Gość: prawda pieknie napisany artykuł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:23 az mi sie łezka w oku kreci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic i gdzie jestescie skur*ysyny? IP: *.intra. / *.news.vogel.pl 29.07.05, 09:23 ktorzy po brazowym medalu wieszaliscie na niej psy? Gdzie jestescie? Chetnie bym kazdemu z was te prymitywne ryje obil... I rada na koniec: osiagnijcie cos sami cieniasy i dopiero wtedy krytykujcie innych, gowniarze... kibic Odpowiedz Link Zgłoś
yeti Re: Sonda 29.07.05, 09:30 Co to za sonda? Czy uwielbiacz Otylię?? CO TO K.U.R.W.A JEST?! czy ja czytam ONET.PL czy GAZETĘ.PL Robicie się coraz gorsi i dziecinni oraz przyciągacie coraz bardziej tępych internautów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maurycy Re: i gdzie jestescie skur*ysyny? IP: *.acn.waw.pl 29.07.05, 09:39 Poziom agresji i cynizmu : 4 gorniki i 2 cimoszewicze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic zgadza sie... IP: *.intra. / *.news.vogel.pl 29.07.05, 09:56 masz racje ponioslo mnie... sorry ale jak czytalem pare dni temu te krytyczne posty, to mi sie gorzej robilo u nas wszyscy tylko sie czepiac umieja podobnie bylo i jest z Małyszem wygrywał to był prawie jak Bóg przestał wygrywac to kazdy debil czuł sie w obowiazku na niego pluc nigdy tego nie zrozumiem w Argentynie Diego wciaz jest szanowany, choc narobił w zyciu głupot i wpadł w narkotyki pamieta się jego wspaniale mecze tymczasem w Polsce kazdy matoł czeka tylko, zeby komus innemu powinęła się noga wtedy moze z wielka satysfakcją napisac: "skonczyles sie", "jestes cieniasem jak ja" itp... załosny ten nasz naród, doprawdy! szukac dowartosciowania w czyims niepowodzeniu... załamka... ---------- Pani Otylio, gratulacje i DZIEKI! kibic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y.y Re: i gdzie jestescie skur*ysyny? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.05, 10:52 Ale poziom trafności: 10/10 balcerowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iksrobaz Brawo OTI IP: *.perspektywa.com.pl 29.07.05, 09:36 Nasza dziołszka z Rudy pokazała, że walczy się do końca. Brawo OTI. Teraz znów Stania Cię będzie witał na Mosirze. Ale niech ma. Ważne, że osiągnęłaś sukces i podtrzymujesz dobrą passę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Brawo OTI IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 09:48 I niech ta " DZIOLSZKA " nie zapomina , ze reprezentuje Ziemie i Narod Slaski .Bo ze Slaskiem to historycznie rzecz biorac bywalo roznie, raz nalezal do Czechow , raz krotko do Polakow , potem bardzo dlugo do Dojczow , obecnie znowu do Polakow. Zawsze mieli jakiegos obcego pana. Dlatego Oti , nie zapomiaj z jakiej krainy pochodzisz i jaka krew w twoich zylach plynie.Slaska krew .Niedlugo bedziesz mogla sie do tego przyznac na glos, bez bojazni , ze cie jakis polski ultranacjonalista bedzie czyms przesladowal. Jest Slask takiej mniej wiecej wielkosci jak Luxemburg i tez moglby tak oplywac w dostatki, gakby ciagle wszystkiego , przez lata nie wysysala ta nienasycona RESZTA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic proponuje szybką wizyte u psychiatry IP: *.intra. / *.news.vogel.pl 29.07.05, 09:58 to że "godocie" mieszanina polskiego i niemieckiego nie robi z was odrebnego narodu :-) narody maja historie.. krolow, wodzów... odrebne jezyki... tradycje itp... :-) narodem są np. Romowie...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re:KIBIC, proponuje szybką wizyte u psychiatry IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 10:13 Ja akurat ani ze Slazakami ani tez z Polakami nie mam NIC wspolnego. Romowie akutat poprzez swoj tryb zycia mogli zachowac swoja odrebnosc tak wyraziscie. Slazacy natomiast caly czas byli to przez jednych to przez drugich polonizowani albo germanizowani. Teraz powoli tworzy sie szansa do wolnegookreslenia przez nich swojej odrebnosci. Tak samo np . Baskowie od lat walcza o swoja NIEZALEZNOSC narodowa. Jak myslisz , dlaczego przed wojna posiadal Slask tak daleko posunieta autonomie panstwowo - narodowa.Ato dopiero mial byc poczatek.Teraz musza Slazycy walczyc z pozostalosciami komuchowatego myslenia tzw . Kresowiakow , ktorzy de facto rzadza od dziesiecioleci w Polsce.Te cale masy z zachodnio - polnocnej Polsk to wszystko potomkowie tych kresowych przesiedlencow, ktorym zawsze sie marzyla mocarstwowa Polska.Byli do tego przyzwyczajeni uciskajac Ukraincow, Bialorusinow oraz Litwinow na bylych Kresach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic ??? IP: *.intra. / *.news.vogel.pl 29.07.05, 10:24 "Ja akurat ani ze Slazakami ani tez z Polakami nie mam NIC wspolnego." A jezyk, w ktorym to piszesz to tez... "nic wspolnego"? Powtarzam: naród to odrebny język (Baskowie go maja), tradycja, historia... Podaj mi slazacki lubslaski odpowiednik Mieszka I... nazwisko jakiegos załozyciela kraju, narodu Slazakow Fakt, ze istnieje gwara slaska nie czyni z mieszkancow Katowic odrebnego narodu:-) Slazacy sa dla mnie takim samym narodem jak np. mieszkancy swietokrzyskiego:-) Tam tez mowią gwarą... pochodze stamtad to wiem kibic ps. na koniec powiem Ci ze te separatystyczne dązenia niektorych Slazaków to szczyt debilstwa... Gornictwo sie konczy... z czego oni zamierzaja zyc? Wyobraz sobie panstwo Slask... 5 mln obywateli z czego 4.5 mln bez pracy bardzo kurde mądre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 10:45 Kibic! Akurat znajomosc danego jezyka nie swiadczy o NICZYM innym , jak tylko o fakcie , ze go znasz.Ja np. znam rownie dobrze jak polski jeszcze inny a calkiem poprawnie trzeci. Czy Kanadyjczyk mowiacy po francusku od razu musi byc FRANCUZEM ? Albo Hindus uzywajacy angielskiego - Anglikiem? Albo Ukrainiec mowiacy po rosyjsku-Rosjaninem? To ty tak bys chcial , zeby Slazacy sie nie obudzili.Ale na szczescie nie ty bedziesz o tym decydowal o ukonstytuuowaniu sie tego narodu , lecz oni sami.I nie martw sie o ich przyszlosc.Moze jeszcze wtedy wystawia Polsce rachunek za te 50 lat wykorzystywania gospodarczego.Moze wreszcie Warszawa odda tym ludziom dlug , pobrany gwaltem na jej tzw. odbudowe. A tym czarodziejskim zakleciem na zrealizowanie tych marzen jest STRASBURG panowie POLAKI. Faktem jest , ze juz wiecej Slazakow ta reszta Polski nie wezmie za morde , jak to dotychczas czynila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic no jak grochem w sciane... IP: *.intra. / *.news.vogel.pl 29.07.05, 11:57 piszesz po polsku zbyt dobrze, zeby nie byc Polakiem (przynajmniej z pochodzenia) a ze sie tego wstydzisz i wolisz byc np. Niemcem.. hmm nie moja to sprawa W Kanadzie sa dwa jezyki urzedowe jak byc moze wiesz... Polskim biegle wladaja wlasciwie tylko Polacy:-) bo jakos nie moge sobie wyobrazic np. Anglikow uczacych sie polskiego... bo po co? --- osłabiacie mnie, wy ekspolaczkowie myjacy kible w reichu, ale wywyzszajacy sie i szkalujacy Polske to naprawde smutne jesli wam tu tak zle to prosze bardzo wyjedzcie, ale przestancie bredzic na forach o wyzszosci Niemiec itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: no jak grochem w sciane... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 12:18 Fakt , kibic , ze to wam nie wchodzi do waszych polskich lbow. Ja sie naprawde urodzilem Wluxemburgu i takie mam obywatelstwo.Po waszemu nauczyla mnie podstaw moja matka , Niemka , a podszlifowala moja dziewucha , Polka.Fakt , ze ona was nie lubi , i troche mi sie z tego ostalo, ale dopiero po glebszym poznaniu waszej historii jako narodu." Piszesz po polsku zbyt dobrze"- dlaczego w miom miasteczku nikt mojej dziewusze nie mowi "mowisz po niemiecku zbyt dobrze , by byc Polka", choc znajomi i sasiedzi doskonale wiedza ,jakiej jest narodowosci.Tak ze reszta twojego postu , dla mnie przynajmniej ,jest bezzasadna. A swoja droga znam za granica , u Dojczow ludzi z Polski , ktorzy nie myjac kiblow maja sie o wiele lepiej niz wczesniej u was. Ja mysle , ze ich wqurvienie na was i wasze panstwo bierze sie stad , ze przymusowy wieloletni pobyt wsrod was pozbawil ich szansy na inne , lepsze zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: no jak grochem w sciane... IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 12:30 Trudno mi uwierzyć w twoją "wyuczoną' polszczyznę. Zbyt wiele uzywasz określeń żargonowych żebym mógł chocby pomysleć, że w polskim nie siedzisz od lat. Oczywiscie, że są dwie strony tego samego medalu. Są ludzie, którym się tam powdzi lepiej, jak równiez tacy których status po wyjezdzie znacznie się obnizył. Co zaś do demonstrowania wyższości; to oczywiste, że kazdy będzie bronił wyborów zyciowych, których kiedyś dokonał. Zauważyłem jednak jedną małą prawidłowość: im gorzej się powodzi temu, który wyjechał, tym bardziej krzyczy o wyzszości Niemiec nad Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: no jak grochem w sciane... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 12:59 Masz Sceptyku problem z ta rwoja wiara - niewiara. Moze ci to cos pomoze ; przeczytalem , towarzyszac mojej dziewusze MNOGOS waszej literatury.Jako przyklad np . wasz caly Teodor Parnicki.A pisze ten czlowiek naprawde skomplikowanym jezykiem.Ale juz uciekam.Wünsche dir ein schönes Wochenende. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Polacy są uprzejmi, kiedy twierdzą, IP: *.orion.pl 29.07.05, 17:22 że piszesz po polsku "zbyt dobrze". Niemcy uprzejmi nie są. Chyba, że ze strachu, ale widać nie boją się twojej dziewuchy. I to cała różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re:KIBIC, proponuje szybką wizyte u psychiatry IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 10:36 Komuchowatego myślenia mówisz? Zastanwiam się jakie myslenie Ty prezentujesz? Słowa niemal żywcem wyjęte ze stalinowskiego filmu propagandowego. Zgadzam się, że Ślązacy powinni mieć pełne prawo do demonstrowania swojej odrębności kulturowej tak jak każda inna mniejszość. Nie sadzę jednak, że cos takiego jak autonomia Ślaska ma racje bytu. Nie pamiętam też żadnych śląskich dążeń niepodległościowych w historii. Tak czy owak proponowałbym się cieszyć z 2 złotych medali i przy tej okazji się pojednać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur [...] IP: *.80.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 29.07.05, 10:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Jaki tam z was narod ?!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 10:46 Fakt, Ślązacy w historii bardzo często zmieniali orientację ze względu na sytuację ekonomiczną, tolerancję religijną czy ustrój polityczny. Uważam jednak, ze maja prawo do demonstrowania swojej odrębności. Ideałem byłoby, gdyby potrafili egzystować w Polsce tak jak niektóre nacje w Niemczech, które owszem demonstrują swoją odrebnośc, ale do głowy im nie przyjdzie wychodzić republiki federalnej. Tak czy owak: nadal proponuje "pojednanie nad medalami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Jaki tam z was narod ?!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 10:51 No Sceptyku, podlozyles mi sie tutaj. Ide o KAZDY zaklad , ze Slazakom dzisiaj juz na pewno zadne powstania nie sa w glowie a juz na pewno nie chcieliby opuszczac federalnych struktur BRD, gdyby tylko jakims cudem sie w niej znalezli. Pewnie bardzo duzo ludzi w Polsce , w tym przypadku , zaczeloby sprawdzac swoje metryki urodzenia pod katem przynaleznosci do narodu Slaskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk I tu masz rację Schujo IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 10:58 Nie ma co do tego wątpliwości. Sytuacja ekonomiczna mówi to co mówi i póki nie pojawi się jakas nowa inkwizycja lub inny Adolf pewnie takie własnie będa niestety dążenia ślązaków.Powiedziałe s głosno coś, czego ja nie chciałem mówić ze wzgledu na (źle chyba pojętą) poprawnośc polityczną. Sam się obawiam że Niepodległa Republika Ślaska po niespełna roku byłaby częścią, jak to ładnie nazwałeś BRD jako kolejny kraj związkowy. Mam jednak nadzieję, że się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: I tu masz rację Schujo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 11:14 A gdybys sie nie mylil?Nie uwzasz , ze dla tych ludzi byloby tak lepiej .ZYLIBY GODNIEJ i w dostatku. Dosyc im przez lata namacono w glowach parolami NACJONALISTYCZNYMI.Niechby wreszcie w spokoju zyli i pracowali.Wcale do tego nie jest ZADEN hymn panstwowy potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: I tu masz rację Schujo IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 11:25 Tak Schujo. Godnie i w dostatku byłoby dla nich lepiej. Tak samo jak dla Ciebie, dla mnie i każdego innego człowieka. Szacunku u innych i dobrobytu nie buduje sie jednak skacząc z kwiatka na kwiatek. Tolerancja religijna w Polsce - zostajemy w Polsce, dobrobyt w Niemczech - przenosimy sie do Niemiec. Jak krótkie nogi to ma, pokazała już nie raz historia. Oczywiście nie można obarczac winą za prześladowania, narodów które własnie w ten sposób postepowały. Nalezy potępiac ich prześladowców. Pytanie jednak pozostaje aktualne: Dlaczego własnie na tych narodach się to sukpiło? Myślę, że i ślazacy i inne nacje rozumieją to bardzo dobrze i gdyby doszło do takiego wyboru, to co pisałem w poprzednim poście okaze się jednak pomyłką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur PRZECIEZ OD CZASOW BISMARCKA... IP: *.80.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 29.07.05, 11:27 spiewacie pokracznym jezykiem,ze 'dojczlandu' wam potrzeba.Po co wam nowy hymn ? Naucz sie dobrze szwargotac po niemiecku, a polski zapomnij, tak bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y.y Re: Brawo OTI IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.05, 11:04 Oj Schuja, on Ci się podłożył, a Ty żeś się wyłożył, bo żeś trzepnął bzdurę po prostu. Ślązacy nie spełniają w żadnym wypadku kryteriów narodu, nie posiadają ani własnego języka (sorka, gwara to za mało), ani własnej odrębnej kultury (niestety, ale do takich Kaszubów to Ślązakom daleko...), nie mają odrębnej religii w sensie kościoła instytuacjonalnego, a to także często bywa wyróżnikiem... Czuć się możesz kim sobie chcesz szefie, niemniej opowiadasz dyrdymały na zasadzie "chciejstwa": "skoro ja tak uważam, to to jest prawda". Sorry szefie, Ślunsk narodem nie był, nie jest, wątpię czy zresztą będzie, bo badania pokazują, że tych, którzy czują się ślązakami ślązakami jest na Śląsku ledwie kilka procent ogółu. I lepiej nie pisz już podobnych, niebezpiecznych rzeczy Schuja, bo manipulujesz i siejesz. Nagle to Śląsk jest niby pod jarzmem czyimś, nagle to Polacy to "panowie"... Sorry szefie, ale cisną mi się mocne słowa jak czytam podobne głupoty i kalumnie. A Otylia dziołchą to jest Polski i narodu Polskiego Schuja. I reprezentuje Polskę, a nie Śląsk i grają jej hymn Polski, a nie Śląska. I nosi biało- czerwony czepek, a nie żołto czarny czy jakie tam są kolory regionalne. Tak gwoli ścisłości, bo chyba znowu Ci się chciejstwo włączyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Brawo OTI, slonska dziolcho. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 11:33 y.y. Wiadomo , ze w CHWILI OBECNEJ, wskutek intensywnych , 50-letnich zabiegow polonizacyjnych ( podobnie jak podczas poprzednich germanizacyjnych), udalo sie wladzom polskim poprzez emigracje ekonomiczna czesci Slazakow do BRD a takze i przede wszystkim poprzez polonizacje Slaska przez elementy naplywowe ze wschodniej,kresowej oraz centralnej Polski doprowadzic do ogromnego rozwodnienia elementu czysto slaskiego.I nie pisz , ze nie bylo odrebnej, czystej i oryginalnej kultury slaskiej , bo teraz ty sie nie tyle wykladasz co ROZKLADASZ. Dlaczego ma byc niebezpieczne to co pisze.Nauczylem sie , ze dla tego ,ktory ma cos do UKRYCIA , niebezpieczna jest P R A W D A. A to , jakby sie Oti okreslila z chwila uzyskania przez Slask autonomii albo innej formy pokazania odrebnosci slaskiej, zostaw juz lepiej samej Slazaczce, Otylii Jedrzejczak. Czasy zamordyzmu sie skonczyly. Wolnosc i tolerancja jest wtedy , gdy ja uznajesz u innych . Banal , ale prawdziwy, panie Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Brawo OTI, slonska dziolcho. IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 11:39 Tak Schujo. Godnie i w dostatku byłoby dla nich lepiej. Tak samo jak dla Ciebie, dla mnie i każdego innego człowieka. Szacunku u innych i dobrobytu nie buduje sie jednak skacząc z kwiatka na kwiatek. Tolerancja religijna w Polsce - zostajemy w Polsce, dobrobyt w Niemczech - przenosimy sie do Niemiec. Jak krótkie nogi to ma, pokazała już nie raz historia. Oczywiście nie można obarczac winą za prześladowania, narodów które własnie w ten sposób postepowały. Nalezy potępiac ich prześladowców. Pytanie jednak pozostaje aktualne: Dlaczego własnie na tych narodach się to sukpiło? Myślę, że i ślazacy i inne nacje rozumieją to bardzo dobrze i gdyby doszło do takiego wyboru, to co pisałem w poprzednim poście okaze się jednak pomyłką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Przymusowa polonizacja? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 11:55 Też uważam, że społecznośc ślaska była przymusowo polonizowana. Bezlitosnie tępiono posługiwanie się gwarą śląską (lub jak kto woli, językiem śląskim). Widziałem w tym czasie dziesiatki protestów Slązaków domagających się wprowadzeni śląskiego szkolnictwa. Innym objawem przymusowej polonizacji było to, ze Górnik Zabrze (teraz swietnie sobie przecież radzący) był mistrzm Polski tylko 14 razy (daję głowę, ze należało mu się 15 tytułów). Objawem przymusowej polonizacji była tez propagowana w Barburkę piosenka "Karliku, Karliku" z której żdne polskie dziecko nie mogło się przecież dowiedziec, że kilof nazywa się po śląsku pyrlik i że ten język rózni się od polskiego. Tak, przyznam że ta przymusowa polonizacja urągała godności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Przymusowa polonizacja? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 12:48 Siejesz tania propagande ,Sceptyku. Mam znajomego w Dojczlandzie , Slazaka, starszego rocznika , ktory jeszcze za wczesnego PRL -u dostawal regularnie w szkole w dupcie , bo nie potrafil mowic "czysto po polsku", tak ze sobie oszczedz tych komunalow . Zegnam do poniedzialku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porter Re: Przymusowa polonizacja? IP: *.orion.pl 29.07.05, 14:32 Wcześniej Adolf załatwił przymusową germanizację, wraz z umożliwieniem odbycia zaszczytnej służby w obronie cywilizacji europejskiej w szeregach Wehrmachtu, więc na kilkadziesiąt lat. Na kilkadziesiąt lat Ślązakom starczyło. Zobaczymy, co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y.y Re: Brawo OTI, slonska dziolcho. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.05, 12:04 y.y. Wiadomo , ze w CHWILI OBECNEJ, wskutek intensywnych , 50-letnich zabiegow polonizacyjnych ( podobnie jak podczas poprzednich germanizacyjnych), udalo sie wladzom polskim poprzez emigracje ekonomiczna czesci Slazakow do BRD a takze i przede wszystkim poprzez polonizacje Slaska przez elementy naplywowe ze wschodniej,kresowej oraz centralnej Polski doprowadzic do ogromnego rozwodnienia elementu czysto slaskiego. >>>Ssiesz z Palca Schuja. W 1810 roku przeprowadzono badanie, które wykazało, że 8.61% ludzi na śląsku poczuwa się do narodowości śląskiej i żadnej innej. Podobne badanie przeprowadzono też np. w 1912 roku. Wykazało około 11.5%. Dzisiaj jest ich około 9 procent, wachnięcia prawie żadne, w granicach błedu statystycznego prawie przez 200 lat. A więc sorry stary, ale opowiadasz głupoty. Ja akurat prowadzę na ten temat badania od paru lat i raczej lepiej niż ty wiem o czym mówię, skoro jest to tematem mojego przewodu. Sorry Schuja, być i mieszkać tam nie znaczy wiedzieć. Z całym szacunkiem. I nie pisz , ze nie bylo odrebnej, czystej i oryginalnej kultury slaskiej , bo teraz ty sie nie tyle wykladasz co ROZKLADASZ. >>>Nie Schuja, nie rozkładam, przestań bredzić. Nie pokażesz mi innych niż regionalne zwyczajów, a już na pewno nie pokażesz mi elementów odrębnych i rozgraniczających kulturę regionalną od całościowej, bo ich nie ma. Kultura Śląska nie istnieje autonomicznie, istnieją na ten temat szczegółowe badania, które mam przyjemność znać szefie. I owszem, regionalnie bardzo ślicznie i godne pozazdroszczenia. Ale nie bardziej jest to kultura odrębna niż kultura górali.A jak powiedziałem, zwyczaje Ślązaków to mieszanka zwyczajó polskich i niemieckich oraz regionalne zwyczaje co do NIEKTÓRYCH rzeczy. Nie jest to odrębna, autonomiczna kultura nie mająca zazębienia gdzie indziej. Nie wiesz, nie pisz, bo ja choć slązakiem nie jestem, wiem na ten temat raczej więcej niż Ty po przeczytaniu o tym kilkuset książek i jeżdżeniu na Śląsk i obserwowaniu. Z całym szacunkiem. Dlaczego ma byc niebezpieczne to co pisze.Nauczylem sie , ze dla tego ,ktory ma cos do UKRYCIA , niebezpieczna jest P R A W D A. >>>Prawda jest taka, że Śląsk to region Polski, taki sam jak Mazowsze czy Pomorze lub Lubelszczyzna i nie widzę powodu aby traktować kogokolwiek z tamtąd inaczej niż kogokolwiek z innego regionu. Do ukrycia nic nie ma, ślązacy to w większości Polacy, w mniejszości Niemcy, a w najmniejszym stopniu Ci, którzy chcieliby Śląska jako Śląska. (Choć oczywiście to oni najwięcej opowiadają o tym;)P) Niebezpieczne jest Schuja, bo manipulujesz i kłamliwie przypisujesz komuś rolę Pana, a komuś innemu rolę poddanego. Tzn. po pierwsze to twierdzenie miałoby jakikolwiek sens gdyby istniał naród śląski (co nie ma racji bytu), po drugie chciał się wybijać na niepodległość (co również nie ma racji bytu) po trzecie próbujesz na siłe wmawiać, że ktoś tu kogo ciemięży (co jest zwykłym kłamstwem). Nie czuję się w niczym lepszy od Ciebie Schuja. Z całym szacunkiem. A to , jakby sie Oti okreslila z chwila uzyskania przez Slask autonomii albo innej formy pokazania odrebnosci slaskiej, zostaw juz lepiej samej Slazaczce, Otylii Jedrzejczak. Czasy zamordyzmu sie skonczyly. Wolnosc i tolerancja jest wtedy , gdy ja uznajesz u innych . Banal , ale prawdziwy, panie Polak. >>>Wiem jak się określa teraz, Polka Otylia pochodząca ze Ślaska. Mogłaby już teraz powiedzieć co innego, tak jak kilka procent Ślązaków, którym jakoś nie potrzeba autonomii, aby twierdzić że są tylko i wyłącznie Ślązakami. Ale jakoś tego nie robi. Banał byłby wtedy, gdyby to była prawda. A nie jest. Wolność i Tolerancja, proszę bardzo. Gdyby Ślązacy spełniali kryteria odrębnego narodu i w większości chcieli nim być, przyznałbym rację i patrzył jak wybijają się na niepodległość. Proszę bardzo, pokibicowałbym sam. Tyle że tak nie jest szefie, więc nie wiem o czym w ogóle mowa, bo jak mam dawać wolność i tolerować coś co nie istnieje? Z całym szacunkiem. Pzdr. y.y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Brawo OTI, slonska dziolcho. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 12:41 No y.y. Wygrales dzisiaj. Poddaje sie , bo opuszczam firme i wracam do domu , a tam nigdy nie wchodze na poskie strony netu. Wygrales na ilosc , zeby wszystko bylo jasne , nie na argumenty , bo ich tak naprawde ni przedstawiles .Siejesz propagande antyslaska, musze przyznac , doskonale zakamuflowana pozprami argumentow. NA PRZYKLAD: Podajesz dane liczbowe na temat wynikowbadan demograficznych przeprowadzonych w 1810 ROKU. PONAD DWA WIEKI TEMU. Przeciez WTEDY tzw lud wogole nie mial zadnego poczucia przynaleznosci narodowej . Lud dzielil sie na siebie i panow.A jakiej narodowosci byli panowie , bylo mu WURSZT. Jedno jest dla mnie tez jasne. Ty zyjesz z tego , ze probujesz udowadniac m. in. ze nie ma czegos takiego jak narod slaski. I tu cie rozumiem., nie gryzie sie karmiacej reki. Ale co z obiektywna prawda historyczna? Zjeszcze wiekszym szacunkiem. Zegnam do poniedzialku. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Brawo OTI, slonska dziolcho. 03.08.05, 02:51 No y.y. Wygrales dzisiaj. Poddaje sie , bo opuszczam firme i wracam do domu , a tam nigdy nie wchodze na poskie strony netu. Wygrales na ilosc , zeby wszystko bylo jasne , nie na argumenty , bo ich tak naprawde ni przedstawiles. >>>Starałem się, ciężko mi przytaczać tutaj więcej tekstu i danych, bo musiałbym się rozpisywać nie wiadomo jak, a w sumie forum jest do tego aby sobie porozmawiać, a nie po to aby prowadzić dziennik naukowy. Służę jednak danymi i bibliografią lektur jeżeli jesteś zainteresowany. Siejesz propagande antyslaska, musze przyznac , doskonale zakamuflowana pozprami argumentow. NA PRZYKLAD: Podajesz dane liczbowe na temat wynikowbadan demograficznych przeprowadzonych w 1810 ROKU. PONAD DWA WIEKI TEMU. Przeciez WTEDY tzw lud wogole nie mial zadnego poczucia przynaleznosci narodowej. Lud dzielil sie na siebie i panow. A jakiej narodowosci byli panowie , bylo mu WURSZT. >>>Schuja, zazwyczaj gniewam się jak ktoś mi wkłada w usta coś czego nie powiedziałem i na dodatek perfidnie manipuluje moimi wypowiedziami, ale że nie jesteś jakimś tam baranem-nastolatkiem, to spokojnie i rzeczowo: - nie wiem na czym opierasz cały czas twierdzenie, że jestem antyśląski i anty w ogóle. Pisałem już dosyć wyraźnie, nie czuję się w niczym lepszy od Ciebie czy kogokolwiek mieszkającego na Śląsku, nieważne czy czuje się Polakiem, Ślązakiem, Niemcem czy Arabem. Śląsk to region taki sam jak inne, nie zwykłem chować irracjonalnej nienawiści do kogoś, bo pochodzi skądś, sorry ale Twoje imputacje są tutaj nie na miejscu. Mam się za osobę normalną Schuja, liberalną i nieuprzedzoną. Mówienie mi, że sieję propagandę ponieważ piszę co uważam i co wiem jest dla mnie bardzo nieuczciwe. Dwa, mylisz trochę okresy historyczne. Nie będe sie kłócił, że byli panowie i poddani, tyle że kilkadziesiąt lat wcześniej. Początek XIX wieku to już kiljudziesięcioletnie krystalizowanie się stanu mieszczańskiego, a po drugie Schuja, świadomość narodowa bardzo mocno wykrystalizowała się pod koniec XVII wieku w czasach rozbiorów. Badanie zrobiono regionalnie i niezbyt profesjonalnie, bo czasy były inne i socjologia w kompletnych powijakach. Ale późniejsze interpretacje i doszczegółowienia pozwolily na wyciągnięcie dosyć dokładnych wniosków. Panów i poddanych to mieliśmy Schuja dużo wcześniej, nie w 1810 roku. Wtedy już szlachta/magnateria jak chcesz ją nazwać nie miała tej sily co jeszcze 100 lat wcześniej. Jedno jest dla mnie tez jasne. Ty zyjesz z tego , ze probujesz udowadniac m. in. ze nie ma czegos takiego jak narod slaski. >>>Ja z tego nie żyję Schuja, ja to studiuję. Żyję z czegoś zupełnie innego, a na Uniwersytecie zdobywam wiedzę. I nikomu nic nie próbuję udowadniać. Mądrzejsi ode mnie ludzie zapisali na ten temat tony papieru. I jak narazie jest dosyć janse, że naród śląski nie istnieje, jaki taki w rozumieniu czy to kulturoznawczym a tym bardziej prawnym. Dziwię się tylko, że z poziomu ad rem zszedłeś na ad hominem i próbujesz mnie teraz atakować, za to że na podstawie wiedzy którą mam prezentuję swoje poglądy. Trochę niskie. Ale co z obiektywna prawda historyczna? Zjeszcze wiekszym szacunkiem. Zegnam do poniedzialku. >>>Obiektywna prawda nie istnieje, ale to już inna sprawa. istnieją racje, poglądy i argumenty, jedne mniej wiarygodne, inne mniej. Niewiele ich od Ciebie słyszę jak narazie Schuja na ten temat, prawie nic nie napisałeś odnośnie tego, co ja wcześniej napisałem dosyć konkretnie, natomiast zacząłeś na mnie ujadać i próbujesz ze mnie zrobić wariata, który nienawidzi Śląska i ślązaków, co powiem wprost: jest zwykłą bzdurą. Z całym szacunkiem, niezależnie od wielkości: chcesz dyskutować, dyskutuj rzeczowo. A nie imputujesz mi a to, że nienawidzę, a to że udowadniam, a to że mam się za Pana. Schuja, jeżeli z nas dwóch ktoś tu kogoś nienawidzi, to chyba nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podziwijąca jak to uwielbiam? IP: 80.48.147.* 29.07.05, 09:43 A moze zapytalibyście czy podziwiam? Jak można uwielbiać np sportowca którego się nie zna? Bardzo dziwny sondaż. Odpowiedz Link Zgłoś
howardhuges ........ 29.07.05, 10:06 Fajnie, ze wygrała, ale znowu będą ją pokazywac w reklamach... A to jest nie do zniesienia. Jest sztuczna, wygląda starzej o 10 lat niż ma i te wlosy... Okropieństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur CO TY..OD NIEJ CHCESZ ,SIEROTO MARNA ?...... IP: *.80.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 29.07.05, 10:48 Spojrz lepiej w lustro na siebie, wtedy zobaczysz,ze nie mozna wygladac glupiej od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c3p0 Ankieta IP: *.devs.futuro.pl 29.07.05, 10:06 Cieszę się ogromnie ze zwycięstwa Otylii!!! Naprawdę należał jej się ten sukces. Zgrzytem jest tylko i wyłącznie głupia ankieta z pytaniem: czy uwielbiasz Otylię? jejej od opdziwu i zadowolenia do uwielbienia to jeszcze masę drogi, poza tym uwielbia ją tak naprawdę pewnie tylko jej narzeczony. papa buraczki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk I co z tego? Odpowiedź dla Bazyliszka. IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 10:19 Drogi Bazyliszku. Ponieważ tamten artykuł zaginął już w morkach historii, postanowiłem odpowiedzieć Ci tutaj. Nie mam pewności, ze to przeczytasz ale zarzutu o "bezsensownośc moich proroctw" bez odpowiedzi pozostawic nie mogę. Nadal nie wiem czego dowodzi twoja wypowiedź o tym, że Wojdat przygotował się najlepiej jak mógł a inni byli jeszcze szybsi? Czy aby nie tego, że przedwczesne kreowanie go na gwiazdę pierwszej wielkości było błędem, bo własnie olimpiada zweryfikowała jaka jest prawda? Tę tezę udowodnić mozna nawet bez cofania się 17 lat wstecz. Tytuł dzisiejszego artykułu o Korzeniowskim brzmi: "W Pekinie powalczę z Phelpsem". Czy sam tytuł nie sugeruje, że najważniejszą imprezą są igrzyska i przy okazji tego, że sam mistrz świata nie poczuje się najlepszy dopiero wtedy gdy pokona tego, który zwycięzył właśnie na igrzyskach? Co do moich "bezsensownych proroctw" to przypomnij sobie jak po IO w Sydney orkrzyknelismy się potegą w lekkiej atletyce a Ateny pokazały nam brutalnie jaka jest rzeczywistość. Nie uważam mojego postu jako szczególnie inteligentnego. Faktem pozostaje jednak to, że gdybym napisał to w "grzeczny" sposób, nie sprowokowałbym Cię do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. OTYLIA OSZUKUJE IP: *.gorzow.mm.pl 29.07.05, 10:13 EWIDENTNIE WIDAC (Z GÓRY) ,ZE JAK KONCZY BIEG,TO DOTYKA JEDNA REKA A NIE DWOMA, TEJ DRUGIEJ NAWET NIE DOLOZYLA!!! Z RESZTA PRZYZNALA SIE W ARTYKULE ZE POPELNILA BLAD, POZA TYM JAK DOPLYNELA TO SIE NAWET NIE ODWROCILA, NAWET SIE NIE CIESZYLA JAK ZAWSZE...dyskwalifikacje powinna dostac. zdecydowanie. przyjzyjcie sie, jak pokazuja z gory jak konczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yac Re: OTYLIA OSZUKUJE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 10:54 to fakt... trener Australijczyków już się pruje o fakt, że na powtórce wideo z wody widać, że Otylia dotyka ściany jedną ręką ... z drugiej strony najbliżej tego był sędzia techniczny który stał bezpośrednio nad pływaczką, gdy dopłynęła ona do mety i on widział to najlepiej - nie wierzę w jego stronniczośc w tym wypadku. Kamery telewizyjne są ustawione pod różnym kątem, że czasem obraz może być przekłamany, dlatego federacja pływacka nie uznaje ich jako dowodu w protestach. Pani Schipper pozostaje więc przyjąć z pokorą wynik i zrewanżować się za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur ALE BYS SIE WTEDY CIESZYL... IP: *.80.220.203.acc05-dryb-mel.comindico.com.au 29.07.05, 10:57 GDYBY JA ZDYSKWALIFIKOWALI, CO?!!!CO ZA RADOSC ,A JAKIE WSPANIALE UCZUCIE, ZE KOMUS DOWALILI !!!Zawisc i nic wiecej, od takich jak ty to trzeba sie trzymac jak najdalej,bo zdrowia szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yac Re: ALE BYS SIE WTEDY CIESZYL... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:01 co więcej .... pianę bije jedynie trener Australijskiej ekipy pływackiej (wiadomo - musi się rozliczyć z wyników). Sama Jessica Schipper przyznaje, że absolutnie nie jest rozczarowana wyniekiem, że "był to jej najbardziej pasjonujący wyścig w życiu" (za ABC Australia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MCLarenka Re: Gratulacje i dzięki! Ale nie reklamuj już Ide IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:44 O, tak! Blagam! dykcja nie jest najmocniejsza strona. ALE PLYWA WSPANIALE I ZYCZYMY DALSZYCH SUKCESOW a nam, kibicom radosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schuja Re: Gratulacje i dzięki! Ale nie reklamuj już Ide IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.07.05, 12:01 Co , nie podoba ci sie u naszej slaskiej Oti , jej przyrodzony wychowaniem slaski akcent?. Moze ma mowic z kresowieckim , ruskim zaciaganiem?. To jest poawdziwa Polka , co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Schujo. Bardzo prosze o wypowiedz... IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 12:03 ...w kwestii przymusowej polonizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shad W dresie co nie mnie się.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 10:56 Pytanie do kierownictwa ekipy (do "działaczy"): DLACZEGO POLSCY PŁYWACY WYSTĘPUJĄ W GRANATOWYCH DRESACH (Z NIEWIELKIMI APLIKACJAMI BIAŁO - CZERWONYMI? CZYŻBYŚMY ZMIENILI BARWY NARODOWE??? Sport jest teraz polem pokazywania dumy narodowej (nawet jeśli to brzmi zbyt patetycznie) czego atrybutami zewnętrznymi są barwy narodowe. Więcej rozsądku, ludzie! Reprezentujecie kraj (i to wspaniale), ale pamiętajcie o szczegółach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McLarenka Re: W dresie co nie mnie się.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:54 Popieram! Jesli nie chce sie sluchac tych naszych wspanialych komentatorow, to dopuki nie pojawia sie napisy na ekranie, nie wiem ktorzy to polscy zawodnicy. PRECZ Z GRANATEM (sic!) TYLKO BIALO-CZERWONO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balong Co za bzdury wypisują: IP: *.devs.futuro.pl 29.07.05, 11:08 "Wiadomo też było, że życiówka Otylii - czyli rekord świata 2;05,78 - jest wciąż dla pozostałych dziewczyn nieosiągalna, również dla Schipper" Przecież Schipper też popłynęła lepiej od rekordu świata. Odpowiedz Link Zgłoś
mobrebski Otylia contra Jessica 29.07.05, 11:28 Brawa i serdeczne gratulacje dla naszej polskiej Otylii!! Ale - jeżeli zauważymy, że Jessica ma 1,70 m wzrostu a Otylia ponad 1,80 m i jeżeli tę różnicę porównamy z "opóźnieniem" Australijki rzędu 0,04 sekundy - która z dziewczyn była lepsza? Michał Obrębski, Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk W jakich dyscyplinach prownuje sie wzrost? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 11:34 Wiesz, nie znam dyscypliny w której porównuje się wzrost zawodników? W kilku porównuje się wagę a i to tylko wtedy kiedy wyniki zawodników są identyczne. W gimnastyce sportowej tez bedziesz obnizal noty tym nizszym, bo im łatwiej? Odpowiedz Link Zgłoś
mobrebski Re: W jakich dyscyplinach prownuje sie wzrost? 29.07.05, 13:01 To prawda, porównuje się wagę, nie wzrost. Ale przecież nie dla podziwiania linii, lecz wyrównania szans właśnie. Jest to szczególnie ważne w sportach wyścigowych. Zwróć uwagę, że wszyscy sprinterzy są podobnego wzrostu. Dopiero w maratonie rozpiętość wzrostu (i wagi) gra mniejszą rolę. Myślę, że tak wyrównany wyścig to pewien sygnał dla Otylii i jej trenera: "Uwaga Jessica jest wciąż bardzo groźna!" I wcale nie gorsza. A że my Polacy mamy się z czego cieszyć - to coś zupełnie innego! Pozdrawiam, Michał Obrębski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: W jakich dyscyplinach prownuje sie wzrost? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.07.05, 14:00 Nie do konca się z Tobą zgadzam. Jeśli chodzi o sprint w lekkiej atletyce to Maurice Green miał 176 cm wzrostu a Linford Christie 189 cm. Wśród pań ta rozpiętośc jest równie duża. Marion Jones miała 178 cm natomisat Florence Griffith Joyner 166 cm. To trochę chwieje twoją. Co do pływania, wiem jedynie że styl motylkowy jest stylem w których wyniki są najmniej zalezne od warunków fizycznych i wytrzymałości a najbardziej od techniki. Myslę, że własnie dlatego polakom i udaje się tu pokonywać poparte tonami farmaceutyków "kombajny" z bogatszych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
mobrebski Re: W jakich dyscyplinach prownuje sie wzrost? 29.07.05, 15:09 OK, zgoda. Ale czy pływaczka mająca 1,50 też może się równać z Otylią? Przecież to, że koszykarze są wyżsi od dżokejów też nie pochodzi z przepisów, ale z życia właśnie. Podając te dane, które podałeś potwierdziłeś w pewnym stopniu moją opinię. Pozdrawiam Wrocław. Michał Obrębski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pływak Otylia ma złoto i rekord świata! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 12:29 Ciekawe :> Micheal Phelps przepłynał 400 zmiennym w 1:56:68 ?? Odpowiedz Link Zgłoś
miechowice1 uwielbiam zydokomunę 29.07.05, 12:47 Otylia ciebie sie to nie dotyczy, tylko idiotow z GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki Kocham Cie OTYLIA !!! IP: *.minus.amu.edu.pl 29.07.05, 13:09 Wspanialy wyscig, nie wiedzialem ze plywanie moze byc tak emocjonujace. Najlepszy polski okret - Otylia Jedrzejczak !!! I to niszczyciel:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Krzak Otylia cheated by not finishing the race legally! IP: *.iinet.net.au 29.07.05, 13:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Otylia ma złoto i rekord świata! IP: 195.94.207.* 29.07.05, 14:47 Nikt nie jest alfą i omegą, ale był zegar omega. gdyby to powiedział komentator mielibyśmy superwpadkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Komentator IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.07.05, 14:49 Wczoraj Otylia Jędrzejczak wyszła ze zotem z basenu (200m motylkiem), a Babiarz w euforii :"Otylio! Zdejmij czepek"... aż ciśnie się na usta Otylio zdejmij majtki! Co za bezsens. Albo przedwczoczaj Korzeniowski wygrał na 200m a w studiu ( nie wiem jak sie nazywa) komentetor wymyślał pseudonim dla Korzeniowskiego nowego mistrza: "Paweł Wielki....(konsternacja)...Paweł Gruby!" Bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sydneyowiec oti na dopindu? IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.05, 23:14 Trener Słomiński sugeruje doping Australijki, a dlaczego nie powie jakim cudem Otylia poprawiła się w przeciągu 4 miesięcy o 10 sekund na 200 m motylkiem!!! Z tego co pamiętam jeszcze w marcu lub kwietniu Oti pływała swój koronny dystans w czasie 2:15. Cuda czy medycyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sydneyowiec oti na dopingu? IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.05, 23:16 Trener Słomiński sugeruje doping Australijki, a dlaczego nie powie jakim cudem Otylia poprawiła się w przeciągu 4 miesięcy o 10 sekund na 200 m motylkiem!!! Z tego co pamiętam jeszcze w marcu lub kwietniu Oti pływała swój koronny dystans w czasie 2:15. Cuda czy medycyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat Re: oti na dopingu? IP: *.idea.pl 30.07.05, 13:16 Po to są badania antydopingowe. A my Polacy za biedni na nowinki niewykrywalne na kontroli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fantango Nikt nie jest alfą i omegą, ale był zegar omega. IP: *.V9885d3.rppp.jp 31.07.05, 11:09 boze, kto to pisal ? czyzby przepisane ze szkolnego wypracowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: males Otylia ma złoto i rekord świata! IP: 213.17.254.* 06.08.05, 23:41 klasa ponad klase Odpowiedz Link Zgłoś