Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    24.04.05, 14:02
    Jak to właściwie jest z tymi imionami snookerzystów? Czemu sędziowie na oficjalnych turniejach nie wymieniają imion w pełnym brzmieniu, tylko używają zdrobnień? Czemu Allistar to Ali? Bodajże Williamson mówił "Ali Carter" . A Ronnie to przecież Ronald? A White? Zapisali mu w metryce Jimmy? (Że o Brownie nie wspomnę. :) )
    Generalnie to mi nie chodzi o to, żeby nie używali zdrobnień, tylko o to, czy jakaś zasada tym rządzi. Bo czemu nie Kenny Doherty? Albo Bob Milkins?
    Obserwuj wątek
      • gawronka Re: Imiona 24.04.05, 14:09
        jak zawodnik wypił z sędzią bruderszaft to on go (zawodnika)zdrabnia, a jak nie
        to nie.

Gawronka b. dobrze poinformowana.

;)
        • gatta13 Re: Imiona 24.04.05, 14:11
          No patrz, nie wiedziałam, że to takie proste. :) Żeby się tylko Ronnie nie rozpił za bardzo...
          • marcia.back Re: Imiona 24.04.05, 14:30
            Ronnie to nie Ronald,tylko Ronnie ;) to nie zdrobnienie ;) po prostu rodzice
            dali mu na imię Ronnie,a nie Ron czy Ronald :D dlatego w wypadku Ronniego mówią
            jak powinni :D
            • amelia44 Re: Imiona 24.04.05, 14:57
              Zawsze myślałam, że to zdrobnienie od Ronalda. Widać rodzice od początku
              wiedzieli, że to będzie ktoś wyjątkowy:)
      • bart147 Re: Imiona 24.04.05, 15:07
        sądzę, że zależy to od woli samego zawodnika,
        jeżeli zawodnik zdecyduje, że będzie używał zdrobnienia zamiast pełnego imienia
        (np. Ali zamiast Alister) to sędzia powinien to uszanować i używać takiej formy
        imienia jakiej życzy sobie zawodnik,
        zresztą takie przypadki zdarzają się nie tylko wśród snookerzystów, ale np.
        również wśród polityków - dla przykładu prezydent Clinton zdecydował, że
        zamiast pełnego imienia (czyli William) będzie oficjalnie używał zdrobnienia
        Bill

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka