Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    19.06.05, 16:23
    Zgodnie z uchwalonym regulaminem rozgrywek "Zarząd Polskiej Federacji Curlingu
    zatwierdza komitet organizacyjny zawodów, wyznacza termin i miejsce rozegrania
    zawodów, określa system rozgrywek oraz powołuje co najmniej dwóch sędziów
    zawodów, w tym sędziego głównego. Powyższe decyzje muszą zostać podjęte
    najpóźniej na 2 miesiące przed datą rozpoczęcia zawodów, z wyłączeniem
    powołania sędziów".

Termin jest dość bliski, więc z niecierpliwością czekamy na wszelkie
    wiadomości odnośnie realizacji powyższego punktu.

Czy są już przygotowane jakieś propozycje systemu rozgrywek? Czy będą one
    konsultowane ze środowiskiem curlingowym w ramach tego forum? Czy termin
    uzgodniony w styczniu br. (tj. 9-11.09) jest aktualny?
    Obserwuj wątek
      • kasia_cocktail Re: MP 2005 19.06.05, 17:03
        O to samo zapytuję.
        Z niecierpliwością oczekuję na odpowiedź.
        • ccckb Błagam, nie trzy mecze dziennie!!! 20.06.05, 10:08
          Zdaje się, że po raz pierwszy będziemy mogli "normalnie" rozegrać MP. Jest 7/8
          drużyn i trzy dni!!! Wspaniale. Mam więc błagalną prośbę do odpowiedzialnych za
          tworzenie regulaminów, więc pewnie przede wszystkim do Ciebie Pawle, nie grajmy
          tym razem trzech meczów dziennie!! To jest bezsensu, mistrzostwa przestają być
          przyjemne i stają się koszmarną męczarnią! A chyba nie o to chodzi. Tym
          bardziej, że warunki są wyjątkowo sprzyjające i każda drużyna może rozegrać po
          sześć meczów (dwa dziennie). Przy takim układzie można ułożyć
          sprawiedliwy/ciekawy/oryginalny i jakikolwiek inny grafik.
          • ccckhangoor Re: Błagam, nie trzy mecze dziennie!!! 20.06.05, 10:39
            Oczywiście najlepiej by było rozegrać po dwa mecze dziennie. Obawiam się
            jednak, że jeśli przyjmie się system "page play-off" to drużyny, które się do
            niego "załapią" będą musiały w jednym dniu rozegrać trzy mecze...
            • takeouter Re: Błagam, nie trzy mecze dziennie!!! 20.06.05, 15:21
              ja rozumie was wszystkich(e) :) ale osobiście wolę grać nawet 3 mecze dziennie
              choć nie jestem za tym ale grać systemem który wyłoni najlepszego, ten na
              challengu sie sprawdzil bardzo dobrze ...
              pozdrawiam i trzyamm kciuki Pawle za wene do tworzenia dobrego systemu ;)

p.s 09 to nie styczeń :P
              • karolajna-cocktail Re: Błagam, nie trzy mecze dziennie!!! 20.06.05, 15:49
                > p.s 09 to nie styczeń :P

Niewątpliwie 09 to wrzesień! Ale ja pisałam, że ów termin wrześniowy został
                ustalony wspólnymi siłami w styczniu (dokładnie 15.01)! A ponieważ było to
                blisko pół roku temu proszę osoby kompetentne o potwierdzenie, że jest on nadal
                aktualny.

Pozdrawiam
                KF
              • kasia_cocktail Re: Błagam, nie trzy mecze dziennie!!! 20.06.05, 16:23
                Protestuję przeciwko pomysłowi grania 3 meczów dziennie!!!

Podczas rozgrywek europejskiej i światowej rangi nie praktykuje się tego
                systemu. Ale rozumiem, że w Polsce zawsze musi być inaczej.

Pawle, nadal czekamy na odpowiedź o system rozgrywek, jak i o termin MP.

Jeśli termin MP ulegnie zmianie, zarząd musi sobie zdawać sprawę, że ulegają
                zmianie roczne plany treningowe poszczególnych drużyn.
                Moja drużyna już straciła 150zł (na zawodniczkę) przez niepewny termin MP.
                Zmianie będą musiały ulec również plany uropowe zawodników, których szefostwo
                już i tak jest na granicy wytrzymałości, jeśli chodzi o wyjazdy curlingowe.

Czekamy.....
                • arekmcc Re: Błagam, nie trzy mecze dziennie!!! 21.06.05, 09:36
                  Ja też wolę grać 2 niż 3 spotkania dziennie. Niestety nie będę miał takiego
                  komfortu podczas ME Mixtów w Andorze, (zainteresowanych odsyłam na stronę ECF)
                  więc podczas MP też zagram jak będę musiał.

Ja też mam nadzieję że poznamy jak najszybciej system rozgrywek oraz podział
                  lub sposób losowania na grupy eliminacyjne.

Od jakiegoś czasu krążą po stolicy pogłoski o możliwym przesunięciu terminu MP.
                  Czy ktoś może oficjalnie zdementować te pogłoski???
                  Obecnie widzę że termin MP zaraz po przerwie letniej nie jest dobry, ale zbliża
                  się coraz bardziej, więc jeżeli są plany aby go przesunąć to powinno to być
                  zorbione jak najszybciej.

pozdrawiam Arek
                  • pntb1 Re: Błagam, nie trzy mecze dziennie!!! 21.06.05, 11:06
                    > Od jakiegoś czasu krążą po stolicy pogłoski o możliwym przesunięciu terminu MP.
                    > Czy ktoś może oficjalnie zdementować te pogłoski???
                    > Obecnie widzę że termin MP zaraz po przerwie letniej nie jest dobry, ale zbliża
                    > się coraz bardziej, więc jeżeli są plany aby go przesunąć to powinno to być
                    > zorbione jak najszybciej.
                    Znów ja będę tłumaczył się, choć nie ja powinienem.
                    1. Informacje o zmianie terminu mistrzostw pojawiły się wyłącznie z powodu
                    obawy, czy w Spodku we wrześniu będą odpowiednie warunki. Lęk pojawił się po
                    Gliwicach, gdzie organizatorzy toczyli tytaniczną walkę z lodem rozpuszczanym
                    przez upał.
                    2. Wyjścia są dwa - przekładamy albo uda się namówić Spodek do włączenia nowej,
                    odpowiedniej instalacji. Oba warianty wymagają rozmowy prezesa Marka Jóźwika z
                    panią prezydent Katowic. Odbędzie się ona niestety dopiero na początku lipca.
                    Dlatego np. ja osobiście jestem za pozostawieniem dotychczasowego terminu. Co o
                    tym myślicie?
                    3. System rozgrywek jest trudny do opracowania, a najgorzej jest pogodzić
                    postulat niewielkiej liczby gier ze sprawiedliwością selekcji. Zwłaszcza, że z
                    powodu zaledwie trzech dni rywalizacji musimy zacząć ją od fazy grupowej.
                    Konkretna propozycja będąca efektem konsultacji z paroma osobami zostanie
                    przedstawiona przeze mnie za 2-3 dni.
                    Paweł Burlewicz
                    • hit_and_roll System rozgrywek, a nowy termin... 21.06.05, 15:01
                      Witam wszystkich :)

Jak to zwykle u nas bywa im bliżej MP tym robi się ciekawiej :)

Odnośnie systemu rozgrywek bardzo ciekawy pomysł tuż po MP Mikstów przedstawił
                      kolega "ccckhangoor". Jeśli byłby tak miły i przedstawił go raz jeszcze
                      wszystkim, to myślę że byłaby szansa na wcielenie go w życie, bo wygląda to
                      naprawdę rozsądnie. Jedyny problem w tym, że ów terminarz był rozpisany na 8
                      zespołów męskich i 8 damskich, a aktualnie wystąpi 8 męskich i 7 damskich więc
                      system pań wymaga pewnej renowacji... :)

Co do terminu MP powiem szczerze, że pomysł z przesunięciem turnieju przypomina
                      mi sytuację sprzed mikstów, gdy ktoś stwierdził że można by go było przesunąć o
                      tydzień lub dwa w tej wyjątkowej sytuacji jaką wtedy mieliśmy, a z pewnością
                      wszystkie urzędy by poszły nam na rękę...
                      Otóż rzeczywistość jest zupełnie inna, zarezerwowanie kilku dni lodowiska na
                      organizację MP to nie jest taka lekka i przyjemna sprawa jak się wydaje. Miasto
                      wpisało MP w kalendarz imprez na ten rok i przyznało lodowisko (za darmo!) tylko
                      w tym konkretnym terminie. Jest to początek sezonu na Spodku i nie ma na nim
                      hokeistów, łyżwiarzy w związku z czym curling może się wepchnąć na ich miejsce i
                      zająć lodowisko na kilka dni. Przesunięcie terminu wiąże się ze znalezieniem
                      nowego terminu (gdy wszystkie grupy łyżwiarzy i hokeistów będą miały już
                      treningi na Spodku) i co jest wielce prawdopodobne z koniecznością odpłatnego
                      wynajęcia lodu... Kto za to zapłaci?

Na Spodku według wstępnego rozpoznania istnieje system klimatyzacji który może
                      zapobiec problemom jakie zaistniały w Gliwicach. Trzeba go tylko uruchomić na
                      czas MP. Wszystko zależy od rozmów na linii PFC - Miasto Katowice. Jeśli
                      zostanie zawarta konkretna umowa określająca techniczne wymogi imprezy oraz
                      instytucje odpowiedzialne za ich realizację to wszystko powinno przebiegać
                      sprawnie i przyjemnie. Trzeba liczyć na konkretne efekty rozmów Prezesa PFC i
                      Pani Wiceprezydent albo pozostanie modlić się o zimę stulecia we wrześniu ;)

Na koniec jeszcze jedna sugestia:
                      Rozgrywanie MP w okresie letnim rzeczywiście nie jest najlepszym terminem, więc
                      może już teraz wypadałoby pomyśleć nad wstępnym kalendarzem imprez rangi MP w
                      przyszłym roku, żeby potencjalni organizatorzy mogli zgłaszać propozycje miejsc
                      oraz terminów do ich rozegrania...
                      • ccckhangoor Re: System rozgrywek, a nowy termin... 21.06.05, 18:14
                        > Odnośnie systemu rozgrywek bardzo ciekawy pomysł tuż po MP Mikstów przedstawił
                        > kolega "ccckhangoor". Jeśli byłby tak miły i przedstawił go raz jeszcze
                        > wszystkim, to myślę że byłaby szansa na wcielenie go w życie, bo wygląda to
                        > naprawdę rozsądnie.

Kolega khangoor dziękuje za nazwanie jego pomysłu "rozsądnym" i oczywiście
                        przedstawi go, jak tylko znajdzie go gdzieś w domowym backupie.

> Jedyny problem w tym, że ów terminarz był rozpisany na 8
                        > zespołów męskich i 8 damskich, a aktualnie wystąpi 8 męskich i 7 damskich więc
                        > system pań wymaga pewnej renowacji... :)

Nic nowego. Z Paniami to tak zwykle bywa, iż trzeba się nieźle pogimnastykować,
                        żeby były zadowolone i uśmiechnięte. ;)) No, ale każdy prawdziwy mężczyzna
                        powinien się do tego już przyzwyczaić. ;))
                        • hit_and_roll Re: System rozgrywek, a nowy termin... 21.06.05, 18:57
                          Khangoor w razie problemów z archiwum, służę duplikatem z moich zasobów ;)
                          • ccckhangoor Re: System rozgrywek, a nowy termin... 21.06.05, 23:05
                            hit_and_roll napisał:
                            > Khangoor w razie problemów z archiwum, służę duplikatem z moich zasobów ;)

Dzięki H&R, ale udało mi się wygrzebać na dysku ten dokument. Widać zanim mnie
                            pozbawiono dostępu do systemu w starej firmie udało mi się niejedno zgrać ;]
                            (sam jeszcze pewnie nie wiem jak dużo, a mój szef jakby wiedział to już by
                            pewnie osiwiał), ale ad rem...
                            www.city-curling.pl/misc/propozycja_katowice.html - tutaj propozycja
                            rozgrywek. dalsza dyskusja mile widziana, a zwłaszcza propozycje rozgrywek
                            kobiet. Sądzę, iż aktywny na tym forum Cocktail sypnie zaraz co najmniej kilkoma
                            pomysłami.
                            Pozdrawiam,
                      • kasia_mcc Re: System rozgrywek, a nowy termin... 21.06.05, 18:21
                        moje skromne zdanie...
                        - termin Mistrzostw powinien zostać bez zmian- dużo ludzi wstępnie pozałatwiało
                        urlopy, porezygnowało z innych propzycji wakacyjnych, zarezerwowało bilety itp,
                        itd. Argumenty hit_and_rolla są istotne (to oni w końcu trudzą się, wylewają
                        siódme poty:).
                        - system rozgrywek...zróbmy tak, aby wyłonić naprawdę najlepszą drużynę. I nie
                        chodzi tutaj tylko o drużynę najlepszą taktycznie, najbardziej precyzyjną, ale
                        też najlepiej przygotowaną kondycyjnie. I dlatego jestem gotowa grać 3 mecze
                        dziennie, o ile taka zostanie podjęta taka decyzja.
                        • takeouter Re: System rozgrywek, a nowy termin... 21.06.05, 18:24
                          Kasiu zgadzam sie z toba w 100% :)
                          • karolajna-cocktail Re: System rozgrywek, a nowy termin... 21.06.05, 22:42
                            Ja się nie do końca zgadzam, bowiem tym razem podobno mamy grać mecze 10-cio
                            endowe tj. po 150 min każdy. A jak dla mnie gra w curling ma być przede
                            wszystkim przyjemnością! Nie sądzę, żeby nawet osoby w najlepszej formie po 7.5
                            godz. gry w ciągu dnia (nie licząc rozgrzewek) miały ochotę na wieczorną imprezę.

I jeszcze jedno - curling to gra, która w założeniu ma wyłonić drużynę o
                            najlepszej taktyce i największej precyzji. Dla najlepszych kondycyjnie polecam
                            maratony!

Pozdrawiam
                            • hit_and_roll Re: System rozgrywek, a nowy termin... 21.06.05, 23:37
                              He he jakby tylko maratończycy decydowali o sukcesie to w finale na pewno
                              zagrali by Andrzej S. i Damian H. :) Mnie się ta opcja nawet trochę podoba ;)))

Pozdrowienia dla maratończyków :)
                              • ccckb trzy mecze - legenda 22.06.05, 09:58
                                Te trzy mecze dziennie powoli stają się legendą. Mówi sie o nich przed każdymi
                                MP. Ale moje pytanie jest takie PO CO GRAĆ TRZY MECZE DZIENNIE? Ja rozumiem, że
                                ktoś może; że jak musi to zagra (ja też jak będę musiała to zagram!)itp. Ale
                                może po prostu sa tacy co chcą!
                                Ja nadal uważam, że jest to wysysanie całego funu z curlingu - przy trzech
                                meczach dziennie ja bede zmuszona zrezygnować z imprezy :-(, niestety też nie
                                bedzie mi dane zainteresować sie wynikami panów itp. Więc PO CO TAK?
                                Zorganizowanie systemu rozgrywek dla 7/8 drużym przy sześciu meczach dziennie,
                                to łatwe zadanie. Ale może my po prostu szukamy komplikacji ;-)))
                              • ccckb Re: System rozgrywek, a nowy termin... 22.06.05, 10:04
                                A co do nowego terminu... Niech będzie jakikolwiek termin! Byle na 100%

I ja tez jestem za maratończykami!!! :-) Może w tej sytuacji zrezygnujmy z MP ;-
                                ), bedzie łatwiej, taniej i obejdzie sie bez urlopów ;-)))) A czy któras z Pań
                                biega??? A może tu będa inne kryteria. Np. siatkówka - juz mam kandydatkę na
                                MP. Kasiu W. co Ty na to????
                                • kasia_mcc Re: System rozgrywek, a nowy termin... 22.06.05, 10:15
                                  Zeby nie było, Krysiu.
                                  Następnego dnia po Mistrzostwach Polski jadę na obóz siatkarski przygotowywać
                                  się do kolejnych mistrzostw :) A poza tym sa całe wakacje na ćwiczenie
                                  maratonów (jakichkolwiek;)
                            • kasia_cocktail Re: System rozgrywek, a nowy termin... 22.06.05, 10:01
                              Zgadzam się z Karoliną,
                              że curling to gra precyzyjna i strategiczna!!! ZWANA SZACHAMI NA LODZIE, a nie,
                              jak proponuje koleżanka Kasia z mcc, którą serdecznie pozdrawaiam,
                              wytrzymałaościowa.
                              Powtarzając na Pawłem Burlewiczem: to sport w którym wszyscy mają równe szanse
                              i mali i duzi, i grubi i chudzi, i kobiety i mężczyżni itd. itp.

Drugim Korzeniowskim to ja zostać nie planuję, a i podnoszenie ciężarów nie
                              leży w mojej naturze.

Kanadyjscy emeryci, który nadla grają w curling również nie wyglądają na takich
                              co grają, bo są silni, czy wytrzymali. Oni kochają tę grę!

Jakby ktoś widział zespół "GoldenGirls" na Austrian Open 2005, z którym moja
                              drużyna miała przyjemność grać... Starsze panie + jeden starszy pan = nie
                              silni, nie wytrzymali, mało giętcy, ale precyzyjni i doskonali strategicznie.
                              Zawodnicy bardzo doświadczeni. O ile dobrze pamiętam zajęli drugie, czy trzecie
                              miejsce w turnieju!! Być może jakby były zawody w bieganiu dookoła hali
                              curlingowej byłybyśmy wyżej od nich ;)

Jeszcze jedna sprawa konkretnie do w/w Pawła B., co to znaczy:
                              "Konkretna propozycja będąca efektem konsultacji z paroma osobami zostanie
                              przedstawiona przeze mnie za 2-3 dni".
                              Kto to są te wybrane osoby?? Czym należy sobie zasłużyć żeby znaleźć się w tych
                              paru osobach? Bardzo to jakieś tajemnicze, a jak nie wiadomo o co chodzi to
                              chodzi.... no właśnie o co??

Pozdrawiam :)
                              • kasia_mcc Re: System rozgrywek, a nowy termin... 22.06.05, 10:31
                                słuchajcie...wdarło się małe nieporozumienie. Kondycja...Miałam na myśli
                                przygotowanie fizyczne...Owszem, ktoś może mieć słabą kondycję, jak ci emeryci,
                                o których mówiła Kasia (pozdrowionka), ale wystarczającą do gry w curling. Ja
                                wcale nie mówię, ze powiniśmy nagle codziennie ćwiczyć pół dnia, jakieś biegi i
                                inne takie tam. Ale do każdego sportu właściwie potrzebne jest jakieś
                                przygotowanie. I pewnie ci co strzelają z łuku, też się przygotowują, żeby im
                                ręka nie drżała w trakcie i nie odpadła po pierwszym strzelaniu (a jeszcze
                                lepiej na drugi dzień, jak pojawiaja sie zakwasy i nie można sie w ogóle
                                ruszyć).
                                A pozatym w przeciwieństwie do szachów, w curlingu się ruszamy, niektórzy w
                                jednym meczu pokonuja odległości rzędu 1 kilometra (tak, tak)...

Chodzi o to, zeby system rozgrywek tak dobrany, aby wyłonić naprawdę najlepszą
                                drużynę!!!
      • kasia_cocktail Pomysł khangoora 22.06.05, 10:23
        Wątek nam się rozkręca, jak widzę :))

System zaproponowany przez khangoora jest b. dobry!
        Jestem za!
        Gratuluję pomysłu!
        • slawek_deron Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 11:00
          Witam wszystkich,
          Pomysł Khangoora jest rzeczywiście bardzo dobry i według mnie bardzo
          sprawiedliwy. Pewnie co niektórzy lubiący uszcześliwiać innych, się ze mną nie
          zgodzą, ale chciałbym zwrócić uwagę na jedną, nie dwie jego zalety.
          Po pierwsze system Wojtka "wynagradza" drużynę, która zajęła pierwsze miejsce w
          grupie, a to chyba dobrze i mam nadzieję że nie ma potrzeby tego nikomu
          udawadniać....
          Po drugie nie musimy grać trzech spotkń w ciągu jednego dnia. Zgadzam się ze
          stwierdzeniami że curling to nie zapasy albo maraton, liczy się głowa a nie
          bicepsy.
          Czytałem Wasze wypowiedzi na forum i chciałbym zapytać - kto z osób które chcą
          trzech meczy dziennie (czy też meczów - Krysiu ratunkuuuu!!!) grał kiedykolwiek
          trzy mecze i to po 10 endów - KTO ?
          Kto w ogóle z Was grał mecze po 10 endów - te 2 dodatkowe endy to wbrew pozorom
          nie tak mało.
          I żeby sprawa była jasna, nie mam na myśli jakiegoś tam treningu tylko
          rzeczywisty występ na zawodach? Śmiem twierdzić że nie te osoby które tak się
          zachwycają trzema meczami po 10 endów!! Jeżeli w czeskej lidze gra się po 10
          endów to w Polsce są chyba tylko 3 takie zespoły, jeżeli nie to pewnie tylko
          dwa.
          W zeszłym roku w Krynicy graliśmy po trzy mecze dziennie i chyba zawsze po 7
          endów ze względu na brak czasu. Pod koniec drugiego dnia mieliśmy już DOŚĆ,
          serdecznie dość.
          Może zabrzmi to dla niektórych przykro, ale osoby żądające trzech meczy
          dziennie po 10 endów każdy nie mają zielonego pojęcia co to oznacza.

A zatem apeluję do osób które układają plan rozgrywek, Wojtek dał wam go na
          tacy, nie próbujcie na nowo wynaleźć koła, skorzystajcie z jego pomysłu. Choć
          raz nie próbujecie poprawić czegoś co jest dobre.
          hmm... to zabrzmiało jak apel do polityków, ale niestety pasuje do więksozści
          Polaków.
          Pewnie znowu narobiłem sobie wrogów ale.....

Pozdrawiam,
          Sławek Deroń
          • pntb1 Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 11:19
            Kilka spraw:
            1. Mam dość niesmacznych sugestii ososbowych. Pisząc "kilka osób w sprawie
            konsultacji" mam na myśli przede wszystkim Arka Detynieckiego. To on pomagał mi
            układać pomysł na rozgrywki w dwu poprzednich przypadkach i o ile się nie mylę,
            raczej nie było większych zastrzeżeń. Wysłuchałem też Wojtka Augustyniaka, który
            będzie sędzią mistrzostw oraz nadstawiałem ucha na uwagi członków Zarządu i
            wszystkich, którzy wypowiadali się w tej sprawie.
            2. System rozgrywek powinien łączyć dwie sprzeczne rzeczy - sprawiedliwość
            (czyli jak najwięcej meczów) i wykonalność (czyli jak najmniej meczów). Dlatego
            wymyślenie dobrego oznacza połączenie tych dwóch sprzecznych tendencji.
            3. Mistrzostwa Polski to nie turniej towarzyski, więc fun, aczkolwiek wskazany,
            konieczny nawet, jest obecny, ale zejść musi na dalszy plan. W dodatku jest to
            turniej sportowy dla zawodników w kwiecie wieku, a nie dla emerytów. A minimum
            sprawności fizycznej jest potrzebne, bo inaczej zwycięski zespół nie będzie w
            stanie zagrać w mistrzostwach Europy. Tam każdy mecz trwa 10 endów, a nikt nie
            zagwarantuje Wam, że nie będzie trzech jednego dnia. Czeka to choćby naszą
            drużynę mikstową w najbliższych mistrzostwach w Andorze. Co nie znaczy, że
            tworząc system nie będę się starał unikać konieczności grania trzech spotkań
            dziennie.
            4. Propozycja Wojtka jest ciekawa, ale moja będzie inna.
            • kasia_cocktail Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 11:35
              Świetnie Pawle, że Twoja propozycja będzie inna, ale czy będzie wybór między
              propozycjami, czy jak Ty zadecydujesz tak będzie(?)
              • pntb1 Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 12:52
                > Świetnie Pawle, że Twoja propozycja będzie inna, ale czy będzie wybór między
                > propozycjami, czy jak Ty zadecydujesz tak będzie(?)
                Wydawało mi się oczywiste, że o takich sprawach decyduje Zarząd PFC! Ja tylko
                przygotowuję propozycje. Moja zresztą jest w pewnym sensie rozwinięciem sposobu
                myślenia Wojtka, choć jest dużo bardziej skomplikowana. Dlatego jeszcze wymaga
                dopracowania.
                Paweł
                • karolajna-cocktail Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 13:42
                  To ja mam jeszcze inną propozycję. Po co układać jakieś skomplikowane systemy
                  rozgrywek. Może zagramy po prostu każdy z każdym przynajmniej w przypadku Pań
                  (będzie to 6 meczy na 3 dni)? To z pewnością baaardzo sprawiedliwe i całkiem
                  realne rozwiąznie. Do tego znika problem podzielenia 7 drużyn na 2 grupy,
                  losowania, ewentualnego rozstawienia, etc. Apeluję do zarządu PFC, aby również
                  rozważył takie rozwiązanie.
                • ccckhangoor Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 14:07
                  eh, jeśli to pomysł z podziałem na grupy "dolną" i "górną" (IA, IIA, IB, IIB)
                  oraz (IIIA, IVA, IIIB, IVB) i późniejszy page play-off pomiędzy (IIF - IIIF)
                  (gdzie F oznacza grupę finałową) to wydaje mi się, że nie ma szans na dwa mecze
                  dziennie.
                  Ewentualnie w takim rozwiązaniu, choć nie wiem czy jest to dopuszczalne
                  przepisami, rozegrać mecze w podstawowych grupach jednego dnia, ALE ośmioendowe!
                  a dopiero od grupy finałowej wzwyż grać 10 endowe.
        • karolajna-cocktail Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 13:17
          Tak sobie siedzę i liczę - spotkanie 10 endów = 150 min. + rozgrzewka i czas na
          przygotowanie lodu (30 min.) to daje 180 minut (czyli 3 godziny) na rozegranie 1
          meczu. Przy trzech meczach dziennie 9 godzin, uwzględniając że grają panie i
          panowie daje nam to 18 godzin w ciągu doby. Rozgrywki od 7 do 23 stają się coraz
          bardziej realne.
          Pozdrawiam i idę pobiegać
          Karolina
        • kasia_cocktail Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 13:50
          A ja chcę grać systemem khangoora!!! i to też proszę wziąć pod uwagę, dziękuję.

Buziaki dla Wszystkich.
          Kasia
          • kasia_mcc Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 16:12
            żeby nie było...ja też wolę grać dwa spotkania dziennie.
            Ale jak będzie decyzja 3 dziennie to i z taką będę musiała się pogodzić.

Ecce vita est.
            • ccckb Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 16:53
              Ja też, ja też!!!
              System Wojtka jest świetny i sprawiedliwy, plus dwa mecze dziennie z drobnymi
              wyjątkami... :-))))
              • marianna.das Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 20:05
                Rozumiem system Wojtka w odniesieniu do rozgrywek męskich, ale nie wydaje mi się dobry w odniesieniu do kobiet. Wyjaśnijcie mi więc dziewczyny jak chcecie zachować sprawiedliwość i równość szans w przypadku gdy jedna grupa liczy 4 a druga 3 drużyny?? W tej sytuacji wydaje mi się, że ta ilość meczów ewidentnie premiujej drużyny z mniej licznej grupy.
                • ccckhangoor Re: Pomysł khangoora 22.06.05, 21:00
                  to może ja tylko przypomnę, iż pomysł ten opiera się na niewypowiedzianym
                  założeniu, iż gra 8 drużyn. jeśli ten warunek nie jest spełniony to i cały
                  system szlag trafia.
                  oczywistym jest fakt, iż nie da się go wprost zastosować do tegorocznych
                  rozgrywek kobiet. sorry, no bonus.
                  • marianna.das Re: Pomysł khangoora 23.06.05, 12:23
                    Ja to rozumiem i dlatego zapytuje w jaki sposob Krysia i Kasia chca nim grac??
                    • ccckb Re: Pomysł khangoora 24.06.05, 11:14
                      Ależ system Pawła też premiuje grupę mniej liczną. Nie ma wyjścia, każdy system
                      będzie ją premiował, z wyjątkiem systemu, gdzie każda druzyna zagra z każdą. :-)

A tak na marginesie, "wycieczki osobiste" może rzeczywiście pomińmy! :-)
                      Jasne jest:
                      że o systemie zadecyduje Zarząd
                      że system rozgrywek przygotuje Wydział Szkolenia
                      i że Curlerzy trochę sobie pomarudza na Forum (to leży w polskiej naturze ;-) a
                      i tak zagrają w systemie obowiązującym :-))))))

Ale myślę, że miło, że mamy taka możliwość! Że każdy może mieć pomysł i własne
                      zdanie! Dzieki za to i dzieki Pawle, że dzielisz sie z nami pomysłami,
                      wiadomościami, decyzjami. Bo przecież właśnie z braku komunikacji i braku
                      przepływu informacji wynika większość niedomówień czy nieporozumień w naszym
                      curlingowym świecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka