Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ranking komentatorów

28.01.03, 16:00
    Witam,
    zapraszam do typowania najlepszych i najgorszych komentatorów sportowych

Oto moje typy:

najlepsi
    1. Mateusz Borek
    2. Jacek Laskowski
    3. Karol Stopa
    4. Bogdan Chruścicki
    5. ...?

najgorsi
    1. Maciej Kurzajewski
    2. Krzysztof Wanio
    3. Andrzej Zydorowicz
    4. Dariusz Szpakowski
    5. Witold Domański

Czekam na Wasze propozycje
    Pozdrawiam - Rzeźnik

P.S. Nie pracuje w mediach;)
    Obserwuj wątek
      • Gość: kataryna Re: Ranking komentatorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.03, 16:18
        mchwilka napisał:

> Witam,
        > zapraszam do typowania najlepszych i najgorszych komentatorów sportowych

Najlepsi:

1. Karol Stopa - wzór komentatora, doskonała znajomość tematu, wysoka kultura
        słowa, ciekawy sposób komentowania, z nim każdy mecz ogląda się z przyjemnością.

2. Maciej Szczęsny - jego zawsze ciekawie się słucha a i popatrzeć
        przyjemnie :) (wiem, wiem, nie o takich komentatorów chodziło ale nie mogłam
        sobie odmówić)

3. Tomasz Zimoch - umie z przekazu radiowego zrobić prawdziwy spektakl, dość
        rzadka umiejętność zważywszy, że sport to rozrywka "wzrokowa"

4. Mateusz Borek - bezsprzecznie zna się na piłce, językiem polskim posługuje
        się znacznie lepiej niż większość jego kolegów, rażą jednak niektóre
        manieryzmy, wydaje mi się, że od pewnego czasu zamiast się rozwijać popada w
        rutynę

5. Jan Tomaszewski - jest daleki od ideału, może dużo dalszy niż większość
        komentatorów z punktu "Najsłabsi" ale jego wady jakoś mi nie przeszkadzają,
        lubię go słuchać

Najsłabsi:

1. Szpakowski - warsztat fatalny, porażające niechlujstwo językowe, muszę
        jednak przyznać, że jego brak odczułam - może więc nie tylko warsztat jest
        ważny?

2. Jasina - po dwóch jego meczach szczerze zatęskniłam za Szpakowskim, to chyba
        wystarczy za komentarz

3. Basałaj - najbardziej przeszkadza mi jego głośne posapywanie i postękiwanie
        (zwłaszcza gdy komentuje mecz Wisły, więc to chyba z emocji), cały czas mam
        wrażenie, że bardzo się męczy, nie wiem czy coś z niego będzie

• Gość: kataryna Re: Ranking komentatorów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 20:21
          Zapomniałam o Kołtoniu. Za swoją szeleszczącą dykcję
          ("szczał na bramkę", "miszcz") zdecydowanie zasługuje
          na pozycję medalową w kategorii "Najsłabsi". W ogóle
          ekipa polsatowska jest słaba - poza Borkiem.

Mój ranking jest niepełny, nie uwzględnia komentatorów
          Canal+ bo za mało ich znam.
        • Gość: kataryna Re: Ranking komentatorów IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 20:21
          Zapomniałam o Kołtoniu. Za swoją szeleszczącą dykcję
          ("szczał na bramkę", "miszcz") zdecydowanie zasługuje
          na pozycję medalową w kategorii "Najsłabsi". W ogóle
          ekipa polsatowska jest słaba - poza Borkiem.

Mój ranking jest niepełny, nie uwzględnia komentatorów
          Canal+ bo za mało ich znam.
      • Gość: Tawananna Re: Ranking komentatorów IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 19:13
        Szaranowicz (pytanie w której kategorii ;))
        • Gość: m04 Re: Ranking komentatorów IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 28.01.03, 20:10
          Nie bardzo ich pamietam z nazwisk, ale wyglada to mniej wiecej tak:

1. Wszyscy z Canalu (i wlasciwie tylko oni nie denerwuja swoim komentarzem)
          2. Borek
          3. Kolon
          4. Reszta z Polsatu
          5. Basalaj
          6. Szpakowski
          7. Reszta z publicznej
      • Gość: simi Re: Ranking komentatorów IP: *.tkb.pl / 10.1.99.* 28.01.03, 21:24
        Komentatorzy pilkarscy:
        1) Smokowski, Twarowski [Canal+] luzackie komentarze ale fachowosc na
        najwyzszym poziomie, Borek [Polsat]
        2) Legendarny Szpaq [tvp] jego nieobecnosc jest przytlaczająca.
        3) Banasikowski Jacek - lubie goscia nie wiem czemu, chyba dlatego ze laduje
        emocjonalnie i czasami mozna niezle posmiac sie:)
        4) Zydor tez posmiac sie mozna i odczuwalna nieobecnosc byc moze z powodu
        sentymentu do lat mlodzienczych kiedy tylko on albo Szpaq komentowali.

- Iwanow Bożydar - w sumie calkiem niezle, nie mam wiekszych zarzutów, jednak
        jakos nudzi mnie jego komentarz, aczkolwiek jak jest ciekawy mecz to Bożydar
        moze byc
        - Basalaj i Jasina - nic ciekawego
        - Laskowski - denerwujacy styl, troche taki ślimakowaty jak dla mnie
        - Jacek Jońca - totalna pomylka

Z poza pilkarskich gosciu od siatki jest niezly, wspomniany Stopa, Wanio - jak
        dla mnie spox, wiecej jak sobie przypomne.
        • Gość: simi Re: Ranking komentatorów IP: *.tkb.pl / 10.1.99.* 28.01.03, 21:28
          Zapomnialem o tych pajacach z tvp: Babiarz (kompletny laik a komentuje
          wszystko), Kurzajewski (cos w nim chyba jest z Mariusza Maxa Kolonko:))
      • Gość: koro Re: Ranking komentatorów IP: *.acn.waw.pl 28.01.03, 22:33
        1.Smokowski
        2.Zimoch
        3.Laskowski
        4.Szpak
        5.Twarowski
      • tow.szarikow Re: Ranking komentatorów 29.01.03, 06:02
        ja tylko o tych co lubię

ZIMOCH
        Ambroziak (nie bijcie!)
        Sobczyński

• Gość: kalinowski Re: Ranking komentatorów IP: *.kowiesy.sdi.tpnet.pl 29.01.03, 08:41
        a eurosport cały, e-news, i reszta. ot co?
      • thedude Re: Ranking komentatorów 29.01.03, 09:04
        najlepszy jest David Goldstrum z Eurosportu
      • fle_xx Re: Ranking komentatorów 29.01.03, 10:56
        Najlepsi:
        1. Borek
        . Zimoch
        3. Iwanow
        4. Kołtoń
        5. Snopek

Najgorsi:

1.Szaranowicz (W skokach narciarskich)
        2.Jasina
        3.Banasikowski
        4.P.Wójcik
        .Szpakowski(ale i tak powinien wróćić!)
      • Gość: Pimo75 Re: Ranking komentatorów IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 29.01.03, 11:17
        Tylko i wyłącznie Andrzej Twarowski (Canal+). Przykład pierwszy z brzegu -
        wczorajszy mecz Chelsea - Leeds: "Alan Smiths dzisiaj jakiś spokojny. Normalnie
        to po takim faulu przeciwnika zaraz by ruszył z pięściami - o tu prosze spokój.
        Może jakieś ziółka przed meczem wypił..." Cytuję z pamieci. Tkich wtrętów Pan
        Andrzej ma mnóstwo, do tego fachowa wiedza i umiejętne operowanie jezykiem
        polski.
        • Gość: jac Re: Ranking komentatorów IP: *.pbk.pl / 10.0.123.* 31.01.03, 10:45
          Twarowski do Zahornego po zakonczeniu I polowy meczu Liverpool-Arsenal "te 45
          minut mineło nam tak szybko jak lekcje wf-u w szkole podstawowej", gość jest
          super !
      • Gość: czapski Re: Ranking komentatorów IP: *.utp.pl 29.01.03, 11:44
        1.) Borek
        2.) Stopa
        3.) Ambroziak ( wiem, ze to perwersja)
        4.) Twarowski & Smokowski, moze byliby wyzej, ale sluchalem ich komentarzy
        niestety nie wiecej z 5 razy
        5.) Iwanow

Lista Anty
        1.) Szpakowski
        2.) Basałaj
        3.) Szaranowicz
        4.) Jasina
        • m.agnieszka Re: Ranking komentatorów 29.01.03, 12:18
          Na "plus"
          1) Zimoch (i jego pamiętny mecz Broendby-Widzew, choć nie tylko)
          2) Borek
          3) Rudziński (fachowy komentarz na Eurosporcie, coraz częściej opinia
          dot.Małysza w TVP)
          4) Smokowski, Twarowski (sporadycznie, brak odkodowanego C+)
          5) Laskowski (m.in. "co oni k**** grają" - to przy meczu siatkówki Polska-
          Grecja na turnieju kwalifikacyjnym na igrzyska w Atlancie 1996)

Na "minus"
          1) Miklas
          2) Chojnowski (Eurosport)
          3) Snopek
          4) Szeląg
          5) Szpakowski (chociaż czasami brakuje jego dyrdymałów, zawsze można było się
          pośmiać :)

Pozdrawiam
          • martucha_ Re: Ranking komentatorów 29.01.03, 12:36
            najlepsi:
            1. Adam Choynowski
            2. Witold Domanski
            3. Karol Stopa
            4. Bohdan Tomaszewski

najgorsi:
            1. Szaranowicz
            2. Szpakowski
            3. Miklas

i teraz pewnie mnie zjecie. lubie Babiarza za totalne perelki wyglaszane podczas relacjonowania wydarzen ze
            sportowych aren. najbardziej podoba mi sie gdy komentuje lyzwiarstwo figurowe i po kazdym wystepie solistki badz
            par opowiada, ze cudowny wystep jeszcze bardziej podkresla uroda zawodniczki. pewnie podobnych przykladow
            mozna mnozyc, jak sobie cos przypomne, to dopisze.
            • brassia1 Re: Ranking komentatorów 30.01.03, 01:56
              martucha_ napisała:

> i teraz pewnie mnie zjecie. lubie Babiarza za totalne perelki wyglaszane
              > podczas relacjonowania wydarzen ze sportowych aren. najbardziej podoba mi
              >sie gdy komentuje lyzwiarstwo figurowe i po kazdym wystepie solistki badz
              > par opowiada, ze cudowny wystep jeszcze bardziej podkresla uroda zawodniczki.

:-))) Nie nie zjemy... Niestety występy łyżwiarzy komentuje również Maria
              Zuchowicz, która katuje widzów straszliwą polszczyzną. Możemy być pewni, że
              wielokrotnie usłyszymy "dzisiej", "tutej", "wykonanie pirueta". Czy nie
              możnaby zrezygnować z "dueta" komentatorów i pozostawić tylko jednego, bez p.
              Marii?
              • tow.szarikow Re: Ranking komentatorów 30.01.03, 06:20
                przypominam o Sobczyńskim, którego wcześniej wymieniłem - dla mnie to facet,
                który nie tylko wie, co mówi, ale wie też jak to powiedzieć
      • Gość: Rastaman Re: Ranking komentatorów IP: *.ae.poznan.pl 30.01.03, 09:43
        Best:
        1.Tomek Zimoch - potrafi stworzyc atmosfere sportowego swieta, i nic to, ze
        czasem jest pretensjonalny
        2.duet Twarowski-Smokowski - po prostu znaja sie na pilce
        3.Karol Stopa - moim zdaniem najwiekszy znawca tenisa w Polsce
        4.Andrzej Zydorowicz - czlowiek o zawsze nienagannej aparycji, specjalista od
        pilki noznej w krajach basenu Morza Srodziemnego

