Dodaj do ulubionych

Stanik/top do biegania - help

13.02.15, 09:54
Jak w temacie, kobietki, pomóżcie.
Jestem małobiuściasta, nie potrzebuję żelaznej zbroi na biust, ale jakiś sprytny topik który podtrzyma go i utrzyma w miejscu. Kupiłam sportowy top w Lidlu i dopiero po zakupie doczytałam na forum, że nikt go nie poleca i niestety absolutnie się z tym zgadzam - pod względem funkcjonalności to jakaś tragedia. Spłaszcza do granic możliwości, a biust i tak podskakuje :(
Polećcie mi proszę coś sprytnego na nieduży biust i raczej z niższej półki cenowej. Chciałam kupić Brubecka, ale akurat nie było mojego rozmiaru w sklepie stacjonarnym, popełniłam więc ten błąd ze szmatką z Lidla.

Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Stanik/top do biegania - help 13.02.15, 16:15
      nie da rady zwrócić??

używam staników z haemu, spłaszczają, ale nie zauważyłam dyndania..jestem zadowolona.
      • doral2 Re: Stanik/top do biegania - help 13.02.15, 16:21
        zapomniałam dodać - te tańsze są po 39,90 zet, te droższe po 79,90 zet.
        mam te tańsze.
        są w porząsiu, wytrzymały 30 km i nie obtarły, biust nie bolał, czyli nie jest źle.
        za tydzień sprawdzę na 35 km.
        spodnie natomiast obtarły mnie na kości pacierzowej, i muszę albo zakleić obcierane miejsce plastrem, albo znaleźć jakieś inne, nieobcierające.
        ale chyba zakleję plastrem, bo gacie są moje ulubione i już parę setek ze mną przebiegły, nie chciałabym ich zmieniać...zobaczę po 35 km. no i po maratonie.
        • budzik11 Re: Stanik/top do biegania - help 16.02.15, 18:54
          Plaster może Ci się odkleić pod wpływem potu i tarcia materiału. Mój mąż używa takiego kremu tzw. "drugiej skóry" sklepnapieraj.pl/product-pol-82-Krem-ochronny-Xenofit-Second-Skin.html

A co do biustonosza, to zamówiłam dwa takie: www.esposport.pl/product-pol-214-Termoaktywny-top-biustonosz-sportowy-Brubeck-CR10070.html - firma dobra, cena umiarkowana :-) Dam znać, jak się sprawdzi.
          • doral2 Re: Stanik/top do biegania - help 16.02.15, 19:54
            oo, dzięki :*
          • gemowa Re: Stanik/top do biegania - help 17.02.15, 09:20
            Daj znać koniecznie, właśnie na tego Brubecka się nastawiałam, ale nie było mojego rozmiaru w sklepie stacjonarnym.
            • budzik11 Re: Stanik/top do biegania - help 18.02.15, 16:02
              No więc przyszły dziś rano, wypróbowałam na 10 km :) Biustonosz trzyma bardzo dobrze, nie spłaszcza za bardzo (większy rozmiar Lidla spłaszcza bardziej, Brubeck jakoś lepiej trzyma kształt). Po powrocie był mokry, ale bardziej po zewnętrznej stronie, ta od ciała była bardziej sucha (mega-super-hiper-wypasiona :D nowoczesna dwuwarstwowa tkanina, która z jednej strony ma odprowadzać wilgoć, z drugiej chronić przed wychłodzeniem) i na skórze nie czułam wilgoci, nie miałam wrażenia mokrego kompresu na cyckach ;-) Chociaż wyobrażałam sobie, że materiał będzie całkiem suchy, co pewnie jest niemożliwe ;-) Generalnie - polecam.
          • reginafalangi1980 Re: Stanik/top do biegania - help 24.05.15, 14:47
            Shock Absorber S5044 Womens Run Bra- wiem ze nie jest tani, ale jest najlepszy do biegania szczegolnie dla kobiet z duzym biustem. Polecam kupic jeden rozmiar miejszy w miseczce.
    • budzik11 Re: Stanik/top do biegania - help 14.02.15, 09:26
      Ja z Lidla jestem zadowolona jeśli chodzi o podtrzymanie (spłaszczać będzie każdy sportowy), tylko nie odprowadza wilgoci i biegnie się z mokrym kompresem na biuście :(
    • gemowa Re: Stanik/top do biegania - help 16.02.15, 13:22
      Dzięki Dziewczyny. Na razie biegam w zwykłym miękkim staniku ze sztucznej tkaniny. Na tak początkowym etapie biegania jakoś nie mogę się jeszcze przekonać do zakupu stanika w cenie butów :)
    • pawel_polskabiega Re: Stanik/top do biegania - help 18.02.15, 16:20
      Cześć,
      polecam Ci parę treści z naszej strony, które może okażą się przydatne. Kobietą nie jestem, ale artykuły pisały kobiety:

polskabiega.sport.pl/polskabiega/56,105612,16248742,Biustonosze_sportowe__TEST_.html

polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,105612,10336403,Kobiece_sprawy___stanik_do_biegania.html

pozdrawiam
      Paweł
      PolskaBiega.pl
      • gemowa Re: Stanik/top do biegania - help 18.02.15, 18:45
        Dziękuję Pawle. Przeczytałam oba artykuły przed założeniem tego tematu, ale chciałam też poznać opinie forumowiczek, nie tylko testerów produktów 😊
        • kudlata1 Re: Stanik/top do biegania - help 21.02.15, 19:07
          Zajrzyj do Kapahla, jak masz po drodze. Wprowadzili niedawno linię sportową.
          Ja kupiłam z normalnej kolekcji zwykły sportowy tego typu:
          www.kappahl.com/pl-PL/kappahl/woman/alla-damplagg/308569/
          Jest Ok, ale bez szału. Na pewno wygodniejszy niż zwykły z fiszbinami.

Dziewczyny noszące Brubecka, jak jest z ich rozmiarówką? Tzn. rozmiar S odpowiada jakiemu? 75A?
          • budzik11 Re: Stanik/top do biegania - help 21.02.15, 20:09
            kudlata1 napisała:

> Dziewczyny noszące Brubecka, jak jest z ich rozmiarówką? Tzn. rozmiar S odpowia
            > da jakiemu? 75A?

Ja nie wiem, co to jest 75A. To jest jakiś przeżytek z epoki, kiedy były rozmiary miseczki A, B, C i D i nic poza tym. Ja jestem "stanikowo uświadomiona" i mimo, że małobiuściasta, to noszę 65 D :) I właśnie mam S Brubecka.
            • kudlata1 Re: Stanik/top do biegania - help 21.02.15, 21:11
              No poczułam się jak dinozaur ;) z tego co wiem, te rozmiary A, B, C... nadal funkcjonują. Na 100% są w Kappahlu w przypadku wszystkich staników niesportowych.
              • budzik11 Re: Stanik/top do biegania - help 22.02.15, 09:39
                kudlata1 napisała:

> No poczułam się jak dinozaur ;) z tego co wiem, te rozmiary A, B, C... nadal fu
                > nkcjonują.

No funkcjonują, ale DOBRE firmy bieliźniane mają dobrze dopasowane rozmiary, nie tylko 4 litery, a od A do np. M, tak, żeby biustonosz leżał doskonale na każdym biuście. To tak, jakbyś miała do wyboru tylko 4 rozmiary butów.
                Weź się dobrze zmierz, ja też kiedyś myślałam, że mam 75 B :D www.dopasowana.pl/Jak-dobrac-rozmiar-biustonosza--clinks-pol-8.html
                • gemowa Re: Stanik/top do biegania - help 23.02.15, 09:29
                  No dobrze, podpinam się do pytania kudłatej. Rozmiarowo uświadomiona noszę 70B, czy rozmiar S z Brubecka będzie na mnie dobry? Mam nieduży biust, ale szerszy obwód z warstwą tłuszczyku pod.
                  • nchyb Re: Stanik/top do biegania - help 23.02.15, 15:17

> No dobrze, podpinam się do pytania kudłatej. Rozmiarowo uświadomiona noszę 70B,

dobrze rozumiem? masz różnicę kilku centymetrów pomiędzy obwodem biustu, a obwodem pod biustem? W biuście masz obwód ok 84-85cm cm? to ten brubeck może być chyba ok...
                    • budzik11 Re: Stanik/top do biegania - help 23.02.15, 17:03
                      Przy wymiarach ok. 80cm pod biustem i 84-86cm w biuście (czyli to 70B) to myślę, że tak, że będzie pasował. Zresztą jeśli chodzi o biustonosz do biegania, lepiej mieć ciaśniej niż za luźno.
                      • nchyb Re: Stanik/top do biegania - help 23.02.15, 18:08
                        inna rzecz, że wielu mężczyzn ma taki lub bardzo zbliżony rozmiar i biega bez biustonosza :)
                        • nchyb Re: Stanik/top do biegania - help 23.02.15, 22:05
                          Gemowa a tak na serio- Ty jesteś pewna tego 70B? Bo zajrzałam na forum lobby mb i te wymiary na inny rozmiar mi pasują. Czy zmieniły się w ostatnim czasie? Może powinnaś róznych firm przymierzyć ale sprawdź czy na pewno masz dobry rozmiar bo ta miska przy tym kbwodzie moim zdaniem ciut mała być może. Pozdrawiam :-)
                          • gemowa Re: Stanik/top do biegania - help 24.02.15, 15:55
                            No niestety :( Nosiłam 70C, ale schudłam w dziwny sposób: spadł mi obwód w biuście a pod biustem nie :(
                            W zasadzie pewnie powinnam się wciskać bardziej w 65, ale pod biustem mam warstwę tłuszczyku zamiast mięśni i ciaśniejszy rozmiar wrzyna mi się w ciało, noszę więc troszkę luźniejszy w obwodzie, w którym mogę oddychać. Miseczka w 70C jest za duża.
                            Właśnie się zmierzyłam na szybko: proporcje to ok. 76/85.
                            • budzik11 Re: Stanik/top do biegania - help 24.02.15, 16:02
                              Jak masz pod biustem 76 to obwód biustonosza powinnaś mieć 65, zwłaszcza, jak - jak piszesz - masz tam tłuszczyk. Jak jest się bardziej kościstym/mięsistym, to obwód biustonosza powinien być bardziej zbliżony do obwodu ciała (70cm np.), bo tu nie ma co ścisnąć.
                              A 86cm. w biuście przy obwodzie biustonosza 65cm to będzie miseczka E :)
                              Tak czy inaczej Brubeck rozm. S powinien pasować.
                              • nchyb Re: Stanik/top do biegania - help 24.02.15, 16:55
                                Podpisuję się pod budzik11, też mi te 70B nie pasowało, 65 będzie lepsze :)
                                Brubeck powinien pasować, znajoma o podobnym rozmiarze ma i sobie chwali.

Ale typowo sportowe staniki (nie topy) to jednak musisz mierzyć, bo w nich nie powinno się tak zaniżać obwodu jak przy typowym biustonoszu
                                Pozdrawiam
    • budzik11 Re: Stanik/top do biegania - help 10.03.15, 16:08
      Czarny Brubeck trochę (naprawdę odrobinę) farbuje. Na białej karatedze zostawił mi ciemną smugę na karku, mam nadzieję, że po praniu przestanie.
    • feel_it Re: Stanik/top do biegania - help 27.04.15, 09:35
      Szerszą gamę rozmiarów znajdziesz w ich sklepie internetowym - www.brubeck.pl/pl/sklep. Tak jak piszą koleżanki poniżej - Brubeck to w tej chwili chyba najrozsądniejszy wybór na rynku.
    • stefadomi Re: Stanik/top do biegania - help 19.06.15, 08:17
      ja mam brubecka i jestem zadowolona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka