Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Walka o tytuł w cieniu górników

IP: *.dsl.renocs.nvbell.net 23.11.06, 01:39
    ludzie o czym wogole mowa. ta tragedia to tragedia gornikow i ich rodzin.
    Wlodarczyk niech walczy o tytul.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mihu2002 że co...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:11
        to tragedia POLAKÓW człowieku !!!
        • Gość: kilo tragedią Polkaów jest 100 trupów dziennie na drodz IP: *.crowley.pl 23.11.06, 11:06
          a nie 23 górników
        • Gość: kajet że to! IP: 62.29.137.* 23.11.06, 11:07
          Tragedia tragedią, ale w każdy weekend na drogach ginie więcej ludzi. I nie
          odwołuje się z tego powodu imprez sportowych. Dlaczego życie górnika ma być
          więcej warte od życia człowieka zabitego przez pijanego kierowcę? Dlaczego
          wszyscy mamy urzędowo udawać zrozpaczonych, gdy zginęli zupełnie obcy nam
          ludzie?
          • Gość: mihu2002 Re: że to! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:09
            swoją drogą dziwne, że Polskich górników ma sie jak widzę gdzieś a Amerykanów z
            WTC sie tak opłakiwało
            • Gość: Krzyś Re: że to! IP: *.pke.pl 23.11.06, 11:29
              typowe polskie dupczenie!

wetna sie, że wy co tak tu ładnie piszecie to po tragedi WTC paliliście
              świeczki w oknach za amerykanów!

To jest tragedia ludzie, którzy nie maja innego wyjścia, jak zejśc na prawie
              peną smierć za jedyne 1100 (tak, za tyle żyli ci chopcy co tam zeszli). Jeden
              miał 20 lat i dwa tydnie doświadczenie we firmie.
              Zginęło 23 ludzi, którzy robiom co dzień robota, o keryj wy gamonie zza biurka,
              nie mocie pojencio!!! Co dzień sie narażając, siebie i swoja familijo.
              Przypomna, ze te chopy zostawili 30 cioro bajtli bez vatra, wy gamonie, to jest
              TRAGEDIA wielu ludzi.

A ofiary na drogach: większośc z nich to leci do świyntygo Pyjtra na własne
              życzenie, pijąc i jadąc jak ciule!!! i tu jest róznica!!!!
              • Gość: X Re: że to! IP: *.chello.pl 23.11.06, 12:24
                Byłbym skłonny się zgodzić gdyby to było napisane po polsku.
              • Gość: marcin Re: że to! IP: *.chello.pl 23.11.06, 12:53
                > A ofiary na drogach: większośc z nich to leci do świyntygo Pyjtra na własne
                > życzenie, pijąc i jadąc jak ciule!!! i tu jest róznica!!!!

brak słów... a potem się hanysy dziwią, że nikt ich poza śląskiem nie lubi.
                Zapatrzeni w siebie, co to nie oni, nikt inny się nie liczy. A że tak się
                zapytam, kto zmusza górników do takiej pracy? Ktoś im przykłada pistolet do
                głowy i każe zjechać na dół? Nikt im nie broni zrezygnować z tej pracy i zająć
                się inną. A jeśli nic innego nie potrafią robić, to już ich problem.
                Co oczywiście nie umniejsza faktu, że stała się rzecz straszna i walka powinna
                zostać przesunięta, ale takie mitologizowanie pracy górnika to najgorsza rzecz,
                jaką możecie dla siebie robić.
                • Gość: mario Re: że to! IP: *.vizja.pl 23.11.06, 12:59
                  ...a nie wziales pod uwage tego, ze ktos to musi robic?
                  • Gość: kaka Re: że to! IP: *.fastres.net 23.11.06, 13:05
                    A tutaj slow Ziemkiewicza, pod ktorym sie podpisuje:

wybuch nastąpił na głębokości ponad 1000 metrów. Na takiej głębokości, o ile
                    wiem, nie może nie być metanu. Nie może tam nie być niebezpiecznie. Po co
                    wkopujemy się tak głeboko? Po cholerę ci górnicy ryzykują życiem? Zrozumiałbym,
                    że chciwość, panie, pazerność, że z tego węgla będzie kasabubu. Ale przecież
                    jeszcze trzeba do niego dopłacać! I to właśnie dlatego, że się go kopie z tak
                    głęboka. Podobno w RPA węgiel kopie się z 30, 40 metrów, a jeszcze jest lepszy
                    od naszego - opłaca się nawet z kosztem transportu przez cały glob. W "Halembie"
                    ciągle były jakieś wybuchy metanu i zawały, mówiło się, że to wyeksploatowana
                    kopalnia i trzeba ją zamknąć. Ale nie zamknięto. Dlaczego? Bo górnicy nie
                    chcieli stracić miejsc pracy? Bo związki nie pozwoliły? Nikt oczywiście się nie
                    ośmieli wyrzucać dziś związkom, że to przez nie ludzie zginęli, bo bronią
                    histerycznie przed zamknięciem kopalń niebezpiecznych dla pracowników?

Wiec nie pisz, ze ktos to MUSI robic...
                    • dennis26 Re: że to! 23.11.06, 13:34
                      Tragedia tragedią ale żyć trzeba dalej.Nie chce zeby mnie ktos zle zrozumial bo
                      to straszne co sie stalo,ale to co wyprawia tv jest jeszcze gorsze,te ciagle
                      przesciganie sie kto pokaze lepiej tragedie,zerowanie na cudzej tragedii,tysiace
                      ciagle tych samych pytan rodzinom ofiar: jak sie czują..a niby jak oni sie maja
                      czuć.Eksperci od gornictwa przesiaduja w studiach od rana do nocy,no panowie to
                      jest niesmaczne.Przeciez kazdy sam moze w spokoju okazac szacunek tym ktorzy tam
                      zgineli,poprzez modlitwe czy co tam uwaza za słuszne.Czy trzeba o tym trabić
                      caly dzien? Jezeli w wypadku samochodowym giną 4 osoby nie z ich winy tylko ktos
                      w nich wrąbał to tylko ktoś wspomni,czy ich smierć jest mniej ważna?Czy ilosc
                      ofiar okresla kiedy trzeba wprowadzic żalobe
                      Widac ostatnio oglaszanie zaloby narodowej jest u nas modne,taki katolicki naród
                      na pokaz.Szkoda ze wkolo tyle nienawisci do drugiego czlowieka.
                      • Gość: pinky pop Re: że to! IP: *.gdynia.mm.pl 23.11.06, 14:10
                        podpisuje się obiema rękami, też mam dosyć tego telewizyjnego przeżywania żałoby, kiedy człowiek nie włączy to widzi jakoś posiadówkę i zafrasowane panie z tv. Nie dość ze jak dla mnie to taka medialna szopka nie pozwala (w tv i internecie) mi na jakąkolwiek refleksje, to po paru godzinach budzi już obrzydzenie - aż posądzam się o brak ludzkich uczuć
                        • Gość: Qba Re: że to! IP: *.icpnet.pl 23.11.06, 16:44
                          Kiedy bliska mi osoba zginela na drodze nie oczekiwalem, aby caly swiat
                          pochylil sie nad moja tragedia, nie chcialem by wszyscy przestali cieszyc sie
                          zyciem na tak dlugo az mi nie wroci umiejetnosc cieszenia sie nim.
                          Dlatego mam wrazenie, ze ci biedni gornicy bardziej niz rostrzasania tragedii
                          przez media i pokazywania zatroskanych obliczy mezow stanu oczekiwali by
                          wsparcia dla rodzin, modlitwy za spokoj duszy i rozsadnej dyskusji nad tym, jak
                          takich bezmyslnych strat uniknac.
                          Ja uczcze ich pamiec w modlitwie, nie zamierzam jednak rezygnowac ze swojego
                          zycia, zwlaszcza ze nie wiem, jak dlugo bede sie nim jeszcze cieszyl.
                          Jest to chyba lepsze niz nieprawdziwe URZEDOWE wspolczucie...
                    • Gość: mario Re: że to! IP: *.vizja.pl 23.11.06, 14:46
                      jasne... samo sie zrobi. poza tym, ty opisujesz konkretna sytuacje - ja
                      odpowiadajac na czyjes posta mialem na mysli gornictwo jako takie. sa zawody
                      wiekszego, jak i mniejszego ryzyka ale kazdy ktos musi wykonywac.
                      • Gość: niebieski91 Re: że to! IP: *.net 23.11.06, 15:31
                        Macie racje to wszystko ino szopka takie teksty jak jestesmy w szoku gadanie o
                        tym samym przez tydzien. to dsamo bylo jak zmarl papiez albo jak sie zawalil
                        budynek w katowicach tylko wyscig kto bedzie mial wiecej zdjec kot pokaze
                        wiecej lez a wystraczy cisza a tu ino non stop bija w tych tv to samo.
                        Telewizja tylko przesadza zeby ino miec jak najwiekszo ogladalnosc.

A i jeszcze jedno kto poiwiedzial ze ludzie na slasku sa zapatrzeni w siebie
                        przeciez wam tez nikt nie przyklada pistoletu do glowy zeby sie za nich
                        modlic.Fakt faktem ludzie gina na drogach i nie ma zaloby ale to nie znaczy ze
                        my jestesmy zapatrzeni w siebie.
                        • Gość: buubuu Re: że to! IP: 193.151.115.* 23.11.06, 16:53
                          > A i jeszcze jedno kto poiwiedzial ze ludzie na slasku sa zapatrzeni w siebie
                          > przeciez wam tez nikt nie przyklada pistoletu do glowy zeby sie za nich
                          > modlic.

Nie musimy się modlić, ale musimy na górników płacić. A choć nie pistolety, to w
                          Warszawie kamienie jednak były.
                          I wcale nie uważam, żeby Hanysy były zapatrzone w siebie. To są fajni ludzie,
                          tylko górnicy za bardzo swoje życie na pieniądze przeliczają. Niestety nie tylko
                          swoje pieniądze.
                • Gość: Krzyś Re: że to! IP: *.pke.pl 24.11.06, 06:07
                  "zapatrzeni w siebie"
                  "NIkt nas poza Śląskiem nie lubi" ROFTL !!! (pisał to najwyraźniej kompleksiarz
                  zagłebiok, lub jego ziomal ze stolicy)

ni mom słów ...

p.s. widze,ża zabolało z tymi kierowcami. A prawda boli!
                  Sam jestem kierowcą, i wiem co pisze.
                  A tobie madralo, zalecam zjazd na dół, na te 1030 metrów, i przypuszczam,
                  że ... popuścisz.

A z ta inną pracą ... to niech państwo coś tym zrobi do cholery. Tak ciągnęło
                  przez te lata z tego regionu, to niech sie teraz nie odsuwa!!!
              • Gość: mieszkaniec_Łodzi nie_obrażaj IP: *.toya.net.pl 23.11.06, 15:29
                rozumiem tragedię na śląsku. Przykro, że tak się stało ale Twoje stwierdzenie:
                "A ofiary na drogach: większośc z nich to leci do świyntygo Pyjtra na własne
                życzenie, pijąc i jadąc jak ciule!!! i tu jest róznica!!!!" Jest obraźliwe dla
                takich ludzi jak ja, którzy trafili na jednego z tych "ciuli" -ja przeżyłem dwa
                wypadki samochodowe spowodowane przez kretyna i kretynkę, inni nie mieli tyle
                szczęścia.
                [*] ku pamięci górników
                • Gość: Krzyś Re: nie_obrażaj IP: *.pke.pl 24.11.06, 06:12
                  to popatrz co ja napisałem. Chodziło mmi właśnie o takcih jak oni, a nie takich
                  jak np. Ty. Sam jestem kierowcą.
                  A po drugie to mnie poniosło po paru postach wyżej.

Pozdrawiam ;)
      • Gość: Kazik Żałoba to żałoba, nie powinien walczyć IP: 87.204.0.* 23.11.06, 14:37
      • Gość: Przykro mi Re: Walka o tytuł w cieniu górników IP: *.chello.pl 23.11.06, 14:40
        www.policja.pl/portal/pol/71/174/
        • Gość: mario Re: Walka o tytuł w cieniu górników IP: *.vizja.pl 23.11.06, 14:48
          ...i co w zwiazku z tym linkiem co podales? ty chyba nie rozumiesz specyfiki
          zaloby narodowej. codzienie gina ludzie i ginac beda, ale nie codziennie w tych
          samych, katastroficznych okolicznosciach, niemal w tym samym czasie i w takiej
          ilosci.
          • Gość: Krzyś Re: Walka o tytuł w cieniu górników IP: *.pke.pl 24.11.06, 06:16
            w dodatku większość z nich jedzie na wiariata, łamiąc nagminnie przepisy
            drogowe, i narażają lub co gorsza powodują śmierć innych. A tu zgineli ludzie
            nie mający WYJŚCIA zjeżdżając na dół, aby utrzymac rodzinę; żonę, dzieci
            Słabe porównanie i argument.

Ten kto tu nie mieszka i zna specyfiki tego regionu tego nie zrozumie nigdy.

Syty nie zrozumie głodnego i tyle.
            • bazyliszek4 Re: Walka o tytuł w cieniu górników 24.11.06, 19:07
              Gość portalu: Krzyś napisał(a):

> Syty nie zrozumie głodnego i tyle.

nie wyjeżdżaj tu z tą śląską martyrologią biedy. pieniądze, które poszły na te
              wszystkie "programy naprawy gornictwa", z obowiązkowymi "trzynastkami"
              i "czternastkami" dla braci górniczej, tak naoprawdę bardziej potrzebne były o
              wiele biedniejszej ścianie wschodniej czy obszarom popegieerowskim. ale oni nie
              załadują się z kilofami i śrubami do autokarów na tzw. pokojową manifestację w
              Warszawie...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka