Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Coś dla bydgoskich kibiców:)))

IP: *.tvk.torun.pl 21.10.07, 11:28
    Fajny artykuł dla historyków i pasjonatów żużla, miłej lektury:)Wyrwane z
    kontekstu:)

Pomogli gwardziści z Torunia

Na szczęście, o lokalizacji sekcji nie przesądziły żadne układy. PZM
    zarządził, by doszło do decydującej rywalizacji na torze, 23 kwietnia 1951
    roku w Rzeszowie. Wygrany rzeczywiście miał zgarnąć całą pulę.

Bydgoszczanie szybko poszli po rozum do głowy. Dotychczasowy skład nie
    gwarantował im przewagi. Można jednak było skorzystać z sił sąsiadów zza
    miedzy. Najlepsi zawodnicy Gwardii Toruń, Zbigniew Raniszewski i Roman
    Zakrzewski (a wszyscy gwardziści mieli wówczas milicyjne etaty), służbowo
    zostali przeniesieni do Bydgoszczy. Tym samym mogli wziąć udział w turnieju
    jako reprezentanci tego właśnie miasta.

To było wyjątkowo skuteczne posunięcie. Raniszewski i Zakrzewski wsparci
    Józefem Budą pewnie wygrali zawody. Bydgoszcz awansowała do ekstraklasy.

Jeździła w niej nieprzerwanie przez 57 lat...

www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=634&NrSection=80&NrArticle=80835&IdTag=832
    Obserwuj wątek
      • muvon200 Re: Coś dla bydgoskich kibiców:))) 21.10.07, 18:57
        FAJNE A TEGO NIE WIEDZIAŁEM. No cóż przypomina mi się jak rozkazem
        przenoszonbo piłkarzy Zawiszy do Legii :). A swoją drogą ciekawe...
        niech mi tu jakiś kolega zza miedzy zasunie tym że Polonia to
        milicyjny klub heheheheeh
        • Gość: szlachcic Re: Coś dla bydgoskich kibiców:))) IP: *.tvk.torun.pl 22.10.07, 19:09
          >A swoją drogą ciekawe...
          > niech mi tu jakiś kolega zza miedzy zasunie tym że Polonia to
          > milicyjny klub heheheheeh

ty muvon stawiasz znak rownosci bos obiektywny cvzlowiek jest

• muvon200 Re: Coś dla bydgoskich kibiców:))) 22.10.07, 22:01
            nie rozumiem o co Ci chodzi? Uraziłem Cię czymś? Zawsze myślałem, że
            Stal Toruń to był miejski klub ale teraz widzę że również gwardyjski
            więc o co chodzi gdy mówicie na nasz klub że milicyjny hę?
            • pizdonia Re: Coś dla bydgoskich kibiców:))) 22.10.07, 23:40
              Czyli od niepamietnych czasów w Polonii kręcili wałki aż weszło to w
              krew :)
            • Gość: krotki Re:muvon IP: *.opera-mini.net 23.10.07, 08:35
              Wyjasnij mi czemu Stal Toruń to milicyjny klub?
              • muvon200 Re:muvon 23.10.07, 13:26
                no własnie nie wiedziałem dopiero z tego tekstu u góry się
                dowiedziałem. Nie można przecież rozkazem przesunąć do klubu cywila.
                Też sie zdziwiłem.
                • Gość: krotki Re:muvon IP: *.opera-mini.net 23.10.07, 13:47
                  o klubie mozna bylo powiedziec ze jest milicyjny gdy działa w strukturach milicji.istotnie w toruniu istniał klub gwardia toruń,jednak gdy zmieniono nazwę na stal klub z torunia przestał byc uznawany za drużynę związana z organem ścigania.zreszta jakie to ma znaczenie?dla mnie liczy sie drużyna a nie kto i z kim ja powiązuje.pzdr
                  • muvon200 Re:muvon 23.10.07, 14:53
                    zgadza się dlatego tak się ucieszyłem, że jest argument na napinaczy
                    wyzywających nas od milicyjnych. Z tą nazwą chyba masz rację. Nie
                    wiedziałem, że przedtem była to Gwardia Toruń a nie STal.
                    Przepraszam. U nas pewnie było tak samo z Gwardii Polonia :).
                    Dziekuję.
      • manstein6 Re: Coś dla toruńskich kibiców:))) 22.10.07, 23:47
        Jak się okazuje, to Toruń wszedł do ekstraligi kuchennymi drzwiami...hehe,
        proszę bardzo z historii żużla w tym mieście :

Na awans do I ligi Stal Toruń musiała jeszcze kilka lat poczekać. Pierwsza
        okazja nadarzyła się w 1973 roku, kiedy to torunianie zajęli 2 miejsce w
        drugoligowych rozgrywkach, dzięki czemu mogli rywalizować w barażach o
        ekstralige. Przeciwnikiem był rywal zza miedzy - Polonia Bydgoszcz, jednak
        okazał się on przeszkodą nie do przejścia. Dwa lata później sytuacja się
        powtórzyła - Stal ponownie zajęła 2 miejsce w rozgrywkach i w barażach stanęła
        przeciwko bydgoskiej Polonii. I tym razem sąsiedzi okazali się lepsi, jednak
        powiększenie liczebności I ligi do 10 zespołów pozwolił torunianom awansować do
        elity. Największy udział w tym sukcesie z 1975 roku mieli m.in. Janusz
        Plewiński, Jan Ząbik, Bogdan Krzyżaniak czy też Roman Kościecha, a zatem
        zawodnicy, których nazwiska są nieobce i dzisiejszym fanom speedwaya.

