimem barbarzynstwa,
                ze na poczatku pojmowali ortodoksyjnie (bo takich pradow jest wiele), tylko
                dlatego, ze morduja swoich przeciwnikow - religijnych i politycznych. Jakos nie
                potrafie sobie tego wyobrazic w wykonaniu Radia Maryja.

> Co do drugiej kwestii (trafilem na prawnika?). Z tego co wiem, glowna porcedura
                >
                > sledcza Swietej Inkwizycji (mam tu na mysli oczywiscie hiszpanska, jako te
                > bardziej brutalna niz XVI wieczna) to bylo to "naklonienie" to przyznania sie
                > podejrzanego do winy (pozniej wykorzystane przez solawionego Prokuratora
                > Generalnego ZSRR Andrieja Wyszyńskiego). Co do Prawa Magdeburskiego, ciezko mi
                > powiedziec, znam je przede wszystkim od strony zasad lokacyjnych, ale z
                > przyjenoscia przeczytam to co w tej materii napiszesz.

Od Swietego Oficjum do do Andrieja Wyszynskiego uplynelo jakies 400 lat z
                okladem, wiec nie ma co wyprowadzac jego filozofii prowadzenia postepowania
                akurat od Inkwizycji, tym bardziej, ze po drodze bylo kilka bardziej
                inspirujacych systemow (chocby Trybunal Rewolucyjny w Paryzu).
                Natomiast co do samej Swietej Inwizycji, to po pierwsze zajmowala sie ona cala
                masa przestepstw pospolitych (jak kradziez w kosciolach, krzywoprzysiestwo,
                dowolne przestepstwo na terenie klasztoru). A po drugie, w odroznieniu od Prawa
                Magdeburskiego nie uznawalo przyznania sie do winy za ukoronowanie postepowania.
                To wg PM stosowano obligatoryjnie tortury, sedzia byl jednoczesnie prokuratorem,
                a obroncy nie bylo wcale. Tortury stosowano w ten sposob, ze delikwenta
                przypalano. Jezeli po pieciokrotnym przypalaniu sie nie przyznal, uznawano, ze
                jest niewinny. Stad sformulowanie "pal go szesc".
                Inkwizycja, poza Hiszpania, nie stosowala tortur, oskarzony mial obronce, funkcje
                oskarzyciela i sedziego bylo rozdzielone. Stosowano postepowanie dowodowe, a ze
                to jest duzo trudniejsze niz wymuszanie zeznan przez tortury - duzo wiecej spraw
                konczylo sie uniewinnieniem.
                Absurdalne proby (np proba wody) stosowane w ramach polowan na czarownice, ktore
                przypisuje sie czesto Inkwizycji - byly stosowane w krajach protestanckich -
                Niemczech, Szwajcarii i Anglii.
                A zeby bylo smieszniej, Domini Canes, obecnie zwalczaja sekty.
                • Gość: Sęp Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: *.waw.prokom.pl 18.06.02, 11:14
                  Ciekawa rozmowa. Uzupełnię jeszcze dlaczego w ogóle powołano św. Inkwizycję.
                  Otóż zanim to nastąpiło, w zakresie procesów o czary stosowano bardzo mądrą
                  zasadę. Oskarżyciel musiał dowieść niezbicie, że oskarżony czary uprawiał.
                  Jeśli nie dowiódł - ponosił taką samą karę, jaką poniósłby oskarżony. Cóż więc
                  dziwnego, że procesy takie praktycznie zamarły, bo chętnych do rzucania
                  oskarżeń jakby zabrakło. Na to światły kościół (i akceptujący to władcy ponoć
                  świeccy) stworzyli Inkwizycję, działającą na nieco innych prawach. Pomogło to
                  przetrwać trudny okres mądrych praw świeckich i kontynuować plebejskie tradycje
                  pławienia czy też palenia odmieńców.

A co do Engela o chyba jednak wystarczy go spławić :))
                • Gość: Mario29 do Portera IP: *.ipartners.pl / 157.25.192.* 18.06.02, 11:19
                  Jestem pod wrazeniem Porter .... Duzo ciekawych rzeczy sie dowiedzialem. Czy
                  moglbys p;olecic jakas ksiazke szerzej o tym traktujaca (o Swietej Inkwizycji) ?
                  • Gość: Porter Re: do Portera IP: *.polbox.pl / *.orion.pl 18.06.02, 12:59
                    Gość portalu: Mario29 napisał(a):

> Jestem pod wrazeniem Porter .... Duzo ciekawych rzeczy sie dowiedzialem. Czy
                    > moglbys p;olecic jakas ksiazke szerzej o tym traktujaca (o Swietej Inkwizycji)
                    > ?

Postaram sie podac zrodla, rzecz w tym, ze po polsku jest tego bardzo malo (ale
                    rozumiem, ze to dla Ciebie nie problem). Niestety, polscy historycy wypisywali
                    rzeczy niepoczytalne, jeden z nich obciazyl naszych przodkow straszliwa iloscia
                    procesow czarownic w wieku XVI i XVII. Dopiero pod koniec lektury zorientowalem
                    sie, ze zamiast terytorium owczesnej Rzeczpospolitej, bral pod uwage terytorium
                    Polski... po drugiej wojnie swiatowej! Przed chwila rzucilem okiem na tekst
                    oskarzajacy Inkwizycje o wszelkie zlo swiata i stwierdzilem, ze tekstem zrodlowym
                    wokol ktorego zbudowano caly wywod jest protokol przesluchania, polaczonego z
                    torturami, kobiety posadzonej o czary - jak dotad wszystko sie zgadza - tyle ze z
                    Niemiec, z roku 1619. Otoz Niemcy byly juz wowczas protestanckie, Swieta
                    Inkwizycja nie dzialala tam bynajmniej, zas procesy o czary prowadzone byly
                    wedlug kodeksu cesarza Karola V, tzw Caroimy, ktora bazujac na systemie
                    postepowania opracowanym przez inkwizytorow dolozyla do niego (dla pewnosci)
                    tortury.
                    Na pewno warto przeczytac dziela Tomasza Wlodka. On publikuje w pismie "W drodze"
                    i ma zarowno duza wiedze, jak i nie stara sie byc politycznie poprawny. W dodatku
                    powoluje sie na zrodla, do ktorych tez warto siegnac.
                • Gość: jb Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 11:33

> No, ale to jest chyba smieszne? Talibowie nie dlatego sa synonimem barbarzynstw
                  > a,
                  > ze na poczatku pojmowali ortodoksyjnie (bo takich pradow jest wiele), tylko
                  > dlatego, ze morduja swoich przeciwnikow - religijnych i politycznych. Jakos nie
                  >
                  > potrafie sobie tego wyobrazic w wykonaniu Radia Maryja.
                  >

A ja potrafię, niestety...
                  Mieszkałem przez rok w akademiku z kolesiem, ktory nałogowo słuchał RM - i jestem
                  szczęśliwy, że przeżyłem...;-)
                  • Gość: Porter Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: *.polbox.pl / *.orion.pl 18.06.02, 13:00
                    Gość portalu: jb napisał(a):

> Gość portalu: Porter napisał(a):
                    >
                    >
                    > > No, ale to jest chyba smieszne? Talibowie nie dlatego sa synonimem barbarz
                    > ynstw
                    > > a,
                    > > ze na poczatku pojmowali ortodoksyjnie (bo takich pradow jest wiele), tylk
                    > o
                    > > dlatego, ze morduja swoich przeciwnikow - religijnych i politycznych. Jako
                    > s nie
                    > >
                    > > potrafie sobie tego wyobrazic w wykonaniu Radia Maryja.
                    > >
                    >
                    > A ja potrafię, niestety...
                    > Mieszkałem przez rok w akademiku z kolesiem, ktory nałogowo słuchał RM - i jest
                    > em
                    > szczęśliwy, że przeżyłem...;-)

No, ale co on Ci robil? probowal sie wysadzic z Toba w powietrze, strzelal do
                    Ciebie, podkladal bomby?
                    • swansea Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) 18.06.02, 18:34
                      > No, ale co on Ci robil? probowal sie wysadzic z Toba w
                      powietrze, > strzelal do Ciebie, podkladal bomby?

hm... w moim przypadku koles mi powiedzial, ze nie jestem
                      polakiem, poniewaz dostalem stype EU i z tego powodu
                      jestem masonem i mam kontakty z zydami.. a inny gosciu z
                      NZS malowal gwiazdy dawida na drzwiach w moim DS...
                      oczywiscie on decydowal kto ma pochodzenie zydowskie.. no
                      i byl z samorzadu... ale to torun wlasnie ..:)
                      • Gość: jb Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: 158.75.15.* 23.06.02, 16:25
                        Mieszkałeś w "piątce"?
                        • swansea Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) 23.06.02, 16:28
                          zgadza sie... hehe a skad to wiesz???? to takie to
                          slawne bylo? a zapomnialem dodac, ze wtedy kierowniczka
                          sluchala radia maryja i miala wlasna siatke wywiadowcza
                          zlozona ze sluchaczy..:)
                          • mmpm Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) 23.06.02, 17:30
                            To chyba mieliśmy wspólnych "znajomych"...
                            Mnie też kiedyś coś napisali na drzwiach... A o innych rzeczach już nie
                            wspomnę...
                • Gość: RaF Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: *.chello.pl 18.06.02, 18:24
                  >
                  > No, ale to jest chyba smieszne? Talibowie nie dlatego sa synonimem barbarzynstw
                  > a,
                  > ze na poczatku pojmowali ortodoksyjnie (bo takich pradow jest wiele), tylko
                  > dlatego, ze morduja swoich przeciwnikow - religijnych i politycznych. Jakos nie
                  >
                  > potrafie sobie tego wyobrazic w wykonaniu Radia Maryja.
                  >

Otoz widzisz, mordowanie oponentow to jedynie część "działalności" talibów.
                  Porownujac RM i talibow, mam przede wszystkim na mysli ich wspolny poglad, iz
                  kazdy kto mysli inaczej jest wrogiem. Tak wrogiem ,bowiem kazdy kto nie rozumuje
                  jak o.dyrektor i jego sekta nie jest Prawdziwym Polakiem (co bardzo czesto jest
                  mowione i podkreslane na antenie). Na razie zyjemy w panstwie
                  niewyznaniowym ,swieckim (chociaz za rzadow poprzedniej koalicji mialem coraz
                  wiecej watpliwosci czy aby na pewno), talibowie w swoim panstwie wyznaniowym nie
                  tylko mordowali, bowiem przesladowali takze koiety, karali mezczyzn za np zbyt
                  krotka brode, ze juz o wysadzeniu w powietrze zabytkowych pomnikow Buddy nie
                  wspomne. Ich cala polityka opierala sie na prymitywnym oddaniu Allachowi, pod
                  pozorem ktorego sprawowali wladze. Takze i o.Rydzyk caly swoj kapital polityczny
                  (LPR) buduje wlasnie na prymitywnym przedstawianiu Biblii (jak chocby "wiemy kto
                  ukrzyzowal Chrystusa...") i jeszcze bardziej prymitywnym rozumieniu patriotyzmu
                  (jako wypadkowa ksenofobii, nacjonalizmu i w/w "katolicyzmu"). Wg sluchaczy RM w
                  Polsce nie powinno byc miejsca dla ludzi o innych pogladach, innym wyznaniu a nie
                  daj Boze innej narodowosci. Krotko mowiac - polska odmiana talibow (bardziej
                  cywilizowana ze wzgledu na obowiazujace jeszcze w Polsce, w przeciwienstwie do
                  Afganistanu, prawo)
                  pzdr
                  • Gość: christop Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: *.bialan.pl 18.06.02, 18:35
                    Czyli rację miał klasyk mówiąc, że wyjazd do Torunia jest rydzykowny.
            • Gość: skiba Talibowie to nie terroryści,Al-Kaida to terroryści IP: 62.233.157.* 23.06.02, 16:55
              Nie myl pojęć, to tak jakbyś powiedział, że chrześcijanie to terroryści, bo IRA
              to terroryści.
      • Gość: Pure Re: Kim jest Engel ? (dowcip jak z Radyja Maryja ; ) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 18.06.02, 18:34
        Ludzie musicie zmienic dilerow bo ci wam czegos dosypuja.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka