Gość: thor IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 09:27 czyli Podolski uważa że Janas jest lepszym trenerem niż Leo biorąc pod uwagę że wtedy przegralismy w ostatniej minucie i to grając w dziesięciu cos w tym jest Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poldi Strzel po 2 bramki Austrii i Chorwatom i kwita IP: *.koelner.pl 10.06.08, 09:29 teraz musimy kibicować Niemcom i liczyć na wyjście z 2 miejsca inaczej po ptakach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Strzel po 2 bramki Austrii i Chorwatom i kwit IP: *.acn.waw.pl 10.06.08, 09:38 Wtedy graliśmy 11 obrońcami a teraz graliśmy do przodu, nic dziwnego że akurat Podolskiemu łatwiej się grało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 09:31 Nie wymądrzaj się Podolski. Nic do ciebie nie miałam,ale zaczynasz mnie wkurzać tymi gadkami. Zdobyłeś dwa gole dla Niemiec,wygraliście i ok,ale daj już spokój z tymi swoimi pouczeniami,bo jeszcze aż tak wiele nie osiągnąłeś żeby rozdawać wszystkim swoje "dobre" rady.Ja wiem,że nasza drużyna ma braki,ale oni mają trenera i ty nim nie jesteś.Zajmij się swoim podwórkiem,a grę Polaków zostaw im samym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking Ty sie nie wymadrzaj a szacunek dla Lukasza IP: 212.181.1.* 10.06.08, 09:59 Jak go pytaja to odpowiada, proste? I jakie to wymadrzanie sie? Zamiast sie obrazac trzeba wyciagac wlasne wnioski, nawet jesli nie ma racji w 100% to na pewno cos w tym jest co mowi. Lukasz! Masz moj szacunek chociaz jestes po przeciwnej stronie barykady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Ty sie nie wymadrzaj a szacunek dla Lukasza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 10:58 Ale ja go nie obrażam i wcale nie oceniam jego wyboru.Drażni mnie jedynie jego niekonsekwencja. Jak podejmuję decyzję i wybieram pomiędzy jedną opcją a drugą, to potem nie usprawiedliwiam się dlaczego takiego wyboru dokonałam i nie staram się dziwnymi gestami uspokoić własnego sumienia.Nie lubię pokazówek, szatnia poklepywanie po plecach biednych załamanych polskich piłkarzy i pocieszanie,że pomogę wam wyjść z grupy, bo wygram z Austrią i Chorwacją ( i do tego to słodkie...a reszta należy do was.Zupełnie niepotrzebne gesty.Niech się cieszy ze zwycięstwa drużyny, którą reprezentuje zamiast spuszczać głowę po golu, będę go bardziej szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: Ty sie nie wymadrzaj a szacunek dla Lukasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 11:21 gosc portalu ona napisal(a) >....Ale ja go nie obrazam..Jak podejmuje decyzje i wybieram miedzy jedna opcja a druga.... Zamiast madrzyc sie wez pod uwage ,ze on chcial podjac inna dycyzje to PZPN zrezygnowalo z niego kiedy wyrazal chec grania w bialoczerwonych barwach.Ciekawym co bys Ty zrobil(a) na jego miejscu.Kazdemu latwo mowic...Cudze widzi sie pod lasem swojego pod nosem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Nie wymagaj od baby logiki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 11:58 Babą to jest twoja mamusia Odpowiedz Link Zgłoś
freon Re: Nie wymagaj od baby logiki. 10.06.08, 12:17 Klasyczne podwojne standardy. Podolskiego nie mozna obrazac, bo to przejaw nacjonalizmu, ale kobiete to juz smialo. Polaka z Niemiec nie wolno, Polke z Polski mozna spokojnie. Podolski dokonal wyboru. Swiadomego, jak mniemam. I gra dla Niemiec. I OK, jego sprawa. Nie jest przez to ani gorszym ani lepszym czlowiekiem. Wzywanie do zabrania mu obywatelstwa jest idiotyczne. Robienie z niego bohatera rowniez. Pisanie o nim codziennie takze, choc rozumiem, ze jest to zwykla forma kompensacji i powinnismy sie cieszyc, ze biedni dziennikarze nie racza nas 'polskimi akcentami' w gronie sedziow, czy komentatorow, bo pewnie i tam ktos mial jakas prababcie Polke :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Ty sie nie wymadrzaj a szacunek dla Lukasza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 12:07 Co do tego to jest akurat kilka wersji,a ty trzymasz się tylko jednej.Ja nie oceniam tego,że on gra dla Niemiec. Jego prawo grać w reprezentacji kraju, którego jest obywatelem. Chodzi mi o niepotrzebne gesty, polskie serce,jego bohaterstwo,klasę itp. Moim zdaniem jest w tym przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Ty sie nie wymadrzaj a szacunek dla Lukasza IP: *.hrz.Uni-Siegen.DE 10.06.08, 12:24 mloda jeszcze jestes to nie rozumiesz, ze czasem mimo ze sie jeden kraj reprezentuje i w nim mieszka, to mimo wszystko czuje sie zwiazanym z innym krajem, szczegolenie z tym gdzie sie urodzilo, kilka raz spedzilo, ma wielu znajomych i rodzine, ktorych regularnie sie odwiedza. Dla Ciebie byc moze jest to trudne do wyobrazenia,ale dle innych juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Ty sie nie wymadrzaj a szacunek dla Lukasza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 12:31 Wydaje mi się,że nigdzie nie pisałam ile mam lat. Trudno mi się odnieść do twojej wypowiedzi, bo nigdzie nie pisałam,że nie można czuć sympatii do kraju, z którego się pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Ty sie nie wymadrzaj a szacunek dla Lukasza IP: *.hrz.Uni-Siegen.DE 10.06.08, 12:39 a sloswa o tym ze robi to na pokaz, to kta napisal? ja? Wiec odpowiadam, ze nie jest to na pokaz, tylko po prostu moze wynikac z sympatii do kraju w ktorym sie wychowal, ma rodzine, znajomych. I tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Ty sie nie wymadrzaj a szacunek dla Lukasza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 13:16 Nie twierdzę, że on nie czuje sympatii dla Polski,tylko że robi z tego pokaz, bardzo zresztą teatralny.Są ludzie, którzy bardzo manifestują swoje poglądy, opinie, sympatie. Ja tego nie lubię, co w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315 Re: Ty sie nie wymadrzaj a szacunek dla Lukasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 15:39 gosc portala ona napisal(a) >....Chdzi mi o niepotrzebne gesty,poslkie serce... az sie samo stwierdzenie cisnie na usta,ze baba ci.. mysliTo papierz JPII tez robil niepotrzebne gesty.Siedzial na ziemi wloskiej ,calowal ziemie w kazdym kraju ktory odwiedzal.Zabrac mu posmiertnie polskie obywatelstwo..kiedy Polska wyjdze z sredniowiecza? Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Uważasz że wszyscy pracujący za granicą nie mogą 10.06.08, 11:22 czuć sympatii do rodzinnego kraju.Jesteś niedomówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Uważasz że wszyscy pracujący za granicą nie m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 12:16 A niech czują,nikomu tego nie zabraniam. Ja nie lubię teatralnych zachowań i mam do tego prawo. Uważam,że takie właśnie były gesty Łukasza na boisku. I jeszcze jedno..."jesteś niedomówieniem", a nie "jesteś niedomówienie". Jeśli już chcesz mnie obrazić to rób to poprawną polszczyzną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koji Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.chello.pl 10.06.08, 09:34 To zdjęcie nie jest z meczu Polska - Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.hrz.Uni-Siegen.DE 10.06.08, 10:45 a czy ktos tak twierdzi/napisal/powiedzial??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dlugi Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.08, 09:34 niestety, teraz już nawet Podolski mówi,że Polacy grali słabo. I ma rację.Takiej niepewności, chaosu i przypadkowych zagrań dawno już nie widziałem. Gdy wczoraj obejrzałem mecz Holendrów z Włochami,odniosłem wrażenie, że nasi to jakaś druga liga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew no tak, ale tym razem IP: 141.53.201.* 10.06.08, 09:45 nie miałem wrażenia, jakbyśmy bronili Częstochowy. Przecież parę sytuacji było. Kwestia szczęścia i wykończenia... Bo bronić się jak dwa lata temu... to był brzydszy futbol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxim38 Podolski: Rodzina była za Polską IP: 81.210.87.* 10.06.08, 09:52 Ludzie...nie dajcie się ogłupić.Podolski robił swoje.Na truskawkach i szparagach też Polacy zapieprzali dla baora i jakoś nikt nie myślał o tym,że truskawki u nas gniją.Tu chodzi o kasę i ja się chłopakowi nie dziwię.Taką ma pracę a,że robi "to"dobrze?To mu chwała!Nasze chłopaki dali ogólnie lekkiej D..y ale żeby od razu szukać kozła ofiarnego?Podejdźmy do tego z dystansem i nie dajmy sie sprowokować naszej i niemieckiej prasie oraz pseudokibicom.Mam wrażenie,że cholernie lubimy sie gnoić na oczach obcych a oni mają z tego "polewkę".Lata mijają a MY dalej w oślej ławce. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak Lukasz Podolski - wzorem Polaka za granica 10.06.08, 09:53 Jestem bardzo zbudowany postawa Lukasza Podolskiego. To wspanialy pilkarz, z serca Polak i dobry obywatel Niemiec. Byc moze moznaby bylo wykorzystac zaangazowanie Lukasza w wychowanie naszych najmlodszych pilkarzy? - tych ktorzy (wreszcie) wygraja ze swietnie grajaca druzyna Niemiec? Moznaby zorganizowac obozy pilkarskie dla mlodych polskich pilkarzy, gdzie Lukasz móglby byc "trenerem honorowym"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alee to sa sprzecznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 10:16 albo jestes Polakiem, chocby i "z serca" i nie grasz w obcej reprezentacji ... albo nie jestes Polakiem ... on jest niemcem - i tyle po co pierdoly ze mu przykro, ze serce bialo-czerowne, ze rodzina i takie tam - jak jestes Polakiem nie grasz dla Niemiec - i odwrotnie i nic ponadto - szanuje jego dokonania, jest dobrym graczem, pewnie symtatyczny z niego chlopak i tyle ... dorabianie do tego jakiejs ideologii? i ci, teraz ma nam byc "przykro" jak jemu ... sorry - a po co, ze sie nie cieszyl po bramce? ale bramke strzelil? niemiec to niemiec .. a co do tego ze niby pzpn sie spoznil z powolaniem do reprezentacji... nie rozumiem - Polak odmawia innej reprezentacji, zwlaszcza niemieckiej, nawet nie majac perspektyw na gre w SWOJEJ... grac dla niemiec?!?!?!? chyba ze jestes niemcem - wtedy ok ... .. Podolski - nie da sie byc troche Polakiem i troche Niemcem (zwlaszcza), ale zycze Ci, zebys NIE byl do konca zycia dla swoich "kolegow", sasiadow itd "polaczkiem" ps1 - a tak wogole, pzpn? - j..c pzpn ;-) ps2 - makaroni przegrali wczoraj !!!! hiphip HURRRAAA ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: to sa sprzecznosci 10.06.08, 10:31 > Podolski - nie da sie byc troche Polakiem i troche Niemcem > (zwlaszcza), ale zycze Ci, zebys NIE byl do konca zycia dla > swoich "kolegow", sasiadow itd "polaczkiem" A niby dlaczego nie można być? Tyle osób było Polakami i... a on nie może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajakze ja mu tego nie bronie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 10:45 a nawet bylbym BARDZO rad ... ale to On zdecydowal inaczej ... .. czy sie to komus podoba czy nie - wiekszosc dyscyplin druzynowych, w tym i pilka nozna, to pewnego rodzaju "atawizmy" takie wojny plemienne - reguly sa po to by nie TRZEBA BYLO sie zabijac - i bardzo dobrze - gra w pilke to zcentralizowana i ujeta w karby ZASAD - agresja - wielka bitwa, gdzie "zabijasz wroga" ;-) .. nie da sie byc troche z jednymi i drugimi - to po pierwsze ... po drugie, ta wmawiana Podolskiemu troche na sile jego ukryta "polskosc" nie przeszkodzila Mu w "zabiciu polskiego wroga" tyle i tylko tyle, nic ponad to .. decyzje podjete, nie ma co do nich wracac ... zreszta to JEGO decyzje .. po trzecie dla mieszkancow tej ziemi "wojna z niemcem" ma pewnie inny wydzwiek niz gdzie indziej ... i "wojna z kims innym" ... jakos niespecjalnie wypomina sie Danny'emu Szetela gre dla USA - bo usa to usa ... a niemcy to niemcy - a historii, jaka by nie byla - nie zmienisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangury Re: to sa sprzecznosci IP: *.sa.bigpond.net.au 10.06.08, 12:23 Pozdrowienia dla prawdziwych kibicow pilki noznej od kibicow z drugiej polkuli.. Ogladalismy bezposrednia transmisje o godz 4 rano , w duuuzym towarzystwie ; wsrod nas sa(i beda!)posiadacze podwojnych obywatelstw, a miedzy innymi polsko-australijskich i niemiecko-australijskichi inni tez - nikt sie nie pobil!!! Happy Birthday Lukas!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pirat Re: to sa sprzecznosci IP: *.cia.com 19.06.08, 07:19 A jaki tam z niego tam polak?wystarczy posluchac jego akcencik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: to sa sprzecznosci IP: *.chello.pl 10.06.08, 11:25 > Polak odmawia innej reprezentacji, zwlaszcza niemieckiej, nawet nie majac perspektyw na gre w SWOJEJ... Jasne, niech się talent marnuje w imię - no właśnie, czego? Patriotyzmu? Ciekawy argument, zwłaszcza wobec kogoś, kto ma dwie ojczyzny. > Podolski - nie da sie byc troche Polakiem i troche Niemcem (zwlaszcza), Żałosne myślenie. Da się i to nie jest kwestia tylko polskiego i niemieckiego obywatelstwa. BTW gdyby "się nie dało", to byśmy nie mieli np. połowy naszej literatury narodowej, rdzennych Polaków wśród naszych najwybitniejszych pisarzy było mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geeeeeeeeee Re: to sa sprzecznosci IP: *.77-83.cust.bluewin.ch 10.06.08, 12:00 Aga - slonko jak juz cos piszesz to chociaz z glowa, ok?? Podolski mial jedna ojczyzne ale ja zdradzil. a najlepszy kawalek - mialby marnoac swoj talent w imie czego...Patriotyzmu - tak bo kilkaiesiat lat temu za to slowo gineli nasi dziadkowie. Aha i czemu mialby marnowac swoj talent... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: to sa sprzecznosci IP: *.chello.pl 10.06.08, 13:22 Jasne, zdradził, wyjeżdżając w wieku dwóch lat. Bądźmy poważni. > a najlepszy kawalek - mialby marnoac swoj talent w imie czego...Patriotyzmu - tak bo kilkaiesiat lat temu za to slowo gineli nasi dziadkowie. Aha i czemu mial by marnowac swoj talent... Bo ktoś wyżej pisał, że jeśli w polskiej reprezentacji go nie chcieli, to nie powinien grać wcale. Czyli, przez analogię: jak ktoś w Polsce nie może znaleźć pracy, niech zdycha z głodu, a nie wyjeżdża tam, gdzie go chcą. Logiczne? Jakoś nie. I nie wyjeżdżaj tu z ginącymi dziadkami, bo Podolski ma dwie ojczyzny, dwa obywatelstwa i jego patriotyzm jest nieco bardziej skomplikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak w 100% Re: to sa sprzecznosci IP: 62.148.81.* 10.06.08, 14:47 Niestety nie masz racji mówiąc, że jeśli Polak, ktory nie ma pracy u nas to ma gnić i zdychać. Pomiędzy życiem zwykłego Polaka a piłkarza jest pewna a mianowicie piłkarz ma jeszcze klub i tam może zarabiać na życie i tak sobie poradzi.Tak zrobiłby każdy PATRIOTA tzn. jeśli nie chciałby go zarząd w kraju to grałby chociaż w klubie i nie zmarnowałby się, bo mógłby go chcieć jakiś dobry klub.A Podolski zachował się nie fair bo jak już PZPN go nie chciał to wybrał sobie Niemcy żeby nie marnować talentu. I jaki z niego PATRIOTA???!!! Odp.: ŻADEN.On po prostu jest NIEMCEM czyli ZDRAJCĄ.I tyle na temat.Powinni mu odebrać polskie obywatelstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajakze zrozum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 15:04 jest Niemcem a nie zdrajca - i nic ponad to - to jego wybor ... nie mial kogo zdradzac bo jako Niemiec strzela brameczki Polakom a nie Niemcom ... tylko tyle co prawda w Polsce nazwanie kogos "niemcem" ma rownie pejoratywne" znaczenie co bycie w niemczech nazywanym "polaczkiem" ;-) i jest po rowno ;-) .. cala ta zgrywa "ze mu przykro" ze cos tam - to pewnie w wiekszosci podkrecania pismakow .. a Podolski? - to bardzo bardzo dobry niemiecki pilkarz ;-) a do dwoch bramek sie nie strzela ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Re: to sa ... Odpowiedz na moje pytanie IP: *.matrix.pl 10.06.08, 15:11 Zadaj sobie trochę trudu, a mnie zrób przyjemność i odpowiedz na moje pytanie, które zadałem w poście jan12121 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=31&w=80658267&a=80675210 Jestem szalenie ciekaw Twojej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a jakze ale ty tez zrozum ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 15:38 po pierwsze - francuz, czech czy brytyjczyk to ... to nie niemiec ;-) historii nie zmienisz a i niemcom specjalnie na owej "zmianie" nie zalezy ;-) ... nikt przy zdrowych zmyslach nie zabrania Podolskiemu gry w Niemieckiej reprezentacji - skoro jest niemcem .. mnie jedynie denerwuje (to malo powiedziane) taka hipokryzja "zjem was na kolacje, ale coz ... strasznie mi bedzie przykro" bo jako kolacja czuje sie troche oszukiwany ;-) "skoro ci przykro - nie jedz mnie" chcialo by sie powiedziec i bardziej tez boli bycie zjedzonym przez podobno "prawierodaka", ktory w dodatku niby ma jakies ... niewiem jak to nazwac ... watpliwosci? wyrzuty sumienia? czy stara sie byc dobrym marketingowcem a takiej "kolacji" mozna jeszcze cos sprzedac? .. wychodzi na to ze taki Klose jest bardziej ludzki, normalny - on nie ma "niby" skrupolow i super - a Podolski? ;-) on te watpliwosci moze i mial ... ale nie w czasie meczu i dwie piekne brameczki wpadly "polaczkom" ;-) ... co do ludzi innego pochodzenia - super ze sa tacy ktorym podoba sie nasz kraj, ze chca miec obywatelstwo mimo roznych uwarunkowan ... ale to nie chodzi o "prace" tylko reprezentowanie ojczyzny przeciw "drugiej" ... "wczesniejszej" ojczyznie - to trudne i niewiem jak JA zachowal bym sie w takiej sytuacji ... uczciwsze byloby gdzyby ten watek hipokryzji sie nie pojawil - ze mu przykro, ale nas zalatwil... to decyzja osobista - mozna miec obywatelstwo polski i odmowic gry z reprezentacja swoiego drugiego kraju - gdyby Roger o to poprosil zaimponowalby mi, gdyby jednak z nimi gral i strzela bramki mam nadzieje, ze nie bylo by tego calego stekania o wielkim "zalu" - to decyzja kazdego gracza ... czy czlowieka ktos gdzies pisal o Gigs'ie ktory na propozycje gry w reprezentacji Anglii odpowiedzial ze ... jest Walijczykiem, ot i tyle zyje i mieszka w Angli, cala jego kariera to Anglia, Walia jest z Anglia zwiazana unia tak mocno i blisko jak zaden inny kraj w europie ... a on ze DZIEKUJE ale jest Walijczykiem ;-) tyle, zadnej hipokryzji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Jednak czuję niedosyt ... IP: *.matrix.pl 10.06.08, 16:28 Jestem pod wrażeniem. Naprawdę poświęciłeś sporo czasu, żeby mi odpisać, dziękuję. Jednak czuję niedosyt: w sumie nie odpowiedziałeś mi na kwestię zasadniczą - czy Twoim zdaniem ludzie przyjmujący polskie obywatelstwo są zdrajcami swoich narodów czy też nie? Naprawdę jestem ciekaw. To co piszesz o miejscu pracy, poczuciu narodowym oraz o hipokryzji jest jak najbardziej OK. Z drugiej strony nie wiemy czy uczucie "dwoistości" nie jest u Poldka autentyczne. No i weź poprawkę na dziennikarzy i zdarzające się im "twórcze" dopowiedzenia do tego co naprawdę było powiedziane. Twoje rozróżnienie pomiędzy różnymi nacjami a Niemcami nieco mnie razi. Powiem Ci dlaczego: mój dziadek całą wojnę (od września) przesiedział w stalagu, a pamiętam jak kiedyś zeznał "było minęło" i ja się tego trzymam. Czy warto wracać do historii z byle powodu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Małe sprostowanie: adresat pytania. IP: *.matrix.pl 10.06.08, 16:36 >>a jakże<<, tak w ogóle to swoje pytanie kierowałem głównie do >>100% Polaka<<, ale ten chyba nie odpowie. Trochę trwało zanim zadałem pytanie i wpadło pod Twój wpis. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: ale ty tez zrozum ... 10.06.08, 17:44 Gość portalu: a jakze napisał(a): > mnie jedynie denerwuje (to malo powiedziane) taka hipokryzja "zjem was na kolac > je, ale coz ... strasznie mi bedzie przykro" > bo jako kolacja czuje sie troche oszukiwany ;-) No dobrze a teraz powiedz mi, jak według ciebie powinien właściwie zachować się Podolski, żebyś dobrze się poczuł? Powinien zasunąć 1000-procentowego Prusaka wbijając bramki krokiem marszowym po czym popaść ekstazę? czy może plunąć niemieckiemu trenerowi w twarz, rzucić wszystko (łącznie z rodziną) w Niemczech i przebić się do Polski. Uprzednio oczywiscie dokonując sabotażu w szatni drużyny niemieckiej poprzez np. zawiązanie wszystkich sznurówek na supeł? Probuję zrozumieć o co właściwie chodzi takim ludziom jak ty? Chłopak wyrósł, wychował się w Niemczech i chwała mu i jego rodzicom za to, że Polska jest dla nich ciągle tak ważna, że uczą swoje dzieci polskiego, że Podolski jest takim szczerym, porządnym facetem. Ale to w tym naszym …. kraju jak widać ciągle za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh on nic nie MUSI robic ... IP: *.gprs.plus.pl 10.06.08, 18:06 ... bo tez nikt nie zmusza go do smetnego zalenia sie ze mu tak przykro itd ... mnie przyjemnosc zrobi gdy zmieni klub i bedzie fajnie gral ... a jesli Polska odpadnie, a Niemcy trafia na Wlochow to mam nadzieje ze zrobi podobnego psikusa swojemu koleze z klubu, Toni'emu, i tez wrzuci im ze dwie brameczki - bede szczesliwy ... bede szczesliwy jesli bedzie dobrym czlowiekiem, a dzieci gdy bedzie je mial wychowa na dobrych ludzi ... tak jak na poczatku - to nie ja zmuszalem go do tlumaczenia sie za bramki, ktore nam wsadzil totez nic od niego w kwestii narodowosciowej nie oczekuje ... ... czy ma plunac niemieckiemu trenerowi w twarz? nie ... przeciez to niemiec, czemu mialy pluc w twarz swoim? zreszta to nie jest jego dzisiejszy wybor tylko wybieral kilka lat wstecz .. ale to nie ja wmawiam mu ten, modny nieco, obowiazek "ukorzenia" sie ... nie dziele ludzi dobrych w zaleznosci od ich "narodowosci" do czasu gdy ktos mnie nie zaatakuje ... ale spotkanie miedzypanstwowe takie jak mecz w pile na ME to taka troche potyczka miedzyplemienna - gdzie, jak ktos wczesniej pisal, wymagana jest DEKLARACJA przynaleznosci i pelne utorzsamianie sie z ktoras ze stron - wiec nie da sie grac z jednej strony bedac niby czesciowo z drugiej... niepodoba mi sie taka hipokryzja, podchwycona i napewno rozdmuchana przez pismakow ... tym razem juz napewno EOT Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Ale ty ciągle go krytykujesz coś ci się nie podoba 10.06.08, 18:23 Gość portalu: ehh napisał(a): > ... bo tez nikt nie zmusza go do smetnego zalenia sie ze mu tak przykro itd ... Dlaczego go tak próbujesz upodlić? Nigdzie się nie dopatrzyłem „smętnego żalenia“. Po prostu SZCZERZE mówi co czuje! Czy naprawdę tak trudno to zaakceptować i zrozumieć, że te gole nie sprawiły mu takiej frajdy bo jest związany emocjonalnie z oboma krajami? Czy na jego miejscu nie miałbyś żadnych problemów? > bede szczesliwy jesli bedzie dobrym czlowiekiem, a dzieci gdy bedzie je mial wy > chowa na dobrych ludzi O to się nie martw. Przy tak szczerej duszy jaką jest Podolski nie ma się o co obawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: to sa sprzecznosci IP: *.chello.pl 10.06.08, 15:34 Powtarzam po raz enty: Podolski jest i Polakiem, i Niemcem: dwa obywatelstwa, dwa języki, ale drużyna narodowa jedna, bo w dwóch grać nie można. Zaiste, niesamowite, że wybrał tę reprezentację, w której go chcieli. A obywatelstwa na szczęście odebrać nikomu już nie można. Mnie wystarczy, że można było w 1968. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aco cale nieporozumienie stad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 16:10 ... ze ty rozumiesz "obywatelstwo" formalnie... prawda jest ze nikt nie moze "obywatelstwa" odebrac jak i "nadac" albo jestes Polakiem, Czechem ... Niemcem itd albo nie ... jako Polak nie grasz w innej reprezentacji jako Niemiec nie grasz w innej reprezentacji jako Czech grasz dla Czech ... a jesli grasz dla Portugalii tzn. ze decydujesz o tym iz jestes Portugalczykiem czujesz sie Portugalczykiem wiec nim JESTES (moze i czeskiego pochodzenia) ... formalizm nie ma tu nic do rzeczy ;-) to kwestia TWOICH ODCZUC i wyborow KIM JESTES Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: cale nieporozumienie stad IP: *.chello.pl 10.06.08, 16:19 Obywatelstwo jest właśnie formalne, nadawane przez władze. Czym innym jest poczucie przynależności narodowej, jeszcze czym innym - poczucie przynależności do dwóch narodów. > to kwestia TWOICH ODCZUC i wyborow KIM JESTES I teraz mówimy o poczuciu przynależności narodowej. Czasem bywa bardziej skompliwoane niż rubryczka 'obywatelstwo' w papierach: Polscy Żydzi, Polonia amerykańska czy (przypadek Podolskiego) osoby, które jako dzieci wyjechały z kraju, w którym się urodziły. Skoro, jak sam piszesz, to odczucia o wszystkim decydują, dlaczego bronisz Podolskiemu czuć się związanym z dwoma krajami? PS. Będę pisała pracę doktorską o "dwupaństwowcach", ta dyskusja spada mi jak z nieba. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek226315Polak w Re: to sa sprzecznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 15:47 >....Powinni mu odebrac polskie obywatelstwo. rimo obywatelstwa nie mozna odebrac,moza najwyzej sie go zrzec. Poza tem Podolski nie ma polskiego obywatelstwa w ogole wiec co mu odbierac.Prostaku idac Twym tokiem rozumowania Janowi Pawlowi II posmiertnie tez nalezaloby odebrac polskie obywatelstwo.Az sie werzyc nie chce,ze w Polsce XXI wieku sa przezytki ze sredniowiecza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: to sa sprzecznosci IP: *.chello.pl 10.06.08, 15:59 Jakim cudem nie ma polskiego obywatelstwa osoba urodzona w Polsce z rodziców Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: to sa sprzecznosci IP: 77.79.228.* 11.06.08, 12:10 Głupota ludzka jednak nie zna granic - to jedyne, co mi się ciśnie na usta po przeczytaniu powyższego postu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajakze czyli, jak dobrze zrozumialem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 12:10 czytajac: "Jasne, niech się talent marnuje w imię - no właśnie, czego? Patriotyzmu? Ciekawy argument, zwłaszcza wobec kogoś, kto ma dwie ojczyzny...." .. czyli kariera ponad... , ponad co wlasciwie - Ty wiesz ponad CO? a On wie? .. Co on czuje jak slyszy Mazurek Dabrowskiego? czuje cos? .. a ja mu wcale nie wmawiam by CO KOLWIEK CZUL ... pytam sie tylko po co ten "placzliwy" ton, to "krwawiace serce" ... mysle ze to bardziej wymysl pismakow niz prawda ... .. u nas jest jakas taka potrzeba doszukiwania sie owej "polskosci" nawet u tych, ktorzy maja ja gleboko gdzies, chocby Klose - ten przynajmniej nie stwarza pozorow, bo jak inaczej nazwac kwestie "krwawiacego serca"... heh ;-) i strzelanie polsce bramek ... jak pisalem wczesniej - mecz to taka pseudo mala wojna - tu sie tylko strzela bramki a nie obcina glowy ;-) ... ale w ojczyznie gry w pilke w Meksyku ( ;-)) nie w Angli ) przegrana druzyna szla pod noz ... kazdy sport to rywalizacja majaca na celu zdominowanie i pokonainie PRZECIWNIKA czyli inaczej wroga ;-) tu niema miejsca na sentymenty - i sentymentow nie bylo - zasadzil dwie piekne brameczki i chwala Mu za to, bo to bardzo doby pilkarz .. niemcy grali z polakami - ci pierwsi wygrali, tyle i tylko tyle ... nie bylo przemieszanych druzyn, choc niewiem jak bardzo bys tego chciala Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: czyli, jak dobrze zrozumialem ... 10.06.08, 12:55 Gdzies ty sie doczytal o tym "krwawiacym sercu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moja fopa krwawiace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 13:37 ... moze pojawilo sie samo z siebie ... na fali naszej prasy i wypowiedzi "dziennikarzy" ;-) ... "bialoczerwone" natomiast bylo ... moze dlatego ze IMHO wydaje mi se ze jesli serce naprawde bialoczerwone - to powinno byc i krwawiace w tej sytuacji ;-) ... ale racja - moja fopa .. i ja naprawde szanuje Podolskiego, jestem pelen podziwu jesli chodzi o jego osiagniecia ... to pewnie fajny chlopak... tyle ze nie nasz ;-) i nic tego nie zmieni ;-) .. nie widze tez powodu "pocieszania" sie z powodu tego, ze "dobrze ze Poldi to Polak, strzelil dwie bramy naszym, ale zostaje w rodzinie" - wlasnie tym GORZEJ - mnie jest przykro, ze to ON te bramki strzelil, tym bardziej ze niby to jego serce jakies takie "nie calkiem i nie tylko niemieckie"... z czego tu sie cieszyc, ze "nasz" chlopak nas zalatwil? ;-) .. nie ma co sie podniecac - ta kwestia zyje dzieki wyciaganiu jej przez pismakow, nie majacych nic innego do powiedzenia, a pilkarze to profesjonalisci - robia to co do nich nalezy - polacy strzelaja do bramki niemieckiej a niemcy odwrotnie - takie sa zasady ;-) a w czasie meczu nie strzela sie do obu bramek jednoczesnie .. a zycie? dla niektorych zycie tez jest takie proste ... dla niektorych pilka jest jak zycie, dla innych - pilka to powod do opicia sie i darcia geby... dla jeszcze innych mala "wojna" w ramach scisle okreslonych zasad... .. a wybory naleza i nalezaly WYLACZNIE do niego /Podolskiego/ Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: krwawiace 10.06.08, 15:38 Gość portalu: moja fopa napisał(a): > moze dlatego ze IMHO wydaje mi se ze jesli serce naprawde bialoczerwone - to po > winno byc i krwawiace w tej sytuacji ;-) ... > ale racja - moja fopa Czyli pieklisz się na rzeczy, które sam sobie wymyśliłeś. To trochę niepoważne. > tyle ze nie nasz ;-) i nic tego nie zmieni ;-) Co znaczy „nasz“? Każdy jest dla siebie. A jeśli Krzynówek gra dla Wolfsburga to jest „nasz“ czy nie? > nie widze tez powodu "pocieszania" sie z powodu tego, ze "dobrze ze Poldi to Po > lak, strzelil dwie bramy naszym, ale zostaje w rodzinie" - wlasnie tym GORZEJ - > mnie jest przykro, ze to ON te bramki strzelil, tym bardziej ze niby to jego s > erce jakies takie "nie calkiem i nie tylko niemieckie"... z czego tu sie cieszy > c, ze "nasz" chlopak nas zalatwil? ;-) Mnie takie duperele nie interesują. Ciekaw jestem jak na jego miejscu zachowałaby się większość z tych, którzy go tu tak krytykują? Masz dwal latka, rodzice wyjeżdżają do Niemiec. Potem dorastasz, regularnie jeździsz do Polski, odwiedzasz rodzinę i grasz w Niemczech nogę aż kiedyś masz szansę zagrać w drużynie narodowej. I co? Rezygnujesz z tego żeby zadowolić jakichś skleryczałych pryków fanzolących coś „patriotyźmie“ i „ojczyźnie“? Uważam, że Podolski (i jego rodzina) zachowuje się bez zarzutu. Bo to, że dzieci żyjące od drugiego roku życia za granicą utrzymują tak intensywne kontakty ze swoją starą ojczyzną, że uczą dzieci polskiego wcale nie jest oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajakze alez zgadzam sie calkowicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 15:48 ... i ja mu tego nie bronie .... zloszcza mnie jedynie takie ... krokodyle lzy ... i traci mi to troche hipokryzja ;-) .. co do gry w klubie - to troche nie ten poziom ;-) i nie te dylematy .. pewnie ze kazdy jest dla siebie - i wytykam tylko jakies nieporadne proby ... ja wiem .. USPRAWIEDLIWIANIA SIE?? ja od Niego tego nie wymagam ... a nawet wolalbym by tego nie bylo ... eot Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: alez zgadzam sie calkowicie 10.06.08, 16:02 Nie bardzo wiem, co masz na myśli pisząc o krokodylich łzach? Możesz napisać co właściwie robi źle? Bo według mnie to chłopak z wyjątkowym charakterem, otwarty, prostolinijny, mówi szczerze co myśli. Nie boi się tego, że może stracić punkty popularności wśród publiczności niemieckiej za podkreślanie swoich związków z Polską akurat podczas tak ważnego meczu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mack Re: Niekoniecznie IP: *.range86-141.btcentralplus.com 10.06.08, 13:24 Niekoniecznie, wez pod uwage, ze on wyjechal w wieku 2 lat z Polski i jako pilkarz i czlowiek/obywatel wychowal sie w Niemczech i z tym krajem jest zwiazany - zawodowo, kolezensko etc. Natomiast wiekszosc jego rodziny to Polacy - stad takie "rozdwojenie" jest chyba wytlumaczalne. Zwlaszcza biorac pod uwage historie Slaska, ktory przechodzil z rak do rak (Polska,Czechy,Niemcy)a ludzie mieszkajacy tm musieli sobie jakos z tym radzic. Byl taki plywak Michael Klim - dziecko polskich imigrantow do Australii, tez podkreslal swe polskie korzenie ale zdobywal medale olimpijskie dla Australii i jakos nie pamietam by budzil takie kontrowersje jak Podolski (w obu przypadkach o ich losie zdecydowali rodzice emigrujac z PRL-u w latach 80-tych). Taka mamy historie i chyba nalezy podchodzic z wieksza wrazliwoscia do tych kwestii. Mnie bardziej irytuje przyznawanie polskiego obywatelstwa ludziom w rodzaju Olisabede czy Rogera, ktorego jedynym powodem jest iluzoryczne zwiekszanie szans naszych druzyn i ktorych poza przejsciowymi i krotkotrwalymi zwiazkami zawodowymi (miejsce pracy) absolutnie nic z Polska nie laczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: to sa sprzecznosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 14:26 skoro tak twierdzisz to Roger tez nie jest polakiem tylko brazylijczykiem nie czuje zadnej więzi emocjonalnej z polska a w reprezentacj jest po to abysie wypromowac jak obrażamy jednych to czemu nie obrażać drugich !!! CałA P O L S K A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: to sa sprzecznosci IP: 77.79.228.* 11.06.08, 12:05 Bzdury gadasz chłopie... W takim wypadku Roger nie powinien grać w reprezentacji Polski - chyba, że wyrzeknie się swojej "brazylijskości" i "zostanie" Polakiem z krwi i kości. Wielu piłkarzy po otrzymaniu obywatelstwa gra w reprezentacjach innych krajów i nie wierzę, że wszyscy wyrzekają się swojej narodowej tożsamości. Dla mnie Podolski jest bardzo autentyczny w swoim zachowaniu i w tym, co mówi. A, to że pamięta o swoich korzeniach może świadczyć o nim tylko dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Lukasz Podolski - wzorem Polaka za granica 10.06.08, 12:08 > Jestem bardzo zbudowany postawa Lukasza Podolskiego. To wspanialy > pilkarz, z serca Polak i dobry obywatel Niemiec. Coby bylo jasne: to przede wszystkim Slazak, moze nie Slonzok jak Klose (bo w 3/4 naplywowo familia), ale napewno nasz, tj. slaski Karlus. Ma sympatie do Niemiec i POlski. I OK. A1e te wszystkie klasyfikacje typu "Polak" albo "Niemiec", to se mozecie wrazic do pupci. Vivat Silesia Superior ! Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: Lukasz Podolski - wzorem Polaka za granica 10.06.08, 12:57 Głupio tylko, że mówi o swoim sercu, że jest "polskie" a nie jakieś "śląskie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Re: Lukasz Podolski - wzorem Polaka za granica IP: *.matrix.pl 10.06.08, 15:21 cimoszko, strasznie mnie denerwuje obrzucanie się wyzwiskami na wszelkich internetowych forach, ale zaprawdę nie strzymam. Zagotowało Ci się w tym czajniku, który nosisz na szyi zamiast głowy? A czym się różni "śląskie" od "polskiego"? Gorsze jakieś? Uchyl przykrywki, to Ci może ciśnienie spadnie i wreszcie pomyślisz. Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: Lukasz Podolski - wzorem Polaka za granica 10.06.08, 15:28 Nie pękło ci nic Francu z tego wysiłku? Jeśli nie, to pomyśl albo poproś kogoś, kto zrobi to lepiej od ciebie. Np. twojego psa. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=31&w=80658267&a=80669404 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Re: Lukasz Podolski - wzorem Polaka za granica IP: *.matrix.pl 10.06.08, 16:01 I właśnie tak "kultura" na forach mnie denerwuje. A Ty zapewne uważasz się za osobę kulturalną, dobrze wychowaną i elokwentną. Zero odniesienia do sedna tylko bluzgi. Dla łatwiejszego zrozumienia: nie zjechałem Cię za linka, którego dołączyłeś, tylko za poprzedni wpis. Trudne? I na tym koniec. PS Ciebie, Tobie, Wasze - podstawy dobrego wychowania i poprawnej polszczyzny nakazują pisać wielką literą. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszewicz Re: Lukasz Podolski - wzorem Polaka za granica 10.06.08, 16:44 Trzeba być niezłym egzemplarzem, żeby obrzucając już w swoim pierwszym poście(!) rozmówcę obelgami, zarzucać mu..... brak kultury. Powinieneś Francu dostać za to nagrode Darwina. Jeśli nikt ci tego jeszcze nie powiedział Francu, czynię to nieniejszym: Najbardziej ewidentnym dowodem braku elementarnego wychowania jest pouczanie innych o rzekomym ich braku. P.S. Pisanie “ciebie, tobie, wasze“ z dużej litery to antykwaryczny przeżytek, zwłaszcza w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt wielki taktyk i wielki motywator IP: 212.76.37.* 10.06.08, 10:02 Janas i Beenhaker - dwaj wielcy coachowie - Przyznam szczerze, że spodziewałem się, że Polacy zagrają lepiej. Odniosłem wrażenie, że tamten zespół sprzed dwóch lat, był lepiej zorganizowany taktycznie, trudniej było przedrzeć się przez defensywę - stwierdza Podolski. Odpowiedz Link Zgłoś
anika305 Re: Podolski: Rodzina była za Polską 10.06.08, 10:07 Ma trochę racji chłopak. Po pierwszej bramce nasi byli tak zaskoczeni,że do końca do siebie nie doszli. Było kilka sytuacji, które mogły zakończyć sie bramką.... Odpowiedz Link Zgłoś
freon Nieprawda! Nasza prasa wie lepiej... 10.06.08, 10:08 To nieprawda, ze Podolski sie nie cieszyl ze wzgledu na rodzine. On sie nie cieszyl bo ma w sercu Polske i bardzo by chcial dla niej grac (tyle, ze go Niemcy sila zwerbowali). Przeciez wlasnie to wmawialy nam wczoraj gazety. Niech wiec Podolski nie wprowadza zametu. Polscy dziennikarze wiedza lepiej i jesli nie odkryl jeszcze, ze ma Polske w sercu, to niech ja lepiej tam znajdzie, bo prasa zawsze ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking freon, po co robisz z siebie blazna? IP: 212.181.1.* 10.06.08, 10:47 A moze nim jestes? Tylko nikt sie nie smieje... Odpowiedz Link Zgłoś
freon na drzewo, wiking 10.06.08, 11:17 Rozumiem, ze w ten pokraczny sposob chciales zaprotestowac przeciw mojej wypowiedzi. Kazdy robi to naturalnie na swoj sposob w zaleznosci od potrzeb i prezyspozycji intelektualnych. I ja doceniam to, ze umiesz pisac. I gratuluje. Moze Ci sie moja wypowiedz nie podobac, ale rzucanie "blaznami" swiadczy wylacznie o Tobie. Zawod blazna cenie, wiec nie bede sie obrazac. Ale, ze nie masz nic innego ciekawego do powiedzenia, to bedzie to ostatnia moja wypowiedz skierowana do Ciebie. Ale Ty sie nie wahaj - pisz i tworz. Nie wahaj sie niewydarzony (bo przypadkowy) synu najezdzcow z polnocy, zwacy sie z tego powodu wikingiem. Tylko zdejmij helm, bo sie przegrzejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking potrzebujesz towarzystwa na drzewie? IP: 212.181.1.* 10.06.08, 12:14 Zamiast sie zaperzac i obrazac (siebie i mnie), przeczytaj sam swoja pierwsza wypowiedz, to zrozumiesz o co mi chodzilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 10:08 Honorem było by gdybyś odpuścił ten mecz, kolego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wars Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 10:13 Jakoś im się nie udało wychować Cię Podolski na porządnego człowieka. Skoro faktycznie byli za Polską to co ty robisz w kadrze Niemiec. Twoja rodzina powinna się ciebie wstydzić - wychowali reprezentanta Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Dolas Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.gorzow.mm.pl 10.06.08, 10:30 Po meczu z Niemcami jestem zawiedziony. Liczyłem na znacznie lepszą grę Polaków, ale uważam, że zagrali o niebo lepiej niz 2 lata temu. Nie ma co do tego dwóch zdań. Jednak gdy wczoraj obejrzałem Holenrów w akcji i tzw. futbol totalny w ich wykonaniu to sobie uzmysłowiłem, jak wiele dzieli nas od prawdziwej piłki, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking Re: Podolski: Rodzina była za Polską IP: 212.181.1.* 10.06.08, 10:52 Mysmy przegrali 0:2 a Wlosi (mistrzowie swiata) 0:3. Chyba musi ich to bardziej bolec, niz nas... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking Nie wiesz co znaczy volksdeutsch wiec siedz cicho IP: 212.181.1.* 10.06.08, 10:45 II wojna sie juz dawno skonczyla, jesli tego jeszcze nie zauwazyles. Lukasz zachowal sie tak godnie, jak to tylko bylo mozliwe i chwala mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I co z tego Re: Podolski=volksdeutsch IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.08, 10:51 Volksdeutsch - tak okreslano w latach po I wojnie swiatowej Niemcow mieszkajacych poza granicami Niemiec (tych nazywano Rechisdeutsche) i czesto posiadajacych obywatelstwo tego kraju. Z terenow dzisiejszej Polski odnosilo sie to szczegolnie do niemieckich poznaniakow (Posener),ludzi z Prus wschodnich i Zachodnich (Westpreußen i Ostpreußen) jak rowniez niemieckich Slazakow (Oberschlesier). " I tyle w temacie" - coz takiego chciales przez to powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Podolski=volksdeutsch 10.06.08, 12:20 > jak rowniez niemieckich Slazakow (Oberschlesier). Ja, ale ino w polskim skrawku, tj. Oberschlesien-Ost ("O/S.-Ost"). Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Podolski=volksdeutsch 10.06.08, 12:20 I akurat to ani Opola(Klose) ani Gliwic(Poldi) to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRANCUZ Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.um.krakow.pl 10.06.08, 10:52 Bardzo szanuje go ! Polubilem go ! Malo o nim wiedzialem az do ostatniej niedzieli ! Perfekcyjnie rozumie jak mogl sie czuc po tych 2 bramkach. Tez wyemigrowalem do Francji z rodzicami majac 8 lat ! Tam zostalem zaasimilowany przez spoleczenstwo francuskie, zostalem Francuzem ! Ale serce zawsze bylo skierowane na wschod, do Polski. Spedzilem w Francji 20 lat. Wrocilem jednak do Polski w wrzesniu 2006. Polska dala mi prace, Francja nie. Jeslibym dostal prace w Francji to zostalbym w Francji tak jak zrobil Lukasz, dostal prace wiec zostal ! Teraz ciesze sie z mojego podwojnego obywatelstwa. Wielki szacunek dla Lukasza ! Pokazal sie wielkim profesjonalista i dojrzalym chlopakiem ! My mozemy sie cieszyc ze mamy takiego wspanialego rodaka ktory pokazuje klase i profesjonalizm i odnosi sukces w innym kraju. Dzieki Lukaszowi Polska zyska na wizerunku i jest szanowana ! Szanujmy go tez ! Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Podolski: Rodzina była za Polską 10.06.08, 12:22 Poldi i Miro, to godni nastepcy Ernsta Wilimowskiego i wspaniali ambasadorzy Gornego Slaska !!! :) MERCI, BRAVISSIMO ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZWED Swietnie to ujales, merci! IP: 212.181.1.* 10.06.08, 12:31 Jako "SZWED" tez to dobrze rozumiem. Salutations Odpowiedz Link Zgłoś
hubert_x Re: Podolski: Rodzina była za Polską 10.06.08, 10:57 Miło, że próbował nie cieszyć się. Odpowiedz Link Zgłoś
jan12121 Podolski: Rodzina była za Polską 10.06.08, 11:00 Chłopak pokazuje klasę, nie tylko piłkarską. O wiele większą, niż niejaki Orzechowski (LPR, a jakże, kta pamieta, co to takiego? (przybudówka PiS-u!). Odebrać obywatelstwo Orzechowskiemu i posłać do braci na Wschodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antleon Re: Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 11:35 A co źle Orzechowski powiedział , nie wiedział tylko że podolski to czysty szwab i polskiego obywatelstwa nawet nie ma . Można by odebrać je co najwyżej rodzicom podolskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Poldek - lej na nich ... Pytanko. IP: *.matrix.pl 10.06.08, 14:58 Dobrze napisałeś Janie. Chłopak nie powinien się przejmować poszczekiwaniem kundelków i wszechpolaczków. Każdy ma prawo do wybrania sobie kraju, w którym chce żyć i który uzna za swój. I nic nikomu do tego. A gadanie o germanizacji to już w dzisiejszych czasach stara, zgrana śpiewka pani Konopnickiej. Miało to sens na przełomie XIX i XX w. ale teraz to już relikt. A swoją drogą; co myślicie o tych, którzy się spolonizowali i uważają się za obywateli Polski będąc z urodzenia Niemcami, Francuzami, Czechami czy Brytyjczykami? Są zdrajcami swoich narodów? A może czuć się Polakiem jest OK, a kimś innym BE? Ciekaw jestem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwagiluzne generalnie Polacy wygrali ten mecz IP: *.acn.waw.pl 10.06.08, 11:04 Odpowiedz Link Zgłoś
maxencjusz Scenariusz dla Ilony Łepkowskiej 10.06.08, 11:11 Jak lubię tego piłkarza, tak nie mogę już czytać o barwach jego serca i innych tego typu pierdołach. To bardziej nadaje się na scenariusz dla Pani Ilony Łepkowskiej, którą również lubię, choć jej seriale już nie. O czym tu gadać, facet w swoim czasie dostał szansę grania w jednej z najlepszych drużyn świata. Dostał ją ponieważ był dobry. W Niemczech mieszka prawie od początku swojego życia, ma tam znajomych, rodzinę, a co najważniejszej dobrą pracę. Teraz strzelił dwie bramki, pierwsze w historii Niemiec na ME, a się nie cieszy. To rzeczywiście świadczy, że ma coś z Polaka, bo tylko my potrafimy tak dziwnie reagować. Jak przegrywamy powstania to je świętujemy i cieszymy, jak pięknie uwalniamy się od komuny, to bluzgamy, kłócimy się itd...ot Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Scenariusz dla Ilony Łepkowskiej IP: *.icpnet.pl 10.06.08, 14:18 A jak o polskim sercu piłkarz strzela nam gola i część się na to krzywo patrzy reszta mówi, żeśmy porąbanymi fanatykami... Odpowiedz Link Zgłoś
minusn Wg statystyk nie było tak źle... 10.06.08, 11:16 Jak podają statystyki Polska niewiele odstawała w przygotowaniu fizycznym od Niemców, a w samym meczu drużyny przebiegły najwięcej! Ballack osiągnął najlepszy do tej pory wynik na mistrzostwach (11,552 km) ale Dudka niewiele był od niego gorszy (11,538 km)! Klose popisał się najszybszym sprintem (30,86 km/h)! Kto był najszybszy u nas??? Roger! (29,29 km/h). Tak ten sam Roger, o którym nasi komentatorzy móiwli że nie należy do najszybszych! Te wartości pozwalają spokojnie oczekiwać na mecz następny! Więcej wiary i nie popadajcie z jednej skrajności w drugą. www.sport1.de/de/sport/artikel_2266941.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere Re: Wg statystyk nie było tak źle... IP: *.gdynia.mm.pl 10.06.08, 13:02 "statystyki nie grają" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tytus Podolski: Rodzina była za Polską IP: 217.153.180.* 10.06.08, 11:25 Podolski, rób swoje . Jesteś dobrym piłkarzem i niech tak zostanie. Nasza reprezentacja jeszcze dużo musi się nauczyć , w tym także przegrywać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Podolski: Rodzina była za Polską IP: *.dclient.hispeed.ch 10.06.08, 11:28 Z Niemcami ZAGRAMY POLFINAL 25.06.08 o 20.45 w Bazylei. To jest teraz celem Polakow. Potem wystarczy zagrac lepiej niz Niemcy. Podolski moze byc juz bez formy... Wszystkim ORLOM zycze szeroko rozpostartych skrzydel!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poll Łukasz nie przejmuj sie idiotami po obu stronach IP: *.3.pl 10.06.08, 11:29 Jesteś świetnym piłkarzem i rozsądnym młodym człowiekiem, nie przejmuj się faszystami i debilami po obu stronach Odry. Jesteś lepszym Polakiem niż łachudry pokroju Mirosława Orzechowskiego, wiem, że to dla Ciebie nie łatwe, ale jeśli czytasz te fora to śmiej się z idiotów, którzy w zależności od tego po której stronie Odry mieszkają krzyczą, że nie będziesz Polakiem ani Niemcem, jeszcze niedawno krzyczeli, że Roger nigdy nie będzie Polakiem, a dzisiaj nosiliby go na rękach. Strzelaj dalej ile wlezie, zwłaszcza Austrii i Chorwacji, jestem twoim kibicem dla kogo byś nie grał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e5 Re: Łukasz nie przejmuj sie idiotami po obu stron IP: 149.156.167.* 10.06.08, 12:10 jak Podolski jest Polakiem to ja jestem ksiądz proboszcz. Podolski to Niemiec polskiego pochodzenia tak jak Roger jest Brazylijczykiem z polskim paszportem. Co do tego czy będzie Polakiem czy nie... Będzie jak z Olisabebe... po Euro da dyla do Moskwy czy innego Rubinia Kazań. I tyle go zobaczą piewcy polskości Rogera. Nawet się polszczyzny nie nauczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking No to ksieze proboszczu e5 IP: 212.181.1.* 10.06.08, 12:24 gdzie ta twoja logika? Jesli Podolski jest Niemcem polskiego pochodzenia to Roger jest Polakiem brazylijskiego pochodzenia, a nie jak napisales Brazylijczykiem. Troche konsekwencji, zebys naprawde nie zostal proboszczem... :) A ja uwazam, ze Lukasz jest Polakiem i umial sie zachowac. Zgadzam sie natomiast co do tego, ze Roger moze czmychnac z Polski w kazdej chwili po ME :) Odpowiedz Link Zgłoś