Na tej podstawie można powiedzieć, a raczej nazywać toruńskich żużlowców
        Dzikusami w ekstralidze ! i Wy macie czelność wypominać Polonii starania o dziką
        kartę w mijającym sezonie ? Chris i szlachcic - to Wy jesteście Dzikusami ! i
        tak, jako bydgoscy kibice, mamy prawo Was tak nazywać. Nie udało się Wam wejść
        do ekstraligi drogą sportową.
        • Gość: lol Re: Coś dla toruńskich kibiców:))) IP: *.torun.mm.pl 23.10.07, 02:19
          nie ma co się podniecać... w ostatnich latach w każdym klubie
          zagrożonym spadkiem nawołuje się do poszerzenia e-ligi, tak było u
          nas w ubiegłym roku tak jest u was w tym... zawsze tonacy brzytwy
          sie trzyma... pzdr dla wszystkich kibicow w regionie
          • muvon200 do manstein 23.10.07, 14:57
            kolego nie zapominaj, że Apator to jedyny klub który nas poparł w
            głosowaniu i dzikusach, Nie obrażaj ichg. czasami sobie ostro
            podyskutujemy ale co do wzajemnej lojalności jest ok. Nie pierwszy
            raz widać współprace. Pamiętasz jak Toruń prtzegrał u nas mecz po
            którym mógłby juz byc mistrzem,? Potem my dołożyliśmy Wrockowi i
            sprawa złota znowu była otwarta. Zawodnicy z Torunia nie mieli do
            nas zalu. Kibice też.
            • manstein6 Re: do manstein 23.10.07, 16:11
              To jest święta, kibicowska wojna między Bydgoszczą a Toruniem. Tu nie ma litości
              i pobłażania dla Chrisa czy Krotkiego. Muszą poczuć ból, że są kibicami
              toruńskich "Dzikusów ". Ta hańba będzie zmyta, jeśli spadną i potem wrócą do
              ekstraklasy po walce na torze ! a nie przy zielonym stoliczku. My, prawdziwi
              kibice żużla z Bydgoszczy nie chcieliśmy Dzikiej karty dla Naszego zespołu.
              Polonia w uczciwy, sportowy sposób awansuje za rok do ekstraklasy. Pozdrawiam.
              • Gość: krotki Re: do manstein IP: *.opera-mini.net 23.10.07, 16:53
                w związku z dzisiejszym meczem mojej barcelony nie mam zamiaru sie z toba kłócić.jesli nie widzisz różnicy miedzy awansem z powodu powiększenia ligi a z powodu wykupienia dzikiej karty,sprawdzania limitu wydatków czy wreszcie liczenia na upadek unii tarnów to nie mamy o czym rozmawiać.wlasnie to jest dla mnie haniebne zachowanie.radzę wreszcie pogodzić sie z faktem spadku do I ligi.pzdr
                • Gość: Szrek Re: do manstein IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 07:13
                  Do "manstein": spróbuj kolego przez zimę albo się podleczyć albo w
                  ogóle zmień zainteresowania. Myślę, że po drodze ci na jakiś
                  piłkarski stadionik
                  Krótki: jeśli widzisz różnicę pomiędzy awansem do ligi w wyniku
                  powiększenia ligi (wg mnie: decyzja władz sportowych) a pozostaniem
                  w lidze w wyniku wykupienia dzikiej karty (wg mnie: fakt zaistniały
                  za zgodą władz ligi) to uważam, że powinieneś zmienić sympatie
                  polityczne bo ta ekipa niedawno przerżnęła wybory. Osobiście uważam,
                  że obie te sytuacje nie mają nic wspólnego ze sportem, a o ten chyba
                  najbardziej powinno nam chodzić.
                  Poza tym ukłony dla wszystkich normalnych kiboli żużla z Bydzi i
                  Torunia
                  • Gość: krotki Re: do szrek IP: *.opera-mini.net 25.10.07, 08:41
                    widzisz szrek znowu sie mylisz.nie interesuje mnie polityka i na dodatek nie głosowałem na partie o kt?rej myslisz.
                    • Gość: Szrek Re: do szrek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 08:50
                      A w ogóle głosowałeś?
                      Mnie też polityka nie interesuje ale interesuje życie (w szeroko
                      rozumianym znaczeniu), stąd takie skojarzenie postawy prezentowanej
                      przez ciebie i małego człowieka z wielkimi "dziejowymi" kompleksami.
              • Gość: Chris Wyluzuj kolego IP: *.tvk.torun.pl 23.10.07, 16:58
                Po pierwsze w sezonie ogórkowym podczas posuchy na forum chciałem strone bydgoska zainteresować artykułem bez zadnej piany,bo wiem ze ten artykuł był w Nowosciach tylko.Skoro już rozwinałeś watek to powiem Tobie,że jeden sezon odpoczynku w derbach wyjdzie wszystkim na dobre. Bo to co się dzieje podczas meczów bardziej na trybunach przypomina skansen:/Co do kupowania kart,jak wiesz dostaliscie wsparcie od Torunia,gdyby to się działo na naszym podwórku też czułbym niesmak i wolał jechać w I lidze.Zreszta taki czuje po przyznaniu kart w koszykówce kobiet, do tego stopnia ze chodze teraz na siatkarki.Odnosze jednak wrazenie ze Bydgoszcz ma straszne kompleksy na tle sportowym skoro kibole Zawiszy szukaja już zwady na trybunach Astorii podczas meczu II ligi koszykówki.TEGO PANOWIE JESZCZE NIE BYŁO ZEBY ZESPOŁ KOSZYKARZY ZOSTAŁ OPLUTY OBRZUCANY MONETAMI I RESZTKAMI JEDZENIA:)
                • muvon200 Re: Wyluzuj kolego 23.10.07, 17:13
                  daj spokój z kibolem nie pogadasz. W sportowej walce mówią . Co ma
                  wspólnego sportowa walka z tymi rozróbami? I dlaczego gościu mówisz
                  o sobie , agresywnym kibolu(tu na forum przynajmniej) "my prawdziwi
                  kibice" Gó.. wiesz o tym na czym polega kibicowanie. To nie żaden
                  honor broniony nożem, To zabawa i dopingowanie do walki, a czy to
                  będzie w e lidze, 1 lidze czy z dzikusem nie ma żadnego znaczenia.
                  Idac Twoim tokiem myślenia jest tak: honorowo bedziemy oglądac
                  szmaciankę w wykonaniu amatorskim jak na bydgoskich boiskach
                  piłkarskich. Ale sęk w tym , żeby oglądać żużel na najwyższym
                  poziomie. I nie mów, że między byd i tor jest święta wojna. Może
                  między Elaną a Z tak ale kibice żużlowi sobie pokrzycza nawet
                  nieładnie i jadą do domu. Nie naparzają się i nie piszą głupot o
                  jakimś honorze
                  • Gość: krotki Re:muvon IP: *.opera-mini.net 23.10.07, 17:29
                    odnoszę wrażenie ze jestes jedynym kibicem z bydgoszczy z ktorym mozna normalnie dyskutować.cóż widac ze nawet w bydzi sa normalni ludzie:)
                    • Gość: baca Re:muvon IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.07, 22:50
                      Mocie recht gazdo bo jo żech je zez Białki wedle Poronina.
                      • Gość: byzydura Re:muvon IP: *.icpnet.pl 27.10.07, 14:35
                        a ja uwazam, ze nie powinno sie wprowadzać glupot w stylu dzikich
                        kart, a o powiększeniu ligi nalezy informowac przed sezonem. wtedy
                        wszystko bedzie uczciwie. i nie popieram zadnych awansow przy
                        stoliku. wole oglądac w Bydzi nawet 2lige zuzlowa, ale uczciwa i
                        sportowa, a nie e-lige zdobyta poza torem. niestety przekrety w tym
                        stylu zawsze byly, sa i beda. jednak jesli moze to ominac nasza
                        druzyne, to niech lepiej omija. pozdro
                        • Gość: Szrek Re:muvon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 19:46
                          Jaśli Byzydura mo recht, że "przekręty w tym stylu zawsze były, są i
                          będą" to w PiSdu z takim sportem
      • Gość: wercia Re: Coś dla bydgoskich kibiców:))) IP: 195.224.245.* 01.11.07, 10:45
        slyszalam, ze nowy stadion w Toruniu ma miec imie Zbigniewa
        Raniszewskiego ...
        • Gość: baca Re: Coś dla bydgoskich kibiców:))) IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.07, 09:02
          Jo sie nie zgadzom bo bych znalozł postać bardzi zasłużonom dla
          rozwoju dyscypliny na Pomorzu hej. Wicie kto to nie banda rozwijoł.
          • Gość: Szrek Re: Coś dla bydgoskich kibiców:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 10:40
            I nie rozwijojto bo pewnikiem mata recht
            • Gość: baca Re: Coś dla bydgoskich kibiców:))) IP: 83.238.144.* 03.11.07, 22:08
              No toć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka