tona76
10.10.05, 21:58
Witam,grafika i skladem DTP zajmuje sie juz pare ladnych lat, wczesniej glownie Photoshop i Corel, ostatnio przsiadlem sie na pakiet Adobe CS i mam dosc powazny problem z profilami kolorow. Pomijam fakt, ze "skladanie" w oparciu o InDesign, Illustrator i Photoshop CS jest naprawde swietne i (pozdrawiam zagorzałych i niereformowalnych Corelowców :P) i nie wiem, czemu tak dlugo zwlekalem z "przesiadką" ;) Ale od tego momentu mam powazny problem z kolorami, a raczej profilami! Zeby nie smucic napisze konkretnie: 1) czy profile wbudowane - np Euroscale Coated v2, maja sluzyc tylko i wylacznie do zintegrowania obrazu w 3 podstawowych programach CS na monitorze? czy tez maja powazny wplyw na kolorystyke w druku - zauwazylem, ze w tym profilu wszystko jest ciemniejsze na monitorze, a po wydrukowaniu na offsecie przeważa CYAN i wszystko jest niebieskawe... 2) czy jesli zadam profil w Photoshopie, albo zostawie obrazek CMYK bez profilu, to czy zadawac go potem w druku do postscriptu w InDesign? 3) Czy niezadawanie profilu w Photoshopie jest róznoznaczne z wyłączeniem funkcji ENABLE COLOUR MANAGEMENT w InDesign? Jak zatem te obrazki swiecą wtedy w obu tych programach, tak samo? Sorry ze tak dlugo, ale juz mnie to wkurza, ze nie moge dojsc z tym do ladu... HELP :)