Worst:
        1.Mateo Borek - żel-boy, błysnął, a treraz odcina od tego kupony...no i jest
        kumplem tego wiesniaka, Tomka Iwana:)
        2.Darek Szpakowski - jedyne co w nim lubie, to fakt, ze juz go nie ma:)
        3.Krzysiek Miklas - wiadomo, dlaczego
      • Gość: zuqu Re: Ranking komentatorów IP: *.lsk.gda.pl 30.01.03, 10:39
        Pierwszwa pozycja nie moze byc dla nikogo innego jak dla Canal+ do panow
        Twarowskiego i Smokowskiego trzeba dorzucic Laskowskiego(dziecko tv publicznej
        ale tam juz by sie dalej nie rozwinal wiec zasilil szeregi c+) Nachorny
        specjalista od ligi angielskiej ( facet zawsze zarzuci jakas ciekawostka a
        premiership zna jak wlasna kieszen )fachowiec od ligi hiszpanskiej Ziober gral
        w pilke wiec wie o co chodzi a takze na plus idzie korzystanie z wielu innych
        bylych zawodnikow a i bym zapomnial o dwoch paniach Alodnie Marczuk i tej
        drugiej ( przepraszam za zapomnienie nazwiska)

A reszte bym umiescil na drugiej pozycji bez wyrozniania gdzy wszystkim
        zdarzaja sie od czasu do czasu wieksze lub mniejsze wpadki Borek (ma za silna
        pozycje i sie nie rozwija ) Ambroziak Basalaj kilu ludzi z eurosportu.

A anty bochaterami naszej TV sa oczywiscie panowie z TVP tu tez nie ma co
        wyrozniac Szpakowski Szaranowicz Miklas ( moze i sie zna na skokach ale nie
        umie tego pokazac )i cala watacha innych naszych utrzymankow ( najgorsze jest
        to ze my za to placimy :( )

pozdrawiam
        • Gość: escobar Re: Ranking komentatorów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.03, 11:31
          po pierwsze nie ma perfekcjonistow i kazdemu mozna cos zarzucic. przynajmniej
          ja zarzucam, a nie zarzucam tym co znam mało.

nie bede robił wyliczanki 1., 2., 3. itd bo nie.

1.w grupie dobrych( andrzej twarowski, jacek laskowski, rafał nahorny, piotr
          sobczynski, karol stopa i pan od skokow w eurosporcie, chyba rudziński. no i
          zimoch ale to radio wiec ciezko porownac, bo to inna para kaloszy

2.grupa srednich (tomasz smokowski, mati borek(w sumie to go nie lubie, ale
          wiedze musze mu oddac) cezary olbrycht, grzegorz milko, bozydar iwanow(kiedys
          qrde był w ekstraklasie, jacek ziober

3.grupa pod wezwaniem "czasem cos mi sie uda" (szaranowicz, szpakowski,
          zydorowicz, rezner czy jakos tak od kolarstwa) ich forma zalezy od tego czy im
          sie chce, albo od tego czy sie nie zagalopują w swoich skomplikowanych
          wielokrotnie złozonych zdaniach z których wynika mniej wiecej tyle ze człowiek
          dostaje szału. oraz paweł wojcik, andrzej janisz

4.grupa "dyskwalifikacja" (edward durda, roman kołtoń, piotr dębowski,
          dziewczyny z canal+, zarzeczny niech tez lepiej niczego nie komentuje zwłaszcza
          futbolu amerykańaskiego, krzysiu miklas.

panow kurzajewskiego, sitnickiego, babiarza i fedddddddka nie zaliczam do
          komentatorow, bo nimi nie sa.

- a tak naprawde to najlepszymi komentatorami sa kolesie z eurosportu- richard
          bauprey i david goldbrum (moge zle pisac ich nazwiska) w kazdym razie to
          nieodżałowana strata ze nie mam w kabelku angielskiego eurosportu

• Gość: kalinowski Re: Ranking komentatorów IP: *.kowiesy.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 12:27
            Gość portalu: escobar napisał(a):

> po pierwsze nie ma perfekcjonistow i kazdemu mozna cos zarzucic. przynajmniej
            > ja zarzucam, a nie zarzucam tym co znam mało.
            >
            > nie bede robił wyliczanki 1., 2., 3. itd bo nie.
            >
            > 1.w grupie dobrych( andrzej twarowski, jacek laskowski, rafał nahorny, piotr
            > sobczynski, karol stopa i pan od skokow w eurosporcie, chyba rudziński. no i
            > zimoch ale to radio wiec ciezko porownac, bo to inna para kaloszy
            >
            > 2.grupa srednich (tomasz smokowski, mati borek(w sumie to go nie lubie, ale
            > wiedze musze mu oddac) cezary olbrycht, grzegorz milko, bozydar iwanow(kiedys
            > qrde był w ekstraklasie, jacek ziober
            >
            > 3.grupa pod wezwaniem "czasem cos mi sie uda" (szaranowicz, szpakowski,
            > zydorowicz, rezner czy jakos tak od kolarstwa) ich forma zalezy od tego czy
            im
            > sie chce, albo od tego czy sie nie zagalopują w swoich skomplikowanych
            > wielokrotnie złozonych zdaniach z których wynika mniej wiecej tyle ze
            człowiek
            > dostaje szału. oraz paweł wojcik, andrzej janisz
            >
            > 4.grupa "dyskwalifikacja" (edward durda, roman kołtoń, piotr dębowski,
            > dziewczyny z canal+, zarzeczny niech tez lepiej niczego nie komentuje
            zwłaszcza
            >
            > futbolu amerykańaskiego, krzysiu miklas.
            >
            > panow kurzajewskiego, sitnickiego, babiarza i fedddddddka nie zaliczam do
            > komentatorow, bo nimi nie sa.
            >
            > - a tak naprawde to najlepszymi komentatorami sa kolesie z eurosportu-
            richard
            > bauprey i david goldbrum (moge zle pisac ich nazwiska) w kazdym razie to
            > nieodżałowana strata ze nie mam w kabelku angielskiego eurosportu
            >
            Myślę, ze trzeba wziąć pod uwage również trudność dyscypliny. Piszecie głównie
            o komentatorach piłkarskich, a oni mają kawę na ławę, jeśli chodzi o dostępność
            wiedzy - wiele wiadomości, sylwetek, portali internetowych, piłka jest ponadto
            gra dość czytelną, bez wielkich niuansów. Czemu nikt nie zwróci uwagi na żagle,
            kolarstwo, sumo, narty alpejskie, narty klasyczne, biathlon, sanki i boby czy
            inne sporty, perfekcyjnie relacjonowane w eurosporcie. a może to i dobrze, bo -
            moim zdaniem - komentator powinien po 1. nie przeszkadzać, po 2. (dopiero)
            pomagać w oglądaniu, jeśli punkt 1 i 2 da się zrealizować razem, to jest super,
            ale to trudna sztuka
      • jar102 Re: Ranking komentatorów 30.01.03, 12:35
        xxx
      • Gość: rufin Re: Ranking komentatorów IP: 212.127.78.* 30.01.03, 13:15
        1. Borek,
        2. Laskowski,
        3. Iwanow,
        4. Wójcik,
        5. Smokowski.

Pozdrowienia.
      • ilhan Re: Ranking komentatorów 30.01.03, 14:13
        Tych znoszę:
        Laskowski
        Smokowski
        Twarowski
        Borek

Tych nie:
        Szpakowski
        Szaranowicz
        Jońca

Kołtonia bym zostawił, lubię się z niego pośmiać, jak suszy zęby do Borka :))
      • Gość: czesieks Re: Ranking komentatorów IP: *.acn.pl 30.01.03, 20:34
        Najlepsi:
        1. Laskowski (Inteligencja, nadążanie za akcją, emocje w odpowiednim momencie)
        2. Iwanow (jak wyżej, potwierdził to zwłaszcza komentujac mecze reprezentacji w
        eliminacjach na Wizji)
        3. Rudziński (najlepiej komentujacy skoki, sprawne przejścia od jednego skoczka
        do drugiego, miklasowa gadanina jest mu obca)
        4. Zimoch (emocje, emocje, emocje - więcej nie trzeba)
        5. Sitnicki (Escobar chyba nie miał Wizji. Sitnicki był jednym z tych których
        słuchałem najchętniej. Również po przejściu do TVP jego piłkarskie komentarze
        były obiecujące.)

Najgorsi:
        1. Kalinowski
        2. Chruścicki
        3. Szaranowicz i Miklas (duet od skoków)
        4. Szpakowski
        5. Jasina
        Bez komentarzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka